KÜLTÜR SANAT - 04 Ocak 2024 Perşembe 09:16

Müftü Şahin gençlere ailenin önemini anlattı

A
A
A
Müftü Şahin gençlere ailenin önemini anlattı

İl Müftüsü Abdurrahman Şahin, üniversiteli gençlerle bir araya gelerek, ’Günümüzde Ailenin Önemi’ konulu konferansta konuştu.


Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bilgi ve Değerler Öğrenci Topluluğunca düzenlenen konferansta Bayburt İl Müftüsü Abdurrahman Şahin ailenin önemini anlattı.


Ailenin, tabii ve fıtri bir ihtiyaç olarak varlığında birçok faydalar barındıran önemli bir müessese olduğuna dikkat çeken Müftü Şahin, şunları kaydetti : “Dünyaya gelen her insanın ilk eğitimini aldığı, yetişmeye başladığı yer onun ailesidir. Aile, sorumluluk, erdem ve geleneklerin kazanılmasındaki rolü ve toplumsal huzurun; inanç, milli kimlik ve bilincin edinilmesindeki etkisi nedeniyle geleceğin teminatıdır. Bu sebeple ideal aile yapısı olmadan ideal bir toplumdan ve aydınlık bir gelecekten bahsetmek mümkün değildir. Güçlü toplum ancak güçlü aile bağları üzerine inşa edilir.”


Günümüz dünyasında değerlerine bağlı milletlerin değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını hatırlatan Müftü Şahin, “Aile değerlerini korumak, güçlendirilmek ve aileye yönelik tehlikeleri bertaraf etmek için Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ortaya koyduğu aile değerlerini örnek almamız gerekmektedir. Ancak bu şekilde daha iyi bir hayat için muhtaç olduğumuz temel değerler öncelikle ailede hayat bulacak, oradan da topluma huzur katacaktır" ifadelerini kullandı.



Müftü Şahin gençlere ailenin önemini anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dubai çikolatası tüketimi sağlık risklerini beraberinde getiriyor Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası, sık tüketildiğinde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Dubai çikolatasının zararlarını ve insan sağlığını tehdit eden yönlerini Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram açıkladı. Antep fıstığı, tahin ve kavrulmuş kadayıf ile üretilmeye başlayan Dubai çikolatası, sosyal medya platformlarındaki paylaşımların da etkisiyle adeta bir tüketim çılgınlığına dönüştü. Görüntüsü ve lezzetiyle tüketicileri cezbeden Dubai çikolatası göründüğü kadar masum değil. Kısa sürede tüketimi yaygınlaşan çikolata ile ilgili İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram yaptığı açıklamada “Hem Dubai hem de diğer çikolataların içerdiği şeker, yağ, kafein ve bazı bileşenler, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu olumsuz özelliklerden bazıları mide asidini artırarak reflüye yol açması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yanma hissine neden olmasıdır. Ayrıca, içinde bulunan laktoz (sütlü çikolatalarda) ve şekerler, bazı bireylerde bağırsakta gaz oluşumuna yol açabilir. İçeriğinde bulunan yağ ve şeker, bağırsak hareketlerini etkileyebilir ve mide kramplarına neden olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler için bu durum daha belirgin olabilir” diyerek tüketicileri uyardı. Fıstık alerjisi olanlar dikkat Dubai çikolatası içerdiği bol miktarda Antep fıstığıyla dikkat çekiyor. Yaygın bir alerjen maddesi olan fıstığa alerjisi olanlar için bu durum risk oluşturabilir. Konu ile ilgili Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Fıstık alerjisi olan kişiler için fıstık kreması çok tehlikeli olabilir ve şiddetli alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabilir. Tahin, susam tohumlarından yapılır ve susam alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Susam alerjisi, bazı kişilerde cilt döküntüleri, mide bulantısı veya ciddi alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabilir. Kadayıfın kendisi gluten içeren buğday unu ile yapılır, bu nedenle gluten alerjisi (çölyak hastalığı veya gluten intoleransı) olan kişiler için sorun oluşturabilir. Ayrıca kadayıf, kavrulmuş olması durumunda bazı kişilerin sindirimini zorlaştırabilir, ancak fıstık veya susam kadar yaygın bir alerjen değildir” açıklamasında bulundu. Kan şekerini hızla yükseltiyor Dubai çikolatasının muhtemel tüm zararlarına değinen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Dubai çikolatası yüksek miktarda şeker içerir ve şeker tüketimi, kan şekerini hızla yükseltir. Bu durum, insülinin hızlıca salgılanmasını tetikler ve zamanla insülin direncine yol açabilir. İnsülin direnci gelişirse, vücut insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve bu durum uzun vadede tip 2 diyabet riskini artırabilir” açıklamasıyla tüketicileri tip 2 diyabet riskine karşı uyardı.
Antalya Muratpaşa’da genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini anlatacak Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 6-7 Aralık’ta toplayacağı “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çevre çalıştayında, genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini Antalyalı genç girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için anlatacak. Muratpaşa Belediyesi, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çalıştaylarının dördüncüsünü bu yıl “Antalya 2050 İklim Senaryoları” temasıyla 6-7 Aralık’ta Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Çalıştayın ikinci gününde düzenlenecek “Gelecek İçin İklim Dostu İşler” oturumunda genç girişimci kadınlar, çevre ve iklim odaklı iş fikirlerinin büyük birer başarı hikayesine dönüşümünü paylaşacak. Akdeniz Üniversitesi coğrafya bölümünden, akıllı kentler üzerine çalışan Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Şahin’in moderasyonunda gerçekleşecek oturumda, Biolive’den Duygu Yılmaz, Light Way’den Hümeyra Ergin, AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen, Nadide Toprak ve İlknur Bağlan’ın katılımıyla düzenlenecek. “İlham veren kadınlar” Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeklerinden elde edilen selülozik maddeyi biyolojik olarak parçalanabilen plastik ürünlere dönüştüren biyoteknoloji kuruluşu Biolive’in ilham verici hikayesini paylaşacak. 2018’de Los Angeles’ta uluslararası temiz çevre teknoloji alanında Türkiye’yi temsil eden Yılmaz, ‘İleri Malzeme Birincilik Ödülü’ kazandı. Fortune’da 40 Yaş Altı En Başarılı 40 CEO Ödülü’nü alan Yılmaz, Joint Commission International (JCI) tarafından Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında gösterildi. Hümeyra Engin, ışık kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen ve ISIF 2020 Uluslararası Buluş Fuarı’nda altın madalya kazanan yeni nesil aydınlatma sistemi Light Way’in hikayesini anlatacak. AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen yeni nesil nano alev geciktirici Fire-Stopper, Nadide Toprak enerjisiz soğutma teknolojileri üzerine çalışan Cold Touch ve İlknur Bağlan geri dönüştürülemez sınırlı kaynakları selüloz ile değiştirmeyi hedefleyen Cell-Designer ile ilgili deneyimlerini aktaracak.