SAĞLIK - 06 Ocak 2025 Pazartesi 14:27

Tüberkülozda erken tanı ve düzenli tedavi önemli

A
A
A
Tüberkülozda erken tanı ve düzenli tedavi önemli

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. H.Betül Abdüloğlu, 05-11 Ocak 78. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada tüberküloz (verem) hastalığında erken tanı, doğru ve düzenli tedavi ile iyileşmenin mümkün olduğunu belirtti.



Tüberkülozun, mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan, halk arasında verem hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. H.Betül Abdüloğlu, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Tüberküloz, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olması ve görülme sıklığı nedeniyle, küresel mücadele gerektiren önemli halk sağlığı sorunları arasında bulunmaktadır. Bu nedenle Ülkemizde ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ etkinlikleri 1947 yılından itibaren her yıl, ocak ayının ilk pazar gününü izleyen hafta boyunca düzenlenmektedir. Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağıdır. Hasta kişilerin konuşma, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yaydıkları damlacıklar içindeki mikropların bu ortama giren sağlıklı kişilerin solunum yoluyla almasıyla tüberküloz enfeksiyonu gelişir. Tüberküloz enfeksiyonu, tüberküloz basilinin vücutta sessiz olduğu; hastalık şikayetlerinin bulunmadığı, hastalığın klinik, laboratuvar ve radyolojik belirtilerin görülmediği durumdur. Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerin yaklaşık %10’unda, yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığı gelişebilir. Tüberküloz hastalığı, tüberkülozla ilgili klinik belirtilerin ortaya çıktığı durumdur. HIV/AIDS ,Diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, tütün kullanımı ve silikozis de vücut direncini düşürerek tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Tüberküloz hastalığı en çok akciğerlerde görülmekle birlikte (%60-70) ,tüm doku ve organları tutabilir. Hastalığın en sık görüldüğü diğer organ ve dokular; plevra, lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarıdır” dedi.



Tüberküloz Tedavisi 6-9 Ay Sürmekte Olup Düzenli Tedaviyle Tamamen İyileşir


Tüberküloz hastalığının belirtilerini öksürük, balgam, kanlı balgam (hemoptizi), göğüs-sırt-yan ağrısı halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi olarak sıralayan Dr. H.Betül Abdüloğlu, erken tanı ve düzenli tedavinin bu hastalıkta çok önemli olduğunu dile getirdi. Abdüloğlu: “Küçük çocuklarda kilo almada duraklama, büyüme veya gelişme geriliği olabilir. Diğer organları tutan akciğer dışı tüberküloz hastalığında ilgili organa ait belirtiler görülebilir. Örneğin kemik ve eklem tüberkülozunda kalça, diz veya omurgada şişlik, ağrı, akıntı; larinks tüberkülozunda ses kısıklığı, lenf bezi tüberkülozunda lenf bezi büyümesi, akıntı, böbrek tüberkülozunda idrarda kan, iltihap yapabilir. Bazı hastalarda; özellikle bağışıklığı baskılanmış ve yaşlı hastalarda yakınma olmayabilir. İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürük varlığında tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Tüberküloz Hastalığın kesin tanısı, balgamda tüberküloz basilinin görülmesi ile konulur. Basilin mikroskopta görülmesi ya da kültürde üremesi gereklidir. Tüberkülin deri testi (TDT)’nin pozitif olması vücutta basil olduğunu gösterir. Bu durum tüberküloz enfeksiyonu veya tüberküloz hastalığını işaret edebilir. Tüberküloz, bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Tanı konulan tüm tüberküloz hastalarının verem savaşı dispanserinde kayıt altına alınması gereklidir. Tüberküloz tedavisi 6-9 ay sürmekte olup düzenli tedaviyle tamamen iyileşir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar, ilgili sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz verilir. İlaçların düzenli ve yeterli süre kullanılması tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Hastanın, tercihen bir sağlık personelinin gözetiminde ilaçlarını alması şeklinde uygulanan ‘doğrudan gözetimli tedavi (DGT)’ düzenli ilaç kullanılması için en uygun yoldur. Türkiye genelinde 2023 yılı verem hastalığı insidansı yüz binde 11, Denizli’de ise 2023 yılı insidansı yüz binde 7,7 olup Denizli’de 2023 yılında Verem Savaş Dispanserinde 90 hasta ve 2024 yılında da 87 yeni tüberküloz hastası belirlendi” diye konuştu.



Tüberkülozda erken tanı ve düzenli tedavi önemli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Pendik’te İl Emniyet Müdürü Yıldız’ın katıldığı denetimde uyuşturucu madde ele geçirildi Pendik’te polis ekipleri İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız’ın da katılımıyla denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetimlerde durdurulan bir araçtaki 2 kişinin üzerinde uyuşturucu hap ele geçirildi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler Pendik Çamçeşme Mahallesinde denetimler gerçekleştirdi. İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız’ın da katıldığı denetimde durdurulan bir otomobilin içindeki 2 kişinin üzerini arayan ekipler şüpheli şahıslardan birinin üzerinde uyuşturucu hap buldu. Uyuşturucu haplarının şahıslardan birinin çorabının altına sakladığını tespit eden polis ekipleri tarafından yakalanan F.K ve B.A. isimli şahıslar içicilik suçundan gözaltına alındı. Durdurulan otomobilde sentetik ve normal olmak üzere çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. "Vatandaşlarımızın desteği bizler için çok önemli" Denetim sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, "Pendik ilçemizdeyiz. Anadolu Yakası’na ilk olarak Pendik’te başladık denetimlerimize. Narkotik ve Asayiş ekiplerimizle sahada vatandaşlarımızın tabi desteğiyle biraz evvel bir vatandaşımızla da konuştuk. Onların desteği bizler için çok önemli. 7/24 çalışan fedakar teşkilatımızın tabii en önemli destekçisi İstanbul halkımız. Bu uygulamalarımıza devam edeceğiz. Özellikle biraz evvel arkadaşlarımız, uyuşturucu gençliğimize ve geleceğimizi çalan uyuşturucuyla mücadelede kararlıyız. Arkadaşlarımızla uygulamalarının sonuçlarını da zaten paylaşıyorlar. Önemli, caydırıcı etkisi olduğunu biliyoruz. Sokak çetelerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Antalya Antalya’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı Antalya’da kız kaçırma meselesinden kaynaklı aralarında husumet bulunan iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı. Olayın ardından kaçan 3 şüpheli ise yakalandı. Olay, saat 16.30 sıralarında Antalya’nın Kepez ilçesi Habibler Mahallesi 5724 Sokak üzerinde yaşandı. Daha önce kız kaçırma meselesi nedeniyle aralarında husumet bulunan Sefil Ünder (46) ile Serkan D., Dursun A. ve Beran Ç. arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle birlikte Serkan D. ve Beran Ç., yanlarında taşıdıkları av tüfeğiyle Sefil Ünder’e ateş etti. Tüfekten çıkan saçmalar, Sefil Ünder’in yanı sıra gelini Sultan Ü. (24)’e de isabet etti. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edilirken, Serkan D.(19), Dursun A. (18) ve Beran Ç. olay yerinden kaçtı. Tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti Başına ve boynuna isabet eden saçmalar nedeniyle ağır yaralanan Sefil Ünder ile hayati tehlikesi bulunmayan Sultan Ü., yakınları tarafından ambulans beklenmeden otomobille Kepez Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Doktorların tüm müdahalesine rağmen Sefil Ünder kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Başından ve sırtından yaralanan Sultan Ü.’in hastanedeki tedavisi ise sürüyor. Silah bahçede bulundu Cinayet Büro Amirliği ekipleri, olayın ardından bölgede kapsamlı bir arama çalışması gerçekleştirdi. Yapılan aramalarda av tüfeği, aynı mahallenin 5725 Sokak’ında bir evin bahçesinde bulundu ve muhafaza altına alındı. Olay yeri inceleme ekipleri, bölgede delil toplarken diğer ekipler de hastanede incelemelerini sürdürdü. Olayın ardından kaçan şüpheliler Serkan D., Dursun A. ve Beran Ç., polis ekipleri tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.