EKONOMİ - 07 Ocak 2025 Salı 14:54

DSO Başkanı Kasapoğlu: “Hizmet enflasyonunun önüne geçilmeli”

A
A
A
DSO Başkanı Kasapoğlu: “Hizmet enflasyonunun önüne geçilmeli”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclisi Ocak Ayı Olağan Toplantısı, DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapıldı. Meclis’in gündeminde; güncel gelişmeler, sanayicilerin sorun ve çözüm önerileri, istihdam, ekonomi gündemi, sektörel değerlendirmeler, Aralık ayı faaliyetleri ve gerçekleştirilen ziyaretler yer aldı.



Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclisi Ocak Ayı Olağan Toplantısı, Denizli Sanayi Odası Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapıldı. 2025 yılının ilk Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Vekili Ahmet Zora’nın oturumu açmasıyla başladı. DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, konuşmasında 2025 yılı asgari ücreti, istihdamı koruma programı, açıklanan enflasyon ve ihracat rakamları, Avrupa pazarındaki gelişmeler, yabancı para kredilerde yapılan düzenleme ve Heimtextil 2025’e dair görüşlerini dile getirdi.



“Asgari ücret sanayiciler için yeni bir denklem”


Asgari ücret düzenlemesine değinen Başkan Kasapoğlu, “Enflasyonla mücadele sürecinde hem çalışanların hem de işverenlerin hassasiyetlerini gözeterek bu kararın alındığını görüyoruz. Asgari ücret alana az, verene çok” dedi. Asgari ücret artışının sanayide daha geniş bir ücret artışı anlamına geldiğini belirten Kasapoğlu, “Yeni asgari ücret, sanayi işletmeleri için yeni bir ekonomik denklem anlamına geliyor. Zaten zor bir sınav veren sanayici, bu yeni denklem içinde bir çıkış formülü bulmak zorunda kalıyor. Umarım ekonomi gündemimiz hızlı bir şekilde normalleşir. Bu gündemlerin artık daha sıradan olduğu günlere tekrar geri döneriz diye umut ediyorum” ifadelerini kullandı.



“Hizmet enflasyonunun önüne geçilmeli”


Asgari ücretteki %30’luk artışa karşılık, hizmet enflasyonunun yüksekliğine vurgu yapan Başkan Kasapoğlu, “Asgari ücret zammı yüzde 30 oldu. Ama birçok hizmet aldığımız firmada, 2024 yılıyla 2025 yılı arasındaki fiyat farkı yüzde 60-70’lerde geliyor. Türkiye’de maalesef en büyük problem hizmet enflasyonu. Burada hizmet enflasyonu kısmında tekrar kontrol edilemeyen bir seviyeye gelebiliriz endişesini taşıyoruz. Hizmet sektöründeki enflasyon katılığı zayıflamakla birlikte enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. Bizler sanayiciler ve mal üretenler olarak, iki yıldır mevcut fiyatlarımızı korumaya çalışıyoruz. Bununla ilgili girişimlerde bulunmak lazım, konuşmak lazım. Bir de gıda enflasyonu var. 2024’te küresel gıda fiyatları yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye’de gıda enflasyonu, dünyadan 6 kat daha fazla. yüzde 43,6 olarak gerçekleşti” dedi.



“Sabırlı ve temkinli olmakta yarar var”


Konuşmasında açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren Başkan Kasapoğlu, “Enflasyon verileri açıklandı. Türkiye, %44.38 ile 2024 enflasyonunu tamamladı. ENAG aynı dönemde enflasyonu %83.4 olarak açıkladı. İstanbul Ticaret Odası ise, yıl sonu enflasyonunu %55,2 olarak açıkladı. Merkez Bankası 2025 yılında, toplantı sayılarını düşürdü. Piyasadaki beklenti, faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde. Faiz indirimlerinin yatırım ortamının iyileştirmesi ve finans maliyetinin düşürmesi bekleniyor. Ancak, şu da unutulmamalı ki, bugün ekonomide yaşanan sıkıntıların rasyonel bir yol haritasıyla aşılması noktasında çok ciddi ve değerli bir süreçten geçiyoruz. Herkes için gün kıymetli. Maliyetlerimiz artmış durumda. Önümüzdeki 6 ay hepimiz için yine temkinli ve sabırlı olmamız gereken bir süreç olacaktır” dedi.



“Heımtextıl ev tekstilinin en önemli fuarı”


Bu yıl 14-17 Ocak 2025 tarihlerinde Frankfurt Messe’de kapılarını açacak olan Denizli tekstil sektörünün önemli bir vitrini Heimtextil Fuarı hakkında konuşan Başkan Kasapoğlu, “Şehrimizin en önemli sektörlerinden ev tekstilinin, en önemli fuarı Heimtextil’dir. Önümüzdeki hafta birçok firmamız Almanya’da, Frankfurt’ta olacak. Bu yıl 66 firma 69 stantla katılacak. Geçen sene şehrimizden yaklaşık 80 firma katılmıştı. Bu sene 10 firmalık bir azalma var. Ev tekstil fuarı olarak alanında itici güce sahip olan Heimtextil, ev tekstili özelinde ilk sinyali aldığımız fuar oluyor. Fuara gelen kişi sayısı, yapılan görüşme sayısı, yapılan görüşmelerdeki konuşulan fiyatlar, sipariş miktarları aşağı yukarı yıl hakkında bizlere fikir veriyor. Yine de umutsuz olmamak gerektiği görüşüyle birlikte; yeni iş fırsatlarının doğacağı, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilir üretim anlayışının ön plana çıkacağı bu fuarın, Türk tekstili için daha fazla pazara açılma fırsatı oluşturacağına inanıyorum. Tüm firmalarımıza başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.


Başkan Kasapoğlu, gündem başlıkları ve güncel verilerle ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra Aralık Ayı Oda Faaliyetleri ve gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi.



AB Bilgi Merkezi ve DSO Bilişim Komisyonu’ndan ortak etkinlik


Toplantı, Odamız Bilişim Komisyonu Üyeleri Göktuğ Hançer ve Murat Kayacık’ın, AB Bilgi Merkezi ve Bilişim Komisyonu ortaklığı ile yapılması planlanan "Sanayide İkiz Dönüşümü Başarılı Kılmanın Yolu Nedir?" etkinliği hakkındaki sunumu ile devam etti.



Hançer yaptığı sunumda, “Etkinlikte bilişim sektöründeki firmalar ile sanayi kuruluşlarımızı bir araya getiriyor olacağız. Etkinliğimizi düzenlediğimiz güçlü paydaşlar ile hem bilişim firmalarımıza hem de sanayi işletmelerimize dijitalleşme konusunda katkı sağlayacak, yenilik ve inovasyon konusunda yön verebilecek kurumları seçtik. Etkinlik kapsamında dijitalleşme konusunda adım atmak isteyen işletmelerimiz ile bilişim temsilcilerinin birebir temas ettiği ve çözüm noktasında birlikte çalıştığı bir network ortamı oluşturmaya çalışacağız. Dijital ve yeşil dönüşüm yolculuğunda somut adımlar atılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.



Toplantıda, DSO Meclis Üyesi Nuri Turgut, sektörel fuarlar hakkındaki görüşlerini Meclis Üyeleri ile paylaştı. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı, dilek ve temennilerin aktarılmasıyla sona erdi.



DSO Başkanı Kasapoğlu: “Hizmet enflasyonunun önüne geçilmeli”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya KSO’dan enerjiye hayati dokunuş: 178 milyon liralık enerji tasarrufu Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, oda olarak Türkiye’nin enerjisinin daha verimli hale gelebilmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, 2024 yılında 70 sanayi işletmesi ve kurumumuzda enerji verimliliği ölçümleri yaptık. Bu kurumlarımıza 178 milyon lira tutarında enerji tasarrufu imkanı sunduk” dedi. KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Büyükeğen, Türk sanayisinin enerji verimliliği konusunda önemli bir açığı olduğunu ve bunun sanayide maliyetleri artırdığını söyledi. Büyükeğen, oda olarak sanayide ve kurumlardaki bu enerji açığını ortadan kaldırarak milli ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmalardan birinin KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdikleri Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı olduğunu ifade etti. Enerji verimliliği odaklı çalışmalar uluslararası ödül getirdi KSO Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı ile talep eden sanayi işletmelere, kurum ve kuruluşlara giderek enerji verimliliği ölçümleri yaptıklarını aktaran Büyükeğen, şunları söyledi: “Bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, KTO Karatay Üniversitesi gibi kurumların yanı sıra TÜMOSAN, Kırşehir Şeker Fabrikası, Arıkbey Tekstil, BİFA Gıda, Şimşek Bisküvi, Erkon Döküm, Akış Asansör, Kontensan, Ulusan Alüminyum, Orweld gibi pek çok sanayi işletmemizde enerji verimliliği etüt çalışmaları gerçekleştirdik. Ayrıca TÜBİTAK MAM ile yaptığımız iş birliği kapsamında, Konya’daki 10 döküm tesisimizde enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl, 70 firma ve kuruluşumuza ait 111 lokasyonda enerji ölçümleri yaparak, 178 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 7 bin 48 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Enerji verimliliği alanında yaptığımız bu çalışmalarla, uluslararası düzeyde önemli bir başarıya imza atarak Startup Ecosystem Stars (SES) tarafından verilen Yükselen Yıldızlar Ödülü’nü almaya hak kazanan Türkiye’deki tek sanayi odası olduk.” Büyükeğen’den enerji verimliliği çağrısı Türkiye’de Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) yetkisi alan öncü kurumlardan biri olduklarını hatırlatan Büyükeğen, bugüne kadar Konya, Karaman, Aksaray, Ankara, Uşak, Tokat, Aydın gibi 12 ilde faaliyet gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin 81 ilin tamamına hizmet vermek olduğunu vurguladı. Açıklamasında Enerji Verimliliği Haftası’nı kutlayan Büyükeğen, tüm firmaları, kurum ve kuruluşları enerjide daha verimli olmaya davet etti.
Balıkesir Burhaniye’de üniversitelilerden ihtiyaç sahiplerine anlamlı destek Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi (BUBFA), anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban’ın verdiği Takım Çalışması dersi kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Buse Nur Ersoylu, Seçkin Onur Bayrak, Azra Kaynarca, Taner Çakar, Ece Nur Kalaycık ve Halil İbrahim Erdoğan tarafından hayata geçirilen proje ile ihtiyaç sahibi bireylere sıcak yemek ulaştırılması amaçlandı. Yemeklerin hazırlık süreci, üniversitenin modern eğitim mutfağında büyük bir özveriyle yürütüldü. Öğrenciler, yemeklerin pişirilmesinden paketlenmesine kadar tüm aşamalarda aktif rol aldı. Projede bizzat paketleme çalışmasında yer alarak katkı sağlayan Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban; “Diğer projelerde olduğu gibi sosyal sorumluluk projesine de büyük önem veriyoruz. Bizim için çok anlamlı bir çalışma oldu. Öğrencilerimizi böyle bir projede yer alırken daha istekli gördüm. Bir an önce hazırlanan paketleri yerlerine ulaştırmak için büyük bir şevkle çalıştılar. Biz de onlara katkı sunmaya çalıştık. Projede yer alan bütün öğrencilerimi bu vesileyle kutluyorum. Böylesine kıymetli sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecek.” dedi. Hazırlanan yemekler, belirlenen adreslere tek tek dağıtıldı. Proje kapsamında 37 haneye toplamda 151 porsiyon yemek teslim edildi. Dağıtım sürecinde yaşanan sıcak ve anlamlı anlar hem öğrencilere hem de ihtiyaç sahiplerine duygusal anlar yaşattı. Projenin görünürlüğünü artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla, çekilen içerikler “bubfaileyemekihtiyacigiderme” adlı Instagram hesabında paylaşıldı. Bu paylaşımlar üniversite öğrencileri ve toplumun farklı kesimleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi, toplumsal sorumluluk bilinciyle yürüttüğü bu tür projelerle hem öğrencilerin gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor hem de bölge halkının ihtiyaçlarına çözüm üretme misyonunu sürdürüyor.
İstanbul CEMAR Genel Müdürü Yusuf Yalçın: “Ekonomide hükümetin iradesine güveniyoruz” CEMAR Mermer ve Traverten Genel Müdürü Yusuf Yalçın, “2025 yılında ekonomik sorunların çözüleceğine inanıyor, hükümetimizin iradesine güveniyoruz” dedi. İstanbul’da Ekonomide 2024 Yılı Değerlendirme ve 2025 Yılı Beklentileri Toplantısı’na katılan CEMAR Mermer ve Traverten Genel Müdürü Yusuf Yalçın, ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Yalçın, ekonominin bir memleket meselesi olduğunu belirterek, “Ekonomi memleket meselesi hepimizin meselesi. Elimizden geldiği sürece katkıda bulunuyoruz. Bu süreçte 2024 yılında karşılaştığınız güzellikler arzu etmediğimiz sonuçlar nelerdir, 2025’ten beklentilerimiz arzularımız sıkıntılarımız nelerdir? Bunları kendi aramızda istişare ettik. İzmir Şube başkanımız Gokhan başkanımızla birlikte istişare ettik. Bu istişareleri mümkün olduğu kadar buraya yansıtacağız" diye konuştu. "Devletimize güveniyoruz" Yaşanan ekonomik sorunların çözüleceğine inandıklarını ve hükümetin ekonomi politikalarına güvendiklerini belirten Yalçın, “Biz devletimize güveniyoruz. Hükümetimizin de iradesine güveniyoruz. Bu ekonomik sorunların önceden olduğu gibi çok daha güzel bir şekilde çözüleceğini en azından uğraşıldığına dair inancımız var. Başarı da elde edileceğini dair işaretler var. Bu işaretlerin pozitif neticede sonuçlanacağına inanıyoruz. O maksatla buradayız, o niyetle buradayız, ona gayret ediyoruz. İnşallah bu toplantının hayırlı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. "Biz taşın altına elimizi değil başımızı koymaya hazırız" 2025 yılında ekonomi alanında beklenen sıkıntıların belli olduğunu dile getiren Yalçın, “2025 yılında tabii bizim makro ve mikro düzeyde sıkıntılarımız aşağı yukarı belli. Enflasyonu söylemeye gerek yok. Çarşı pazarda çekilen sıkıntıyı her kesimden her insan biliyor ama bizim iş adamları olarak sıkıntılarımız başka. Farklı boyutlarda sıkıntılarımız var. Özellikle döviz ve istihdam ile ilgili sıkıntılarımız var. Faiz oranları ile ilgili sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları sayın bakanımız başta olmak üzere zaten ilgili kişiler biliyor ve mücadele ediyorlar. Bu mücadelenin 2025 yılında biraz daha somutlaşacağını düşünüyorum. Biz de elimizden geldiği kadar çalışacağız. Elimizi değil başımızı taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.