EĞİTİM
19 Kasım 2024 Salı - 18:23 Kastamonu Üniversitesi’nde Nail Tan’nın hayatı konuşuldu Kastamonu Valiliği ile Kastamonu Üniversitesi tarafından “Bilim ve Sanat Yolunda 63 Yıllık Bir Seyahat: Nail Tan Sempozyumu” düzenlendi. Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde “Bilim ve Sanat Yolunda 63 Yıllık Bir Seyahat: Nail Tan Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyum, Türk kültürüne, diline ve halk bilimine önemli katkılarda bulunan Nail Tan’ın hayatının anlatılmasıyla başladı. Sempozyumda, Türk kültürüne ve diline katkılarıyla tanınan, yazarlığa şiirle başlayan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunan Nail Tan’ın hizmetleri ve projeleri geniş bir şekilde ele alındı. 1998 yılında emekli olan Tan, Türk diline katkılarından dolayı 2023 yılında Türk Dil Kurumu tarafından Türkiye Diline Hizmet Ödülü ile onurlandırılmıştı. Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Nail Tan Sempozyumu’nun Kastamonu’ya yakışan bir etkinlik olduğunu belirterek, hem kültürel mirasa sahip çıkmanın hem de Türk kültürü, dili ve halk bilimine önemli katkılarda bulunan Nail Tan ile ilgili böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin büyük bir anlam taşıdığını ifade etti. Sempozyumun açılışında konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı olan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Eyüp Akman yaptı. Prof. Dr. Akman, Nail Tan ile ilgili hazırlanan belgeselin 18 Aralık 2023’te ilk defa üniversitelerinde yayınlandığını belirterek, bu sempozyumun önemine dikkat çekti. Akman, “Bu konuda bahtiyarız. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. Nail Tan’ın hayattayken bu etkinliği düzenlemek, onun değerli mirasına sahip çıkmak adına büyük bir adım” şeklinde konuştu. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar da, Nail Tan’ın hayatına dair kapsamlı bilgiler verdi. Kaçar, özellikle Kastamonu’nun Türk dünyasındaki önemine ve Tan’ın bu alandaki katkılarına vurgu yaptı.Kaçar, sempozyumun, Türk dünyasının kültürel ve dilsel zenginliğine yaptığı katkılarla dikkat çeken Tan’ı onurlandırmak için çok anlamlı bir fırsat olduğunu belirtti. Sempozyumun ilerleyen bölümlerinde, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen akademisyenler, Nail Tan’ın akademik ve kültürel mirasına dair bildirilerini sundular.
19 Kasım 2024 Salı - 18:19 Avrasya Üniversitesi, İran heyetini ağırladı İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Maku Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hossein Garossi ve beraberindeki heyet, Avrasya Üniversitesi’ni ziyaret ederek Mütevelli Heyet Başkan Ömer Yıldız, Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran ve Genel Sekreter Gülay Yeniçeri ile görüştü. Başkonsolos Naser Mohebati, ziyarette yaptığı konuşmada, “Bölgenin en önemli eğitim kurumlarından biri olan Avrasya Üniversitesi’ni de ziyaret ediyoruz. Sizlerle tanışmaları çok önemli, gelecekte yapılabilecek işbirliğinin ilk adımını atmış oluyoruz. Önümüzdeki ay Tahran’da yapılacak önemli bir ticaret zirvemiz var, bu vesile ile sizleri de o zirveye davet ediyoruz" dedi. Maku Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hossein Garossi ise ziyarette Maku’nun İran’ın en büyük endüstriyel ve ticari serbest bölgesi olduğunu vurgu yaptı. Garossi, "Ülkemizde çeşitli serbest bölgeler var. Maku İran ile Türkiye’nin sınırında çok önemli bir merkez. Maku’nun en önemli özelliği ise ticaretle bilimsel çalışmaların aynı anda yürütüldüğü bir yer olmasıdır. Çalışmalarımız arasında üniversitelerarası araştırmalar konulu bir başlığımızda bulunuyor. Türkiye’deki TÜBİTAK gibi değerlendirebilirsiniz. Bizde de bilimsel çalışmaları destekleyen bir kurumuz. Bu anlamda Avrasya Üniversitesi ile yapacağımız işbirliği çok önemli" şeklinde konuştu. Yıldız: “İşbirliğine hazırız” Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız da, Başkonsolos Naser Mohebati ve İran’dan gelen Maku Serbest Bölgesi heyetini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki dost komşu ülkenin kurumları olarak işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Yıldız, ”Avrasya Üniversitesi 2010 yılında kurulan şimdiye kadar 13 binden fazla mezun veren bölgenin tek vakıf üniversitesidir. Üniversitemizde İranlı akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz bulunmaktadır. Hedeflerimiz arasında uluslararasılaşma ilk sırayı almaktadır. Uluslararası öğrenciler gerek küresel eğitim diplomasisinin bir parçası olarak gerekse üniversitedeki çok kültürlü akademik, sosyal hayatın parçası olarak yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu anlamda dost ülkemiz İran’dan üniversitemize öğrencilerin gelmesi içinde çalışmalarımıza hız vermek istiyoruz. Gerçekleşen ziyaretin önemi çok büyüktür. Misafirlerimize tekrar şehrimize, üniversitemize hoş geldiniz diyor, ziyaretleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
19 Kasım 2024 Salı - 16:43 SUBÜ’de ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ verildi SUBÜ’de 12 Kasım Afet Hazırlık Günü ve sivil savunma faaliyetleri çerçevesinde ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ verildi. Afet eğitimi almanın önemine değinilirken afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği anlatıldı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde (SUBÜ) 12 Kasım Afete Hazırlık Günü ve sivil savunma faaliyetleri çerçevesinde ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ verildi. Spor Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Taş, Sapanca Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hasip Cana ile İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü Serap Karakoç verdi. Eğitimciler, ülkenin birçok yerinde düzenlenen afet farkındalığı eğitimlerine katılarak hep birlikte daha güvenli bir gelecek inşa etmenin mümkün olduğuna vurgu yaptı. “Bu tarih aynı zamanda 1999 Düzce Depremi’nin de yıl dönümü” 12 Kasım’ın Türkiye’de ‘Afete Hazırlık Günü’ olarak anılan özel bir gün olduğunu ve bu günde afetlere karşı bilinçlenme ve hazırlığın öneminin vurgulandığını kaydeden SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Taş, “Bu tarih aynı zamanda 1999 Düzce Depremi’nin de yıl dönümü. Bugünün en önemli gayesi elbette bilinçlenme ve hazırlık ile muhtemel afet durumlarında can ve mal kaybını en aza indirmek. 12 Kasım’da ülkemizin dört bir yanında çeşitli eğitimler, tatbikatlar, seminerler ve farkındalık kampanyaları düzenleniyor. Afet farkındalığı eğitimi bireylerin ve toplulukların afetlerle başa çıkabilme kapasitelerini artıran ve toplum genelinde güvenliği sağlamaya yarayan önemli bir adım. Her bireyin bu eğitime katılımı ile afet anlarında daha etkili ve güvenli tepki verme potansiyeli gelişiyor. Unutmamalıyız ki afetlere karşı hazırlıklı olmak sadece kendi güvenliğimizi değil toplumumuzun dayanıklılığını da artırıyor” diye konuştu. A’dan Z’ye afet eğitimi SUBÜ Sapanca Turizm MYO Öğretim Görevlisi Hasip Cana ile İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü Serap Karakoç ise afet öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin bilgiler paylaştı. Afet türleri ve tehlikelerine değinilen Cana ve Karakoç’un eğitiminde; deprem, sel felaketi, yangın ve benzeri afetlerin potansiyel tehlikeleri anlatıldı. Afet öncesi hazırlıklardan bahsedilerek evde acil durum çantasının nasıl hazırlanacağı, aile afet planının nasıl oluşturulacağı ve güvenli toplanma noktalarının nasıl belirlenebileceği üzerinde duruldu. Deprem anında sergilenecek güvenli davranışlar, yangın durumunda yapılması gerekenler, afet sonrası ilk yardım bilgisi, güvenli alanlara tahliye, yardım çağrısı yapılması ve yerel otoritelerin talimatlarına uyum da ele alınan konular arasında yer aldı. Ayrıca komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, topluluk temelli afet hazırlıkları ve dayanışma önlemlerine değinildi.
Turgutlu’daki çocuk kültür ve sanat merkezlerinde sonbahar heyecanı
16 Ekim 2024 Çarşamba - 14:47 Turgutlu’daki çocuk kültür ve sanat merkezlerinde sonbahar heyecanı Turgutlu Belediyesinin Mustafa Kemal Mahallesi ile Albayrak Mahallesi Çocuk Kültür Sanat Merkezlerinde sonbahar etkinliği düzenlendi. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’ın göreve gelmesiyle birlikte eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına önemli projeleri bir bir hayata geçiren Turgutlu Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda hizmete açtığı çocuk kültür sanat merkezlerinde sonbahar heyecanı yaşandı. Mustafa Kemal Mahallesi ile Albayrak Mahallesi Çocuk Kültür Sanat Merkezlerinde düzenlenen sonbahar kahvaltısı ve eğlenceli etkinlik saatinde, çocuklar ve aileler bir araya geldi. Aileler, çocuklarıyla birlikte aktivitelerde yer alarak, keyifli vakit geçirdi. Programa, Başkan Yardımcıları Hüseyin Maliz ve Ali Rıza Kıran, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bülent Gökmen ve Basın Yayın ile Halkla İlişkiler Sorumlusu Emrah Kanık da katıldı. Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, “Ücretsiz üç öğün beslenme programı ve okul öncesi eğitim ile Türkiye’de bir ilke imza attığımız Mustafa Kemal Mahallesi ve Albayrak Mahallesi Çocuk Kültür Sanat Merkezlerimizde düzenlenen sonbahar etkinliğine katıldık. Çocuklarımız ile ailelerimizle bir araya gelerek sosyal dayanışmamızı ve sosyal bağlarımızı arttırdık. Çocuklarımızın yüzündeki gülümsemeleri görmek, bizler için en büyük mutluluk. Tüm ÇKSM’deki mesai arkadaşlarımıza ve kıymetli ailelerimize teşekkür ederiz” dedi.
Kumluca MYO’da görev değişimi
16 Ekim 2024 Çarşamba - 14:05 Kumluca MYO’da görev değişimi Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürlüğü devir teslim töreni, MYO akademik ve idari personelin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, MYO Müdürlük görevini Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çoşgun, Prof. Dr. H. Kürşat Çelik’ten devraldı. Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürlüğünde görev değişimi yapıldı. Devir teslim töreni sırasında konuşan Dr. Çelik, müdürlük görevinin aslında bir bayrak yarışı olduğunu, bu bayrağın daha iyi noktalara taşınacağına olan inancını dile getirerek müdürlük görevini Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Termodinamik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çoşgun’a devretmekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Dr. Ahmet Çoşgun ise müdürlük görevini devreden Dr. H. Kürşat Çelik’e yapmış olduğu özverili çalışmalar ve hizmetlerden dolayı teşekkür ederek bir plaket takdim etti. Yüksekokul Müdürlüğü görevine atanan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çoşgun, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın kendisine emanet ettiği müdürlük görevini en iyi şekilde yerine getirme çabası içerisinde olacağını belirtti. Coşgun, “Öncelikle bu görevi şahsıma layık gören Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan’a teşekkür ediyorum. Tarımsal üretimin lokomotifi olan bir ilçede nitelikli ara insan gücüne vereceğimiz destek, inşallah yeni mezunlarımızla birlikte her geçen gün artarak devam edecek. Kumluca MYO olarak üniversite-sektör iş birlikleri, günceli yakından takip eden eğitim programlarımız ve nitelikli eğitim kadromuz ile üniversitemizin hedefleri doğrultusunda üzerimize düşen her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Astrofest’in ikinci durağı bilim şenliği yoğun ilgi görüyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 13:51 Astrofest’in ikinci durağı bilim şenliği yoğun ilgi görüyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, üç farklı organizasyona bölünmüş olan “AstroFest Gaziantep” projesinin ikinci ayağı “Bilim Şenliği”, Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde devam ediyor. Mart 2024’te yapılan başvurunun ardından, projenin 23-25 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Dönem etkinliği “Gözlem Şenliği” ile başlayan etkinlik serisinin ikinci ayağı olan “Bilim Şenliği”, 16-19 Ekim 2024 tarihlerinde düzenleniyor. Bu etkinliklerde sergi alanları, güneş gözlemi, deney şovları, çadır planetaryum, sanal gerçeklik uygulamaları, bilim tırı ve gece gözlemleri gibi çeşitli aktiviteler yer alıyor. Ayrıca, astronomi, deprem bilimi, mühendislik ve girişimcilik gibi birçok farklı konuda uzman akademisyenlerle söyleşi ve seminerler yapılıyor. “Öğrenciler teorik bilgileri uygulamaya döküyor” Gönüllü Hizmet Vakfı İnal Aydınoğlu İlkokulu öğretmeni Cenk Zafer Yıldız, öğrencileriyle birlikte bu etkinlikte yer aldıklarını belirtti. Öğrencilerinin bilim şenliğinde edindikleri deneyimlerden memnun olduğunu ifade eden Yıldız, “İlk defa öğrencilerimiz teleskop gördü. Burada önce teleskopla güneşi gözlemledik. Atölye etkinlikleri sayesinde birçok konuda doğrudan deneyim kazandık. Bu tür deneyimler, öğrencilerimizin gelecekteki ufuklarını genişletecek” dedi. “Uygulamalı bilim deneyimi heyecan veriyor” Ayvaz Gökdemir Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bahar Bağcı ise, öğrencilerinin şenlikte merak ettikleri birçok şeyi uygulamalı olarak öğrenme fırsatı bulduğunu dile getirdi. Bağcı, “Burada edinilen bilgi ve tecrübeler öğrencilerimizi heyecanlandırıyor. Daha önce kafalarında netleşmemiş birçok konu bu etkinlik sayesinde belirginlik kazandı. Öğrencilerimiz bu deneyimden çok mutlu” diye konuştu. AstroFest Gaziantep’in son ayağı olan “Mars’taki Kolonim Tasarım Yarışması”, Ocak-Mart 2025 döneminde gerçekleştirilecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı
16 Ekim 2024 Çarşamba - 13:21 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye 2002 sonrası birçok alanda olduğu gibi eğitim öğretim süreçlerinde de gerçekten dünyada örnek gösterilebilecek nitelikte atılımlar yaptığı ve devrim olarak tanımlanabilecek işler yaptık” dedi. Bir dizi program için bugün Trabzon’a gelen Bakan Yusuf Tekin, ilk olarak Trabzon Valiliği’ni ziyaret etti. Bakan Yusuf Tekin, burada İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, Trabzon’da devlet yatırım programında yürütülen 6 proje olduğunu belirterek “2002-2003 eğitim öğretim yılında Trabzon’da genel ortalamalar açısından söylüyorum. Derslik düşen öğrenci sayısı 30’a yakın. Şu anda ise Trabzon ortalaması yine 17’ye gelmiş durumda. Bu şu anlama geliyor. Mevcut derslik sayısı kadar derslik yapıldığını mevcut okul sayısı kadar okul yapıldığını, mevcut öğretmen sayısı kadar öğretmen atandığını gösterir ki bunlar çok önemli. Bu yapılanlarla birlikte halen devam eden projelerimizi de değerlendirdik. Şu anda Trabzon’da yürüyen bakanlık merkez teşkilatından bizim yürüttüğümüz yani devlet yatırım programında yürüttüğümüz 6 proje var. 88 derslik ve 3 tane de çok amaçlı spor salonu projemiz var. Aynı şekilde il yapım programında yürüyen 12 ayrı proje var. Toplam 161 derslik il yapımında. Hepsini düşündüğümüzde spor salonları ve diğer donatı alanlarını dışarıda yaklaşık 250 derslik daha ilave olmuş olacak. Bunlara bir de ayrıca hayırseverlerimiz tarafından yapılan derslikler de eklendiğinde çok ciddi bir adım daha atılmış olacak” şeklinde konuştu. “Teşkilatın içerisinde bakanlıkla sahadaki taşradaki uygulamaların arasında bir paralellik bulunması lazım” Trabzon’daki sorunları dinlediğini kaydeden Bakan Tekin, “Valimiz, Milli Eğitim Müdürümüz ve siyasetçilerimizin burada karşı karşıya bulundukları başka problemlerle ilgili de bize aksettirdikleri sorunlar var. Onların çözümlerini de ilgili arkadaşlarımızla paylaştık. Biz zaten ziyaretlerimizi ilde gündeme gelebilecek konu başlıkları etrafında ilgili sorumlu genel müdür arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz. Genel müdür arkadaşlarımız da buradaydı. Gerekli notları da aldılar. Milli Eğitim Bakanlığı çok büyük bir yapı, çok büyük bir teşkilat. Teşkilatın içerisinde bakanlıkla sahadaki taşradaki uygulamaların arasında bir paralellik bulunması lazım, birliktelik oluşturulması lazım. Biz bunları temin edebilmek için geçtiğimiz yaz başlattığımız bir gelenek eğitim öğretim süreçleri başlamadan önce yıl içerisindeki yol haritamızla ilgili illerimize, valiliklerimize bir genelge gönderiyorduk. Bu yıl da devam ettik. 3 ayrı genelge göndermiştik. Burada Valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz bizim genelgedeki çizdiğimiz yol haritası doğrultusunda yaptıklarını da anlattılar. O vesileyle tekrar ayrıca onun için de İl Milli Eğitim Müdürümüze, Valimize ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Safran yaprağı atıkları bilime hizmet ediyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 12:05 Safran yaprağı atıkları bilime hizmet ediyor Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlkay Buran, “Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) Atıklarının Fermente Süt İçeceğinde Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması" başlıklı proje ile TÜBİTAK 2218 yurt içi doktora sonrası araştırma burs programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje hem gıda israfını azaltmaya hem de tüketicilere daha sağlıklı ve besleyici ürünler sunmayı amaçlıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve ’dünyanın en pahalı baharatı’ olarak adlandırılan safran, Safranbolu’nun asırlık mirası olarak sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlkay Buran, bu değerli bitkinin yaprak atıklarının gıda atığı olmaktan çıkarılarak fonksiyonel bir bileşene dönüştürülmesi için önemli bir çalışma başlattı. Proje, safran yapraklarının enkapsülasyon yöntemiyle fermente süt içeceklerine eklenmesiyle bu içeceklere sağlık açısından yeni fonksiyonlar kazandırmayı hedefliyor. Bilimsel İnovasyon: Gıda Atıklarının Dönüşümü Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran’ın projesi, safran yaprağı gibi değerlendirilmeyen bitkisel atıkları fonksiyonel gıdalara dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, safran yapraklarının biyoaktif özellikleri incelenerek fermente süt içeceklerine nasıl katkı sağladığı araştırılacak. Safran yapraklarının gıdalarda kullanımı, safran bitkisinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini daha fazla göz önüne çıkaracak. Proje kapsamında, fermente süt içecekleri üzerine yapılan araştırmalar, safranın sadece baharat olarak değil, aynı zamanda fonksiyonel bir sağlık bileşeni olarak da kullanılabileceğini gösteriyor. Dr. Buran, akademik çalışmaları kapsamında safran üzerine hazırladıkları projede Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Budak ve Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Proje konusunun Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) atıklarının fermente süt içeceğinde fonksiyonel etkilerinin araştırılması olduğunu söyleyen Buran, Ekim ve Kasım 2023’te hasat edilen Safran yapraklarını kurutup enkapsülasyon işlemiyle belirli solüsyonlardan geçirdiklerini ve ön deneme çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra TÜBİTAK 2218 programına başvurduklarını ifade etti. Buran, “Bu proje de geçen ay sonuçlandı ve başarıyla bunu gerçekleştireceğiz. Safran, Batı Karadeniz’in en değerli bitkisi olarak bilinir ve ’kırmızı altın’ olarak adlandırılır. Bizim amacımız safran zaten değerli fakat atık demeye bile kıyamadığımız bu taç yaprakları ve içerisindeki polenlerin ayrıştırıldıktan sonra değerlendirilmesini istedik. Safran zaten kendisi antioksidan ve fenolikçe zenginiydi. Acaba yapraklarında da aynı bileşenlere sahip mi diye çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu projede süt ürünleri antioksidan ve fenolikçe zayıf olduğu için safran yapraklarının enkapsülasyon sonrası fermente süt içeceğindeki kalite analizlerine gerçekleştireceğiz. Burada fiziksel, kimyasal, mikrobiolojik ve fonksiyonel nitelik taşıyan özellikleri değerlendirecek. Bununla birlikte duysal analiz parametrelerine bakılacak” dedi. Safranbolu Safranının 2024 yılında coğrafi işaret almasının uluslararası bir önem taşıdığını da belirten Buran, “Biz de sürdürülebilirlik, atıkların değerlendirilmesi kapsamında bulunduğumuz bölgedeki ürünü değerlendirip bileşenlerinden faydalanmak istedik. Dolayısıyla fonksiyonel bir gıda demek, sağlığa faydalı gıda bileşenlerini bünyemize alabilmek. Biz de bunun süt ürünüyle birlikte bir entegrasyonunu gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Safran yaprağı atıkları bilime hizmet ediyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 11:49 Safran yaprağı atıkları bilime hizmet ediyor Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, proje kapsamında Safran yapraklarının gıdalarda kullanımı, safran bitkisinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini daha fazla göz önüne çıkaracağını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran’ın “Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) Atıklarının Fermente Süt İçeceğinde Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması" başlıklı proje ile TÜBİTAK 2218 yurt içi doktora sonrası araştırma burs programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje hem gıda israfını azaltmaya hem de tüketicilere daha sağlıklı ve besleyici ürünler sunmayı amaçlıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran, Safranbolu’nun asırlık mirası olarak sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, bu değerli bitkinin yaprak atıklarının gıda atığı olmaktan çıkarılarak fonksiyonel bir bileşene dönüştürülmesi için önemli bir çalışma başlattı. Proje, safran yapraklarının enkapsülasyon yöntemiyle fermente süt içeceklerine eklenmesiyle bu içeceklere sağlık faydası sağlayacak yeni fonksiyonlar kazandırmayı hedefliyor. Bilimsel İnovasyon: Gıda Atıklarının Dönüşümü Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran’ın projesi, safran yaprağı gibi değerlendirilmeyen bitkisel atıkları fonksiyonel gıdalara dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, safran yapraklarının biyoaktif özellikleri incelenerek fermente süt içeceklerine nasıl katkı sağladığı araştırılacak. Safran yapraklarının gıdalarda kullanımı, safran bitkisinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini daha fazla göz önüne çıkaracak. Proje kapsamında, fermente süt içecekleri üzerine yapılan araştırmalar, safranın sadece baharat olarak değil, aynı zamanda fonksiyonel bir sağlık bileşeni olarak da kullanılabileceğini gösteriyor. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlkay Buran, akademik çalışmaları kapsamında Safran üzerine hazırladıkları projede Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Budak ve Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Proje konusunun “Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) atıklarının fermente süt içeceğinde fonksiyonel etkilerinin araştırılması olduğunu söyleyen Buran, Ekim ve Kasım 2023’te hasat edilen Safran yapraklarını kurutup enkapsülasyon işlemiyle belirli solüsyonlardan geçirdiklerini ve ön deneme çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra TÜBİTAK 2218 programına başvurduklarını ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, “Bu projede geçen ay sonuçlandı ve başarıyla bunu gerçekleştireceğiz. Safran, Batı Karadeniz’in en değerli bitkisi olarak bilinir ve ’kırmızı altın’ olarak adlandırılır. Bizim amacımız Safran zaten değerli fakat atık demeye bile kıyamadığımız bu taç yaprakları ve içerisindeki polenlerin ayrıştırıldıktan sonra değerlendirilmesini istedik. Safran zaten kendisi antioksidan ve fenolikçe zenginiydi. Acaba yapraklarında da aynı bileşenlere sahip mi diye çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu projede süt ürünleri antioksidan ve fenolikçe zayıf olduğu için Safran yapraklarının enkapsülasyon sonrası fermente süt içeceğindeki kalite analizlerine gerçekleştireceğiz. Burada fiziksel, kimyasal, mikrobiolojik ve fonksiyonel nitelik taşıyan özellikleri değerlendirecek. Bununla birlikte duysal analiz parametrelerine bakılacak” dedi. Safranbolu Safran’ının 2024 yılında coğrafi işaret almasının uluslararası bir önem taşıdığını da belirten Buran, “Biz de sürdürülebilirlik, atıkların değerlendirilmesi kapsamında bulunduğumuz bölgedeki ürünü değerlendirip bileşenlerinden faydalanmak istedik. Dolayısıyla fonksiyonel bir gıda demek sağlığa faydalı gıda bileşenlerini bünyemize alabilmek. Biz de bunun süt ürünüyle birlikte bir entegrasyonunu gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.