EĞİTİM - 22 Eylül 2022 Perşembe 13:27

ÇAKÜ’nün staj hareketliliğinde hedefi Türkiye birinciliği

A
A
A
ÇAKÜ’nün staj hareketliliğinde hedefi Türkiye birinciliği

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, “KA107 projelerinde Türkiye birincisi olan üniversitemizin önümüzdeki süreçte staj hareketliliğinde de Türkiye birincisi olmasını hedefliyoruz” dedi.


Pandemi sonrası süreçte iş alanlarının ve imkanlarının yeniden değerlendirilmeye başlanmasının ardından yüksekokullarını bu değişime ayak uyduracak şekilde yapılandıran Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), akademik birimlerinde eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerinin istihdam alanlarına yönelik çalışmalarını da titizlikle takip ediyor. Yurt içinde ve yurt dışında öğrencilerine staj hareketliliği ile ilgili farklı imkanlar sunma hedefini genişleten ÇAKÜ, bu anlamda Bulgaristan’ın turizm sektöründe Erasmus hareketliliği ile staj imkanı bulan öğrencilerinin başarısı ile adından söz ettirmeye başladı.


Bir dizi görüşmeler çerçevesinde Bulgaristan da bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi Varna’da faaliyet gösteren işletmelerde Erasmus stajını yapan öğrenciler ile buluştu. Görüşme sonrasında öğrencilerin durumlarını yerinde inceledi. Öğrencilerin sorunlarını ve dilek tek tek dinleyen Rektör Çiftçi, öğrencilerin barınma imkânlarını, çalışma şartlarını ve yeme içmedeki hassasiyetini yetkililer ile görüştü. Rektör Çiftçi yapmış olduğu açıklamada hem yurt içinde hem de yurtdışında öğrencilerin sorunları ile ilgilendiklerini; barınmadan yeme içmeye, çalışma şartlarından ulaşım imkanlarına kadar öğrencilerin her şeyleri ile ilgilendiklerini ifade etti.


Staj hareketliliğinde Türkiye birinciliğini hedeflediklerini ifade eden Rektör Çiftçi, “Bu yıl 105 öğrenci ve mezunumuzun Erasmus hareketliliği çerçevesindeki stajını yaptığı yerlerde çalışma ortamlarını yerinde görmemiz, önümüzdeki dönemlerde geliştireceğimiz projeler için bize yol gösterici oldu. ÇAKÜ’nün uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda öğrencilerimizin en iyi şekilde eğitim almaları ve yurtdışı deneyimi kazanmasına yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda öğrencilerimize yönelik yurtdışı staj imkanları sağlıyoruz. KA107 projelerinde Türkiye birincisi olan üniversitemizin önümüzdeki süreçte staj hareketliliğinde de Türkiye birincisi olmasını hedefliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Bir oyuncak kamyonla başladı, yüzlerce araçlık koleksiyon sahibi oldu Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı 66 yaşındaki Rifat Çilenk’in bir oyuncak kamyonla başladığı oyuncak araç merakı 10 yılda onlarca markadan oluşan 189 araçlık bir koleksiyona dönüştü. Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rifat Çilenk’in oyuncak araç koleksiyonu ilgi çekiyor. Babası ve kendisinin de uzun yıllardır sürdürdüğü oto yedek parçacılığı mesleğinden dolayı araçlara büyük ilgi duyduğunu ve koleksiyonu hazırlamaya 10 yıl önce bir mağazadan aldığı oyuncak kamyonla başladığını söyleyen Çilenk, koleksiyonuna gözü gibi bakıyor. 13 ülkeye ait 46 markanın 146 adet modelinin yer aldığı küçük araç koleksiyonuna ek olarak 6 ülkenin 12 markasının yer aldığı 29 tır ve kamyon ile bunlara ek olarak 14 adet dorseli kamyonu hazırlattığı özel stantlarda sergileyen Çilenk, temizliklerini ve bakımlarını da düzenli olarak yapıyor. Kooperatif çalışanlarının da kendi koleksiyonları gibi benimseyerek bakımlarını yaptığı araçlar, vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor. “Yeni modelleri bularak koleksiyonumu büyütmek istiyorum” Araçların bakımlarını düzenli olarak yaptığının altını çizen Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rifat Çilenk, “Babam oto yedek parçacısıydı ben de uzun yıllar bu mesleği yaptım bu nedenle araçlara karşı ilgim ve bilgim vardı. Bir mağazada bir kamyon gördüm 10 yıl önce çok hoşuma gitti satın aldım daha sonra bunun sayısını nasıl arttırabilirim diye düşündüm. Gerek internet ortamından gerekse büyük mağazalardan temin ederek bugünkü haline getirdim. Koleksiyonum 2 bölümden oluşuyor küçük araç ve büyük araç koleksiyonu olarak. Küçük araçlarda 13 ülkenin 46 markasının 146 tane modeli var. Büyük araçlarda da 6 ülkenin 12 markasının 29 modeli var. Buna ek olarak ayrıca 29 modele ek olarak 14 tane de dorseli hali mevcut. Bunları muhafaza etmek için 10 tane stant yaptırdım. Gruplarına, marka ve modellerine göre ayırdım. Hepsi camekân içerisinde ve hepsinin anahtarı farklı olacak şekilde muhafaza ediliyor, temizliklerine de özen gösteriliyor ve bakımları yapılıyor. Burada 3 tane çalışanımız var ve hepsinin burada ayrı ayrı emeği var. İnsanların hobilerinin olması gerektiğine inanıyorum, benim de hobim bu. Sayısını arttırmak istiyorum ama yeni modelleri bulmak pek kolay olmuyor eğer bulursak sayıyı arttıracağız” dedi. “Kendi koleksiyonumuz gibi benimsedik” Koleksiyonun kooperatife gelen vatandaşların büyük ilgisini çektiğini anlatan kooperatif çalışanı Pamuk Okur, “Başkanımızın hobisi 10 yıl önce başladı ve bugünlere geldi. Ben de bu koleksiyonun yazılarını hazırlamakta başkanımıza yardımcı oluyorum. Dairemize gelenlerin çok dikkatini çekiyor. Fotoğraf çeken video çeken bilgi olmak için soru soranlar çok oluyor. Herkesin hoşuna gidiyor. Yıllar içinde biz de kendi koleksiyonumuz gibi benimsedik gelenlere dilimiz döndüğünce bilgi veriyoruz, temizliğini yapıyoruz” diye konuştu.
Adana Çikolata kisti görülme sıklığı artıyor Kadınlarda son dönemlerde sıklıkla tespit edilen çikolata kisti (Endometriozis), tedavi edilmediği durumlarda ciddi ağrılara ve kısırlığa sebep oluyor. Ağrılı adet dönemleri, kronik kasık ağrısı ve infertilite (kısırlık) çikolata kistinin en sık görülen üç belirtisi olarak biliniyor. Kadınlar, bu belirtilerle uzmanlara başvuruyor ve hasta ile doktorun görüşmesi sonucu tedavi haritası belirleniyor. Kist sonucu şiddetli ağrı, günlük yaşamı da etkileyerek çalışmayı, sosyalleşmeyi ve egzersiz yapmayı zorlaştırabiliyor. “18-45 yaş arası kadınların hastalığı” Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Volkan Noyan, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Noyan, çikolata kistlerinin üreme çağındaki kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, “18-45 yaş arası kadınların hastalığıdır. Rahim içi dokusunun yumurtalıklara yerleşmesi sonucu bu kist oluşuyor. Bu kistlerde de kanama başlıyor ve zamanla bu kan birikiyor. Erimiş çikolata kıvamında bir görüntü olduğu için bu kistlere çikolata kistleri deniliyor” dedi. “Kist görülme sıklığı yüzde 15’lere kadar çıkıyor” Çikolata kistlerinin görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Noyan, yaygın olarak kullanılan pelvik ultrasonografi ile yumurtalıklarda çikolata kistlerini rahatlıkla tespit edebiliyoruz, bu kistler yüzde 5-6’lara kadar görülebiliyor. Üreme çağındaki kadınlarda bu kistlerin görülme sıklığı yüzde 15’lere kadar çıkıyor. Hasta ağrı ve kısırlık şikayetleriyle bize başvuruyor. Bu ağrı genelde kasık ağrısı şeklindedir. Bazen de karnın üst bölgesine, bel ve bacaklara yayılabilir. Kısırlık ile başvuran hastalarla da görüşerek uygun tedaviyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı. “Çocuk faktörü önemli” Tedavi sırasında çocuk istenip istenmediğinin büyük bir önem oluşturduğunu anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Volkan Noyan, daha sonra şunları söyledi: “Kist büyüklüğü 5-6 santimetrenin üzerinde olmayan hastalarda öncelikle bir takım ilaçlarla bu kistin keşiflerini ortadan kaldırmaya çalışabiliriz. Bu tedaviler kisti tamamen ortadan kaldırmaz ama bulguyu ortadan kaldırmış oluruz. Beş santimin üzerinde kisti olan hastalar da ise cerrahi müdahale gerekebilir. Anne olmak isteyen hastalarda ise kistin tıbbi ya da cerrahi yöntemlerle tedavisinden önce çocuk isteğine yönelik tedavilere başlamak daha uygun olabilir.”