YEREL HABERLER - 11 Aralık 2011 Pazar 16:57

DYNED’İN YENİ LİDERİ “KÜRE” OLDU

A
A
A
DYNED’İN YENİ LİDERİ “KÜRE” OLDU

Kastamonu’da 2011-2012 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte hayata geçirilen “Kastamonu’da DynEd” projesinde DynEd İl Okul Puanları, DynEd Merkez İlçe Puanları ile DynEd ilçe puanları başarı sıralaması açıklandı.
Kastamonu Valiliği AB Valilik Proje ve Koordinasyon Merkezi ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğünün birlikte yürüttüğü DynEd projesinin son değerlendirme tablosu Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasında yayınlandı. Şuana kadar en başarılı ilçe Abana olarak gözükürken 09 Aralık 2011 tarihi itibariyle Küre, birinci sıraya yerleşti ve en başarısız ilçe ise Çatalzeytin ve Doğanyurt oldu.
EN BAŞARILI İLÇE KÜRE, EN BAŞARISIZ İLÇE İSE DOĞANYURT
DynEd İlçe Puanlan tablosunda, haftalık performansını -0.1 düşmesine rağmen Küre ilçesi, 6.6 başarı puanı ile birinci oldu. Projenin başlangıcından itibaren birinciliği kimseye bırakmayan Abana ilçesi de puanını 0.2 artırarak 6.3 puanla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırayı alan ilçe ise 5.8’lik başarı puanıyla Ağlı ilçesi olurken dördüncü sırada 5.2 puanla Araç ilçesi yer aldı. DynEd İlçe Puanları sıralamasında son dört sırayı alan ilçeler ise Çatalzeytin, Doğanyurt, Pınarbaşı ve Şenpazar olarak gerçekleşti.
İL OKUL PUAN SIRALAMASINDA CİDE İLYASBEY FAHRİ AYGÜN İLKÖĞRETİM OKULU ÖNDE
DynEd İl Okul Puanları sıralaması ele alındığında, Cide İlyasbey Fahri Aygün İlköğretim Okulu, 2 puanlık bir yükseliş gerçekleştirerek 8.5 başarı puanıyla listenin başında yer aldı. Listenin ikinci sırasında da bu sefer Tosya ilçesinden 7.6 başarı puanıyla Dumhupınar İlköğretim Okulu bulunuyor. Bu iki okulu 7.6 başarı puanı ile Merkez Kurucaören İlköğretim Okulu izliyor.
MERKEZ İLÇEDE KURUCAÖREN İÖO YİNE BİRİNCİ
DynEd Merkez İlçe Okul sıralaması incelendiğinde, listenin tepesindeki okulların haftalık performans görünümlerinin arttığı görülüyor. Yapılan değerlendirmede 7.6 başarı puanı alan Merkez Kurucaören İlköğretim Okulu, son değerlendirmede artış göstermemesine rağmen yine birinci oldu. Merkez İlçe Okul Puanları sıralamasında Cumhuriyet İlköğretim Okulu 6.9 basarı puanıyla ikinci, İsfendiyarbey İlköğretim Okulu da 6.3 başarı puanıyla üçüncü ve Akkaya Yatılı İlköğretim Bölge Okulu da 6 başarı puanıyla dördüncü sırada yer aldı.
Listenin sonunda ise eksi puandan kurtulamayan Refik Çubukçuoğlu İlköğretim Okulu -1.1 başarı puanıyla son sırada yer aldı. Bu okulu ise Merkez İlköğretim Okulu 0.4 başarı puanı ve Orgeneral Atilla Ateş İlköğretim Okulu da 0.7 başarı puanıyla son sıralarda takip ediyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Türkiye’de nadir görülüyor, köylüler yaralı şekilde bulmuştu: Sakallı akbaba artık yeni yuvasında Artvin’de köylüler tarafından yaralı halde bulunan ve Türkiye’de nadir görülen ‘sakallı akbaba’, ampute halde Sakarya’ya getirildi. Burada veteriner kontrolünde bakımı yapılan akbaba, hayatına hayvanat bahçesinde devam edecek. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) soyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlara yönelik yapılan çalışmada kırmızı listeye alınan sakallı akbaba, yaklaşık 3 hafta önce Artvin’de köylüler tarafından yaralı ve bitkin halde bulundu. Sağ kanadı kırık ve enfekte olduğu belirlenen akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerince teslim alındı ve yapılan tedavi sonrasında sağ kanadı ampute edildi. Tedavisi tamamlanan akbaba, doğada kendi başına yaşamını sürdüremeyeceği için Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan bir hayvanat bahçesine gönderildi. Yaklaşık 3 metre kanat açıklığına, 5 kilogram ağırlığa sahip ve doğada ender rastlanan büyük kuş türlerinden biri olarak bilinen sakallı akbaba, bundan sonraki hayatına bu hayvanat bahçesinde devam edecek. "Ülkemizde nadir görülüyor" Hayvanat bahçesinde hayvan bakıcılığı görevinde bulunan Harun Sarıkaya, "Türkiye’de nadir görülen ve nesli tükenmekte olan sakallı akbaba. Artvin’de köylüler tarafından yaralı bir şekilde bulunduktan sonra ilk olarak Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edildi. Oradaki ilk müdahalenin ardından tedavisi bizim hayvanat bahçemizde devam ediyor. Normal şartlarda tedavisi bittikten sonra doğaya salınması gereken bir hayvan ama kanadı ampute edildiği için bundan sonraki süreçte tedavisi ile birlikte yaşamını bizimle devam ettirecek. Çünkü bir kanadı komple ampute olduğu için uçma ihtimali yok ve bu sebeple doğada yaşama şansı artık yok. Türkiye ikliminde yaşayabilen bir hayvan değil, ülkemizde nadir görülüyor" dedi. "Göz ve gaga yapısı normal akbabalardaki gibi değil" Sakallı akbabanın kendi türünden farklı olduğunu belirten Sarıkaya, "Düz kemik parçalarını direk ağzına atıp yutabiliyor. Normal akbabalar gibi leşte yiyor ama daha çok kemik ile besleniyor. Nadir görülen bu sakallı akbabanın İran taraflarında olduğu biliniyor. Ülkemizde çok az ve nadir gözüktüğü için çok kıymetli. İnşallah bizimle uzun bir süre yaşamaya devam eder. Yaklaşık 3 hafta oldu bize geleli, zaten görenler çok şaşırıyor. Göz ve gaga yapısı normal akbabalardaki gibi değil. Daha farklı olduğu için insanların dikkatini çekiyor. Bahçemizde görünüş olarak en fazla dikkat çeken hayvanlarımızdan bir tanesi" diye konuştu. "Tedavisi tamamlandıktan sonra hayatına daha büyük bir alanda devam edecek" Akbabanın bakımı için geçici bir alanda bakıldığını söyleyen Sarıkaya, "Yarasından dolayı şu anda bakım alanında yaşıyor, tedavisi tamamlandıktan sonra hayatına daha büyük bir alanda devam edecek. Veterinerimiz eşliğinde devamlı bakımları yapılıyor. Yaranın iyileşmesi için antibiyotik, krem ve gerekli vitaminler veriliyor. Zaten yarası da iyileşmek üzere" şeklinde konuştu.