Zonguldak`ın Alaplı ilçesinin tarihinde önemli bir yer tutan ve kuruluşu Alaplı`nın Osmanlı topraklarına katılmasına uzanan Kadınlar Pazarı hizmet kalitesi ve kapsamı daha da genişletilmek suretiyle tekrar kuruluyor
Alaplı Belediyesi, yaklaşık 5 yıl önce kaldırılan ``Kadınlar Pazarı``nın, aynı yerinde, kapsamı ve niteliği daha da genişletilerek yeniden kurulması için çalışmalara başladı. Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, kuruluş tarihi Alaplı`nın Osmanlı topraklarına katılmasına uzanan Kadınlar Pazarının haftanın bir günü değil, talep olması durumunda haftanın 7 günü hizmet verecek şekilde yeniden kurulacağını söyledi.
Yaklaşık 880 metrekare alanda zemin düzenleme çalışmalarına başlandığını belirten Çimenoğlu, ``Sert zeminini parke kaplayacağımız, 100 metrekare civarındaki yumuşak zemininde ise çimlendirme, çiçeklendirme ve çevre düzenleme çalışması yapacağımız bu alanda, 12 adet çift açılır ayaklı tenteler kurulmak suretiyle ilk etapta 24, sonrasında ise 48 adet üreticinin satış yapabileceği bölümler olacak.En kısa sürede çalışmaları tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunmayı planladığımız bu alanda, organik tarım ürünleri, köylü pazarı, ev hanımlarının el işi ve tarhana gibi kendilerinin yaptıkları yiyecekleri ve ev eşyalarını satabilecekleri haftanın 7 günü açık olacak bir Pazar kurmak istiyoruz. Amacımız, terk edilmiş tarihi bir geleneği, günümüz şartlarına uygun bir şekilde modernize ederek ilçemize tekrar kazandırmanın yanı sıra; kadınlarımızın, evlerinde yaptıkları, bahçelerinde yetiştirdikleri yiyecek ve ev eşyalarını bu pazarda satmak suretiyle aile bütçelerine katkıda bulunabilmelerini sağlamak, organik ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek; tüketici ile üreticiyi hiçbir aracı olmaksızın burada buluşturabilmek; bu vesileyle İlçemiz ekonomisinin hareketliliğine de katkıda bulunabilmek`` dedi.
Kadınlar pazarının tarihçesi hakkında bilgiler veren Çimenoğlu,`` Alaplı Kadınlar Pazarı, Alaplı`ya Türk boylarının yerleşmesiyle kurulmaya başlamıştır. Osmanlı topraklarına katılan Alaplı bölgesine yerleştirilen Türk boylarının kadınları, kırsal alanda çiftçilik yapmışlar, yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri Alaplı`nın içinde oturan Ermeni ve Rum`lara satmışlardır. Rumlar ve Ermeniler, mallarını satmak için merkeze inen Türk boyları kadınlarını çarşıya sokmamışlar, ``Kadınlar Pazarı`` diye bölünmüş, yalnız Rum ve Ermeni kadınlarının alışveriş yaptığı yeri bırakmışlardır. Alaplı Kadınlar Pazarı, 5 yıl önce yeni kapalı Pazar yerinin yapılmasının ardından kapanmış ve yeri de atıl olarak kalmıştır`` diye konuştu.