EKONOMİ - 14 Kasım 2024 Perşembe 11:44

Elazığ’da organik mercimek üretimi artıyor

A
A
A
Elazığ’da organik mercimek üretimi artıyor

Elazığ’da uygulanan ‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’ projesi çerçevesinde organik mercimek üretiminde artış meydana geldiği bildirildi.


Elazığ’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen ‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’ projesi sürüyor. Proje kapsamında, mercimek tohumlarına uygulanan Rhizobium leguminosorum bakterisi sayesinde, bitkilerin topraktan azotu doğrudan alması sağlanarak kimyasal gübre kullanımına olan ihtiyaç ortadan kaldırıldı. Proje, bu yıl Koruk ve Muratçık köylerinin de katılımıyla daha geniş alana yayıldı. Projenin ilk yılında elde edilen başarılı sonuçlar, üreticilerin organik tarıma olan ilgisini artırdı. Bakteri ile aşılanan alanlarda, aşılama yapılmayan alanlara göre yüzde 30-60 oranında verim artışı yaşandığı bildirildi.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimizde, TÜİK verilerine göre yaklaşık 11 bin 529 dekarlık alanda mercimek yetiştirilmekte ve yıllık üretim miktarı bin 555 ton olarak gerçekleşmektedir. İl genelinde organik tarıma yönelen üreticilerden 44’ü, 3 bin 335 dekarlık alanda kırmızı mercimek üretimi yaparak yılda 854 ton ürün elde etmektedir. İlimizde yetiştirilen mercimek çeşidi ağırlıklı olarak kışlık ekilen kırmızı mercimektir. 2024 yılında devam eden proje ile bakteri ile aşılayarak organik mercimek üretimi, Koruk (1.336) ve Muratçık (372) köylerinin dahil olması ile organik mercimek ekim alanı 4 bin 127 dekara, kullanılan bakteri miktarı 850 kilo, üretici adedi ise 55’e yükselmiştir. Dambüyük Köyü’nde 30 üretici ile 489 kilogram bakteri ile 48 bin 260 kilogram mercimek tohumluğu aşılanarak, 2 bin 413 dekar alanda ekime başlanmıştır” denildi.



Elazığ’da organik mercimek üretimi artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO’dan "TRAVELEXPO Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı" resepsiyonu Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından "Travel Expo 7. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı" resepsiyonu düzenlendi. ATO, “Travel Expo 7. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı” kapsamında, ATO Meclis Üyeleri, 35 ülkeden 80 yabancı konuk ve Ankara’nın sağlık turizmi temsilcilerinin yer aldığı bir resepsiyon düzenledi. “Turizm çeşitlerinin gelişmesinde öncü bir rol üstleniyor” Etkinlikte bir konuşma yapan ATO Başkan Vekili Temel Aktay, “Bugün sabah açılışını gerçekleştirdiğimiz TRAVELEXPO Ankara, turizm sektörümüze, şehrimize, ülkemize çok önemli değerler katan ve artık marka olmuş bir organizasyon. Fuar, turizm sektörünün uluslararası alandaki önemli paydaşlarını bir araya getirerek, verimli iş birlikleri, yeni iş fırsatları ve bilgi paylaşımı için kıymetli bir platform imkânı sunuyor. Kültür turizminden sağlık turizmine, kongre turizminden eğitim, iş, spor turizmine, turizm çeşitlerinin gelişmesinde öncü bir rol üstleniyor. Bu akşam gerçekleştirilen galada, Fuarın amacına uygun olarak, şehrimizde misafir ettiğimiz yurt dışından gelen sektör paydaşlarını, Başkentimizin sağlık sektörü temsilcileri ile buluşturarak, sağlık turizminin gelişimine zemin oluşturuyor” diye konuştu. “Devasa bir ekonomi oluşturuyor” Sağlık konusunun kıymetli bir alan olduğunu belirten Aktay, “Sağlık, pandemi süreciyle birlikte daha çok konuşulan ve hayatımızda daha geniş yer tutan bir konu haline geldi. Bireyler, sağlıklı olabilmek, ülkeler ise sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için çalışıyor. İnsanlar tedavi olabilmek için dünyanın bir ucundan bir ucuna seyahat ediyor. Bu yaklaşım, sağlık turizmini de geliştirdi. Sağlık, sektör olarak, küresel ekonominin önemli yapı taşlarından biri durumunda. Medikal ürün ve ilaç üretimi, doktoru, hemşiresi, sağlık tesisi ve sigortasına kadar devasa bir ekonomi oluşturuyor” açıklamasında bulundu.
Ankara 14. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu Tarım, orman, toprak ve su konularında duyarlılığın arttırılması için düzenlenen 14. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının düzenlediği tarımın, ormanın, toprağın, suyun önemi konusunda duyarlılığın geliştirilmesinin amaçlandığı "14. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"nın ödül töreni Orman Genel Müdürlüğü’nün Konferans Salonu’nda yapıldı. Tarımsal gelişmeler ile tarım, orman, doğa, çevre ve insan ilişkilerinin estetik ve öznel bakış açılarıyla arşivlerde yerini almasını sağlamak amacıyla 14 yıldır aralıksız düzenlenen “Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması”nın ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ilk uluslararası boyut kazandırılan yarışma; “Genel”, “Çiftçi”, “Öğrenci”, “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları”, “Denizbank Çalışanları” ve “Tema: Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı” olmak üzere 6 farklı kategoride gerçekleştirildi. Yarışmacılar; tarım, hayvancılık, orman, toprak, su, su ürünleri, gıda ve muhafazası, her türlü tarım hareketliliğinin işlenmesi, üretici, çiftçi, çoban, köylü ve köy yaşamı gibi ilgili faaliyetleri konu alan fotoğraflarla yarışmaya katıldılar. “14. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması”na bu yıl Türkiye’nin de dahil olduğu 35 ülkeden toplam bin 988 fotoğrafçı 8 bin 766 eserle katıldı. Seçici kurul tarafından yarışmaya katılan 12 eser ödüle layık bulunurken 118 eser de sergilenmek üzere seçildi. Ayrıca bir eserde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından “Bakan Özel Ödülü”ne layık görüldü. "Tarım yeri gelir aştır, yeri gelir iştir" Bakan Yumaklı, törende yaptığı konuşmada, ödül alan tüm yarışmacıları tebrik etti. Tarımın artık sadece tarımdan ibaret olmadığını söyleyen Bakan Yumaklı, “Sağlıktan turizme, biyolojiden ekolojiye ekonomiye, ticarete diplomasiye kadar hatta birçok konuda önemli sektör. Yeri gelir aştır, yeri gelir iştir. Damaklarda lezzettir, meslektir, istihdamdır. Sadece kırsalı ilgilendirdiği düşünülür ama öyle değildir. Hayata can suyu, can sağlığı, can evidir” ifadesini kullandı. Tarım ve ormanla maddi hayatını idame ettiren insanın ruh dünyasını doldurduğun ifade eden Bakan Yumaklı, tarım ve ormanın aynı zamanda sanat olduğunu da aktardı. Tarımın tarih boyunca insanın beslenmesini sağlamakla kalmadığını, medeniyetlerin oluşumunda ve devletlerin kuruluşunda da önemli rol üstlendiğini ifade etti. "Türk tarımının ve üreticisinin dünyaya tanıtılmasına da katkı sağlayacak" Bakan Yumaklı, “Her biri ayrı bir sanat eseri olan bu fotoğraflar, bütün çiftçilerin aynı zamanda bir sanatkar olduğunu bir kez daha göz önüne seriyor. Yarışmanın uluslararası hüviyete bürünmüş olması, Türk tarımının ve üreticisinin dünyaya tanıtılmasına da katkı sağlayacak" diye konuştu. "Kadın girişimcilerimizin tarımsal üretimin içerisinde olmasını istiyoruz" Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı personellerinin en iyi üretim altyapısın hazırlamak için gece gündüz çalıştığını belirterek, şunları kaydetti: “Bu yarışmamıza katılan genç kardeşlerimize ayrıca bir çağrım olacak. Sizin tarım sektöründe olmanız gıda arz güvenliğimiz için çok önemli. Genç kardeşlerimizin ve kadın girişimcilerimizin tarımsal üretimin içerisinde olmasını istiyoruz. Gençler ve kadınlar olmazsa bunun sürdürülebilirliği yoktur. Bütün imkanlarımızı buna yönlendirmiş vaziyetteyiz. Gelin tarım yapın bizlerde sonuna kadar destek olalım.” Birinci Ödülünü kazanan fotoğrafın başka bir yarışmada ödül kazanması nedeniyle birincilik ödülü iptal edildi. Öte yandan "Bakan Özel Ödülü"nü Mehmet Şah Deniz tarafından çekilen "Küçük Çoban Kız" fotoğrafı kazandı. "Ulusal Birincilik Ödülü"nü Beytullah Eles tarafından çekilen "Acı Yol" fotoğrafı kazandı. "Çiftçi Üretici Ödülü"nü ise Adil Emektar tarafından çekilen "Salçalık Domates" fotoğrafı kazandı. "Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı" ödülünü ise Ahmet Aslan tarafından çekilen "Lale Vakti" fotoğrafı kazandı. "Öğrenci Ödülü"nü ise Sude Özdemir tarafından çekilen "Yaylacı" fotoğrafı kazandı. "Tarım Orman Bakanlığı Çalışanları Ödülü"nü ise Ender Pekşen tarafından çekilen "Kapya" fotoğrafı kazandı. "Orman: Geleceğe Nefes Ödülü"nü ise Filiz Uzunismail tarafından çekilen "Sürünün Yolculuğu" fotoğrafı kazandı. "Suya Vefa Ödülü"nü ise Haluk Sargın tarafından çekilen "Sürü ve Menderesler" fotoğrafı kazandı.