POLİTİKA - 05 Kasım 2021 Cuma 11:56

Batı Trakya Türklerinden ABD’ye üs tepkisi

A
A
A
Batı Trakya Türklerinden ABD’ye üs tepkisi

Yunanistan’ın Dedeağaç Limanı’na ABD tarafından askeri sevkiyat hazırlığı yapılmasına Bursa’daki Batı Trakya Türkleri sert tepki gösterdi.

Yunanistan’ın Dedeağaç Limanı’na ABD tarafından askeri sevkiyat hazırlığı yapılmasına Bursa’daki Batı Trakya Türkleri sert tepki gösterdi.


ABD’nin Batı Trakya’da Türk azınlığının yoğun olduğu İskeçe’de Yunanistan ile ortaklaşa yaptığı tatbikat sonrası, Dedeağaç Limanı’na dev askeri sevkiyat hazırlıkları Bursa’daki Batı Trakya Türklerinin tepkisini çekti. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Genel Merkezi Temsilcisi ve Osmangazi Belediye Meclis Üyesi İsmail Hayat, Dedeağaç’taki hareketliliği Osmangazi Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında gündeme getirdi. ABD’nin üs kurma çalışmalarına karşı kınama metnini okuyan İsmail Hayat, “ABD’nin dünyanın çeşitli ülkelerindeki stratejik olarak askeri üs kurma ya da sayılarını artırma çabalarında son dönemde Yunanistan ön plana çıkmaktadır. Yunanistan’da önceden 5 ayrı askeri üssü bulunan ABD’nin son hamlesi, maalesef Türkiye’ye sadece 40 kilometre uzaklıkta olan Dedeağaç bölgesine askeri üs kurması ve büyük bir askeri sevkiyat düzenlemesi oldu. Batı Trakya’nın en önemli bölgelerinden olan Dedeağaç bölgesinin seçilmesiyle Lozan Barış Antlaşması’ndaki bu bölgelerin silahsız kalması yükümlülüğü Yunanistan ve ABD tarafından çiğneniyor” dedi.



“Batı Trakya Türklerinin hakları ihlâl ediliyor”


Dünyanın parlayan yıldızı Türkiye’ye karşı Yunanistan’ın ABD’yi yanına çekmeyi amaçladığını ifade eden Hayat, “Maksat, Türkiye ve Yunanistan arasında Lozan ile şartları belli olan, ancak Yunanistan devletinin hiçbir zaman uygulamadığı Batı Trakya konusuna ABD’yi de dahil etmek, Güney Kıbrıs ve İsrail enerji kaynaklarının Avrupa’ya arzını güvenceye almak, Boğazlar ile Ege’yi gözlem altına almaya çalışmak, Dedeağaç, Bulgaristan ve Romanya üzerinden yeni bir hat oluşturarak boğazların stratejik değerini düşürmeye çalışmaktır. Bu sebeplerin ışığında ABD ve Yunanistan’ın bu bölgeye kuracağı üssün hem Türkiye, hem de Batı Trakya Türklerine olumsuz sonuçları olacaktır. Böylece Lozan Barış Antlaşması’nı açık bir şekilde hiçe sayan ABD ve Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin Lozan’dan kaynaklanan haklarını ihlal ve işgal etmeye devam edecektir. Bizler haklarımızı kazanana dek bu haklı mücadelemizi her platformda vermeye devam edeceğiz. Batı Trakya Türkleri olarak hukuka ve antlaşmalara aykırı olarak Dedeağaç bölgesine ABD’nin askeri üs kurmasını şiddetle kınıyoruz” diye tepkisini dile getirdi.


Kınama metnine, Osmangazi Belediye Meclisi’ndeki bütün siyasi partiler destek verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’un 2025 çevre projeleri Samsun’da 2025 yılında uygulanacak 12 çevre projesi, yapılan toplantıda detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Samsun’da yürütülen Sıfır Atık çalışmaları, bu kapsamda Çiftlik Caddesi’nde yapılan çalışmalar, Türkiye Çevre Ajansı ile birlikte yürütülen çalışmalar ve 2025 yılında Samsun’da yürütülecek olan 12 çevre projesinin değerlendirildiği toplantı Vali Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nce; Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) Atık Ara Depolama ve İşleme Tesisi Kurulması Projesi, Bitkisel Atık Yağ Projesi, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Geri Kazanım Tesisi Kurulması Projesi, Gürültü Kirliliğinin Giderilmesi Amacıyla Gerçekleştirilecek Projeler hakkında bilgi verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce; ilde yapılan çalışmalar, verilen sıfır atık belge sayıları, atık getirme merkezi sayıları ve işlevselliği, mobil atık getirme merkezleri, şartlı nakdi yardımlar, toplanan atık miktarları gibi konularda sunum yapıldı. Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi ile İmar Kirliliğinin Giderilmesi Projelerindeki mevcut durum ve hedefler anlatıldı . Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca; Deniz Kirliliği Bilgilendirme Eğitimleri, Av Sezonunda Balıkçı Barınaklarındaki Su Ürünleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması, Balıkçı Barınaklarına Atık Kabul Tesislerinin Kurulması/Kapasite Artırılması, Balıkçı Barınaklarında Atıkların Ayrı Toplanması ve Geri Kazanılması Projeleri hakkında bilgi verildi DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nce; Akarsu Kirliliği Önleme Projesi kapsamında Mert Irmağı ve Kürtün Deresi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktarıldı. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’nce (Samsun Orman İşletme Müdürlüğü); Mesire Yerleri ve Orman Alanlarının Kirliliği Projesi kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmalar anlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce; Kitap ve defter atıklarının yönetimiyle ilgili Geri Dönüşen Şehir: Samsun Projesi hakkında bilgi verildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nce Evsel Atık İlaç Toplama Projesi hakkında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce de Bitki Koruma Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi hakkında bilgi aktarıldı.