GENEL - 10 Ağustos 2018 Cuma 12:36

Susuzluktan 40 bine yakın hayvanla göç ettiler

A
A
A
Susuzluktan 40 bine yakın hayvanla göç ettiler

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Örenkuyu’da susuzluk nedeniyle zor günler geçiren köylülerin yüzde 80’i çareyi 40 bine yakın hayvan ile birlikte Erzurum yaylalarına göç etmekte buldu.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Örenkuyu’da susuzluk nedeniyle zor günler geçiren köylülerin yüzde 80’i çareyi 40 bine yakın hayvan ile birlikte Erzurum yaylalarına göç etmekte buldu. Köyde kalan bine yakın hayvan için de 10 gün yetecek su olduğunu dile getiren köylüler su sorununun çözülmesini istiyor.


Çermik ilçesine bağlı Örenkuyu’da hayvancılıkla uğraşan ve 40 bine yakın kayıtlı küçük ve büyükbaş hayvanı bulunan köylüler susuzluktan dolayı zor günler geçiriyor. Hane sayısı artınca kendileri için bile içme suyu bulmakta zorlanan köylüler, hayvanları için de su bulmakta zorlanıyor. Mera sıkıntısının yanına susuzluk da eklenince çareyi hayvanlarını Erzurum yaylalarına götürmekte bulan köylüler, içme suyunu köye 2 kilometre uzaklıkta bulunan kuyudan temin ediyor. Köyde kalan bin civarında hayvana da 10 gün yetecek su kaldığını, suyun sıcak ve kirli olduğunu ifade eden köylüler, bu suyu içmek zorunda olan hayvanların da hastalıktan telef olmaya başladığını dile getirerek, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istiyor.



“Köyde kalan hayvanlar için 10 gün yetecek su var”


Büyükbaş hayvancılıkla uğraştığını belirten Şeyhmus Polat, köyde hayvanlar için 10 gün yetecek su kaldığını belirterek, “Kuyudan su çekiyoruz. Ufak bir gölet var. İnekler oradan su içiyor. Burada su olmadığı için hayvanlarımızı Erzurum’a gönderdik. Yazın da burası sıcak. 40 bine yakın hayvan gönderdik” dedi.


Köyde yaklaşık bine yakın hayvan kaldığını ifade eden Sedat Çelik de, “Su en çok 10 gün dayanır. Karazerk diye bir hastalık var. O hastalığa yakalanıp ölürler yavaş yavaş. İki üç tanesi öldü. En son 2 sene önce büyük sondaj yapacaklardı. Ne gelen oldu ne de giden” diye konuştu.


Mehmet Emin Polat ise köyde kalan hayvanların içtiği suyun da sıcak olduğunu ve hastalandıklarını aktararak, yetkililerden bu soruna çözüm bulmasını istedi.


Mahmut Demir, köyün eskiden 50 hane olduğunu ve hane sayısı arttıkça su sorununun büyüdüğüne dikkat çekerek, “Şimdi 110 hane var. Siverek’ten tankerle su getiriyoruz. Kuyuya bırakıyoruz. Bu konuda devletten yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Ayşegül Polat da köydeki kadınların çamaşır makinalarına suyu elle doldurduklarını kaydederek, “Her zaman su sorunu yaşıyoruz. Su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.



“Köy nüfusunun yüzde 80’i Erzurum’da”


Köy nüfusunun yüzde 80’inin susuzluktan dolayı Erzurum’a gittiğini vurgulayan Muhtar Sadık Aslan, şunları kaydetti:


“Yetkililere birkaç sefer başvurduğumuz halde bir türlü çözüm bulunmadı. Geçen sene gelen sondaj geri gitti. Millet perişan olmuş durumda. 40 bin civarında hayvanımız var. O hayvanların 39 bine yakını şuan Erzurum’a gitmiş. Başka da yapacakları bir şey yok. 350 ile 400 metre arasında su çıkar dediler. Onu da bir türlü gelip sondaj vurmadılar. Burada kalan hayvanların çoğu telef oluyor, hastalanıyor. Lavabo, banyo ihtiyaçları için tankerlerle su getirmek zorunda kalıyoruz. Köylü çok mağdur durumda. İnsanlar doğru dürüst temizlenemiyor, yıkanamıyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa İmam Hatipliler namağlup yoluna devam ediyor Manisa 1. Amatör Küme Merkez B Grubunda tamamlanan 8. Hafta maçlarının ardından namağlup tek takım kalan İmam Hatipliler Gençlikspor en yakın rakibi Paşaköy FK’yı 1-0 yenerek hem ligdeki ilk mağlubiyetini tattırdı hem de aradaki puan farkını 7’ye yükseltti. Manisa 1. Amatör Küme Merkez B Grubunda 8. Hafta karşılaşmaları tamamlandı. Gruba şampiyonluk iddiası ile başlayan başkanlığını Murat Emgener’in, Teknik Direktörlüğünü Sadık Çalış’ın yaptığı Manisa İmam Hatipliler Gençlikspor, grup ikincisi Paşaköy FK ile 8 Eylül Sahasında karşılaştı. Rakibini 1-0 mağlup eden Manisa İmam Hatipliler Gençlikspor rakibine hem ligdeki ilk mağlubiyetini yaşattı hem de aradaki puan farkını 7’ye yükselterek zirvede tek başına yer aldı. Grupta 8. Hafta maç sonuçları şöyle: “Manisa Çarşı FK 1-0 Manisa Başakşehirspor, İmam Hatipliler Gençlikspor 1-0 Paşaköy Futbol SK, Halitpaşa Belediyespor 4-2 Karaağaçlı Teknikspor, 45 Manisa Yaşamspor 5-2 Akmescitspor, Alabeyspor 5-0 Hamzabeylispor.” Merkez B Grubunda 8. Hafta sonunda Manisa İmam Hatipliler Gençlikspor 7 galibiyet ve 1 beraberlikle topladığı 22 puanla lider durumda bulunurken, attığı 22 gole karşılık kalesinde sadece 5 gol gördü. İkinci sırada 15 puanla Paşaköy FK, 3’üncü sırada 14 puanla Manisa Çarşı FK, 12 puan ve averajla Manisa Başakşehirspor 4’üncü, 12 puan ve averajla 45 Manisa Yaşamspor 5’inci sırada yer alıyor. Paşaköy FK ile Çarşı FK arasında zorlu maç Grupta 1. devrenin son maçlarının oynanacağı 9. hafta mücadeleleri ise şu şekilde: “Akmescitspor-Halitpaşa Belediyespor, Paşaköy Futbol SK - Manisa Çarşı FK, Hamzabeylispor - İmam Hatipliler Gençlikspor, Karaağaçlı Teknikspor -Alabeyspor, Manisa Başakşehirspor- 45 Manisa Yaşamspor.”
Yalova Yalova aronyası üreticisinin yüzünü güldürdü Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi aronya oluşan talep ve fiyatıyla bu sene üreticisinin yüzünü güldürdü. İçindeki antioksidan miktarı nedeniyle süper meyve olarak bilinen aronyanın Türkiye’de ilk üretimine başlandığı kent olan Yalova’da, bu yıl yaklaşık 200 ton rekolte gerçekleştirildi. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında adaptasyon çalışmalarına başlanan sağlık deposu meyvenin ilk bahçesi ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılında kentte kurulmuştu. O günden bu yana kentte üretilmeye başlanan aronyanın da 2021 yılında coğrafi işareti alınmıştı. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, Yalova’da 150 çiftçiyle 510 dekar alanda üretimi gerçekleştiriliyor. Birim alanda katma değeri yüksek ürün Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, kentteki bahçelerin tam verime geçmesiyle yıllık üretimin 500 tona çıkmasını hedeflendiklerini söyledi. Yalova’da aronya, kestane balı, kivi ve kıvırcık koyununun coğrafi işaretli ürünleri olduğunu belirten Yaman, "Yalova tarım arazileri çok küçük yapıda olan bir ilimiz. Yalova’da yüzde 72,5’ü 5 dekar ve altında arazilerimiz bulunmakta. Bu da böyle olunca bize de Yalova’da katma değeri yüksek ürünler üretme mecburiyeti doğuyor. Böyle olunca da aronya birim alandan getirisi yüksek bir ürün olduğu içi aronya tercih ediliyor" dedi. Diğer illere göre 2-3 kat daha yüksek fiyatlarda alıcı buldu Yaman, Yalova’daki ürünün farklı olduğunu ve coğrafi işaretin öneminin de burada ortaya çıktığını belirterek, "Diğer illerdeki rakamların 2-3 katı rakamlara Yalova aronyası olarak coğrafi işaretli ürün olarak pazarlanıyor. Bu sene bir kadın kooperatifimiz ulusal bir marketle anlaşarak yaklaşık 12-13 ton civarında bir ürününü buraya sundu. Yalova aronyası olarak tercih edilen bir ürün. O yüzden de çiftçilerimiz memnun. Yaklaşık 40 çiftçimizle de organik üretim yapmaktayız. Bunun sertifika ücretleri de bakanlığımız bütçesinden karşılanmakta. Hem organik hem coğrafi işaretli ürün olduğu zaman değerine bir kat daha değer katan bir ürün" diye konuştu.