GÜNDEM - 02 Ekim 2024 Çarşamba 09:22

Bir oyuncak kamyonla başladı, yüzlerce araçlık koleksiyon sahibi oldu

A
A
A
Bir oyuncak kamyonla başladı, yüzlerce araçlık koleksiyon sahibi oldu

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı 66 yaşındaki Rifat Çilenk’in bir oyuncak kamyonla başladığı oyuncak araç merakı 10 yılda onlarca markadan oluşan 189 araçlık bir koleksiyona dönüştü.


Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rifat Çilenk’in oyuncak araç koleksiyonu ilgi çekiyor. Babası ve kendisinin de uzun yıllardır sürdürdüğü oto yedek parçacılığı mesleğinden dolayı araçlara büyük ilgi duyduğunu ve koleksiyonu hazırlamaya 10 yıl önce bir mağazadan aldığı oyuncak kamyonla başladığını söyleyen Çilenk, koleksiyonuna gözü gibi bakıyor.


13 ülkeye ait 46 markanın 146 adet modelinin yer aldığı küçük araç koleksiyonuna ek olarak 6 ülkenin 12 markasının yer aldığı 29 tır ve kamyon ile bunlara ek olarak 14 adet dorseli kamyonu hazırlattığı özel stantlarda sergileyen Çilenk, temizliklerini ve bakımlarını da düzenli olarak yapıyor. Kooperatif çalışanlarının da kendi koleksiyonları gibi benimseyerek bakımlarını yaptığı araçlar, vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor.



“Yeni modelleri bularak koleksiyonumu büyütmek istiyorum”


Araçların bakımlarını düzenli olarak yaptığının altını çizen Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rifat Çilenk, “Babam oto yedek parçacısıydı ben de uzun yıllar bu mesleği yaptım bu nedenle araçlara karşı ilgim ve bilgim vardı. Bir mağazada bir kamyon gördüm 10 yıl önce çok hoşuma gitti satın aldım daha sonra bunun sayısını nasıl arttırabilirim diye düşündüm. Gerek internet ortamından gerekse büyük mağazalardan temin ederek bugünkü haline getirdim. Koleksiyonum 2 bölümden oluşuyor küçük araç ve büyük araç koleksiyonu olarak. Küçük araçlarda 13 ülkenin 46 markasının 146 tane modeli var. Büyük araçlarda da 6 ülkenin 12 markasının 29 modeli var. Buna ek olarak ayrıca 29 modele ek olarak 14 tane de dorseli hali mevcut. Bunları muhafaza etmek için 10 tane stant yaptırdım. Gruplarına, marka ve modellerine göre ayırdım. Hepsi camekân içerisinde ve hepsinin anahtarı farklı olacak şekilde muhafaza ediliyor, temizliklerine de özen gösteriliyor ve bakımları yapılıyor. Burada 3 tane çalışanımız var ve hepsinin burada ayrı ayrı emeği var. İnsanların hobilerinin olması gerektiğine inanıyorum, benim de hobim bu. Sayısını arttırmak istiyorum ama yeni modelleri bulmak pek kolay olmuyor eğer bulursak sayıyı arttıracağız” dedi.



“Kendi koleksiyonumuz gibi benimsedik”


Koleksiyonun kooperatife gelen vatandaşların büyük ilgisini çektiğini anlatan kooperatif çalışanı Pamuk Okur, “Başkanımızın hobisi 10 yıl önce başladı ve bugünlere geldi. Ben de bu koleksiyonun yazılarını hazırlamakta başkanımıza yardımcı oluyorum. Dairemize gelenlerin çok dikkatini çekiyor. Fotoğraf çeken video çeken bilgi olmak için soru soranlar çok oluyor. Herkesin hoşuna gidiyor. Yıllar içinde biz de kendi koleksiyonumuz gibi benimsedik gelenlere dilimiz döndüğünce bilgi veriyoruz, temizliğini yapıyoruz” diye konuştu.



Bir oyuncak kamyonla başladı, yüzlerce araçlık koleksiyon sahibi oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Geceleri soğuk havanın hâkim olduğu Erzincan’da kışa hazırlık hız kazandı Son günlerde soğuk havanın hâkim olduğu Erzincan’da köylüler kış hazırlıklarına hız verdi. Kışlık yakacak ihtiyaçlarını gidermeye çalışan vatandaşlar, çalı-çırpı ve odun toplayarak hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Erzincan’da çetin geçen kış nedeniyle özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar, aile fertleriyle birlikte kışı rahat geçirebilmek için önlem alıyor. Köy sakinleri, kış aylarında evlerinde ısınmak için odun ve çalı-çırpı toplayarak, kışa hazır girmeyi amaçlıyor. Topladıkları odunları traktörlerle evlerine taşıyan Erzincan’ın Çağlayan beldesine bağlı köyde ikamet eden Kenan Yıldırım, gıdadan kışlık yakacağa kadar tüm kışlık hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti. Yıldırım, “Kış hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Kış hazırlığı olarak gıdaların yanında, yakacak ihtiyacını da düşünmeye başladık. Kış aylarında genelde çalı çırpı yakıyoruz. O yüzden kış gelmeden çalı, çırpı ve odun topluyoruz. Topladığımız odunları kimi zaman kucağımızda kimi zaman da traktörle taşıyoruz. Yakacakları bir yerde istif ediyoruz. Eğer kapalı bir yerimiz yoksa dışarıda istifleyip, üzerini de brandayla örtüyoruz. Kış aylarında da yakmaya başlıyoruz. Odunun yanında, çalı çırpı da getiriyoruz. Havaların çok soğuk olduğu zamanlarda, ağaç dallarından temin ettiğimiz odunları yakıyoruz.” şeklinde konuştu.
Amasya Amasyalılar yıldızlı elmayı 2 bin yıldır yetiştiriyor Amasya’da 2 bin yıldır yetiştirilen coğrafi işaretli Amasya misket elmasının hasadı başladı. Üreticiler bir elmanın Amasya elması olup olmadığını yatay kesildiğinde çekirdeklerinin bulunduğu kısmın yıldız şeklini almasından anlıyor. Kentte yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan elma ağacı figürlü mozaik, bu meyvenin 2 bin yılı aşkın süredir bu topraklarda üretiminin sürdürüldüğünün kanıtı oldu. “Kesildiğinde tohum yatağı yıldız şeklini alıyor” Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümdeki bu özel meyvenin kendine has rengi, tadı, aroması, ince kabuklu, sulu ve gevrek olmasının en lezzetli elma çeşitleri arasında olduğunu açıkladı. Amasya elmasının ortasından yatay olarak kesilmesiyle çekirdeklerinin yıldız şeklini aldığı özelliğinin diğer elmalarda genellikle görülmediğine dikkat çeken Çetin, “Kesildiğinde tohum yatağı yıldız şeklini alıyor. 5 yıl önce de bu değerli meyvenin coğrafi işareti alınmıştı. Pazarlama ve tanıtımda katkılarını görüyoruz” diye konuştu. “Amasya misket elmasını yaşatılmasını istiyorum” Mesleğine başladığı yıllarda baba ocağı Taşova’nın Alpaslan köyünde diktiği elma ağaçlarından ürün alan 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, “Amasya misket elmasını yaşatılmasını isteyen birisiyim. Çünkü tadı, kokusu ve rengiyle, her şeyiyle mükemmel bir elma. Bu Amasya’ya özel bir durum. Diğer yerlerde bu tadı bulamazsınız” şeklinde konuştu. Bu yıl 8 bin ton rekolte bekleniyor Bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimini düşürmesi nedeniyle bu yıl 3 bin 642 dekar alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından 8 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Amasya İl Özel İdaresi’nin katkısıyla yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi ve Amasya Elması Üretiminin Artırılması Projesi çerçevesinde geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye Amasya misket elması bahçesi tesis edildi.
Samsun Bu da güneş enerjili motosiklet: Hem gidiyor hem de şarj ediyor Samsun’da bir vatandaş, 3 tekerli elektrikli motosikletine monte ettirdiği güneş enerji paneli sayesinde hem aracının menzilini uzattı hem de aküleri şarj etmekten kurtuldu. Samsunlu 65 yaşındaki Cemil Bengi, 1 yıl önce aldığı 3 tekerli elektrikli motosikletinin yolda giderken şarjının bitmesi ve her gün aküleri şarj etme işinden bunalınca Karadenizli zekasını konuşturdu. Bengi, aracına sanayide güneş enerji sistemi monte ettirdi. Yaşlı adam güneş sistemi sayesinde hem aracının menzilini uzattı hem de aküleri şarj etme yükünden kurtuldu. Aracını sürerken bile şarj edebildiğini ifade eden Cemil Bengi, sistemin görenlerin dikkatini çektiğini, yolda gören diğer sürücülerin panel hakkında kendisinden bilgi aldığını söyledi. “Yolda hareket halindeyken de akülerim şarj oluyor” Monte ettirdiği sistem sayesinde hareket halindeyken bile akülerinin şarj olduğunu ifade eden Cemil Bengi, “Güneş panelini sanayide yaptırıp, aracıma taktırdım. Güneş paneli, hapsettiği enerjisi kendi aküsüne aktarıyor. O akü de aracımda bulunan diğer 6 aküyü şarj ediyor. Bu sistem sayesinde aracımı elektriğe bağlayıp şarj etme ihtiyacı duymuyorum. Yolda giderken bile akülerim şarj oluyor. Sistem sayesinde elektriğe takıp şarj etmeme gerek kalmadı. 3 aydır bu sistemi kullanıyorum. Bunu yaptırmadan önce her gün aracımı şarj etmek zorunda kalıyordum. 10 bin TL harcayarak bu sistemi kurdurdum. Zaten fazla elektrik harcamıyordu ama hem yolda kalmamak için hem de prizle uğraşmamak için bu sistemi monte ettirdim” dedi. 10 bin TL masrafla kurdurduğu sistem hakkında yolda gören diğer sürücülerin de kendisinden bilgi aldığını aktaran Bengi, merak eden herkese sistemi anlattığını, birçok sürücünün de kendisi gibi bu sisteme geçtiğini sözlerine ekledi.