ÇEVRE - 27 Aralık 2024 Cuma 20:59

Muş’ta 210 köy yolu ulaşıma kapandı

A
A
A
Muş’ta 210 köy yolu ulaşıma kapandı

Muş’ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 210 köy yolu ulaşıma kapandı.


Muş’ta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 210 köy yolu ulaşıma kapandı. Durumun bildirilmesi üzerine İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri kapanan yollarda çalışma başlattı.


Muş Valiliği koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri, 65 personel ve 50 araçla kapalı durumda bulunan yollarda çalışmalarını sürdürüyor.


Yapılan çalışmalarla ilgi açıklama yapan Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, "Etkili olan yağış nedeniyle kapanan köy yollarını açmaya çalışıyoruz. Muş genelinde 368 köy yolumuz var. Bunun 210’u yoğun kar yağışından dolayı kapandı. Vatandaşlarımızın mağdur olamaması için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Sürücülerin kış tedbirlerine uymasını istiyoruz. Sürücülerin zincir ve kış lastiği kullanmaları can ve mal güvenliği açısından faydalı olacaktır” dedi.



Muş’ta 210 köy yolu ulaşıma kapandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Jandarma ekipleri kadına şiddet ve uyuşturucuya karşı bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor Bursa İl Jandarma Komutanlığı, gençleri ve çocukları korumak gayesiyle vatandaşları uyuşturucu ile mücadele konusunda bilgilendirmek için çalışmalarına devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın koordinesinde yürütülen “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi çerçevesinde KOM Şube Müdürlüğü‘nün konusunda eğitim almış personeli tarafından 2024 yılı içerisinde başta anne ve anne adayları olmak üzere toplam 23 bin 794 kişiye uyuşturucuyla mücadele yöntemleri çerçevesinde bilgilendirme yapıldı. Gençleri ve çocukları zehir tacirlerine karşı korumak ve aileleri bilgilendirme faaliyetleri yıl boyunca devam etti. Bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde paydaş kurumlardan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ve İlçe Halk Sağlığı Müdürlükleri ile koordineli olarak “Madde Bağımlılığı ile Mücadele, Tedavi Yöntemleri ve Uyuşturucuyla Mücadele Uygulaması (UYUMA)” aplikasyonunun kullanımı 59 yerde 2 bin 159 kamu ve özel sektör çalışanı bilgilendirildi. Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetin önlenmesi faaliyetleri çerçevesinde ise Bursa İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliğince seminer, fuar, festival ve üniversite etkinliklerine katılım sağlayan 26 bin 736 erkek vatandaşa “Kadına El Kalkamaz” sloganıyla bilgilendirme çalışmaları yürütüldü. 37 bin 817 kadın vatandaşa ise KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca köylerde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan 2 bin 355 vatandaşa Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun çerçevesinde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi.
İstanbul Maltepe’de öz savunma eğitimi alan kadınlar, başka kadınlara eğitim verebilmek için ‘savunma eğitmen eğitimi’ne başladı Maltepe’de şiddete karşı öz savunma eğitimi alan kadınlar, edindikleri bilgi ve tecrübeleri başka kadınlara da aktarabilmek adına ‘öz savunma eğitmen eğitimi’ne başladı. 300 saatlik eğitim görecek olan 36 kadın, eğitimlerini tamamladıktan sonra eğitmen olarak başka kadınları eğitebilecek. Maltepe Belediyesi tarafından, Kadın Öz Savunma Enstitüsü iş birliğinde geçtiğimiz aylarda düzenlenen eğitim programı ile kadınlar öz savunma eğitimi aldı. Kadına yönelik şiddete karşı öz savunma eğitim alan kadınlara, fiziksel şiddete karşı korunma ve savunma yolları teknikleriyle öğretildi. Kurtulma, vuruş, koşma ve kaçma, savunma tekniklerini içeren öz savunma eğitimini tamamlayan kadınlar, bu kez de edindikleri bilgi ve deneyimleri başka kadınlara aktarabilmek için ‘öz savunma eğitmen eğitimi’ programına başladı. Öz savunma eğitmen eğitiminin ilk dersi, Maltepe’de Yalçın Kızılay Spor Salonu’ndan gerçekleşti. Eğitmen olmak için 300 saat sürecek bir eğitim programını tamamlayacak olan 36 kadın, eğitimlerini tamamladıktan ve sertifikalarını aldıktan sonra başka kadınlara da şiddete karşı öz savunma konusunda eğitim verebilecek. Öz savunma eğitmeni Rafet Uysal, “Daha önceden öz savunma eğitimi alan kadınların savunma eğitici eğitimlerinin ilk dersine başladık. Yaklaşık 20 saat süren öz savunma eğitimi aldılar. Bu eğitimi yaklaşık 80 kadın aldı. Bu kadınlardan 36’sı ‘biz devam etmek istiyoruz bu işin eğitmenliğini yapmak istiyoruz’ dedi ve kadından kadına ulaşan bir zincir kurulmuş oldu. Arkadaşlar yaklaşık bir sene eğitim görecek ve bir sene sonrasında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kadınlara ücretsiz öz savunma eğitimleri vermeye başlayacaklar. Eğitim yaklaşık 200 saat uygulamalı, 100 saat de teorik eğitim planından oluşuyor” dedi. Öz savunma eğitmen eğitimi alan Sibel Eskinazım, “Bu eğitimi daha önceden almıştım. Ondan sonra eğitim almaya devam etmek istedim. Çok şükür şahsen bir saldırıya maruz kalmadım ama son zamanlarda karşımıza bu tür haberler çok çıkıyor. Kadınlara yönelik şiddetten bahsedildiğini görüyoruz. Bu olaylardan sonra bu eğitimi almaya motive oldum. Böyle bir etkinliğin olduğunu görünce bunu kaçırmak istemedim” diye konuştu. Daha önceden aldığı eğitimlerin ardından eğitmen olan ve kadınlara öz savunma eğitimi veren Tülin Yılmazoğlu, “Ben cüsse olarak küçük biri olduğum için başta tereddütlüydüm. Ama eğitimden çıktığım ilk gün inanılmaz etkilendim. Teknik gerçekten hayat kurtarabilir. Eğitmen eğitimini tamamlayınca burada eğitmen olarak destek vermeye karar verdim. Kadınlar bazen zorlanabiliyor ama zamanla pratikle her şey yerleşiyor” dedi.
Düzce Düzce’de 476 dekarlık bir alanda organik tarım yapılıyor DÜZCE(İHA) – Düzce’de organik tarım üretim alanı 476 dekar alana ulaştı. Gölyaka ilçesinde 20 fındık üreticisine organik tarım sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Gölyaka ilçesi Bakacak ve Saçmalıpınar köylerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesinde düzenlenen törenle fındık üreticilerine organik tarım sertifikası düzenlenen programla verildi. Sertifika törenine Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Gölyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Kağan Hezen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gülden Ak ve teknik personeller katılarak çiftçilere sertifikalarını takdim etti. Programda konuşan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Melen Havzası’nın önemine dikkat çekerek “İstanbul’a içme ve kullanma suyu sağlayan Melen Havzası’nın su kalitesini ve sürdürülebilirliğini korumak bizim önceliklerimizden biridir. Bu kapsamda organik tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Gölyaka ilçemizde yürüttüğümüz bu proje, hem bölgedeki fındık üreticilerimize destek olmakta hem de çevreyi koruma hedeflerimize katkı sağlamaktadır. Proje sayesinde Bakacak ve Saçmalıpınar köylerindeki 20 üreticimizle toplam 476 dekarlık bir alanda organik tarımı hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu üreticilerimiz şu an Geçiş-1 sürecindeler ve ilerleyen dönemde tamamen organik üretime geçmeyi hedefliyoruz” dedi. Projenin bölgedeki çiftçilere sağladığı desteklere de değinen Uzun, “2025 yılında organik fındık üretimi yapan üreticilerimize 292,80 TL/dönüm destekleme ödemesi yapılacaktır. Bu projelerle çiftçilerimizi sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda çevreye duyarlı bir üretim modeliyle de destekliyoruz. 2023 yılında il genelinde 317 işletme, 9.553 dekar alanda organik tarım desteği almış ve toplam 821.340,39 TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaları organik tarımın yaygınlaştırılması adına çok önemli görüyorum” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Gaziantep’te işçi servisi ile tır çarpıştı: 2 ölü, 7 yaralı Gaziantep’te işçi servisi ile tırın çarpması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 7 kişi yaralandı. Kaza, sabah erken saatlerde Gaziantep-Nurdağı yolu Şehitkamil ilçesi Acaroba Mahallesi mevkisinde meydana geldi. İddiaya göre, Nurdağı’ndan Gaziantep istikametine giden Cuma A. idaresindeki 27 B 0500 plakalı inşaat işçilerini taşıyan servis, yoldaki buzlanma sebebiyle kontrolden çıkaran Gaziantep’ten Nurdağı istikametine ilerleyen ve plakası ile sürücüsü öğrenilemeyen tırla çarpıştı. 2 genç öldü, 1’i ağır 7 kişi yaralandı Çarpmanın etkisiyle savrulan işçi servisinde akraba oldukları öğrenilen inşaat işçisi 15 yaşındaki Mehmet Çelik ve 18 yaşındaki Ümit Karaçalıoğlu hayatını kaybederken 1’i ağır 7 kişi ise yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda 112 sağlık ve jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralıları ilk müdahalenin ardından çeşitli hastanelere kaldırırken hayatını kaybeden ve akraba olduğu öğrenilen gençlerin cenazesi ise Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Cenazeler yakınlarına teslim edildi Hayatını kaybeden inşaat işçisi akraba gençlerin cenazeleri, Gaziantep Adli Tıp Kurumu’nda tamamlanan işlemlerinin ardından defnedilmek üzere yakınlarına teslim edildi. Feci kaza ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Malatya Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Suriyelilere güvenli dönüş desteği Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Suriye’nin özgürlüğüne kavuşmasının ardında geri dönüş yapmak isteyen mültecilere ulaşım desteği sağlayacakların açıkladı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Suriye’nin özgürlüğüne kavuştuğunu vurgulayarak memleketlerine dönmek isteyen Suriyeli misafirlere ulaşım desteği sağlanacağını duyurdu. Başkan Er, kalmak isteyenlere ise en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini belirtti. Sami Er’den Suriyeli misafirlere önemli mesaj Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, savaşın ve zulmün karanlığında ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere yıllardır kucak açıldığını vurgulayarak, Suriye’deki olumlu gelişmelere dikkat çekti. Başkan Er, açıklamasında, “13 yıl önce, savaşın ve zulmün karanlığı hayatlarınızı sardığında, evlerinizi, sevdiklerinizi ve vatanınızı bırakıp dünyanın dört bir yanına hicret etmek zorunda kaldınız. Bizler de inancımızın ve kültürümüzün bir gereği olarak, sizleri bağrımıza basmaya gayret ettik. Bugün hamdolsun, Rabbimiz bizlere, zalim Baas yönetiminin son bulduğunu ve güzel Suriye’nin özgürlüğüne kavuştuğunu dünya gözüyle görmeyi nasip etti” dedi. Yeni dönemde de Suriyeli misafirlere destek olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Er, kalmak isteyenlere ev sahipliği yapmayı sürdüreceklerini, memleketlerine dönmek isteyenlere ise destek sağlayacaklarını açıkladı. Başkan Er, “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, memleketine gitmek isteyen ihtiyaç sahibi misafir kardeşlerimize dönüş yolculuklarında ulaşım desteği sağlayacağımızı bilmenizi isteriz. Bu hizmetimizden yararlanmak isteyen misafirlerimiz, Büyükşehir Belediyemiz Sağlık ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurabilirler” diye konuştu.
Ankara Plastik poşetin fiyatı yeni yılda 50 kuruş olacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2019’da uygulamaya alınan plastik poşet ücreti, 1 Ocak 2025’ten itibaren 50 kuruş olarak uygulanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından plastik kaynaklı atık kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla plastik poşetler 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli hale getirildi. O tarihten bu yana market ve alışveriş merkezlerinde bakanlığın belirlediği tutar olan 25 kuruştan satıldı. Yeni yılda uygulanacak plastik poşetlerin bedelini belirlemek amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sektörde faaliyet gösteren dernek ve federasyon temsilcilerinin katılımıyla 21 Kasım’da Bakanlık’ta Plastik Poşet Komisyonu Toplantısı yaptı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonundaki toplantıda, sektör temsilcilerinin de görüşleri alındı. Toplantıda, bir poşetin perakendecilere 1 lira 19 kuruşluk üretim ve geri kazanım katılım payı (GEKAP) ile 2 lirayı aşan maliyeti olmasına rağmen tüketiciden 25 kuruş alındığı üzerinde duruldu. Ayrıca 25 kuruş olan poşet fiyatının plastik poşet tüketimini azaltacak bir tutar olmadığı görüşü dile getirilerek, plastik poşet kullanımının arttığı vurgulandı. Komisyon toplantısında sektör temsilcilerinden alınan talepler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunuldu. Yapılan değerlendirmelerin ardından 2025 yılında plastik poşet bedeli 50 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi. Karar, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.