ÇEVRE - 19 Kasım 2024 Salı 09:54

Uludağ Üniversitesi’ndeki cami ve külliye inşaatı yükseliyor

A
A
A
Uludağ Üniversitesi’ndeki cami ve külliye inşaatı yükseliyor

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Görükle Kampüsü içerisinde yapılan caminin inşaat çalışmaları iş insanları ve hayırseverlerin desteğiyle hız kesmeden devam ediyor. 20 bin kişinin aynı anda ibaret edebileceği camii, kültür-sanat faaliyetlerinin yanı sıra öğrencilerin bilimsel çalışmalarına ev sahipliği yapabilecek özel bir külliye olarak da hizmet verecek.


BUÜ Camii ve Külliyesi’nde kubbeler ve minareler 2024 yılı içinde yapılarak kaba inşaat çalışmaları tamamlandı. Cami tüm sosyal alanlarıyla birlikte kullanıma açıldığında Bursa’nın simge yapılarından birisi olacak. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı’nın yanı sıra Üniversite Genel Sekreteri Mehmet Aydemir ve Genel Sekreter Yardımcıları ile kaba inşaatı tamamlanan camide ince imalatların durumlarını inceledi. Ziyarette Cami Yaptırma Derneği üyesi de olan Prof. Dr. Adem Doğangün ve teknik elemanlardan bilgi alındı.


İş dünyası temsilcileri ve hayırseverlerin bağışlarıyla yapılıyor


Devam eden çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Bildiğiniz üzere Bursa’da üniversitemiz içerisinde, tamamen iş dünyamızın ve hayırseverlerimizin destekleri ile yeni bir cami ve külliye inşa ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız süreci yakından takip ediyor. Cami derneğimizin üstün gayretleri ve girişimleriyle kaba inşaat çalışmaları tamamlandı. Kubbe, çok daha dayanıklı olması açısından titanyum malzeme ile kaplanıyor. Temel aşamasından Külliyemizin bu noktaya gelmesine kadar tüm aşamalarında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İbrahim Burkay öncülüğündeki iş dünyamızın çok önemli destekleri oldu, olmaya da devam ediyor. Sayın Başkana ve Bursa iş dünyasına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Donanımlı bir külliye olacak


İnşaatın tamamlanmasının ardından üniversitenin sadece bir cami değil, son derece nitelikli bir külliyeye kavuşacağının altını çizen Rektör Yılmaz; “Bu muhteşem eseri inşallah hayırsever iş insanlarımızın destekleri ile en kısa sürede tamamlamayı arzu ediyoruz. Burası donanımlı bir külliye hüviyetinde olacak. İçerisinde kapsamlı bir kütüphane, toplantı salonları, çalışma odaları, Ar-Ge ve proje yürütme birimleri bulunacak. Aynı zamanda çok sayıda sosyal donatı alanı olacak külliyemizde üniversitemizde eğitim gören gençler farklı alanda çalışmalar yürütebilecek. Özellikle bilimsel projeler hazırlayan öğrencilerimiz ve 180’e yakın topluluğumuz için külliye içerisinde faaliyet yapabilecekleri alanlar hazırlayacağız. Bu eser tamamlandığında şehrimiz muhteşem bir ibadet ve bilim-kültür merkezi kazanmış olacak” şeklinde konuştu.


’’Açılışını cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapmak istiyoruz’’


Bu yıl üniversitenin 50. kuruluş yıldönümünü kutladıkları bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, yönetim olarak Türkiye’nin köklü ve seçkin yükseköğretim kurumuna yakışır bir eser kazandırmaya gayret ettiklerini vurguladı. Rektör Yılmaz; “İnşallah iş insanlarımızın katkıları ile en kısa süre içerisinde Bursa Uludağ Üniversitesi Camii ve Külliyesi’ni tamamlamayı hedefliyoruz. Bu kıymetli eserin yapılması konusunda bizleri en başta cesaretlendiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla da tamamladığımız külliyemizin açılışını gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz” açıklamasında bulundu.



Uludağ Üniversitesi’ndeki cami ve külliye inşaatı yükseliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da kış mevsimi trafik tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Isparta’da trafikte alınacak tedbirler ve karla mücadele hazırlıkları, Vali Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Erin, vatandaşların kış aylarında oluşabilecek olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için tüm kurumlara gerekli tedbirlerin eksiksiz alınması talimatını verdi. Enerji kesintilerine karşı elektrik dağıtım firmasına uyarılarda bulunan Erin, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti. "Can ve mal güvenliği önceliğimizdir" Vali Erin, konuşmasında yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda vatandaşların güvenliğini sağlamanın en önemli görev olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İlgili tüm kurumlarımızın yolların ulaşıma kapanması durumunda araçların güvenle bekletileceği alanları belirlediği ve gerekli düzenlemeleri yaptığı bilgisi bizlerle paylaşıldı. Alternatif güzergâhlar tespit edildi, ihtiyaç anında misafirhane ve sosyal tesisler vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak şekilde planlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde çalışarak can ve mal güvenliği için tüm gayreti gösterecek.” Kış lastiği kullanımı hatırlatıldı Toplantıda, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan araçlar için 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bir kez daha vurgulandı. Ticari olmayan araç sürücülerine de kış lastiği kullanmaları tavsiye edilerek, bu önlemin güvenlik açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi. Sunumlar ve hazırlıklar değerlendirildi Toplantıda, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlıklarla ilgili sunumlar yapılırken, diğer kurumlar da kış aylarında alınacak tedbirleri detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. Toplantıya, vali yardımcıları, kaymakamlar, kolluk amirleri, bölge müdürleri, belediye temsilcileri, il müdürleri ve ilgili meslek odası temsilcileri katıldı. Alınan kararların Isparta genelinde kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmesi hedeflendi.
Kocaeli 100 bin dekar tarım arazisi desteklendi Kocaeli’de yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumlarını teslim alan çiftçiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği "Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi" yüzleri güldürüyor. Bu yıl sonbahar döneminde çiftçilere yüzde 75 hibeli tohum desteği sunan projede ürünlerini teslim alan çiftiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli’nin verimli topraklarında çiftçinin yanında olan Büyükşehir, son 5 yılda yaklaşık 1 milyar TL değerinde 80 destekleme projesini hayata geçirdi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen proje kapsamında, talep eden 3 bin 323 çiftçiye yüzde 75 hibeli arpa, süt otu ve yem bezelyesinden oluşan bin 450 ton tohum desteği sağladı. Ürünlerini teslim alan çiftçiler, traktörleriyle tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturdu. Yapılan bu destekleme ile Kocaeli’de 100 bin dekar tarım arazisi desteklenmiş oldu. Uzun yıllar çiftçilik yapan Hikmet Öztürk, Büyükşehir’in arpa ve mısır tohumu desteğinden yararlandığını belirterek, "Daha önce de mazot, gübre, buğday ve mısır tohumu almıştım. Büyükşehir Belediyemizin verdiği tohumlar çok değerli ve yüksek verim alıyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu sayede çiftçilik yapmaya ve üretmeye devam ediyoruz" dedi. Kartepe ilçesinden Alibey Koyun ise "Arpa ekimi yapıyoruz. Tahir Büyükakın Başkanımız zaten her zaman çiftçinin yanında. Bu desteklerin devamını diliyoruz. Ben 100 dönüm tarla ekiyorum. Gübreler ve tohumlar kaliteli. Yüzde 30 daha yüksek verim alıyoruz. Başkanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Samsun Samsun’da kasaplara denetim Samsun’un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki kasapları denetledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “İlçe halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık” dedi. İlkadım halkının güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde denetimlerini arttırdı. Ekipler, gıda üretimi yapan işletmelerin denetimini titizlikle yaparken, bir yandan da kasaplarda hijyen, tazelik ve etiket-fiyat denetimi gerçekleştirdi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, denetimlerin kapsamlı bir şekilde devam edeceğini söyledi. Halk sağlığının her zaman öncelik olduğunu vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Samsun’un ticari ve ekonomik potansiyeli en yüksek ilçesi İlkadım’da, işletmelerimizin denetimlerini sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimleri titizlikle sürdürmek, belediyemizin asli görevlerindendir. İlkadım Belediyesi olarak, ilçe halkının sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık. Bu kapsamda, zabıta ekiplerimiz ilçemizde bulunan kasaplarda; ürünlerin tazeliği ve saklama koşulları, hijyen kurallarına uygunluk ve yasal etiket ve fiyat bilgileri denetimi gerçekleştirdi. Amacımız, gıda güvenliği ve hijyen standartlarına uygunluğu sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için bilimsel temellere dayalı kapsamlı denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz” diye konuştu.
Antalya Kınık ve Ova’da 40 yıllık içme suyu hattı yenileniyor Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kaş ilçesi Kınık ve Ova Mahallelerinde 40 yıllık ömrünü tamamlamış boruları yeniliyor. 60 milyon lira yatırım bedelli projeyle bölge halkı sağlıklı ve kesintisiz içme suyuna kavuşacak. Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü Kaş’ta vatandaşları sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ile buluşturmak çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Kınık ve Ova Mahallelerinde basınç yetersizliklerini gidermek ve eskiyen şebeke borularını yenilemek için altyapı çalışması yapılıyor. “Sağlıklı ve kesintisiz içme suyu” ASAT, Kınık-Ova mahalleleri içme suyu isale hattı yenileme projesi kapsamında bölgenin 40 yıllık ömrünü tamamlamış borularını değiştiriyor. 60 milyon liralık içme suyu yatırımı için 4 kilometrelik Atatürk Bulvarı’nda ilk etap çalışmaları devam ediyor. Ekipler tarafından eskiyen ana hatların değişimi yapılıyor. “Basınç yetersizliğine çözüm” Bölgedeki yetersiz basınç yüzünden yaşanan sıkıntıyı da sona erdirmek için kolları sıvayan ASAT, sorunu kısa sürede çözecek. Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Aralık ayında ihalesi yapılacak olan Kaş Hayıtlı Projesi kapsamında 2 bin 500 tonluk yeni bir içme suyu deposu inşa ederek, bölgenin tamamını besleyecek. Bölgeye 4 bar ile 6 bar arasında su basıncı sağlanacak. “40 yıllık mağduriyet sona erecek” İçme suyu boru yenileme çalışması hakkında açıklamalar yapan ASAT Kaş Şube Müdürü Güngör Taş, “Bölge ömrünü tamamlamış borular yüzünden 40 yıldır bir mağduriyet yaşıyordu. Projenin ilk etap çalışması Atatürk Bulvarı’nda başladı. Ekipler tarafından eskiyen ana şebeke hatların değişimi yapılıyor. Eskiden kalma borular değiştirilerek yerlerine daha sağlıklı içme suyu boruları döşenecek. Proje tamamlandığında bölgedeki hatların gelecek 40 yıl boyunca kesintisiz ve sağlıklı içme suyu sağlaması ön görülüyor. Projeyle bölgedeki basınç sorunu da sona erecek” dedi.