ÇEVRE - 18 Kasım 2024 Pazartesi 10:18

Muratpaşa’da genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini anlatacak

A
A
A
Muratpaşa’da genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini anlatacak

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 6-7 Aralık’ta toplayacağı “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çevre çalıştayında, genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini Antalyalı genç girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için anlatacak.


Muratpaşa Belediyesi, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çalıştaylarının dördüncüsünü bu yıl “Antalya 2050 İklim Senaryoları” temasıyla 6-7 Aralık’ta Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Çalıştayın ikinci gününde düzenlenecek “Gelecek İçin İklim Dostu İşler” oturumunda genç girişimci kadınlar, çevre ve iklim odaklı iş fikirlerinin büyük birer başarı hikayesine dönüşümünü paylaşacak.


Akdeniz Üniversitesi coğrafya bölümünden, akıllı kentler üzerine çalışan Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Şahin’in moderasyonunda gerçekleşecek oturumda, Biolive’den Duygu Yılmaz, Light Way’den Hümeyra Ergin, AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen, Nadide Toprak ve İlknur Bağlan’ın katılımıyla düzenlenecek.



“İlham veren kadınlar”


Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeklerinden elde edilen selülozik maddeyi biyolojik olarak parçalanabilen plastik ürünlere dönüştüren biyoteknoloji kuruluşu Biolive’in ilham verici hikayesini paylaşacak. 2018’de Los Angeles’ta uluslararası temiz çevre teknoloji alanında Türkiye’yi temsil eden Yılmaz, ‘İleri Malzeme Birincilik Ödülü’ kazandı. Fortune’da 40 Yaş Altı En Başarılı 40 CEO Ödülü’nü alan Yılmaz, Joint Commission International (JCI) tarafından Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında gösterildi.


Hümeyra Engin, ışık kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen ve ISIF 2020 Uluslararası Buluş Fuarı’nda altın madalya kazanan yeni nesil aydınlatma sistemi Light Way’in hikayesini anlatacak. AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen yeni nesil nano alev geciktirici Fire-Stopper, Nadide Toprak enerjisiz soğutma teknolojileri üzerine çalışan Cold Touch ve İlknur Bağlan geri dönüştürülemez sınırlı kaynakları selüloz ile değiştirmeyi hedefleyen Cell-Designer ile ilgili deneyimlerini aktaracak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır İkram Çeşmesinde her gün 2 bin kişiye sıcak çorba Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin 4 noktasına kurduğu İkram Çeşmesi ile hafta içi her gün 2 bin kişiye ücretsiz çorba dağıtımına başladı. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, kentteki hastanelerin önünde kurduğu İkram Çeşmesi ile vatandaşlara sıcak çorba ikram ediyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının yemekhanesinde hijyenik bir ortamda sabah saatlerinde hazırlanan çorba, Dicle Üniversitesi Hastaneleri polikliniği, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde kurulan İkram Çeşmesi ile hafta içi her gün vatandaşlara ulaştırılıyor. "Günlük 2 bin kişiye çorba ikram ediyoruz" Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serap Yıldırım, vatandaşlara hizmet için çalıştıklarını belirterek, “Yazın limonata servisi olarak kullandığımız İkram Çeşmelerinde, kış aylarıyla birlikte havaların soğumasıyla çorba ikramına başladık. Günlük 2 bin kişiye çorba ikram ediyoruz” dedi. Çorba alan vatandaşlardan Nilgün Özsoy, hastası olduğu için kente geldiğini belirterek, “Sakarya’dan geldik, Dicle Üniversitesinde hastamız var. Dışarıda ikram çeşmesini gördük, ilgimizi çekti. Bize çorba ikram ettiler ve çok beğendik. Sakarya’da da bu projeyi örnek olarak sunmak için götüreceğim. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” diye konuştu. Dicle Üniversitesi personeli Ferit Mendaş da, İkram Çeşmesinin kendilerine kolaylık sağladığını belirterek, “Mesaiye gelince ve nöbet çıkışı sıcak çorbayı burada içince güzel oluyor. Yaptıkları hizmetlerden dolayı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi, kış ayları boyunca İkram Çeşmesinden sıcak çorba ikram etmeye devam edecek.
Bitlis Bitlis’te kadın kooperatifi ilk hasadını gerçekleştirdi Bitlis Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle yürütülen “Kırsal Kalkınmada Kadın İstihdamının Artırılması” projesi kapsamında kurulan seralarda kadınlar ilk hasadı yapmanın sevincini yaşıyor. Bitlis Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğiyle yürütülen “Kırsal Kalkınmada Kadın İstihdamının Artırılması” projesi kapsamında kurulan serada, SOGEP desteğiyle kırsalda kadınların ekonomik hayata daha aktif katılımını sağlayacak çalışmalar başarıyla sürdürülüyor. Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, kadın emeğine dayalı bu projelerin hem yerel ekonomiye hem de kadın istihdamına önemli katkılar sunduğunu belirtti. Başkan Tanğlay, proje alanının 5 dönümlük bir araziye yayıldığını ve şu anda 2 dönümünde üretim yapıldığını söyleyerek, “Bu proje sayesinde kadınlarımız hem ekonomik özgürlüklerini kazanıyor hem de ürettikleri doğal ve lezzetli ürünleri Bitlis halkıyla buluşturuyor” dedi. Başkan Tanğlay, elde edilen ürünlerin Saidi Nursi Caddesi’ndeki ‘Yöresel Ürünler ve El Sanatları’ satış ofisinde halka sunulduğunu da sözlerine ekledi. Kooperatif Başkanı Nazlı Bölükbaşı, kadınların organik tarım, yöresel yemek yapımı ve sebze-meyve kurutmacılığı alanlarında yedi ay gibi kısa bir sürede önemli aşamalar kaydettiklerini belirtti. Bölükbaşı, “Kadınlarımız burada sadece üretmiyor, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerini sergiliyor” ifadelerini kullandı. Kooperatif büyümesinde Bitlis Belediyesinin desteklerinin önemine vurgu yapan Bölükbaşı, “Belediyemizin sağladığı imkânlar sayesinde kadınlarımız üretkenliklerini ve dayanışma ruhunu ortaya koyuyor. Başkanımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.