AK Parti Bursa İl Başkanlığı`nın kurduğu 7 ihtisas komisyondan bir olan Anayasa ve Hukuk Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyon çalışmalarını rapor haline getirerek, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın`a sundu.
Otantik Otel`deki kahvaltıda İl Başkanı Sedat Yalçın`la bir araya gelen komisyon üyeleri çalışmaları hakkında bilgi verdi. AK Parti İl Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Avukat Cemalettin Torun`a bağlı olarak çalışan ve başkanlığını Avukat Mustafa Yavuz`un yaptığı Anayasa ve Hukuk Komisyonu mayıs ayından itibaren yürüttüğü çalışmalarla oluşturulmuş raporu daha sonra İl Başkanı Sedat Yalçın`a sundu.
Anayasa ve Hukuk Komisyonu hazırladığı raporda, ``Komisyon Türkiye`nin meselelerinin tespiti ve çözümüne katkı koymak için kuruldu. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde yapılacak anayasa çalışmaları hakkında bilgilendirmek, bu konuda siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini izlemek, aktarmak, sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirme komisyonun amaçları arasındadır`` denildi.
Anayasaların, halkın ortak ideallerini, hedeflerini, yönetim anlayışını, temel hak ve özgürlüklerle ilgili kavrayışını ve bundan sonra ülkenin geleceğini düzenleyen temel metinler olduğunun altı çizilen raporda şu ifadeler yer aldı:
``Türkiye`de yeni, sivil ve demokratik anayasanın yapılması gerekmektedir. Yeni anayasaya ihtiyaç zaruridir. Çünkü her şeyden önce 1982 anayasası artık günümüz Türkiye`sinin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmıştır. Bunun yanında önemli olan şekil değişikliği değil, zihniyet değişikliğidir. Çünkü Türkiye değişmiştir, gelişmiştir ve rayına oturmaktadır. Yeni anayasa, evrensel hukuka uyumlu ideolojilerden ve darbe zihniyetinden arınmış, insanı önceleyen, insan hak ve hürriyetlerini, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi hedefleyen, milli iradeyi egemen kılan, gerçek kuvvetler ayrılığı ilkesini esas alan, devletin ve ülkemizin demokratik, çoğulcu, katılımcı yapıda örgütlenmesini düzenleyen, çağdaş, adil ve sivil bir anayasa olmalıdır. Halkımızın yeni anayasadan beklentileri bu olduğu gibi, ülkemizin de bu şekilde bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır.``
Anayasa ve Hukuk Komisyonu`nun hazırladığı raporda 1982 anayasasının 17 kez değişikliğe uğradığı hatırlatılırken, ``1982 anayasasının değiştirilmesi konusu sadece AK Parti`ye ve AK Parti iktidarı dönemine has bir konu değildir. Türkiye ilk kez sivil bir anayasa yapmaktadır. Yaklaşık 30 yıldan beri de bu konuda çalışmalar sürdürülmektedir. Günümüzde bu husus tüm partilerin seçim beyannamelerinde yer alan bir konudur. Hemen her parti seçim beyannamelerinde yeni anayasa vaadinde bulunmuşlardır`` denildi.
Raporda, Meclis`te grubu bulunan partilerin 3`er temsilcisinin bulunduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun çalışmalarına ilişkin bilgiler de verilirken, komisyonda şu ana kadar 95 başlıktan 35`inin üzerinde genel anlamda mutabakata varıldığı belirtildi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Anayasa ve Hukuk Komisyonu raporunda son ayların en önemli gündem maddesi olan ``˜başkanlık` sistemi de yer aldı. Raporda başkanlık sisteminin geçmiş dönemlerde de gündeme geldiği ve tartışıldığı, ayrıca Süleyman Demirel ve Turgut Özal dönemlerinde de bu sistemin teklif edildiği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
``Başkanlık sistemine getirilen eleştirilerin merkezinde üniter yapıdan uzaklaşma, eyalet sistemine zemin hazırlama iddiaları vardır. Bu iddia AK Parti`ye göre gerçek dışıdır. Çünkü eyalet sisteminin ana unsuru başkanlık sistemi değildir. 89 ülkede başkanlık sistemi uygulanmaktadır ama bunlardan 10`unda eyalet sistemi vardır. Üniter devlet olma kriterlerinden en önemli kriterin yasama, yürütme ve yargı erkinin olması gerçeği unutulmamalıdır. Parlamenter sistem şu anda hükümetin daha lehine olan bir durumdur. Çünkü mevcut sistemde yürütme parlamento içinden çıkmaktadır. Ancak AK Parti yine de bu hususta ülkemiz için faydalı olan başkanlık sistemini savunmaktadır. Diğer yandan parlamenter sistemde ortaya çıkan koalisyon hükümetleri de çok kısa süreli hükümetler halinde karşımıza çıkmaktadır. Yine parlamenter sistem, vesayet sistemine daha yatkın olup, bu sistem vesayet sistemine zemin oluşturuyor. Başkanlık sisteminde ise parlamento ve yürütme ayrı ayrı seçilmektedir. Bu anlamda parlamento yasama ve denetleme görevini daha sağlıklı yerine getirebilmektedir.``
Yeni anayasa hazırlanmasının Türkiye`nin acil ihtiyacı olduğu vurgulanan raporda, ``AK Parti`nin önceliği yeni anayasa yapmaktır. AK Parti başkanlık sistemi dahil hiçbir unsurun yeni anayasa çalışmalarını engellemeye izin verilmeyeceği anlayışındadır`` ifadelerde yer aldı.
Toplantı sonunda Anayasa ve Hukuk Komisyonu`nun raporunu değerlendiren AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın da, ``Türkiye`nin bu iyi gidişine yeni anayasayla katkı vermek her şeyin üstünde. Ülkemiz için tarihi bir olaya tanıklık edeceğiz. Bir toplum kendi içinde üstü örtülmüş problemlerin örtüsünü kaldırıp kucaklaşma yaşayacak. Çok önemli bir aşamadayız`` dedi.