YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 10:48

ŞANLIURFA-SLOVAKYA BÖLGESEL ORTAKLIĞI

A
A
A
ŞANLIURFA-SLOVAKYA BÖLGESEL ORTAKLIĞI

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Okul Öncesinde Disiplinlerarası İlişki" başlıklı proje çerçevesinde, aralarında Vinne Belediye Başkanı ve Eğitim Merkezi müdürlerinin de bulunduğu 8 kişilik Slovak heyeti, Vali Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret etti.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Dr. Cavit Özyeğin İlköğretim Okulu, Slovakya Vinne Belediyesi, Vinne İlköğretim Okulu, Kosice ve Preşov Metodoloji ve Pedagoji Eğitim Merkezleri ortaklığıyla, Comenius Bölgesel Ortaklıklar Projesi kapsamında yürütülmekte olan "Interdisciplinary Relationships at Pre-primary and Primary Education/İlköğretim ve Okul Öncesinde Disiplinlerarası İlişki" başlıklı proje çerçevesinde 8 kişilik Slovak heyeti, Şanlıurfa Valisi
Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret etti. Heyet, Vali Güvenç’e projenin ilerleyişi hakkında bilgi verirken, Vali Güveç, bu tür projelerin toplumların birbirini daha yakından tanıma ve kaynaşmasına büyük katkı sağladığı ifade etti. Vali Güvenç, bu tip projelerin yaygınlaşması, fikir alışverişinde bulunulması ve bu yolla eğitimde kalitenin arttırılmasına katkı yapılması gerektiğini söyledi. 5 gün boyunca Şanlıurfa’da bulunacak olan heyet, Şanlıurfa Belediyesi, Harran Üniversitesi, Dr. Cavit Özyeğin
İlköğretim Okulu, tarihi ve turistik yerleri ziyaret ederek, hem projenin ilerleyişi hem de kültürel alışveriş konularında taraflarla bir araya gelecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 52 yıllık "semerci" ata yadigarı mesleğini gelecek nesillere taşıyor Başkentte dedesinden ve babasından emanet aldığı semer yapımını Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü ile mesleğini gelecek kuşaklara aktarıyor. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Kuyumcular Çarşısı’ndaki dükkanında geleneksel yöntemler ile semercilik geleneğinin son temsilcilerinden olan İbrahim Atıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülüne layık görüldü. Dükkanının önüne oturup tahta iskeletini çıkarıp boyadıktan sonra keçe kaplı minderini üstüne geçiren Atıcı, turistlerin ilgi odağı oluyor. Yük hayvanları için yaptığı semerler köylüler tarafından hala kullanılırken minyatür semerler ise Beypazarı’na gelen turistler tarafından tercih ediliyor. "Semercilik bitmiştir" Yarım asrı geçen süredir semercilik yaptığını dile getiren 65 yaşındaki İbrahim Atıcı baba mesleğini icra ettiğini belirterek, "Bu mesleği bırakamıyoruz, bu meslek deden kalma, babadan kalma. Ben üçüncü kuşak olarak devam ediyorum. Benim zamanımda bu caddede 11 tane semerci vardı. Biz bu dükkânda 600 tane semer yapıyorduk zamanında. Benim çıraklığımda. Üç kişi çalışıyorduk. Senelik 600 semer nerede şimdi 60 semer yapıyoruz. Hayvan kalmadı. Bunları da nereye yapıyoruz; sürücüler, evlere böyle alanlar oluyor. Eskilerden alanlar oluyor. Öylesine satıyoruz yani semercilik bitmiştir" şeklinde konuştu. "Biz Cumhurbaşkanlığımıza söz verdik" Mesleğin ölmemesi için çalışmaya devam ettiğini dile getiren Atıcı, "Biz Cumhurbaşkanlığımıza söz verdik. ‘Bu mesleğe bırakma gereken neyse yapacağız’ dedi. Yaptı da yani" ifadelerini kullandı. "Mesleği öldürmüyoruz" Bir semerin bir günde zor yapıldığını vurgulayan Atıcı, "Zırh çiğden yani bir tane semeri zor bela yapıyoruz. Bir semer 3 bin lira. Ustanı yevmiyesi zaten üç bin lira. Bunun malzemesi de çok. Yapması da zor. Ha yapıyoruz yani yok denmeyecek kadar. Mesleği öldürmüyoruz yani" diye konuştu. Meslekte yaşanan çırak eksikliğine değinen Atıcı, "Çırak yok ki, usta öğretici aldık, ustalık belgesi var ama çırağı bulamıyorlar. Halk Eğitim bulamıyor hala çırak arıyor. Okuldan çıkan 18 yaşındaki çocuk eğitilmez ki; yanaşmaz işe. Bu saatten sonra böyle yani. Biz ilkokuldan çıktık buraya babamızın yanına geldi. Hala devam ediyoruz mesela" şeklinde konuştu. Atıcı, ayrıca büyük semerleri yanı sıra minyatür hediyelik semerler yaptığını kaydetti.