YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 15:05

BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ, TURGUTLU`DA OKUL AÇILIŞI YAPTI

A
A
A
BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ, TURGUTLU`DA OKUL AÇILIŞI YAPTI

MANİSA (İHA) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Manisa`nın Turgutlu İlçesine`ne geldi.
İlk olarak oğlu Ahmet Yaşar`ın vefatı nedeniyle TurgutluTicaret ve Sanayi Odası Meclisi üyesi Zeynel Yaşar`ın Altay Mahallesi`ndeki evine ziyarette bulunan Arınç, daha sonra Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan`ın babası adına yaptırdığı Dr. Hüseyin Orhan İlköğretim Okulu`na geçti.
Burada öğrenciler tarafından coşkuyla karşılanan Arınç, protokolde Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök ile yanyana oturdu ve sohbet etti. Babası adına yaptırdığı okulun açılışında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından konuşan Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, ``Turgutlu sağlık ve eğitim yönünden şanslı bir ilçe. 15 Ocak 1976 tarihinde Ahmetli`de vefat eden babamızı kaybettikten sonra `İnşallah ben de babam gibi bir gün başkan olacağım. Turgutlu ve Türkiye`ye hizmet vereceğim` dedim. Bülent Arınç`ın oluru ile yerel seçimlerde aday oldum. 8 yıldan beri Turgutlu`da belediye başkanlığı yapıyorum. Devlet, millet ve hayırseverlerimizin yardımları ile Turgutlu`da 21 okul yapıldı. 250 derslikte 30 bin öğrenci eğitim görüyor. Meslek Yüksek Okulu binasını 5 ay içinde tamamladık. Burada 2 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Manevi babam Hasan Ferdi Turgutlu, malını mülkünü Turgutlu`ya bağışladı. Bizler de, Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi`nin kurulmasını gerçekleştirdik. Turgutlulu olan Hilmi Paşa`ya da teşekkür ederim. Turgutlu`nun gururu olduğu için onu çok seviyoruz`` dedi.
Başkan Orhan`ın teşekkürünün ardından emekli orgeneral ve Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök, törene katılanlardan büyük alkış aldı.
Orhan, son olarak şunları söyledi: ``Yine Özkök`ün gayretleriyle eski jandarma binasının bulunduğu alanın okula tahsisi yapıldı. Hasan Ferdi Turgutlu da bu alana annesi ve babası adına yurt yapacak. Yine hayırseverlerimizden Ali İhsan Demirdöver ise bin öğrencimize burs veriyor. Bu öğrencilerden şimdi doktor, öğretmen ve mühendis olanlar oldu. Hayırseverimize teşekkür ediyorum. Yine Sayın Arınç`ın gayretleriyle temelini attığımız 300 yataklı hastane, Turgutlu`ya gelen en büyük devlet yatırımı olmuştur. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ı 300 yataklı devlet hastanesi ile Teknoloji Fakültesi`nin açılışı için Turgutlu`ya bekliyoruz`` şeklinde konuştu.
"HAYIRLI EVLATMIŞ"
Daha sonra söz alan Bülent Arınç da, ``Turgutlu`da, Belediye Başkanı Serhat Orhan`ın babası Hüseyin Orhan`ı efsane başkan olarak tanıyoruz. Serhat Orhan babasının yerini alarak görevini başarılı bir şekilde sürdürüyor. Demek ki hayırlı evlatmış. Turgutlu`ya eğitim ve sağlıkta büyük hizmetler Verdi. Irlamaz Spor Vadisi`ni dünya çapında güzel bir yer edinmesini sağladı. Türkiye`de 923 ilçe var. Serhat Orhan bu başarılı çalışmalarından dolayı, bu ilçeler arasında ilk 5 içindedir. Turgutlu`ya yapılan üniversite, sağlık tesisleri ve bütün eserler onun seserleridir. Allah başarılarının devamını nasip etsin`` dedi.
Arınç daha sonra, Başkan Orhan`ın annesi Hatice Orhan`a plaket takdim etti. Okulun açılış kurdelesini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Belediye Başkanı Serhat Orhan, Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök birlikte kesti.
Arınç ve açılışa katılanlar daha sonra okulu gezdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Prof. Dr. Yeşim Büyükateş: "Müsilaj etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulmalıdır" Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi yüzeyinde müsilaj (deniz salyası) oluşumu yeniden artış gösterdi. Çevre sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilaja ilişkin kısa ve uzun vadede çözüm önerilerini anlattı. Büyükateş, müsilajın etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulması gerektiğini belirtti. Çanakkale Boğazı’nda deniz yüzeyinde müsilaj (deniz salyası) oluşumu yeniden artmaya başladı. Bazı bölgelerde belirginleşen müsilaj, çevre açısından endişeye yol açtı. Özellikle balıkçılar, deniz ekosistemindeki bu olumsuz gelişme nedeniyle kaygı duymaya başladı. Müsilaj, 2020 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak ciddi bir çevre sorununa dönüşmüştü. Bu yıl Çanakkale önlerinde tekrar gözle görülür hale gelen müsilajın etkileri ve nedenleri yeniden gündeme geldi. "Besin zincirinin bozulmasına ve biyolojik çeşitlilikte düşüşe yol açmaktadır" Çevre sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, müsilajın oluşum nedenlerini ve çözüm önerilerini paylaşan Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olması, güneş ışınlarının miktarı, yağışlarla kentsel ve tarımsal araziden yüzey akışıyla azot, fosfor gibi besin elementlerinin yoğun miktarlarda denizel sisteme girişi, akıntı hareketleri, müsilaj oluşumuna sebep olan fitoplanktonik grupların varlığı ve noktasal/noktasal olmayan kirlilik kaynakları sistemde yoğun birikimler oluşmasını desteklemektedir. Bu durum, deniz ekosistemlerinde habitat kaybına, oksijen alışverişi ve fotosentezde azalmaya, besin zincirinin bozulmasına ve biyolojik çeşitlilikte düşüşe yol açmaktadır" dedi. "Kirlilik yükünü bertaraf edecek planlamalar yapılmalıdır" 2008 ve 2020 yıllarında yaşanan yoğun müsilaj oluşumu ve gerçekleştirilen çalışmaların ardından belirttiği noktalar hakkında konuşan Prof. Dr. Büyükateş, "Kısa vadede; evsel, endüstriyel ve kanalizasyon atıklarının arıtılmadan deşarjı engellenmelidir. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübre ve pestisitlerin su sistemine taşınmasını engellemek için sürdürülebilir tarım uygulamaları desteklenmeli ve bu kirlilik yükünü bertaraf edecek planlamalar yapılmalıdır. Uzun vadede ise sulak alanların korunması, aşırı avcılığın önlenmesi, kıyı erozyonunun kontrolü ve habitat kaybının engellenmesi sağlanmalıdır. Doğal balıkçılıktan ziyade temiz balık yetiştiriciliği desteklenmelidir. Yağmur suyu ve kanalizasyon atıklarının ayrılması planlanmalıdır. Müsilaj etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulmalıdır. Halkın katı atık yönetimi ve çevre bilinci konularında bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu önlemler, ekosistem tabanlı bir yaklaşımla sürdürülebilir deniz yönetimini mümkün kılacaktır” diye konuştu.
Manisa Derbent Mahallesinde dere geçişleri güvenli hale geldi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, Turgutlu ilçesine bağlı Derbent Mahallesi’nde, dere geçiş noktasında yaptığı menfez çalışmasıyla ulaşımı güvenli hale getirdi. Çalışmalar sayesinde aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören menfezler yenilenerek vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanırken mahalle sakinlerinden teşekkür mesajları geldi. MASKİ Genel Müdürlüğü, dere yataklarına yakın tarım arazileri ve yerleşim yerlerinde can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla menfez montaj çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, Turgutlu ilçesi Derbent Mahallesi’nde dere geçiş noktasına altı adet menfez yerleştirdi. Bu işlemle hem ulaşım güvenliği sağlandı hem de vatandaşların günlük hayatı kolaylaştırıldı. Mahalle muhtarından teşekkür Derbent Mahallesi Muhtarı Ziya Köroğlu, “Karacaali Çayı’ndan geçiş yıllardır çiftçilerimiz için büyük bir sorun olmuştu. Özellikle kış aylarında tarım arazilerine ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Bu önemli çalışmayı hayata geçmesine vesile olan başta CHP Manisa Milletvekilimiz Bekir Başevirgen olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek ve Turgutlu Belediye Başkanımız Çetin Akın’a teşekkür ederim. Çiftçilerimiz artık rahat bir nefes aldı” ifadelerini kullandı. “Traktörlerimiz su altında kalıyordu” Mahalle sakinlerinden Selçuk Atlı da yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Karacaali Çayı’ndan geçmek bizim için büyük bir sıkıntıydı. Suyun şiddetli aktığı zamanlarda traktörlerimiz su altında kalıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek sayesinde artık bu tehlikeden kurtulduk. Allah razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.