GÜNDEM - 06 Ocak 2025 Pazartesi 11:38

Yutma güçlüğü yüksek ihtisasta tedavi ediliyor

A
A
A
Yutma güçlüğü yüksek ihtisasta tedavi ediliyor

İnme, Parkinson, Demans gibi nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülebilen yutma güçlüğü (Disfaji), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi ediliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, gastroenteroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve nöroloji gibi birçok alanda görevli doktorlardan oluşan ekip tarafından değerlendirilen hastalar, uygun tedavi programı ile sağlığına kavuşuyor.


Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yutma güçlüğü olan hastalıkların tedavisi için 2 yıl önce Disfaji ekibi kuruldu. Bugüne kadar 100 hastaya şifa dağıtan ekibin üyeleri; Doç. Dr. Demet Yıldız, Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ve Uzm. Dr. Betül Ağırgöl, yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.


Yutma güçlüğünün çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız, “Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur. Bir akut inme belirtisi olabileceği gibi demans, parkinson, kas hastalığı gibi birçok hastalığın ileri evresinde maalesef ciddi pnömoni ve hasta kaybına neden olan bir durumdur. Biz de bu bilinçle hareket ederek 2 yıl önce hastanemizde disfaji ekibimizi kurduk. Nörolog, gastroenterolog, genel cerrah, kulak burun boğaz, fizik tedavi ile terapistten oluşan ekibimiz var. Biz, hastalarımızı bu endoskopi ünitesinde değerlendirdikten sonra hastanın yutma derecesine göre rehabilitasyona alabiliyoruz ya da aspirasyon gördüğümüz hastalarda da beslenmesini engelleyerek PEG açılmasına yönlendiriyoruz” dedi.


50 hastaya hizmet verildi


İki yılda yaklaşık 100 hastaya tedavi hizmeti sunduklarını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ise, “İnme, parkinson gibi birçok farklı nedenle yutma hastalarına rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Hastanın hangi yutma sorunu varsa bazen ağız önünden olabiliyor. Bazen gırtlak bölgesinden olabiliyor. Ona yönelik program yürütüyoruz. Bazen elektrik stimülasyonlar ya da egzersizler de bunun içinde. Bu şekilde hastalarımızı tedavi ediyoruz” şeklinde konuştu.


Ekip değerlendirmesi yapılıyor


Kulak Burun ve Boğaz bölümü olarak yutma güçlüğü olan hastalara endoskopik yutma çalışması gerçekleştirdiklerine dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl ise, bu çalışmayla hastada yutma bozukluğu olup olmadığını akciğerlere gıda kaçması olup olmadığını tespit ettiklerinin altını çizdi. Nazogastrik yoğun bakımda yatan hastaların da endoskopik muayenelerini ve yutma çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Ağırgöl, “Hastaların oral beslenmeye geçip geçmeyeceğini, ne kadar süre devam edeceğini, rehabilitasyona gerek kalıp kalmayacağını birlikte değerlendiriyoruz. Fizik tedavi rehabilitasyon sonrasında tekrar yutma çalışmasını yapmaktayız” diye konuştu.



Yutma güçlüğü yüksek ihtisasta tedavi ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Çatalzeytin Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde yapımı tamamlanan 10 yataklı devlet hastanesi hasta kabulüne başladı. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, yeni hastanenin vatandaşlara konforlu sağlık hizmeti sunacağını belirtti. Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 10 yataklı Çatalzeytin Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı. Modern hizmet binası ve yenilikçi altyapısıyla sağlık hizmetlerini vatandaşlara sunmaya başlayan hastanenin resmi açılışı önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Hastane, geniş imkanları ve konforlu bir hizmet anlayışıyla bölgedeki sağlık hizmetlerini yeni bir seviyeye taşıyor. Modern cihazlarla donatılmış olan hastanede, vatandaşların konforu kadar sağlık personelinin etkin bir şekilde çalışabilmesi de ön planda tutuldu. Hastane bünyesinde acil poliklinik, uzman hekim poliklinikleri, aile hekimliği birimleri, diş polikliniği, 10 yataklı klinik servis, 5 cihazlı hemodiyaliz ünitesi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu bulunuyor. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, yeni binanın hizmete alınmasının sağlık alanında önemli bir adım olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın daha konforlu bir ortamda sağlık hizmeti alması ve personelimizin verimli bir ortamda çalışması için modern bir tesis kazandırdık. Bu yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na, Kastamonu Valimiz Sayın Meftun Dallı’ya ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz" dedi.
İstanbul Jandarmanın yakaladığı araç hırsızı, jandarma aracını da çalıp kaçtı İstanbul’un Silivri’de yapılan çalıntı araç ihbarı üzerine adrese jandarma ekipleri sevk edildi. Jandarma hırsızı ve aracı ihbar yapılan adreste yakaladı. Ekipler, arama yaptığı sırada şüpheli jandarma devriye aracını da çalarak kaçtı. Şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı. Olay, Silivri’de 6 Ocak’ta saat 02.15 sıralarında gerçekleşti. İddiaya göre, bir kişi kuzeni olan Mustafa S’ye, ait aracın çalınarak Silivri’de bulunan bir at çiftliğine götürüldüğü ihbarında bulundu. İhbar üzerine Silivri İlçe Jandarma Komutanlığı Büyükkılıçlı Jandarma Komutanlığına bağlı ekipleri adrese gitti. Jandarma ekipleri, şüpheli Tayyip F’nin çaldığı araçla adreste bulunduğunu belirledi. Jandarma ekipleri Tayyip F’yi yakalayarak jandarma aracına bindirdi. Ekipler, bölgede delil ve arama çalışması yaparken şüpheli, jandarma aracını da çalıp hızla çiftlikten çıkarak Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul istikametine bağlandı. Otoyol üzerinde seyir halinde ilerleyen zanlı Odayeri Gişeleri’nde bulunan bir bariyere de çarparak kaza yaptı. Hırsızlık şüphelisi, daha sonra kaza yaptığı jandarma aracıyla aynı yol üzerinde kaçmaya devam etti. Şüpheli, çaldığı aracıyla Şişli ilçesi Okmeydanı mevkine kadar geldi. Burada aracı terk eden şüpheli, kayıplara karıştı. Jandarma ekipleri terk edilmiş aracı bulunduğu noktadan alırken, kaçan zanlının yakalanmasına yönelik geniş çaplı çalışmalar devam ediyor.