KÜLTÜR SANAT - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 10:35

Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliği yapıldı

A
A
A
Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliği yapıldı

Düzce Gürcü Kültür Derneği, 2023-2024 dönemi Gürcü Müziği ve Enstrümanları ve Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliğini Millet Bahçesi Anfi Tiyatro alanında halka açık yapıldı.


2023 - 2024 dönemi Gürcü Müziği ve Enstrümanları kursu Gürcü müziği eğitmeni İberya Özkan Melaşvili tarafından Akordeon, Doli, Panduri ve Salamuri Enstrümanları eğitimi, Gürcü Halk Dansları kursu eğitmen Ziya Serkan Doğan tarafından verildi.


Millet Bahçesi Anfi Tiyatro alanında dernek üyelerine ve halka açık bir şekilde yoğun katılımla düzenlenen etkinlik Düzce Gürcü Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kubilay’ın açılış konuşması ile başladı. Kubilay konuşmada “Kültürümüzü yaşatmak adına bu tür kurslar önümüzdeki dönemde de devam edecek. Talep gelmesi halinde farklı alanlarda da kurslar düzenlenecek” dedi.


Konuşmanın ardından minik kursiyerler tarafından kurs hocalarına çiçekler verildi.


Derneğin paydaşı olduğu Uluslararası Türk-Gürcü Kültürel İlişkiler Sempozyum bildirilerin yer aldığı dernek sponsorluğunda basılan kitabın tanıtımını Düzce Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ali Ertuğrul tarafından yapıldı. Ardından Dernek Müzik Grubu orkestrası tarafından Kaltsa Tsekva parçası çalınarak seyircilerin eşlik etmesiyle sırasıyla Patara Gogo, Çaban Havası (Mtzkersuri), Vin Mogidana, Gelino, Lalebi, Ohoy Nanina, Mohevis Kalo, Gandagan ve Cilveloy parçaları söylendi.


Eğitmen Ziya Serkan Doğan tarafından çok kısa sürede yetiştirilen 8 kız 6 erkekten oluşan Gürcü Halk Dansları grubu Acaruli oyununu oynadı. Seyircilerin ilgisini ve beğenisini çeken oyun istek üzerine ikinci defa tekrarlandı.


Etkinlik tüm katılımcılarla beraber oynanan Trinni Horirama, Vahahey ve Hariraşi oyunuyla sona erdi.



Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliği yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Kahta’da tayini çıkan hakim ve savcılar için veda programı düzenlendi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Hakimler Ve Savcılar Kurulu 2024 ana kararnamesi çerçevesinde başka adliyelere ataması yapılan hakim ve savcılar için veda programı düzenlendi Programın açılış konuşmasını yapan Kahta Cumhuriyet Başsavcısı Nurullah Şahin, “Bu kararnamede Kahta olarak haklı bir gurur daha yaşıyoruz. Kahta’da görev yapan iki Cumhuriyet Savcımız, Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandılar. Bugün uğurladığımız Cumhuriyet Savcılarımıza ve Kahta’da görev yapmaya devam eden Cumhuriyet Savcılarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. 2023 yılında yüzde 118 oranında rekor sayılabilecek düzeyde iş çıkarma yüzdesi yakalayarak çok güzel bir çalışma dönemini geçirdik. Yine Kahta’da bu güzel çalışma ortamının oluşmasında katkıları olan Adıyaman Cumhuriyet Başsavcımız Gökhan Şahin’e ve Adalet Komisyonu Başkanımız Mehmet Demirci’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kahta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen programa, HSYK Adıyaman Başmüfettişi Oğuzhan Kaya, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Kahta Cumhuriyet Başsavcısı Nurullah Şahin, Kahta İlçe Emniyet Müdürü Özgür Sefa Sezer, Adıyaman Baro Başkanı Av. Bilal Doğan, tayini hakim savcı ve Kahta Adliyesi personelleri katıldı. Programın sonunda görev yeri değişen hakimler ve savcılara plaket taktim edildi.
Ankara Enflasyon oranları açıklandı: Memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranlarını açıklamasıyla memur ve memur emeklileri yüzde 19,31, SSK Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 24,73 oranında zam almaya hak kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranını açıklamasıyla memur ve emeklilerin aylıklarında belirleyici olan 6 aylık enflasyon oranları belli oldu. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 arttı. Açıklanan rakamlarla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2024 yılının ikinci 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranları da netleşti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre temmuzda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda ise 71,60 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 6 ayının enflasyon oranları ise 24,73 oldu. Bu çerçevede SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık dönem için yüzde 24,73 oranında zam almaya hak kazandı. Bu çerçevede Kök maaşı 10 bin lira olan emekliler 12 bin 473 lira, kök maaşı 15 bin olan emekliler 18 bin 709 lira, kök maaşı 20 bin olan emekliler 24 bin 946, kök maaşı 25 bin olan emekliler ise 31 bin 182 lira zam alacak. Yılın ikinci yarısı için toplu sözleşmeden yüzde 10 oranında zam alacak memur ve memur emeklileri ise, toplu sözleşme zammına ek olarak 2024’ün ilk 6 aylık enflasyon farkı kadar zam alacak. Bu durumda Enflasyon farkından doğan yüzde 8,46 ve toplu sözleşmeden doğan yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 19,31 oranında zam almaya hak kazandı. Buna göre en düşük memur maaşı enflasyon farkıyla birlikte 39 bin 205 liraya yükseldi. En düşük memur emekli aylığı ise liradan 17 bin 586 liraya yükseldi. Zamlı maaşlar ise 15 Temmuz’da hesaplara yatacak.
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklanan Haziran ayı enflasyonu ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyonda düşüş dönemi başladığını belirtilen açıklamada, “Enflasyonda düşüş dönemi başladı TÜFE, Haziran ayında piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,64 oranında artmıştır. Aylık enflasyonun artış hızının yavaşlamasıyla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 3,8 puan azalarak yüzde 71,60 düzeyine gerilemiştir. Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme de fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını göstermektedir. Çalışanından emeklisine, sanayicisinden çiftçisine toplumun her kesiminden vatandaşımızın ortak arzusu enflasyon probleminin çözülmesidir. Temel hedefimiz vatandaşımızın öncelikli meselesi olan enflasyonu asgari seviyeye düşürmektir. Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir. Bu hedef doğrultusunda enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz. Yapısal reformlarla desteklediğimiz enflasyonla mücadele sürecinde büyüme, istihdam ve ihracat hedeflerimizi de gözetmeye devam edeceğiz. Kararlılıkla uyguladığımız ekonomik program ve ortaya koyduğumuz güçlü siyasi iradeyle yılın ikinci yarısında enflasyondaki azalmanın hızlanarak sürmesini bekliyoruz. 2026 yılında ise enflasyon oranını tekrar tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Dr. Ender Saraç’a, oğluna ‘cinsel istismar’ suçundan beraat Dr. Ender Saraç, 13 yaşındaki oğluna ‘cinsel istismar’ uyguladığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Doktor Mehmet Ender Saraç hakkında, Beşiktaş’ta 2017-2021 yılları arasında 13 yaşındaki oğlu M.S.’ye ‘cinsel istismar’ uyguladığı iddiasıyla açılan dava karara bağlandı. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Ender Saraç ve avukatı hazır bulundu. Duruşmaya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da katıldı. Duruşmada savunma yapan sanık Ender Saraç’ın avukatı Altın Mimir, ‘’İddia makamının mütalaasına katılmıyoruz. Bu yargılamanın en büyük mağdurları müvekkilim ve müşterek çocuktur. Müvekkilim boşanma davası açtıktan hemen sonra ortaya delil oluşturmak için çocuk kullanılmıştır. Müvekkilim maddi ve manevi olarak çok mağdurdur. Bu iftiradan kurtulmasını ve hakkında beraat kararı verilmesini talep ederim’’ dedi. “Bir komploya kurban gittim” Son sözü sorulan sanık Ender Saraç, ‘’Ben bu suçu asla ve asla işlemedim. Bir komploya kurban gittim. Beraatımı talep ederim’’ ifadelerini kullandı. Beraatına hükmedildi Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ender Saraç’ın üzerine atılı suçun işlenmediğinin sabit olması gerekçesiyle beraatına karar verdi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, mağdur M.S.’nin 5 Aralık 2023’de öğrenim gördüğü okul idaresinin tutmuş olduğu tutanakların polise bildirilmesiyle soruşturmaya başlandığı aktarıldı. Hazırlanan iddianamede, mağdur M.S.’nin şeref ve namusunu ilgilendiren bir konuda şüpheli Mehmet Ender Saraç’a iftira atmasını gerektirir ciddi bir neden bulunmaması, aralarında daha önceden husumet olmaması, mağdurun olayı okuldaki öğretmenlerine anlatmış olması, annenin sonradan olaya dahil olması ve öğretmenlerine açılan çocuğun ifadelerinin yönlendirme etkisinde olduğu ya da kurgudan ibaret olduğu ihtimalinin olmaması, bu gerekçeyle ise mağdurun ilk verdiği ifadenin samimi ve gerçeği yansıtır mahiyette olduğuna kanaat getirildiği kaydedildi. Hazırlanan iddianamede şüpheli Mehmet Ender Saraç’ın ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 12 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.