EKONOMİ - 11 Ocak 2025 Cumartesi 09:16

Kadın girişimciler için güçlerini birleştirdiler

A
A
A
Kadın girişimciler için güçlerini birleştirdiler

Türkiye Kadın Girişimci Akademisi’nin yeni eğitim programı, Denizli Ticaret Odası’nda (DTO) başlatıldı. 31 Ocak’a kadar devam edecek eğitimlerle, kadın girişimcilerin yönetim becerilerini ve kapasitelerini artırılmaları, iş hayatındaki varlıklarını güçlendirerek kalıcı ve sürdürülebilir kılmaları amaçlanıyor.


Garanti BBVA ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) birlikte hayata geçirdiği Türkiye Kadın Girişimci Akademisi’nin yeni eğitim programının ilk ayağı, DTO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu iş birliği ile gerçekleştiriliyor. DTO Konferans Salonu’ndaki ilk eğitimi, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Proje Koordinatörü ve Boğaziçi Üniversitesi Öğr. Gör. Soner Şahan verdi.


Katılımcılara proje hakkında ayrıntılı bilgiler aktaran Şahan, “Türkiye Kadın Girişimci Akademisi eğitimlerimiz bugüne kadar 48 ilde gerçekleştirildi, bunların ikisi Denizli’de idi. Denizli’yi ekip olarak çok seviyoruz. Denizli ile sadece bu programla tanışmadık. Turizm sektörü ile şirketlerin orta ve üst düzey yöneticilerine yönelik eğitimlerimiz de oldu. O eğitimlerde de Denizli Ticaret Odası bize çok fazla destek oldu, huzurunuzda teşekkür ediyorum. Bu kez de yine bize salonlarını açtılar, her türlü desteği sağlıyorlar. Amacımız sizlere katma değer sağlamak. Bir adım daha ileri gitmeniz bizi mutlu ediyor. Bizler; deneyimli ve belli bir seviyeye gelmiş işletme doktorlarıyız. İşletmelerin başı ağrıyor hatta bazı işletmeler kanser olmuş ama doktora götürmüyorlar, oysaki götürmek lazım. Kendi kendimize sağdan soldan duyduğumuz kocakarı ilaçlarıyla, bu işletmeleri iyileştirme çalışmaları içerisine giriyoruz. Hatta bir de ‘Bana ne anlatabilir ki?’ mantığıyla hareket edip, çok bilmişlik taslıyoruz. Ben aynı zamanda yönetim danışmanıyım. Çok fazla firmaya girip çıkıyorum; yani ‘o kadar çok hastayla ile birlikteyim ki’ işte bu tür derslerde bu tecrübeleri sizlere aktarıyorum. Sizin başınıza gelmesin diye de örnekler veriyoruz. Dost acı söyleyecek ama derdimiz sizleri bu konuda uyandırmak” dedi.



Eğitimlerin bir kısmı online olacak


31 Ocak’a kadar devam edecek olan 37 saatlik etkinlik, Boğaziçi Üniversitesi eğitmenleri ve profesyoneller tarafından DTO Konferans Salonu’nda yüz yüze veya online olarak uzaktan eğitimle gerçekleştirilecek. Dijital pazarlama, insan kaynakları, müşteri deneyimi, kurum içi iletişim, e-ticaret için sosyal medya iletişimi, şirket yönetimine finansal bakış, liderlik, sürdürülebilir şirket yönetimi, yenilikçi iş modelleri geliştirme, temel ticaret hukuku ve ticari sözleşmeler gibi alanlara odaklanılacak. Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu bilgi birikimini artırmayı hedefleyen eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın girişimciler, BÜYEM tarafından düzenlenen sertifikaları alacaklar.


Eğitim programı, ikinci gün de Boğaziçi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Himmetoğlu’nun “İş Dünyasındaki Liderlik Stilleri: Bizim Şirketimiz İçin Uygun Olan Hangisi?” konulu sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Himmetoğlu, bir sonraki gün ise “Şirketlerin İyilik Halini Koruyabilmek” başlığı altında çeşitli uyarılarda bulundu ve ipuçları verdi.



“Kadın girişimcilerimizin sayısının ve rekabet gücünün artmasını istiyoruz”


DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, kadın girişimcilerin iş hayatında daha aktif yer almaları için var güçleriyle her türlü desteği verdiklerini söyledi. Başkan Erdoğan, "Odamıza kayıtlı gerçek kişi firma sahibi kadın girişimcilerimizin sayısı 681’e ulaştı. Şirket yetkilisi kadın girişimci sayımız 2 bin 364; şirket ortağı kadın girişimci sayımız ise 3 bin 619. Oda olarak, biz bu sayıları daha da artırmak istiyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Toplumun temel taşı olarak gördüğümüz kadınlarımızın, iş dünyasının da ana aktörleri olması gerektiğini düşünüyoruz. Oda olarak bugüne kadar 140 farklı başlıkta gerçekleştirdiğimiz sektörel, mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerimizden 11 bin 500 vatandaşımız faydalandı. BÜYEM ile daha önce de yoğun bir katılımla Kadın Girişimci Yönetici Okulu, Turizm Elçileri ve Kız kardeşim Projelerimizi de gerçekleştirmiştik. Bu yeni eğitimimiz ile de bu birlikteliği sürdürüyoruz. Herkes için hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.



Kadın girişimciler için güçlerini birleştirdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Prof. Dr. Yeşim Büyükateş: "Müsilaj etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulmalıdır" Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi yüzeyinde müsilaj (deniz salyası) oluşumu yeniden artış gösterdi. Çevre sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilaja ilişkin kısa ve uzun vadede çözüm önerilerini anlattı. Büyükateş, müsilajın etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulması gerektiğini belirtti. Çanakkale Boğazı’nda deniz yüzeyinde müsilaj (deniz salyası) oluşumu yeniden artmaya başladı. Bazı bölgelerde belirginleşen müsilaj, çevre açısından endişeye yol açtı. Özellikle balıkçılar, deniz ekosistemindeki bu olumsuz gelişme nedeniyle kaygı duymaya başladı. Müsilaj, 2020 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak ciddi bir çevre sorununa dönüşmüştü. Bu yıl Çanakkale önlerinde tekrar gözle görülür hale gelen müsilajın etkileri ve nedenleri yeniden gündeme geldi. "Besin zincirinin bozulmasına ve biyolojik çeşitlilikte düşüşe yol açmaktadır" Çevre sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, müsilajın oluşum nedenlerini ve çözüm önerilerini paylaşan Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olması, güneş ışınlarının miktarı, yağışlarla kentsel ve tarımsal araziden yüzey akışıyla azot, fosfor gibi besin elementlerinin yoğun miktarlarda denizel sisteme girişi, akıntı hareketleri, müsilaj oluşumuna sebep olan fitoplanktonik grupların varlığı ve noktasal/noktasal olmayan kirlilik kaynakları sistemde yoğun birikimler oluşmasını desteklemektedir. Bu durum, deniz ekosistemlerinde habitat kaybına, oksijen alışverişi ve fotosentezde azalmaya, besin zincirinin bozulmasına ve biyolojik çeşitlilikte düşüşe yol açmaktadır" dedi. "Kirlilik yükünü bertaraf edecek planlamalar yapılmalıdır" 2008 ve 2020 yıllarında yaşanan yoğun müsilaj oluşumu ve gerçekleştirilen çalışmaların ardından belirttiği noktalar hakkında konuşan Prof. Dr. Büyükateş, "Kısa vadede; evsel, endüstriyel ve kanalizasyon atıklarının arıtılmadan deşarjı engellenmelidir. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübre ve pestisitlerin su sistemine taşınmasını engellemek için sürdürülebilir tarım uygulamaları desteklenmeli ve bu kirlilik yükünü bertaraf edecek planlamalar yapılmalıdır. Uzun vadede ise sulak alanların korunması, aşırı avcılığın önlenmesi, kıyı erozyonunun kontrolü ve habitat kaybının engellenmesi sağlanmalıdır. Doğal balıkçılıktan ziyade temiz balık yetiştiriciliği desteklenmelidir. Yağmur suyu ve kanalizasyon atıklarının ayrılması planlanmalıdır. Müsilaj etkilerinin izlenmesi için biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli takip edildiği bir sistem kurulmalıdır. Halkın katı atık yönetimi ve çevre bilinci konularında bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu önlemler, ekosistem tabanlı bir yaklaşımla sürdürülebilir deniz yönetimini mümkün kılacaktır” diye konuştu.
Manisa Derbent Mahallesinde dere geçişleri güvenli hale geldi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, Turgutlu ilçesine bağlı Derbent Mahallesi’nde, dere geçiş noktasında yaptığı menfez çalışmasıyla ulaşımı güvenli hale getirdi. Çalışmalar sayesinde aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören menfezler yenilenerek vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanırken mahalle sakinlerinden teşekkür mesajları geldi. MASKİ Genel Müdürlüğü, dere yataklarına yakın tarım arazileri ve yerleşim yerlerinde can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla menfez montaj çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, Turgutlu ilçesi Derbent Mahallesi’nde dere geçiş noktasına altı adet menfez yerleştirdi. Bu işlemle hem ulaşım güvenliği sağlandı hem de vatandaşların günlük hayatı kolaylaştırıldı. Mahalle muhtarından teşekkür Derbent Mahallesi Muhtarı Ziya Köroğlu, “Karacaali Çayı’ndan geçiş yıllardır çiftçilerimiz için büyük bir sorun olmuştu. Özellikle kış aylarında tarım arazilerine ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Bu önemli çalışmayı hayata geçmesine vesile olan başta CHP Manisa Milletvekilimiz Bekir Başevirgen olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek ve Turgutlu Belediye Başkanımız Çetin Akın’a teşekkür ederim. Çiftçilerimiz artık rahat bir nefes aldı” ifadelerini kullandı. “Traktörlerimiz su altında kalıyordu” Mahalle sakinlerinden Selçuk Atlı da yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Karacaali Çayı’ndan geçmek bizim için büyük bir sıkıntıydı. Suyun şiddetli aktığı zamanlarda traktörlerimiz su altında kalıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek sayesinde artık bu tehlikeden kurtulduk. Allah razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.