GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 12:01

47 ÜLKEDEN 600 ÖĞRENCİ, DÜNYA SORUNLARINA TÜRKİYE`DE ÇÖZÜM ARIYOR

A
A
A
47 ÜLKEDEN 600 ÖĞRENCİ, DÜNYA SORUNLARINA TÜRKİYE`DE ÇÖZÜM ARIYOR

Model Birleşmiş Milletler Derneği tarafından bu yıl 8.’si düzenlen ’Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı (MUNTR 2012)’, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Sueno Otel’de devam ediyor.
47 ülkeden 600 katılımcının yer aldığı ve 5 Mart Pazartesi günü açılışı yapılan Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı (MUNTR 2012) devam ediyor. Konferansa dünyanın birçok farklı ülkesinden katılan öğrenciler dünyadaki güncel sorunları tartışıyorlar.
BARAN GÜNEŞ: BM BU TÜR ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALIYOR
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Model Birleşmiş Milletler Derneği Medya Direktörü Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Baran Güneş, konferansa 47 ülkeden 600’den fazla kişinin katıldığını ifade etti. Baran, dünyanın çeşitli sorunlarına çözüm önerileri arayacak 11 adet komitelerinin olduğunu belirterek, "Bunlardan bazıları, Dünya Sağlık Örgütü, Güvenlik Konseyi, NATO, Tarihi Güvenlik Konseyi, Gelecekteki NATO, Genel Kurul, Uluslararası Adalet Divanı’dır. Çözüm önerileri BM Türkiye ofisine
gönderilecek. BM bu tür çözüm önerilerini çok dikkate alıyor. Model BM Türkiye Konferansı en büyük model BM konferansıdır. Aynı zamanda dünyada çok etkin bir konferanstır. BM bu konferansta sonucunu alıyor ve inceliyor. Sonunda etkin bir çözüm önerisi ile kamuoyuna sunuyor" şeklinde konuştu.
BREEDEN: TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASINI ÇOK ETKİLEYİCİ BULUYORUM
Birleşik Amerikalı Delege Jennefer Breeden ise, "Burada konular ’Arap Baharı’ çerçevesinde tartışılacak. Bunun yanında sınır sorunları konuşulacak. Açık konu olduğu için delegeler belirleyici olacak. İlk başta Türkiye’deki bir konferansta Türkiye’yi temsil edeceğim için tedirgin oldum. Sonradan Türkiye’nin dış politikasını araştırınca bunun aslında çok enteresan olduğunu gördüm ve bu ilgimi çekti. Türkiye’nin dış politikasını çok etkileyici buluyorum. Türkiye demokrasi için bir modeldir. Özellikle Arap
ülkeleri için Türkiye model olacak bir ülke. Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyuyorum" dedi.
Breeden gençleri yaptığı çalışmalar nedeniyle kutladığını da belirterek, "2006 yılında İstanbul’da yapılan bir ankete göre her yaştan birçok kişinin BM’nin ne olduğunu bilmediği ortaya çıkmış. Ama bu derneğin kurulmasıyla birlikte bir bilinç oluştu. 17 üniversite bir platform oluşturdu. Bu platforma 10 lise dahil oldu. Gençlerimizi başarılı çalışmalarından dolayı gurur duyuyoruz" dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BM TÜRKİYE OFİSİ TARAFINDAN DA İNCELENECEK
Tümüyle İngilizce gerçekleşen ve İngilizce çıkacak çözüm önerileri BM Türkiye ofisi tarafından da incelenecek. Uzmanlar, komitelerden çıkacak sonuçların dünyanın geleceğinde etkili olabileceği görüşünde birleşiyor.
KOMİTENİN DELEGELERİ 2025 YILINDA NATO DELEGELERİ OLACAKLAR
Bu sene 8.’si düzenlenen MUNTR, Türkiye’nin en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu ve ayrıca BM Türkiye Ofisi tarafından da desteklenen tek MUN etkinliği. Bu komitenin delegeleri NATO’nun 2025 yılındaki delegeleri olacak.
16-25 YAŞ ARASI ÖĞRENCİLER GERÇEK BİR DİPLOMAT GİBİ SORUNLARI MÜZAKERE EDİYORLAR
MUNTR, 16-25 yaş arası lise ve üniversite öğrencileri temsil ettikleri ülkeler hakkında araştırma yaparak, global çaptaki sorunları inceler ve bu sorunların olası çözümleri hakkında diğer katılımcılar ile diplomasi yürüterek müzakerelere katılıyorlar. Yani gerçek bir diplomat gibi BM komitelerinde ülkelerini temsil eden gençler konferanslarda lobi faaliyetlerinde de bulunuyorlar.
Komitenin amacı güncel sorunların gelecekte alabilecekleri halleri öngörmek ve ileri bir tarihte delegelere bu sorunları tartıştırmak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Diş Hekimleri Günü Samsun-Sinop-Amasya Dişhekimleri Odası Başkanı Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, “Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalı ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” dedi. “22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören, Veteriner Hekimler Odası, Eczacı Odası, Tabip Odası, OMÜ Dişhekimliği Fakültesi ve Dişhekimleri Odası’nın çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra konuşan Başkan Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, diş hekimlerinin talep ve önerilerini ifade etti. Mesleklerinin tehlike altında olduğuna değinen Başkan Eyüboğlu, “Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunları acil çözüm beklemektedir. Öncelikle diş hekimliği fakültelerinin hızla artması mezun olan meslektaşlarımızı daha zor bir durumun içine sokmaktadır. Bu nedenle akademik kadrosu yetersiz olan yeni açılmış fakültelerde eğitim başlamamalı. Yeni diş hekimliği fakülteleri açılmamalı. Diş hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadrolar tahsis edilmeli. Hızlı bir şekilde diş hekimliği fakültelerinin kontenjanları düşürülmeli, başarı sıralaması 50 bine çıkarılmalıdır. Meslek dışı kişilerin ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olması engellenmelidir. Herhangi bir tıbbi eğitimi olmayan ve mesleğin etik değerlerinden habersiz kişilerin sağlık hizmeti sunumundaki tek beklentisi, koydukları sermayenin kârının yüksek olmasıdır. Sağlık hizmetlerinde bu şekilde bir yaklaşımın yeri yoktur. SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan meslektaşlarımızın emekli sandığı emeklisine sağlanan ek ödemeden faydalanmasıdır. Kamuda çalışan ve emekli olan meslektaşlarımızın yararlandığı ödeme ile SSK ve Bağ-Kur emeklisi meslektaşlarımız arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Diş hekiminin yanında başka bir diş hekimi çalışabilmelidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı sunan 22 bin 245 özel sağlık kuruluşundan 15 bin 270’i muayenehanedir. Bu muayenehanelerin üçte birinde bir diş hekimi çalışmaya başlasa, 5 binden fazla diş hekiminin istihdam edilmesi sağlanacaktır. Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” diye konuştu.