GÜNDEM - 14 Kasım 2024 Perşembe 11:14

Diyarbakır’da tıbbi ve aromatik bitki bahçesi oluşturuluyor

A
A
A
Diyarbakır’da tıbbi ve aromatik bitki bahçesi oluşturuluyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 14 bin metrekare alan üzerine 23 farklı türde bitkinin yetiştirileceği tıbbi ve aromatik bahçe oluşturuyor. Bahçe, kadınların istihdamına katkı sunacak.


Park ve Bahçeler, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık, Kırsal Hizmetler ile Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlıklarının ortaklaşa projelendirdiği, eğitim ve üretimin de yapılacağı, tıbbi ve aromatik bitki bahçesinde çalışmalar başladı.


Toplam 14 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan tıbbi ve aromatik bitki bahçesinde çalışmalar, altyapı işlemleriyle devam ediyor. 14 bin metrekarelik alanda altyapı işlemlerini, üst yapı çalışmaları takip edecek. Üst yapı çalışmalarında, bitki kurutma, depolama, işleme, derslikler, engelli ve yaşlılar için yükseltilmiş bahçe, satış birimleri, seralar, bitki çalışma alanı, özel bitki türleri eğitim ve yetiştirme tarhları, bitki yetiştirme alanları, bostan, kompost ve toprak alanları oluşturulacağı belirtildi.



23 farklı türde bitki üretimi yapılacak


Silvan yolu üzerinde Büyükşehir Belediyesine ait arazide oluşturulacak olan bu bahçede, endemik bitkiler olmak üzere genel olarak nane ve kekik türleri, papatya, mor reyhan, hatmin, ada çayı, safran, ısırgan otu, melisa, calendula, sarı kantaron, ekinezya, biberiye, defne, ıhlamur, kuşburnu ve yeşillik olmak üzere toplam 23 türde bitki üretilecek.


Bahçede üretilen bitkilerin toplanması, kurutulması, uçucu yağ çıkarılması ve paketlemesi işlemlerinin tümü yeni oluşturulacak alanda gerçekleşecek.



Proje kadın istihdamını artıracak


Oluşturulacak tıbbi ve aromatik bitki bahçesi projesi kentte kadın istihdamına katkı sağlayacak. Kadınlar, bitki dikimi, üretimi, toplama, kurutma ve ürünlerin farklı katma değer ürününe dönüşümü aşamalarında yer alacak. Böylelikle kadınlar, ekonomik anlamda kazanç sağlayacak.


Tıbbi ve aromatik bitki bahçesi projesinde yer alacak kadınlara, Büyükşehir Belediyesi tarafından bitki dikimi, toplama, kurutma ve ürünlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüşümü hakkında çeşitli uygulamalı bilgiler verilecek.


Büyükşehir Belediyesi, tarihten günümüze toprak ve insan ilişkisini baz alarak oluşturacağı yeni peyzaj alanında çocuk, engelli, yaşlı ve kadın olmak üzere toplumun her kesimine tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında genel eğitimler verecek.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, alan içinde inşa edeceği seralarda tohum ve çelik alımı işlemiyle bitkilerin çoğaltılmasını da sağlayacak.



Engelli ve yaşlılar için yükseltilmiş bahçe


Tıbbi ve aromatik bahçeden kentin tüm kesimlerinin yararlanmasını isteyen Büyükşehir Belediyesi, alanda engelli ve yaşlılar için yükseltilmiş bahçe örneklerine yer verecek. Yükseltilmiş bahçe sayesinde ortopedik engelliler ve yaşlılar, alanda yer alan farklı türlerdeki bitkileri yakından inceleyebilecek, dokunabilecek ve toplayabilme şansı yakalayabilecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Kış öncesi uzmanından uyarı: "Kombiler kesinlikle kapatılmamalı" Bolu’da kış öncesi doğal gaz zehirlenmelerine karşı uyarı yapan kombi bakım ustası, "Doğal gaz zehirlenmeleri, atık gaz zehirlenmeleri; bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor" dedi. Bolu’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için kombilerini kullanmaya başladı. Kombilerini aylardır kullanmayan vatandaşlar ise her ihtimale karşı kombi bakımlarını yaptırmaya başladı. Kombilerin kapatılmaması gerektiğini vurgulayan kombi bakım ustası Erol Ergün, "Kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evi su basması söz konusu olabilir" uyarısında bulundu. "Yılda bir sefer kombi bakımı şart" Yıllık kombi bakımının önemine dikkat çeken kombi bakım ustası Erol Ergün, "Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer fabrikalarımızda genelde zaten şu şekilde barkodları etiketleri var. Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer muhakkak periyodik kombi bakımı, tesisat temizliği ve doğal gaz kaçak ya da yakıcı cihazların kontrol edilmesini öneriyoruz. Ortalama 600, 700 lira aralığında bakımlar yapılabilir. Yani bin 200, bin 300 lira civarlarında petek temizliği kombi bakımı yapılır" ifadelerini kullandı. "Kombilerin kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz" Kış aylarında kombi kapatılmasından dolayı meydana gelecek sorunlara değinen Erol Ergün, "Türkiye’nin en soğuk illerinden bir tanesi Bolu ili için bahsedersek, kışın şu aralar yumuşak ama sert kar yağdığında sert ayaza çekebiliyor. Eksi 8, 10, 15 dereceleri bazen çok rahat görebiliyoruz. Dış balkonlara bırakılan kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Çünkü kapatıldığı zaman cihazlarımız hiçbir şekilde donmaya karşı, yani içinde bulunduğu suya karşı kesinlikle kendini koruyamıyor. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evin içine su kaçırma, su basmalar söz konusu oluyor. Cihazları ekonomi açısından da hani cihazın ömrü açısından da kapatılmasını önermeyiz" diye konuştu. "Soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir" Kombiden meydana gelen doğal gaz zehirlenmelerine değinen usta Ergün, "Doğal gaz zehirlenmeli, atık gaz zehirlenmeleri. Bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Haliyle bacanın çıktığı yerden iki metre uzakta bir menfezimiz olacak. İnsanlarımız biraz soğuk geliyor diye. Bunları kapatıyor. Bunları Kapatmayalım. On beş santim milimetresi çapında menfezlerden doğal gaz kendini atmosfere doğru atar. Kesinlikle menfezleri kapatmayalım. Oradaki soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir, boğabilir” dedi.