23. Vergi Haftası nedeniyle açıklamada bulunan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğunu söyledi.
Toplumsal refahın artabilmesi için yeterli kamu gelirinin toplanması gerektiğini hatırlatan Mutlu, “Bu bilince sahip olan İzmir Esnaf Teşkilatı, vergi dairesinin iyi bir dostudur. Oda başkanlarımız, yöneticilerimiz ve vergi mükellefi olan üyelerimiz, her zaman devletin, vergi idaresinin yanında olmaya özen göstermekte, vergi idaresine verilen desteklerin ülkenin menfaati ve halkın refahı için gerekli olduğuna inanmaktadır” diye konuştu.
Vergi ödeme konusunda esnaf sanatkarların titiz davrandıklarını hatırlatan Zekeriya Mutlu, ‘Esnaf kesimi borcuna sadıktır ama burada önemli olan, vergi vermeyen kesimlerin mükellef tabanına dahil edilmesi, kayıtdışının önlenmesi olacaktır. Bugün Türkiye’de çalışan ve üreten kesimlerin ödediği vergiler, maalesef kamu hizmetlerinin finansmanını karşılayamamaktadır. Kayıtdışı önlenemediği için dolaylı vergiler gibi adaletsiz metotlara daha fazla itibar edilmekte, bu da halkın üzerine aşırı yük getirmektedir. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri üzerindeki payı AB ve OECD ülkelerinde ortalama yüzde 30 civarında iken, Türkiye’de bu oran son yıllarda yüzde 70’lere kadar yükselmiştir” dedi.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE DEVLET POLİTİKASI OLMALI
Türkiye’de mükellef tabanının genişletilmesi için yeni politikalar üretilmesi gerektiğinin altını çizen Mutlu, “kayıtdışı ile mücadele devlet politikası haline getirilmelidir. Sanayicisiyle, tüccarıyla, esnaf sanatkarıyla, tüketicisiyle, köylüsüyle ekonominin her katmanı kayıtdışının önlenmesi için devletine destek olmalı, bu konuda ülke yöneticileri de toplumun tüm kesimleriyle konsensüs sağlamalıdır” şeklinde konuştu.
Üretim ve istihdamda yaşanan sıkıntıların da ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açıdan, üretim ve istihdamı teşvik edecek bir vergi sisteminin oturtulması da Türk ekonomisi için yararlı olacaktır. Genel üretimin artması, ülkede yaşanan işsizlik sorunu ile mücadelede önemli bir etken olacaktır. Bu noktada nüfusumuzun önemli kısmını oluşturan ve ekonomik gücü sınırlı olan esnaf sanatkarlarımıza vergisel teşviklerin verilmesi önem kazanmaktadır. Küçük işletmelerinde en az 3-4 kişiye istihdam sağlayan esnaf sanatkarlarımıza getirilecek vergi kolaylıkları, bu kesime moral aşılayacak, üretim ve istihdam potansiyellerini artırmalarını sağlayacaktır.”