EĞİTİM - 19 Kasım 2022 Cumartesi 10:28

ÇAKÜ’den eğitim diplomasisi alanında önemli adımlar

A
A
A
ÇAKÜ’den eğitim diplomasisi alanında önemli adımlar

Özbekistan’da temaslarını sürdüren Çankırı Karatekin Üniversitesi heyeti, Semerkand Devlet Üniversitesi’ni ziyaret ederek, iki üniversite arasında iş birliklerinin yapılması için fikir alışverişinde bulundu.

Özbekistan’da temaslarını sürdüren Çankırı Karatekin Üniversitesi heyeti, Semerkand Devlet Üniversitesi’ni ziyaret ederek, iki üniversite arasında iş birliklerinin yapılması için fikir alışverişinde bulundu.


Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) heyetinin, yoğun geçen Özbekistan programındaki yeni durağı Semerkand Devlet Üniversitesi oldu. İleriye dönük, iki üniversite arasında yapılabilecek proje ve faaliyetlerin görüşüldüğü ziyarette, öğrenci ve öğretim elemanı değişimini kapsayan bir protokol imzalanırken, iki üniversite arasında ortak lisans programı açılması üzerinde de mutabık kalındı. Semarkand Devlet Üniversitesi ile Türk dünyasının tarihi ve dili üzerine ortak çalışmalar yapmayı arzu ettiklerini belirten ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, iki ülkenin uzun yıllar süren ayrılığından sonra bir araya gelmesiyle değerlerimizi yeniden inşa edebileceğimiz bir zemin oluştuğunu ifade etti.


Türkiye’den Semerkant’a selamlar getirdiklerini ifade eden Rektör Çiftçi, “Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda hem Türk coğrafyasıyla hem de İslam coğrafyasıyla yakından ilgilenmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Türk dünyasına özel bir önem vermektedir. Biz de bu önem çerçevesinde, siz kardeşlerimizi ziyaret ederek birlikte neler yapabiliriz diye istişareler yapıyoruz. Kısa süre önce, Türk Devletleri Teşkilatı’nın da birlikte yapılabilecek işler ve hedefler ile ilgili ortak görüş bildirmesi, bizler için eğitim alanındaki diplomasinin de güçlendirilmesi gerektiğini net bir biçimde göstermiş oldu” dedi.


Devletler nezdinde yapılan girişimler ile Türk dünyasının daha da güçleneceği inancında olduklarını dile getiren Rektör Çiftçi, Türk dünyasının daha önce tarihte olduğu gibi dünyaya yeniden güzellikler aşılayacağını vurguladı. Bu anlamda Özbekistan’ın nüfusu ve ekonomik potansiyeli ile Türk devletleri içerisinde öne çıkan bir devlet olduğunu da dile getiren Çiftçi, Özbekistan’ın son yıllarda her alanda kendini hissettirecek bazı güzel atılımlar yaptığını belirterek bu konuda özellikle Özbekistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve yöneticilerini gayretlerinden ötürü takdir ettiklerini kaydetti.


ÇAKÜ’nün 15 yıllık genç bir üniversite olduğunu söyleyen Rektör Harun Çiftçi, “10 fakültemiz ve yaklaşık 20 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin yaklaşık 4 bine yakını ise uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Özbek öğrencilerimizin sayısının artırmanın yanı sıra sizler ile birlikte bilimsel araştırma, kongre ve sempozyum düzenlemek adına da buradayız. Öğrencilerimiz, gerçekleştireceğimiz protokol çerçevesinde, ortak lisans programlarıyla Özbekistan’a gelip ilim tahsil etmesini istiyoruz. Bu protokol ile öğrencilerimiz, belirli bir süre Özbekistan’da, belirli bir süre ise Türkiye’de okuyabilecekler” diye konuştu.


“Dünyadaki bilimsel sıralamamızı artırabilmemiz için multidisipliner olarak birlikte çalışmamız ve makaleler üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda özellikle temel bilimlerde ortak bazı projeler yapabiliriz” ifadelerini kullanan Rektör Çiftçi, Semerkand Devlet Üniversitesinde yeni açılan Türkoloji Bölümü ile ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsü arasında da önemli projelere imza atılabileceğinin altını çizerek, “Türkiyat Enstitüsü Türkiye’de sadece sekiz üniversitede var ve bunlardan biri de Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde bulunuyor. Türkiyat Enstitümüz, Semerkand Devlet Üniversitesinde yeni kurulan Türkoloji Bölümü ile bazı ortak programlar yapabilir. Enstitümüz yakın zaman önce, bir Uluslararası Türkiyat Kongresini de gerçekleştirdi. Kongrenin ikincisini de 2023 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu kongreyi birlikte yapabiliriz. Ayrıca, şu an Enstitümüzde Özbekçe yazılmış bazı kitaplar da Türkiye Türkçesine çevrilmekte ve özellikle bu çeviri konusunda da Enstitümüz ile Türkoloji Bölümünüz ortak bazı çalışmalar gerçekleştirebilir. Türkoloji Bölümü hocalarınızı en kısa zamanda Türkiye’ye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Semerkand Devlet Üniversitesi yetkililerinin, Semerkant şehrinde ve üniversitelerinde ziraat alanındaki çalışmaların da ağırlıklı olduğunu belirtmeleri üzerine Rektör Harun Çiftçi, “Bizim de üniversitemizde gıda ve tarım meslek yüksekokulu bulunuyor ve burada çok değerli hocalarımız var. Bu hocalarımız ziraat, ormancılık ve tarım alanında önemli çalışmalar yapıyorlar. Bu alanlarda da hocalarımızı bir araya getirebiliriz. Semerkant ve Çankırı’nın tarım potansiyelini birlikte artırabilir, iki şehir arasında ortak uygulama sahaları oluşturabiliriz” dedi.


çeşitli alanlarda, Türkiye’deki bazı kaynaklara ihtiyaç duyduklarını ileten Semerkand Üniversitesi yetkililerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik adımların atılabileceğini belirten ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ise, “İmkanlarımız dahilinde, Çankırı Karatekin Üniversitesindeki yazılı ve elektronik kaynakları sizlere açabiliriz. Türkiye’deki diğer kütüphanelerde yer alan kaynaklar için ise elimizden gelen yardımı da seve seve yaparız. Bu manada ulaşmak istediğiniz kaynaklar varsa, bunların listesini bize verebilirseniz eğer, sizler için çeşitli kanallar vasıtasıyla bu kaynaklara ulaşmaya çalışırız. Bu konuda özellikle Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü de Orta Asya’ya açılmak için son iki yıldır epeyce gayret gösteriyor. Örneğin geçen hafta burada, Müdürlük tarafından bir kitap fuarı da gerçekleştirilmişti. Bunun yanında, ilerleyen dönemlerde Özbekistan’daki üniversitelere hizmet verilmesi gerektiği yönünde de Müdürlüğümüze üniversite olarak bir malumat verebilir ve bu manada neler yapabiliriz diye onlarla istişarelerde bulunabiliriz” ifadelerini kullandı.


Çankırı Karatekin Üniversitesi heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti belirten Semerkand Devlet Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Akmal Axatov ise, “İki ülke öğrencilerinin bir süreliğine karşı tarafta eğitim görebilme imkanı, sadece akademik açıdan değil, aynı zamanda kökleri aynı olan iki milletin yeniden kültürel bağlarının güçlendirmesi adına da oldukça önemli. Türkiye ile Özbekistan Türk dünyasının en önemli iki ülkesi ve aramızda kurulacak iş birlikleri tüm Türk dünyasında bir domino etkisi yapacaktır. Üniversite olarak iş birliklerini önemsiyoruz ve yararlarını da tatbik ediyoruz. Örneğin şu an Altay Asya Enstitüsü ile Türkoloji alanında bir iş birliği yapmaktayız ve bu iş birliğimizin bize bazı avantajlar sağlıyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi ile yapmış olduğumuz bu iş birlikleri doğrultusunda da benzer avantajları sağlayacağımızdan düşünüyoruz. Sayın Rektörümüz Harun Çiftçi’nin alanının biyoloji olması hasebiyle de belirtmek isterim ki burada bu alanda bazı eksikliklerimiz var ve sizlerin bilgi birikiminden bu anlamda yararlanmak isteriz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun IPARD projeleri için 321 milyon TL tutarında başvuru yapıldı Samsun ve Sinop’ta IPARD projeleri için 2. Çağrıda 321 milyon lira tutarında başvuru yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumu olan ve Avrupa Birliği eş finansmanıyla IPARD Programı’nı yürüten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 28 Haziran 2024 tarihinde yeni uygulamaya aldığı IPARD III Programı’nın ikinci (2.) proje çağrısını ilan etmişti. TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada, IPARD 3 Programı kapsamında ikinci proje çağrısının kırsalda “çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme” sektörü kapsamında olduğu ve başvuruların 27 Eylül tarihinde tamamlandığı bilgisi verildi. Bu yıl ilk defa Türkiye genelinden çağrıya çıkıldığının belirtildiği açıklamada, Samsun İl Koordinatörlüğü’nün sorumluluk alanına Sinop’un da dâhil edildiği ve bu iki ilden proje kabullerinin yapıldığı ifade edildi. TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İkinci proje çağrısı kapsamında 13 adedi Sinop, 23 adedi Samsun’dan olmak üzere toplam 36 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 321 milyon TL, talep edilen hibe destek tutarı ise 212 milyon TL olarak gerçekleşti. Başvuruların sektörlere dağılımı ise 4 adet serada kesme çiçek yetiştiriciliği projesi, 1 adet serada tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projesi, 1 adet tıbbi aromatik bitki işleme projesi, 7 adet arıcılık projesi, 5 adet zanaatkârlık projesi, 7 adet çeltik kurutma projesi, 1 adet unlu mamuller projesi, 6 adet kırsal turizm projesi (konaklama ve yeme-içme tesisi), 1 adet kültür balıkçılığı projesi, 1 adet makine parkı projesi ve 2 adet güneş enerji santrali projesi” ifadelerine yer verildi. Hayvancılık tesisleri ve makine-ekipman projelerine başvurular devam ediyor Açıklamanın devamında halihazırda hayvancılık sektöründen ve açık alanda bitkisel üretim projelerine (makine ekipman projelerine) yönelik başvuruların devam ettiği bilgisi verilerek, “Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak başkanlığımız tarafından yıllık çağrı takvimi önceden ilan edilerek yatırımcıların, çiftçi ve üretici örgütlerinin projeleriyle ilgili daha geniş bir planlama yapmasına imkân verilmiştir. Yine bu programla beraber bakanlığımız tarafından ilk defa ziraat odalarına da IPARD Programı’na başvuru yapma imkânı sağlanmıştır. Halihazırda hayvancılık sektöründen ve açık alanda bitkisel üretim projelerine (makine ekipman projelerine) yönelik proje başvuruları devam etmektedir. Bu sektörlerden yatırım fikri olan kişilerin, ziraat odalarının, kooperatif ve birliklerin daha detaylı bilgi almak üzere yardım masamıza başvurmalarını veya telefonla kurumumuza ulaşmalarını bekliyoruz" denildi.
Isparta Isparta 32 Spor’un yeni teknik direktörü Koray Palaz oldu TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Isparta 32 Spor’un yeni teknik direktörü Koray Palaz oldu. Pembe-yeşilliler, Palaz ile sezon sonuna kadar sözleşme imzaladı. TFF 2. Lig Beyaz Grup ekiplerinden Isparta 32 Spor, teknik direktörlük görevine Koray Palaz’ı getirdi. Palaz için sosyal tesislerde gerçekleşen imza törenine Isparta 32 Spor 2. Başkanı Ömer Baştok, Basın Sözcüsü Serkan Başpınar ve yöneticiler Hüseyin Yüceer ile Akif Eryiğit katıldı. Serkan Başpınar, takımın ligdeki durumunun istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Isparta 32 Sporumuzun hak ettiği yerde olması için yaptığımız araştırmalardan sonra hocamıza güvenerek kendisiyle anlaşma sağladık. Kendisine başarılar diliyorum" dedi. Ömer Baştok da Koray Palaz ile Isparta 32 Spor’u ligde görmek istedikleri yere götüreceklerine inandığını söyledi. Koray Palaz iddialı Isparta 32 Spor’un yeni teknik direktörü Kemal Palaz ise Isparta 32 Spor’da şampiyonluk yaşamak istediğini söyledi. 45 yaşındaki teknik adam, "Isparta’da yönetim tarafımdan çok samimi karşılandım. Ispartaspor çalıştığım diğer takımlarda bizi hep zorladı. Ispartaspor bugün daha iyi yerlerde olmalı. Oyuncular da bunun farkında. Önemli olan oyunculara o inancı adapte edebilmek. Ben bu süreci daha önce çalıştırdığım takımlarda da yaşadım. İskenderunspor’da takımı 13. sıradan alıp 3. sıraya çıkardım. Yarınlar için daha iyi neler yaparız, bunun planlamasında olmamız lazım. Sorumluk bende ve ekibimde ama bunu yaparken, taraftar, yönetim de bu işin içinde olursa daha iyi yerlere götüreceğimiz inancındayım. Şehir hazır olsun. Güzel bir süreç yaşayacağımıza inanıyorum. Şu ana kadar kadro kalitesinin aldığı sonuçları pozitif hale dönüştürerek, daha güzel günler için harekete geçeceğiz” diye konuştu. Hedefinin Ispartaspor’da şampiyonluk yaşamak olduğunu kaydeden Palaz, “Tabii ki bir hedefim var. Ispartaspor’da şampiyonluk yaşamak istiyorum. Ligde kalmak değil hedefim. Bugüne kadar hep şehir takımlarını çalıştırdım. İngiltere’de 3 ve 4. lig takımlarında top oynadım. İşin mutfağından geliyorum” ifadelerini kullandı.
Çorum Çorum’da “BizimOra’lı kadınların şifalı safran ve sarımsak projesine OKA desteği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), kuruluşundan bugüne kadar kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla birçok projeye destek sağladı. Ajans destekleri, altyapıya ve kurumsallaşmaya yönelik desteklerle Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerinden oluşan Orta Karadeniz Bölgesi’nde bu alanda önemli bir farkındalık ve üretim altyapısı oluşturdu, mesleki eğitimler yanında kadınların, girişimcilik ve kooperatifçilik eğitimleri almasını sağladı. 2024 Yılı Girişimcilik Ekosisteminin Desteklenmesi Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen S.S. BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin “BizimOra’nın Kadınlarından Sofralarınıza Şifalı Safran ve Sarımsak” isimli projesi uygulanmaya başladı. Proje ile kooperatifin dijital dönüşümünü sağlaması ve e-ticaret alanındaki varlığını güçlendirmesi amaçlanıyor. “E-Ticaret” ve “Dijital Pazarlama” yoluyla büyümeyi hedefliyorlar BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Çorum Merkez’de 2024 yılı Ocak ayından bu yana faaliyet gösteriyor. Kuruluş sürecinden itibaren OKA’nın güçlü desteğiyle yoluna devam eden kooperatif tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi konusunda uzmanlaşmış durumda. Kooperatif; sarımsak, kadim bir şifa kaynağı olan ve beyaz sarımsağın birkaç hafta boyunca 70-80 derece sabit bir ısı altında kurutularak fermente edilmesiyle elde edilen siyah sarımsak ve bal üretimi yapıyor. Proje kapsamında yürütülecek faaliyetler ile ürünlerin geleneksel satış kanallarının yanı sıra, e-ticaret ve dijital pazarlama yoluyla daha geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor. S.S. BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Çorum’da bir ilke imza atarak ilk kez safran üretimi gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları Programı kapsamında safran, sarımsak tohumu ve yumru desteği alan kooperatif, 27 Ekim’de ilk safran dikimini yaparak üretime başladı. Kooperatif, dünyanın en pahalı baharatlarından olan, sayısız faydası ve kullanım alanı bulunan safranın yanı sıra safran balı, safranlı sirke üretecek. Tohumları Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya ilinden tedarik edilerek yapılan safran dikim etkinliğine, OKA Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Birimi, OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcileri ile kooperatif yetkilileri katıldı.