EKONOMİ - 12 Kasım 2024 Salı 16:13

Diyarbakır’da 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı başladı

A
A
A
Diyarbakır’da 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı başladı

Diyarbakır’da düzenlenen 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı başladı.


Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı kapılarını açtı. 59 ilden 170 firma, getirdikleri tescilli ürünleri başta olmak üzere lezzetlerini stantlarda sergiledi.


Açılış konuşması yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, 6 yıldır bu fuarı düzenlemeye çalıştıklarını, 6.’sına böyle bir katkı olduğu için hem katılımcılar, hem firmalara teşekkür ettiğini söyledi. Geçen yıl 347 bin ziyaretçi fuarı gezdiğini anımsatan Kaya, “Bu seneki hedefimiz sayısal artışımızı da göze aldığımız da 500 bini aşan bir ziyaretçi bekliyoruz. Bu yıl fuarımıza 59 ilden 170 firmamız stant açtı ve kendi illerinin yöresel, coğrafi tescili almış ürünlerini burada sergiliyorlar. Fuarımıza katkılarından dolayı Diyarbakır Valiliğimize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyemize, diğer ilçe belediyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, Organize Sanayi, borsamıza, çok teşekkür ediyorum. Yarışmalar, atölyeler yapılacak. Üniversiteli ve liseli gençler arasında yemek yarışmaları yapılacak. Dolu dolu bir fuar geçirilecek” dedi.


Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, her ilin, her ilçenin kendine özgü yöresel lezzetleri bulunmakta olduğunu ifade etti. Yeşil, “İnsanlarınız coğrafi işaretli ürünlerimizi gördüğünde, yöresel ürünlerimizi de daha fazla sahiplenecektir. Eğer bizler Markalaşmak istiyorsak, Kendi ürettiğimiz ürünlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir. Diyarbakır Pamuğu, Diyarbakır Mercimeği, Diyarbakır İpek Kozası, Diyarbakır Nohuttu ve makarnalık buğdayın tescil sürecini yürütüyoruz” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından önce kurdele, daha sonra metrelerce uzunluğundaki örgülü peynir kesildi. Fuar, 17 Kasım’a kadar sürecek.



Diyarbakır’da 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Uzman uyardı: “Zatürre bulaşıcı olduğu kadar, ölümcül bir salgındır” Havaların soğumasıyla birlikte artabilecek muhtemel zatürre vakalarına karşı uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları bölümü Uzman Doktor Büşra Çimen Şeker, “Zatürre ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Kronik hastalarda bu risk daha fazla olabilir” dedi. Havaların soğumasıyla görülme sıklığı da artmaya başlayan zatürreye karşı İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları bölümü Uzman Doktor Büşra Çimen Şeker, uyarıda bulundu. Pnömoni’nin (Zatürre) ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Şeker, risk faktörü olan hastalara daha dikkatli olma çağrısında bulundu. “Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır” Zatürrenin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Büşra Çimen Şeker, “Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişiyle yakın temasta bulunan, onunla aynı mutfak eşyalarını çatal, kaşık, tabak gibi ya da özel eşyalarını havlu vb. kullanan kişiler, aynı ortamda öksürük veya hapşırma sonucu mikroorganizmalara maruz kalanlar risk altındadır. Yalnız hastaya mikroorganizma bulaştı diye o hasta pnömoni olacak diye bir kaidemiz yoktur. Hastanın bağışıklık sisteminin süzgecinden geçmesi gerekir öncelikle mikroorganizmanın. Bu sebeple mikroorganizmayı alan herkes pnömoni olmayacaktır. Hastanın durumuna göre değişir” şeklinde konuştu. “Birbirinden farklı tedaviler yapıyoruz” Pnömoni durumunda tedavi için hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemi uyguladıklarını belirten Uzm. Dr. Şeker, “İyileşmeyen pnömoni durumunda biz hekimler olarak durumu tekrar değerlendiririz. Eğer hasta, toplum kaynaklı pnömoni dediğimiz, toplumdan bulaşan, hastane kaynaklı enfeksiyonlarda birbirinden farklı tedaviler yapıyoruz. Toplum kaynaklı tedavi olarak başladığımızda hastada bir cevap göremediğimizde daha farklı organizmalara göre antibiyotik spektrumumuzu yavaş yavaş genişletiyoruz. Yine iyileşmeyen zatürrelerde altta yatan bir kanser durumu var mıdır? Bağışıklık sistemini baskılayacak bir durum var mıdır? Neden hastamız iyileşmiyor? Ya da bir tüberküloz vakası olabilir mi? Bunları gözden geçirmemiz gerekir. Genel olarak tedaviyle iyileşme oranlarımız yüksektir ama iyileşmeyen hastalarda mevcut durumları da düşünmek gerekir” diye konuştu. “Zatürre, ölümcül seyredebilen bir hastalıktır” Zatürre hastalığının ölümcül olabileceğine değinen Uzm. Dr. Şeker, “Zatürre, ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Bu durum özellikle hastanın mevcut kronik hastalıkları ile ilişkilidir. Hastamız bir takım kronik hastalıkları olduğu takdirde, risk faktörü olan hastalarda daha dikkatli gitmek gerekir. Çünkü akciğer tutan bir enfeksiyon olduğu için hastada solunum yetmezliği gelişebilir. Bunun dışında adlandırdığımız ani ve hızlı bir şekilde hastanın kanına, bakterinin karışmasıyla ortaya çıkan ani, hızlı, yanıt, bağışıklık yanıtı yine haftayı kötüleştirip yoğun bakımlık yapabilir. Kronik hastalıkları olan kişilerde, zatürre daha ağır seyreder ve bu da solunum yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bunun dışında miyokardit gibi isimlendirdiğimiz hastanın mevcut mikroorganizmasının yine kana karışarak kalbi tutması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu sebeplerden ölümcül seyredebilir” diye konuştu. “Pnömonide Temizlik Çok Önemlidir” Zatürre hastalığına karşı temizliğin çok önemli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Büşra Çimen Şeker, “Zatürreye karşı alınması gereken önlemler şunlardır, özellikle pnömonide temizlik çok önemlidir. El temizliği, beden temizliği, kişisel hijyen, bulunduğumuz ortamın temizliği ve kapalı ortamların düzenli havalandırılması çok önemlidir. Sigara ve alkol kullanımının azaltılması veya mümkünse sonlandırılması, mümkün değilse azaltılması gerekir. Kronik hastalıkların kontrol altında tutulması, hastaların düzenli olarak kontrollerine gidip kronik hastalıkların ilerlemesinin durdurulması ve pnömoni aşıları yine çok önemli konuda” ifadelerini kullandı.
İstanbul ‘Aşk-ı Tezhib ve Hat San’atı’ sergisi Hünkar Kasrı’nda ı Tezhib ve Hat San’atı" isimli sergisi Hünkar Kasrı’nda sanatseverlerle buluştu. Her yıl birçok sergi ve etkinliğe ev sahipliği yapan Hünkâr Kasrı, farklı ve özgün bakış açılarını sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda Hünkar Kasrı’nda gerçekleşen sergide sanatçılar Sabriye Şeker ve Nalan Oğul’un beraber hazırladığı, tezhip ve hat sanatı eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sanatın çıkış noktasının Anadolu kültürü olduğunu belirten sanatçılar, desenleri ve zengin yorumlarıyla sahip olduğumuz kültürel değerleri yaşatmayı amaçlıyor. Serginin açılışı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin yanı sıra sanatçılar Sabriye Şeker ve Nalan Oğul’un katılımıyla gerçekleşti. İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu serginin açılışında yaptığı konuşmada, "İTO olarak Hünkar Kasrı’nda açtığımız sergilerde amacımız sanat mirasımızı gelecek nesillere taşımak. Sanatseverleri bu tarihi mekanda ağırlamaktan, sanatseverleri sanatçılarla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün açılan sergimizde de çok güzel eserler var. Bu sergide sanatın insan ruhuna ve hafızasına kazandırdığı zenginliği hissedeceğiz. Geleneksel sanatlarımıza sahip çıkarak kültürel değerlerimizi yaşatan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum" dedi. “Aşk-ı Tezhîb ve Hat San’atı” isimli sergi 30 Kasım 2024 tarihine kadar 10.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.