Türkiye Üstün Yetenekliler Strateji Eylem Planı’nın ilki Kayseri Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) toplantının tek katılımcı üniversitesi oldu.
Türkiye Üstün Yetenekliler Strateji Eylem Planı’nın ilki bu yıl, Türkiye’nin dört değişi ilinden gelen blim ve sanat merkezi müdürü ile Abdullah Gül Üniversitesi’nden katılım sağlayan akademisyenler ortaklığında gerçekleştirildi. Toplantıda üstün yetenekli ve üstün zekalı çocukların eğitiminde verilmesi gereken öncelikler ile üniversitenin rolü konuşuldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim, Rehberlik ve Kaynaştırma Grup BaşkanıYurdagül Aydoğan ve İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Necati Bilgiç’in de katıldığı çalıştaya, Trabzon Bilsem Müdürü Mehmet Faik Kayagil, Kayseri Bilsem Müdürü Fikri Ulusoy, Adana Bilsem Müdürü Mehmet Duran Öznacar, İzmir Konak Bilsem öğretmeni Ahmet Bildiren, Abdullah Gül Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Serindağ, Prof. Dr. İrfan Alan ve Rektör danışmanı Rafet Sertoğlu katıldı.
Kayseri Bilsem’de devam eden çalıştayda ilk sözü, Kayseri Bilsem Müdürü Fikri Ulusoy aldı. türkiye’de 57 ilde 63 Bilsem bulunduğunu hatırlatan Ulusoy, söz konusu çocuklardaki üstün yeteneğin üniversitedeki bilim faaliyetlerini kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Ulusoy “Yaşadıkları çevre ve dünya hakkında hiç durmaksızın bilgi edinmeye çalışan çocukların ilgi alanını şimdiden keşfetmek, ona göre yürüyeceği yolu çizmek gerekir.” dedi.
Adana Bilsem Müdürü Mehmet Duran Öznacar ise diğer eğitim kurumları ile ilişkilerin artırılmasına atıfta bulundu. Özcanar “Biz Bilsem olarak öğrencilere destek eğitimi, iletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, öğrenme yöntemleri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma eğitimleri, yabancı dil, bilgisayar, sosyal etkinlikler ile ilgi eğitimler veriyoruz, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme, proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programları ile öğrencileri destekliyoruz. Bunlar üstün yetenekli öğrencileri geleceğe hazırlayan eğitimlerdir. Fakat bu eğitim modeli Türkiye’de yeni uygulanan bir sistem olduğu için birçok öğrenci henüz bizim modelimizle tanışmış değil. Artık biz öğrencilerimiz bizden hazır proje istememeli, yeni projelerini kendileri üretmeli. Bir yandan bu modelin yaygınlaştırılması, diğer yandan da üniversitelerle yapılacak işbirliği, öğrencilerin uygulamalı ve etkinlik odaklı eğitimine büyük destek sağlayacağına inanıyoru.z" diye konuştu.