KÜLTÜR SANAT - 08 Eylül 2024 Pazar 11:16

Çankırı’da müzelere 34 bin 376 ziyaret

A
A
A
Çankırı’da müzelere 34 bin 376 ziyaret

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından verilen bilgiye göre, 2023 yılı verilerine göre Çankırı’da müze ve ören yerleri toplam 34 bin 376 ziyaretçi çekti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı 2023 yılı ‘Kültürel Miras İstatistikleri’ni açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da 1 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, 1 tanesi de özel olmak üzere toplam 2 adet müze bulunuyor. 2023 yılı verilerine göre Çankırı’da müze ve ören yerleri toplam 34 bin 376 ziyaretçi çekerken bu ziyaretçilerden 24 bin 376 kişi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yerleri ve müzelere, 10 bin kişi ise özel müzelere gitti. Çankırı’daki müzedeki eser sayısı 20 bin 395 adet olurken müzeleri ve ören yerlerini ziyaret edenlerin tamamı ücretsiz müzeleri ziyaret etti. Çankırı’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzede bulunan 20 bin 395 adet eserin yüzde 80,5’i sikkelerden oluşurken, 3 adet el yazması ile 24 adet mühür ve mühür baskısı bulunuyor. Çankırı’da müzelere bağlı taşınmaz kültür varlığı sayısı 404 iken, 181 adet sit alanı bulunuyor. Çankırı’da müzelere bağlı taşınmaz kültür varlıkları içerisinde 1 adet şehitlik, 4 adet korunmaya alınmış sokak bulunuyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya Aşevi ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmadı Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Aşevi, 2024 yılında da ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu. Alanya Aşevi 2024 yılında ihtiyaç sahibi 2 bin 352 vatandaşa 169 bin 375 porsiyon sıcak yemek ulaştırdı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Alanya Aşevi de 2024 yılında yemek dağıtımı, çocuklara süt ve mama, hastalara glütensiz gıda, organizasyonlara yemek ve üniversite öğrencilerine çorba ikramı desteklerini sürdürdü. 2-5 yaş arası çocuklara 56 bin litre süt, 156 çölyak hastasına glütensiz gıda desteği Alanya Aşevi’nden düzenli olarak ihtiyaç sahibi ya da yemeğini yapamayacak durumdaki kişilere her gün 2 öğün 3 çeşit sıcak yemek ulaştırıldı. 2024’de Alanya’da ihtiyaç sahiplerine 169 bin 375 porsiyon sıcak yemek desteği gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya’da 2024 yılında 2-5 yaş arasındaki çocuklar için 7 bin 112 haneye 56 bin 896 litre süt, 272 çocuğa Halk Mama dağıtımı da gerçekleştirdi. Öte yandan yıl boyunca Çölyak hastası 156 kişiye iki ayda bir olmak üzere 936 glütensiz gıda paketi desteği verildi. Çorba ikramı Alanya Aşevi, Üniversite öğrencilerine vize ve final sınavları döneminde çorba ikramında bulunurken, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi tarafından ilçede düzenlenen sosyal, kültürel ve sportif organizasyonlarda da ücretsiz yemek ikramlarında bulundu.
Van Van’da soğuk hava aktarlara ilgiyi artırdı Van’da soğuk havaların etkisiyle vatandaşlar, bağışıklıklarını güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için aktarlardaki doğal ürünlere yöneliyor. Havaların soğumasıyla birlikte aktarlara yoğun talep oluştu. Vatandaşlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele etmek için özellikle ıhlamur, zencefil, adaçayı ve kuşburnu gibi bitkilere yöneliyor. Bu ürünler, kış aylarının en çok tercih edilen doğal çözümleri arasında yer alıyor. Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte aktarlarda yaşanan hareketlilik hem esnafın hem de vatandaşların yüzünü güldürüyor. “Hastaneye gitmeden önce bize uğramalarını tavsiye ediyoruz” İHA muhabirine konuşan Hakan Ertaş isimli aktar, soğuk havalarda yoğunluklarının arttığını belirtti. Genelde soğuk algınlığı geçirenlerin kendilerine geldiklerini ifade eden Ertaş, “Genelde soğuk algınlığı geçirenler bize geliyor. Biz de müşterilerimize, bitkisel ürünleri hasta olmadan önce kullanmalarını öneriyoruz. Önceden kullanıldığında hastalıklar daha hafif atlatılabilir. Ancak genellikle insanlar hasta olduktan sonra geliyorlar. O yüzden hastaneye gitmeden önce bize uğramalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Öte yandan uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerken, doğal ürünlerin bilinçli ve ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.