YEREL HABERLER - 03 Mart 2012 Cumartesi 14:18

GMİS İŞLERİ TEMSİLCİ EĞİTİM SEMİNERİ SONA ERDİ

A
A
A
GMİS İŞLERİ TEMSİLCİ EĞİTİM SEMİNERİ SONA ERDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 28 Şubat-2 Mart 2012 tarihleri arasında Bolu Abant’ta düzenlediği “İşyeri Temsilci Eğitim Semineri” düzenlenen kısa belgesel film gösterimi ve sertifika dağıtım töreniyle sona erdi.
GMİS’in Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, MTA ve Merkez Servisleri şubesinden 123 işyeri temsilcisi ile GMİS Genel Merkez ve şubeler yöneticilerinin katıldığı seminerde Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Dr. Fikret Sazak “Temel Sendikacılık Kavramları”, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Aziz Çelik, “Çalışma Hayatı ve Sendikacılık Hareketinin Güncel Sorunları”, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, “Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi”, Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman “Dünya’da ve Türkiye’de Ekonomik Gelişmeler ve Emekçiler Üzerindeki Etkileri” konusunda seminer verdiler. İşyeri temsilcilerinin tam katılımla ve büyük bir dikkatle takip ettikleri derslerin ardından değerlendirme toplantısı düzenlendi. Değerlendirme toplantısında eğitim semineri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, seminerin yeni bilgiler ve yeni bakış açıları kazandırdığını belirtti. Toplantıda temsilcilerin sorularına cevaplar verildi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. 2 Mart 2012 tarihinde ise, “Zonguldak-GMİS” tarihiyle ilgili kısa film gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından seminere katılan işyeri temsilcilerine sertifikaları verildi. Sertifika töreninin sunuş konuşmasını yapan GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, seminerin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Genel Merkez ve şube yöneticileri ile seminere konuşmacı olarak katılanlara ve sendika personeline, katılımları ve semineri büyük bir dikkatle takip eden işyeri temsilcilerine teşekkür etti.
İşyeri temsilcilerine sertifikalarını GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun verdiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 52 yıllık "semerci" ata yadigarı mesleğini gelecek nesillere taşıyor Başkentte dedesinden ve babasından emanet aldığı semer yapımını Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü ile mesleğini gelecek kuşaklara aktarıyor. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Kuyumcular Çarşısı’ndaki dükkanında geleneksel yöntemler ile semercilik geleneğinin son temsilcilerinden olan İbrahim Atıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülüne layık görüldü. Dükkanının önüne oturup tahta iskeletini çıkarıp boyadıktan sonra keçe kaplı minderini üstüne geçiren Atıcı, turistlerin ilgi odağı oluyor. Yük hayvanları için yaptığı semerler köylüler tarafından hala kullanılırken minyatür semerler ise Beypazarı’na gelen turistler tarafından tercih ediliyor. "Semercilik bitmiştir" Yarım asrı geçen süredir semercilik yaptığını dile getiren 65 yaşındaki İbrahim Atıcı baba mesleğini icra ettiğini belirterek, "Bu mesleği bırakamıyoruz, bu meslek deden kalma, babadan kalma. Ben üçüncü kuşak olarak devam ediyorum. Benim zamanımda bu caddede 11 tane semerci vardı. Biz bu dükkânda 600 tane semer yapıyorduk zamanında. Benim çıraklığımda. Üç kişi çalışıyorduk. Senelik 600 semer nerede şimdi 60 semer yapıyoruz. Hayvan kalmadı. Bunları da nereye yapıyoruz; sürücüler, evlere böyle alanlar oluyor. Eskilerden alanlar oluyor. Öylesine satıyoruz yani semercilik bitmiştir" şeklinde konuştu. "Biz Cumhurbaşkanlığımıza söz verdik" Mesleğin ölmemesi için çalışmaya devam ettiğini dile getiren Atıcı, "Biz Cumhurbaşkanlığımıza söz verdik. ‘Bu mesleğe bırakma gereken neyse yapacağız’ dedi. Yaptı da yani" ifadelerini kullandı. "Mesleği öldürmüyoruz" Bir semerin bir günde zor yapıldığını vurgulayan Atıcı, "Zırh çiğden yani bir tane semeri zor bela yapıyoruz. Bir semer 3 bin lira. Ustanı yevmiyesi zaten üç bin lira. Bunun malzemesi de çok. Yapması da zor. Ha yapıyoruz yani yok denmeyecek kadar. Mesleği öldürmüyoruz yani" diye konuştu. Meslekte yaşanan çırak eksikliğine değinen Atıcı, "Çırak yok ki, usta öğretici aldık, ustalık belgesi var ama çırağı bulamıyorlar. Halk Eğitim bulamıyor hala çırak arıyor. Okuldan çıkan 18 yaşındaki çocuk eğitilmez ki; yanaşmaz işe. Bu saatten sonra böyle yani. Biz ilkokuldan çıktık buraya babamızın yanına geldi. Hala devam ediyoruz mesela" şeklinde konuştu. Atıcı, ayrıca büyük semerleri yanı sıra minyatür hediyelik semerler yaptığını kaydetti.