ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 08:46

Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızı görüntülendi

A
A
A
Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızı görüntülendi

Dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızı görüntülendi.


Doğa ve uzay Gözlemcisi Dr. Cihan Önen, önceki gün Nemrut Krater Gölü kenarına kurduğu teleskobu ile Atlas kuyruklu yıldızını görüntülemeyi başardı. Zaman zaman gözlem yapmak için Nemrut Krater Gölü kenarına giderek burada kurduğu teleskobu ile gökyüzünü inceleyen ve fotoğraf çeken Dr. Cihan Önen, Atlas kuyruklu yıldızını göl üzerinde görüntülediğini belirtti. Dr. Cihan Önen, bu nadir ve etkileyici olayı ölümsüzleştirmek amacıyla çıktığı Nemrut Kalderasında gece boyunca beklediğini ve Atlas kuyruklu yıldızını kalderadaki gölle birleştirerek fotoğraflamayı başardığını söyledi. Önen, “Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısı, kalderanın doğal güzellikleriyle bütünleşerek adeta görsel bir şölen oluşturdu. Nemrut Kalderası ve gölleri, doğa harikası yerlerdir. Kraterin büyüleyici güzelliği Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısıyla birleşti ve bu an, insanın ömrü boyunca belki de sadece bir kez tanık olabileceği bir deneyimdi. Ben de bu deneyimi yaşadım” dedi.



Atlas kuyruklu yıldızı nedir?


Atlas kuyruklu yıldızı, geniş kuyruk yapısı ve parlaklığı ile öne çıkan kuyruklu yıldızlardan biridir. Özellikle temiz hava ve ışık kirliliğinden uzak bölgelerde rahatlıkla gözlemlenebilen bu gök cismi, astronomi tutkunlarının dikkatini çekiyor.



Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızı görüntülendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT ve Emniyet’ten PKK/KCK’nın Avrupa yapılanmasına ortak operasyon Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ve Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, PKK/KCK terör örgütünün Avrupa yapılanmasında aktif faaliyet gösteren 3 kardeşten 2’si Zeynep Taşkıran ile Zübeyde Taşkıran’ı İstanbul’da, Hatın Şahbaz’ı ise Balıkesir’de gözaltına aldı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre; MİT, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ve Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, PKK/KCK terör örgütü Avrupa yapılanmasından aynı aileden 3 kişiyi yakaladı. PKK/KCK Avrupa yapılanmasında aktif faaliyet gösteren 3 kardeşten ikisi Zeynep Taşkıran ile Zübeyde Taşkıran İstanbul’da, Hatın Şahbaz ise Balıkesir’de gözaltına aldı. Gözaltına alınan 3 kardeş, sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. PKK/KCK üyesi 3 kardeş MİT’in uzun süredir takibi altında olan 3 kardeşten Zeynep Taşkıran’ın, PKK/KCK’nın Fransa yapılanması unsurlarınca Türkiye aleyhine düzenlenen eylem ve etkinliklere aktif şekilde katıldığı öğrenildi. Yapılan istihbari çalışmalar neticesinde, Zeynep Taşkıran’ın, Alman vatandaşlığı alması sonrasında örgütsel faaliyetlerine ’Zizik Şahbaz’ ismiyle devam ettiği tespit edildi. Diğer kardeş Hatın Şahbaz’ın da özellikle Almanya/Köln ve Fransa/Paris’te PKK/KCK adına önem atfedilen günlerde gerçekleştirilen propaganda faaliyetlerine aktif şekilde katılım sağladığı belirlendi. Üçüncü kardeş olan ve eskiden PKK/KCK’nın kırsal kadrosunda yer alan Zübeyde Taşkıran’ın ise Alman vatandaşı olmasının ardından isim değişikliği yaptığı, örgütsel faaliyetlerine ’Denise Taşkıran’ ismiyle devam ettiği öğrenildi. Avrupa’nın birçok yerinde PKK/KCK adına gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerde rol alan 3 kardeşe yönelik gerçekleştirilen operasyon neticesinde örgütün Avrupa yapılanmasına ilişkin pek çok bilgiye ulaşıldı.
Adana Kazadan sonra arabalarının derdine düşmüşlerdi, hastaneye gidip yaralı sürücüden para istediler Adana’da hafif ticari araçla çarpışan motosiklet sürücüsü ağır yaralandı. Kaza yerinde hafif ticari aracın sürücüsü ve kocası arabalarının derdine düşerken vatandaşlar tepki göstermişti. Ağır yaralanan sürücü hastanede kendine geldikten sonra karı-kocanın gidip araçlarının masrafını istemesi yürekleri sızlattı. Kaza, 11 Ekim günü Yüreğir ilçesine bağlı Yeşil Bulvar’da meydana geldi. İddiaya göre, Furkan Temurlenk (31) kullandığı 01 ATA 247 motosiklet ile kadın sürücü F.Ö.’nün kullandığı hafif ticari araçla çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Temurlenk yere düşerken kanlar içerisinde kaldı. Kaza yerinde karı-koca araçlarının derdine düştü Çevredeki vatandaşlar hemen yardıma koşarak durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. F.Ö. ile ismi öğrenilemeyen kocası ise yerde kanlar içerisinde yatan Furkan Temurlenk’e araçları zarar gördüğü için tepki gösterdi. Çevredeki vatandaşlar çifte bu durumdan dolayı kızdı. Bir kişi "Şuna bak dertleri araba" tepkisi gösterirken, F.Ö. ise "Sus, tabi ki araba olacak. Çocuk karşımıza çıktı" dedi. Kaza anını anlatan motosiklet sürücüsü Furkan Temurlenk, "Benim sağ tarafımda bir araç vardı sollamaya çıktım. Sonrasında sağ tarafa geçmek istediğim sırada arkamdan çok hızlı bir şekilde gelen araç bana vurdu. Olay anını hatırlamıyorum kendimde değildim" dedi. "Ayak parmaklarım koptu, bunlar arabanın derdinde hala" Temurlenk, "Uyandığımda bir haber gördüm. Çevredekiler ’tek derdiniz araba mı’ diye soruyor. Onlar da ’evet araba olacak’ diyorlar. Bunların hepsi videoda var. Ben canımın peşine düşmüşken insanların malına düşmesi üzücü. Bana yaya geçidinden çıktın diye iftira atıyorlar. Yaya geçidinde çıktıysam bir tane fren izi yok. Benim ayak parmaklarım koptu ama bunlar arayıp hala ’arabamızı yaptırmamız gerekiyor’ diyorlar. Hastaneye geldiler ’geçmiş olsun’ dediler ama daha sonra aracın zararının karşılanmasını istediler. Sosyal medyada kadın diyor ki ’bana sen vurdun’ ama kocası trafik raporlarında ’ben vurdum’ diyor. O videoyu görünce şok oldum. Çevredekiler tarafından linç edileceklermiş ama zor kurtulmuşlar" diye konuştu.
Mersin Mersin’de zabıta ekipleri okul servislerini denetliyor Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, okul servislerini denetledi. Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü ekipleri, araç kullanım ve güzergah belgeleri, çalışma ruhsatı, öğrenci yolcu sayısı, emniyet kemeri, yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, araç temizliği, klima kontrolü, kamera gibi araç içi kontroller gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, kent genelinde toplu taşıma araçlarına yönelik düzenli olarak gerçekleştirdiği denetimlerini sürdürüyor. Zabıta ekipleri, yeni eğitim ve öğretim yılına girilmesiyle okul servislerini de denetlemeye başladı. Ekipler, Mezitli ilçesi Viranşehir Mahallesi’nde yer alan Muhittin Develi İlkokulu önündeki okul servis araçlarını denetledi. Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü ekipleri, araç kullanım ve güzergah belgeleri, çalışma ruhsatı, yolcu sayısı, emniyet kemeri, yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, araç temizliği, klima kontrolü, kamera gibi araç içi kontrolleri gerçekleştirdi. "Denetimlerimizi sürdüreceğiz" Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü’nde görevli zabıta memuru Bayram Köksal, öğrencilerin evlerinden okullarına, okullarından da evlerine konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla, haftanın belirli günlerinde il genelinde servis araçlarını denetlediklerini söyledi. Servis araçları yönetmeliğinin ilgili maddelerince eksik olan hususlarda ceza işlemler uyguladıklarını ifade eden Köksal, "Araçlarda özellikle yangın tüpü, güzergah izin belgesi, çalışma ruhsatının olup olmadığı, aracın bakımı ve araçta görüntü kaydı sağlayan cihazlar, ilk yardım çantası, yangın tüpü gibi unsurları denetliyoruz. Öğrencilerimizin güvenli bir şekilde yolculuk yapması, bizler için önemli" dedi. Okullar açıldığından bu yana 16 okulun servislerini denetlediklerini vurgulayan Köksal, "Planlı bir şekilde denetimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu. Denetimlerden veliler de şoförler memnun İki çocuğunun da okula servisle geldiğini belirten velilerden Selin Özel de "Sonuçta çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bu nedenle denetimlerden memnunuz" dedi. Servis şoförlerinden Hüseyin Çöçen ise zabıta ekiplerinin rutin denetimlerinden memnun olduğun belirterek, kayıtsız çalışanların tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.
İstanbul Eylül ayında 212 bin 451 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Eylül ayı sonu itibarıyla 30 milyon 678 bin 293 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı Motorlu Kara Taşıtları verisini paylaştı. Buna göre Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Eylül ayı sonu itibarıyla 30 milyon 678 bin 293 oldu. Eylül ayında 212 bin 451 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Eylül ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 56,8’ini motosiklet, yüzde 29,5’ini otomobil, yüzde 7,9’unu kamyonet, yüzde 2,9’unu traktör, yüzde 1,6’sını kamyon, yüzde 0,9’unu minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı Eylül ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre minibüste yüzde 28,4, traktörde yüzde 5,2, motosiklette yüzde 4,3 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 52,4, otobüste yüzde 17,1, otomobilde yüzde 5,3, kamyonette yüzde 4,8 ve kamyonda yüzde 1,7 azaldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 54,2, motosiklette yüzde 27,4, otobüste yüzde 16,6 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 31,6, traktörde yüzde 15,9, otomobilde yüzde 14,9, kamyonda yüzde 3,8 ve kamyonette yüzde 3,7 azaldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Eylül ayı sonu itibarıyla 30 milyon 678 bin 293 oldu Eylül ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 52,0’ını otomobil, yüzde 19,6’sını motosiklet, yüzde 15,2’sini kamyonet, yüzde 7,3’ünü traktör, yüzde 3,2’sini kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Eylül ayında 992 bin 171 adet taşıtın devri yapıldı Eylül ayında devri yapılan taşıtların yüzde 66,4’ünü otomobil, yüzde 14,8’ini kamyonet, yüzde 11,5’ini motosiklet, yüzde 2,8’ini traktör, yüzde 1,9’unu minibüs, yüzde 1,9’unu kamyon, yüzde 0,5’ini otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Eylül ayında 62 bin 677 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı. Ocak-Eylül döneminde 1 milyon 961 bin 456 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 13,8 artarak 1 milyon 961 bin 456 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 2,1 artarak 22 bin 962 adet oldu. Böylece Ocak-Eylül döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 938 bin 494 adet artış gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde en fazla 1300 ve altı silindir hacimli otomobil kaydı yapıldı. Ocak-Eylül döneminde trafiğe kaydı yapılan 746 bin 595 adet otomobilin yüzde 32,6’sı 1300 ve altı, yüzde 22,1’i 1401-1500, yüzde 16,7’si 1301-1400, yüzde 12,9’u 1501-1600, yüzde 6,3’ü 1601-2000, yüzde 0,7’si 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahip.