EKONOMİ - 26 Ekim 2024 Cumartesi 12:25

Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

A
A
A
Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyası avans ürün alım fiyatlarını belirledi. Buna göre sofralık zeytinde tavan fiyat 180 dane 125 TL, 200 dane 105 TL, taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı da 45 TL olarak açıklandı.


Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılı ürün alım fiyatlarını belirledi. Marmarabirlik’ten yapılan açıklamada, Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında alınan ortak karar ile avans fiyat olarak ürün alınmasına karar verildi.


Buna göre; tavan fiyat 180 dane 125 TL, 200 dane 105 TL, taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı ise 45 TL olarak belirlendiği bildirildi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik olarak 60 bin ton ürün alım planı yaptıklarını dile getirdi. Asa, ödeme takvimi ile ilgili olarak, “Alınan ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin, geri kalan kısmı ürün alımları sona erdikten sonra belirlenecek. Bu yıl ödemelerle ilgili üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum” dedi.


Başkan Hidamet Asa, “Tarihi bir rekolte artışının yaşandığı bu yılda, üretici ortaklarımızı piyasa şartlarından korumak için geçtiğimiz yılın fiyatları avans fiyat olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.


Geçen yıl ürünün yok yılı olduğunu, bu ürün alım kampanyasında ise rekor seviyede rekolte beyanı geldiğini belirten Asa, “Tarım ürünlerinde fiyat, arz ve talebe göre oluşur. 2023’te yapılan ikinci fiyat artışı arzın yüksek olması ve ürün alımında yaşanan sıkıntı sebebi ile yapıldı” dedi. Asa, “Marmarabirlik’in ticari çarkını çevirebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerekir. Geçtiğimiz yıl da 35 bin ton zeytin alınabilmiştir. Bunun altında bir miktar olursa faaliyetinden zarar eder. Bu yıl ise tam tersi bir tablo var. Bütün kooperatif bölgelerimizde tüm zamanların en yüksek rekoltesi yaşanıyor. Gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton” diye konuştu.


Üreticiye her zaman destek olduk


Bir kilogram zeytinin üretim maliyetinin 8 kooperatif ortalamasında 34,20 TL olarak belirlendiğini dile getiren Asa, bu yıl ağaç başına verimliliğin yüksek olduğu böyle bir yılda üreticimizin mağdur olmaması için destek olacaklarını ifade etti. Son iki yılda ürün alım fiyatları ile üreticiye büyük destek verdiklerini aktaran Asa şunları söyledi: “2021 yılında baş barem 20,10 TL, taban fiyat 7.40 TL, 2022 yılında baş barem 54 TL, taban fiyat 18 TL, 2023 yılında ise baş barem 125 TL, taban fiyat 47 TL olarak belirlenmiş ve yüzde 300 fiyat artışı yapılmıştır. Geçtiğimiz yıl alım fiyatlarımızı yüzde 150 artırmamıza rağmen, satış fiyatlarımıza aynı oranda artış yapılamadı. Marmarabirlik ortalama yüzde 10 fiyat artışı ile ürünlerini satabildi.”


Başkan Hidamet Asa, “Ortaklarımızın gelen rekolte beyanlarının tamamının alınması ne fiziki olarak ne de mali olarak mümkün değildir. Marmarabirlik’e gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton olmasına rağmen 60 bin ton ürün alım planı yapıyoruz. Kooperatiflerin yıllar itibari ile aldığı ürün miktarı ve ortaklarımızın kooperatifine teslim ettiği ürün ortalaması baz alınarak azami teslimat miktarı belirlenecektir” dedi.


Hasat zamana yayılmalı


Hasadın zamana yayılmasının hem üretici hem de kooperatifler açısından önemli olduğunun altını çizen Asa, “Sofralık ve yağlık zeytinin hasadında aceleci davranılırsa arz fazlalığı oluşabilir” dedi. Başkan Asa sözlerini şöyle sürdürdü: “Arz ve talep dengesini iyi yönetmek gerekir. Arz fazlalığı oluşmaması için üreticimizin hasadı zamana yayması gerekir.”


Üreticimiz için risk alıyoruz


Zeytin üreticisinin korunması gerektiğine vurgu yapan Hidamet Asa, sözlerini şöyle sürdürdü; “Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için üreticinin korunması gerekir. Piyasalardaki belirsizlik ve rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmeye çalışanlar var. 50 bin ton alıp kenara çekilen ile 60 bin ton ürün alan Marmarabirlik, hiçbir şekilde mukayese edilmemeli. Bir sepet zeytini yüksek fiyata alıp, ürünün çoğunluğu olan ve Marmarabirlik’in 83 TL’ye aldığı 240 daneleri 60 liraya almaya çalışanları, üreticimiz çok iyi ayırt etmeli. Üretici kazanmalı ki üretimde devamlılık sağlansın. Marmarabirlik’in kapasite sınırını zorlayarak 60 bin ton ürün alımı planlıyoruz.”


‘Ya Marmarabirlik olmazsa’ sorusu sorulmalı


Marmarabirlik’in bugüne kadar her zaman üreticinin yanında olduğunu belirten Başkan Asa, “Bunun en güzel örneği de 2022/23-23/24 yıllarındaki yüzde 300’lük fiyat artışıdır. Bütün ezberlerin bozulduğu bir yıl yaşıyoruz. Bu yıl da üretici kurumuna sahip çıkmalıdır; ‘Ya Marmarabirlik olmazsa’ sorusunu kendine sormalıdır. Bu zor yılı ortaklarımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.



Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkentte Cumhuriyet coşkusunun ortağı “defne yaprağı” 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için hazırlıklarını tamamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Cumhuriyet’in kurucu iradesinin kullandığı ‘defne yaprağı’ simgesini Ankara’da yeniden canlandırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Cumhuriyet’in 101’inci yaşını bu yıl ‘En Büyük Bayram’ vurgusuyla kutluyor. Başkent Ankara’nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuna; Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki bayram kutlamalarında şehirleri süsleyen barışı, zaferi ve kahramanlığı simgeleyen defne yaprağı geleneği de ortak oluyor. “Bayram coşkusunu hep birlikte yaşamak için el birliğiyle çalıştık” Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda defne yaprağının anlam ve önemini anlatarak, “Başkentin dört bir yanında, en büyük bayramımıza yakışır şekilde hazırlıklarımızı yaptık; bayrağımızı, kırmızı beyaz renklerimizi ve yemyeşil defne yapraklarını gururla şehrimize kattık. Bu büyük bayram coşkusunu hep birlikte yaşamak için el birliğiyle çalıştık. Ankara, 101. yılında Cumhuriyet’i aynı inanç ve heyecanla kutlamaya hazır” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet’e 101 yıldır ev sahipliği yapan Ankara’da, cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi defne yaprakları ön plana çıktı. ABB, kutlamalar kapsamında esnafa, Atatürk fotoğraflı ve defne yapraklı, ‘En Büyük Bayram’ isimli kutlama hediyesini dağıtarak, Cumhuriyet’in coşkusunu sokaklara taşıdı. Bayram için kentte sokaklar, caddeler ve dükkanlar, Türk bayrakları ve Mustafa Kemal Atatürk fotoğraflarının yanı sıra defne yaprakları ile süslendi.
Konya Ömer Korkmaz: "Şu anda kulübün 1 milyar TL’ye yakın borcu var" Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, kulübün 1 milyar TL’ye yakın borcu olduğunu söyledi. Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz ve 2. Başkan Adem Bulut, taraftarlar ve basın mensupları ile stadyumda bulunan toplantı salonunda bir araya geldi. Gündeme dair soruları cevaplayan Başkan Korkmaz, şu anda transfer yasağının gündemde olmadığını belirterek, "Şu anda kulübün 1 milyar TL’ye yakın borcu var. Transfer yasağı gibi bir riskimiz şu an itibarıyla yok. Zaten transfer yasağı cezamızı yönetime gelmeden önceki dosyalardan aldık. Biz geldikten sonra devre arasında birçok oyuncuyla yollarımızı ayırdık. Bunların hepsiyle de karşılılık olarak anlaştık, borçları ödedik. Önümüzdeki süreçte böyle bir tablo gözükmüyor" şeklinde konuştu. "Ali hoca, kulübün maliyetini, iç dinamiklerini biliyor" Teknik Direktör Ali Çamdalı konusuna da değinen Ömer Korkmaz, "Ali hoca geçen yıl 4 maçlığına geldi. Takımı bir şekilde ligde tuttu. O zamanlarda bize son 4 maçta 5 puanı garanti eden hangi hoca olsa istediği parayı verirdik. Bizim yönetim anlayışımızda aslında teknik direktörlerle transfer yapılan takımların uzun vadede çok başarılı olamadığına inanıyoruz. Bu şekilde davranıldığı zaman uzun süreçte başka sorunlarla karşılaşıyoruz. Teknik direktörler ayrıldığında da elinizdeki oyuncu grubuyla biz karşı karşıya kalıyoruz. Ali hoca, kulübün maliyetini ve iç dinamiklerini biliyor. Biz de hocamızla devam ediyoruz. Bizden talep edebileceğinin ne olduğunu bilen bir grupla yola çıktık. Bugün bu takımın teknik direktörü Aykut hoca, İlhan hoca olsaydı, takım bu seviyedeyken tartışır mıydık bilmiyorum" diye konuştu.
Ankara Marmaray 11 yılda 1 milyar 205 milyon yolcu taşıdı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhuriyet’in 101. yıl dönümünde 11. yaşını kutlayan Marmaray’ın açıldığı günden itibaren 1 milyar 205 milyon kişiye hizmet verdiğini bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, asrın projesi Marmaray’da 29 Ekim 2013’ten itibaren günümüze kadar taşınan yolcu sayısını paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim 2013 tarihinde vatandaşın hizmetine sunulduğunu hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Cumhuriyet’imizin 101. yılını kutladığımız bu anlamlı günde Marmaray’ın da 11. yılını kutlamanın büyük gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Marmaray 1 milyar 205 milyon yolcuya hizmet verdi Türkiye’nin 164 yıllık rüyası Marmaray’ın Ağustos 2004’te vurulan ilk kazma ile hayata geçtiğini hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Açıldığı günden itibaren 1 milyar 205 milyon yolcuya hizmet veren hattımız ile vatandaşlarımız Sirkeci ve Üsküdar arasını 4 dakika gibi kısa bir sürede hava koşullarından etkilenmeden geçebiliyor. Gurur projelerimizden Marmaray muadillerine göre 60,46 metre derinliği ile dünyanın en derin batırma tüp tüneli ile iki kıtayı birbirine bağlıyor” şeklinde konuştu. Yolcu sayısı 2024 yılının ilk 10 ayında 208 milyona ulaştı Bakan Uraloğlu, İstanbul için sağlıklı, çağdaş bir kent yaşamı ve İstanbul’un ulaşım sorunlarına uzun süreli çözüm sağlayan Marmaray’ın metro, metrobüs, şehir hatları vapurları ve tramvaylarla çeşitli istasyonlarda bağlantıları bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Marmaray, İstanbul’un yaşam kalitesini önemli oranda artırdı. Bir yerden bir yere gitmek için saatlerce trafik sıkışıklığında bunalan İstanbullu artık Marmaray ile 76,6 kilometre ve 43 istasyonlu bir yapı içerisinde ve buralara sağlanan entegre sistemlerle konforlu ve rahat bir şekilde seyahat edebiliyor. 2013 yılında yaklaşık 9 milyon olan yolcu sayısı 2024 yılının ilk 10 ayında 208 milyona ulaştı.” Günde toplam 287 sefer yapılıyor Halkalı - Gebze arasında günde 148 adet tren seferi ile 15 dakika aralıklarla, Pendik-Ataköy arasında ise 139 adet tren seferi ile 7,5 dakika aralıklarla hizmet verildiğinin altını çizen Uraloğlu, “Günde toplam 287 sefer yapılırken gece ilave 10 adet seferle hafta sonlarında sefer sayısı 297’ye çıkarılıyor. Marmaray işletmeciliğinde 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere toplam 54 adet tren seti halinde 440 vagonluk araç filosu bulunuyor. Marmaray günde ortalama 650 bin yolcuya hizmet veriyor" diye konuştu. Marmaray boğaz tüp geçişini 3 bin 969 yük treni kullandı Marmaray’ın uluslararası yük taşımacılığında da kritik rol üstlendiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Orta Koridor’un altın halkası Marmaray boğaz tüp geçişinden bugüne kadar çoğu ihracat yükü taşıyan 2 bin 88 yük treni Avrupa yönüne, bin 881 yük treni ise Asya yönüne olmak üzere toplam 3 bin 969 yük treni geçti. Türkiye yeni lojistik koridorları ve başarılı operasyonel süreçleriyle küresel ticaretteki önemli rolünü sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Sakarya Dünyada rakibi yok: Dalların altın sarısında hasat zamanı Dünyaya ihracatı yapılan ve Sakarya’nın Geyve ile Pamukova ilçelerinde yetiştirilen coğrafi işaretli dalların altın sarısı ayvada hasat devam ediyor. Sapından yaprağına kadar değerlendirilen ve özenle toplanan dalların altın sarısı, Türkiye pazarının yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Pekmezi, kurutması, reçeli, kompostosu, çayı yapılan ve sadece elle toplanan dalların sarı altını, iç piyasa ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor. Sapından yaprağına kadar değerlendirilen meyve, dallardan özenle toplanıyor. Bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılarak kasalara yerleştirilip soğuk hava depolarına kaldırılan ayva, burada yapılan işlemler sonrasında Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya gibi birçok ülkeye gönderiliyor. Damakları tatlandırmak için hasadına devam edilen ayvanın bu seneki rekoltesi ise üreticinin yüzünü güldürdü. Tarladan 15-25 TL’ye çıkan ve dünyada rakibi olmayan ayvanın fiyatı ise marketlerde 80 ila 90 TL arasında değişiyor. “Diğer şehirlerde de yetişiyor ancak Sakarya’dakinin yerini tutmuyor” Rekolteden memnun olduğunu aktaran çiftçi Ufuk Koç, “Bu seneki hasat ve mahsul çok güzel ayrıca fiyatlarda üreticilerin, esnafların yüzünü güldürüyor. Türkiye’nin birçok ilinin yanı sıra yurt dışına da gönderimler yapılıyor. Bu yıl her şey güzel geçiyor hasat ise yaklaşık 10 gün sonra son bulur gibi. Ayva coğrafi işaretli bir ürün ve bu üründen lokum, kolonya gibi birçok üretim alanında kullanılıyor. Ayva, Türkiye’nin bazı şehirlerinde de yetişiyor ancak Sakarya’dakinin damak tadını hiçbiri tutmuyor. Özellikle bu sene ayvanın su oranı çok yüksek çünkü iklimlerin kurak geçmesi sulama imkanını artırdı. Rekoltenin yanı sıra diğer senelere oranla bu senenin damak tadı da yüksek. Tarladan 15-25 liraya çıkan ürün marketlerde duyduğumuz kadarıyla 80 ile 90 lira arasında satılıyor” dedi. “Dalımızda coğrafi işaretli sarı elmasımız var” Ayvanın faydalarından söz eden Koç, “Sindirime çok faydası var ve çekirdeğine kadar kullanılan bir meyvedir. Kozmetik ürünleri, gıda ve aroma ürünlerinde de kullanılıyor. Ocak ayında budama işlemi sonrasında ilaçlama evresinden sonra 9’uncu ayın sonunda hasadına başlıyoruz, Kasım’ın ilk haftalarında hasadı bitiriyoruz. Nasıl kuyumcuda pırlanta, altın varsa bizim de dalımızda coğrafi işaretli sarı elmasımız var” diye konuştu.