EKONOMİ - 17 Eylül 2024 Salı 09:18

Batman’da mesaisi başlayan cevizli sucuk ailelerin geçim kaynağı oluyor

A
A
A
Batman’da mesaisi başlayan cevizli sucuk ailelerin geçim kaynağı oluyor

Batman’ın cevizi ile meşhur Sason ilçesinde Ekim ayı ile birlikte mesaisi başlayan cevizli sucuk, ilçede yüzlerce aileye geçim kapısı oldu.


Sason’da önceki yıllarda sadece sonbahar döneminde bağ bozumu zamanında yapılan cevizli sucuk, artan talep nedeni ile yılın her döneminde üretilmeye başlandı.


Toplanan cevizlerin kırılıp içinin çıkarılmasının ardından ipe dizilmesi ile başlayan yorucu mesai, daha sonra meşe odunu üzerinde saatlerce kaynatılan üzüm pekmezinden yapılan bulamacın cevizle buluşması ile devam ediyor. Bulamaca batırılan cevizler, yaklaşık bir hafta açık alanda kurutularak daha sonra satışa hazır hale getiriliyor.


Sason’da ilçeye adını veren cevizden elde ettikleri ceviz içi ve bahçelerinden kopardıkları üzümden doğal yöntemlerle cevizli sucuk yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten Cevizli sucuk üreticilerinden Murat Demir, ürettikleri cevizli sucuklara başta Türkiye’nin her bölgesinden olmak üzere İran ve Irak’tan da talep geldiğini söyledi. Demir, “Biz burada kendi cevizlerimiz den ve bahçelerimizdeki üzümlerimizden cevizli sucuk yapıyoruz. Cevizli sucukları doğal yöntemlerle yapıyoruz. İlçede yılda 80 ton civarında cevizli sucuk üretimi yapıyoruz. Kış aylarında çay ile birlikte sıcak sohbetlerin vazgeçilmez bir çerezi ve tatlısıdır. Bizde atalarımızdan beri gelen misafirlerimize çay ile birlikte ikram ettiğimiz bir üründür. Fiyat olarak kilosunu 500 liradan satışa sunuyoruz. Türkiye’nin her bölgesine göndererek satışını yapıyoruz. Biz genellikle kış aylarının soğuk geçtiği Muş, Van, Ağrı, Kars ve Doğu Anadolu’nun diğer illeri başta olmak üzere ülkemizdeki her il ve yurt dışı olarak da Irak ve İran’a göndererek satışını yapıyoruz. Yoğun talep gören bir üründür” dedi.



“13 yaşından beri cevizli sucuk yapıyorum”


İlçede her ailenin cevizli sucuk yaptığını belirten Cemile Demir, 13 yaşından beri her yıl cevizli sucuk yaparak sattıklarını belirtti. Cemile Demir, “Bahçelerimizden üzüm koparıyoruz. Evde 3 gün beklettikten sonra sıkarak suyunu çıkarıyoruz. Suyunu meşe odunundan elde etiğimiz kül ile temizledikten sonra pekmez haline getirip bulamaç yapıyoruz. Ardından ceviz içini bulamaca bandırarak cevizli sucuk yapıyoruz. Ben 13 yaşından beri bu işi yapıyorum. Bunun yanında pestil ve pekmezin diğer ürünlerini de yapıyoruz” diye konuştu.


Sason’da yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline gelen cevizli sucuk, başta kış aylarının çetin geçtiği doğu illeri başta olmak üzere Türkiye’nin her ilinden ve Irak ile İran’dan da yoğun talep görüyor.



Batman’da mesaisi başlayan cevizli sucuk ailelerin geçim kaynağı oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Hırsızların depolarından çıkanlar jandarmanın bahçesini doldurdu Trabzon’un Maçka ilçesinde hırsızlık şüphesi üzerine yapılan baskında ele geçirilenler İlçe Jandarma Komutanlığı’nın bahçesini doldurdu. Evlerden çıkan 100’ün üzerindeki çalıntı malzeme arasında tüfekten fotokapana, beyaz eşyadan ayı savara çok sayıda eşya dikkat çekerken, olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı JASAT ve Asayiş Timlerince Maçka ilçesinin Kiremitli mahallesinde 5 ayrı adreste meydana gelen evden hırsızlık olaylarının fail ve faillerinin yakalanması maksadıyla yapılan araştırmada, ilçenin Yukarıköy mahallesinde 6 evde, Yeşiltepe mahallesinde bir evde, Sukenarı Mahallesinde bir evde olmak üzere toplamda 13 evde hırsızlık olayının aydınlatılmasını sağladı. A.Ö., O.B. ve İ.B. isimli şahıslar olayın şüphelileri olarak tespit edilirken, adli makamlardan alınan arama kararına istinaden A.Ö., O.B., İ.B. isimli şüpheli şahısların ev ve depolarında yapılan aramada 3 adet tüfek, bir adet kurusıkı tabanca, fişek, 4 adet cep telefonu, 2 adet fotokapan, fotoğraf makinesi, 3’er adet buzdolabı ve çamaşır makinesi, ocak, fırın, 12 tane televizyon, bilgisayar monitörleri, ısıtıcılar, oto teypleri, ütüler, elektrikli süpürgeler, tüpler, ayı savar makineler ve çok sayıda çalıntı malzeme ele geçirildi. Çalıntı malzemeler Maçka İlçe Jandarma Komutanlığı bahçesinde sahiplerine teslim edilmek üzere sergilenirken, olayla ilgili inceleme sürüyor.
Mersin Pamukluk Barajı, hem içme suyu hem de sulama suyu sağlayacak DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çalışmaların devam ettiği Mersin Pamukluk Barajı Projesi’nin tamamlanmasıyla 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazinin sulanacağını, yıllık 127 milyon metreküp içme suyunun da Mersinlilerin hizmetine sunulacağını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajı Projesi kapsamındaki ’Pamukluk Barajı Sulaması İkmali’ ve ’Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı’ hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Balta, tamamlanmasıyla 181 bin 850 dekar araziyi sulama suyu ile buluşturacak ve Mersinlilere içmesuyu sağlayacak projelerin bir an önce faydaya dönüşmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazi sulanacak Projenin ayrıntılarına da değinen Balta, "Mersin’de 37 mahalleye sulama suyu sağlayacak olan proje kapsamında; Pamukluk Barajı’ndan alacağımız suyu iletecek olan CTP ve çelik borular döşenmeye devam ediyor. Yapımı tamamlanan ve su tutma süreci devam eden Pamukluk Barajı’ndan alınarak bu borular aracılığıyla sulamaya verilecek olan, yıllık 158 milyon metreküp su ile Mersin’in Tarsus, Akdeniz ve Toroslar ilçelerindeki 37 mahalledeki toplam 181 bin 850 dekar arazi suyla buluşturulup, ekonomimize katma değer ve çiftçilerimize istihdam sağlanacaktır" dedi. 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak Pamukluk Barajı’nın içmesuyu faydasının da olduğunu ve bu alanda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Balta, "Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı işi kapsamında barajımızdan aldığımız yıllık 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak. Bu kapsamda 32 bin 128 metre uzunluğunda çelik boru döşenecek olup, bunun 6 bin 659 metrelik kısmı şantiye sahasına ulaştırılmıştır. Üretimler hız kesmeden devam etmektedir" diye konuştu.
Bursa Endüstriyel yemek sektöründen teknolojik dönüşüm için destek çağrısı Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, endüstriyel yemek sektöründe sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücü elde edebilmesi için teknolojik dönüşümün zorunlu olduğunu ifade etti. Dönmez, maliyetlerin düşürülmesi ve üretim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi için yeni nesil teknolojilere geçişin kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, bu dönüşümün gerçekleştirilmesi için uygun finansman imkanlarına erişimin sektördeki firmalar için hayati önem taşıdığını, teknolojinin kaliteyi ve standartlaşmayı da beraberinde getireceğini belirtti. Başkan Coşkun Dönmez, sektörde buhar kazanları ve otomatik pişirme cihazları gibi yenilikçi ekipmanların giderek daha fazla tercih edildiğini belirtti. Ancak, bu teknolojilerin yüksek maliyetli olduğunu ve birçok firmanın finansman konusunda zorlandığını dile getirdi. Dönmez, "Bu yenilikçi teknolojiler, hem kaliteyi artırıyor hem de üretim süreçlerini daha verimli hale getiriyor. Ancak, bu yatırımlar için ciddi finansman gerekiyor. Firmalarımızın bu dönüşümü gerçekleştirebilmesi için devletin uzun vadeli, faizsiz ya da düşük faizli kredi imkânlarıyla sektöre destek olması şart. Devletin tasarrufta olduğu bir süreçteyiz ancak toplum sağlığını ilgilendiren konularda tasarruf olmaz" dedi. Başkan Dönmez, finansal desteklerin yalnızca firmaların yükünü hafifletmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye’nin endüstriyel yemek sektöründe ihracat potansiyelini artıracağını da söyledi. Bunun ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağına vurgu yapan Başkan Dönmez, "Doğru yatırımlarla sektörümüz uluslararası arenada güçlü bir oyuncu haline gelebilir. Bu, hem yerli üreticilere hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlar" diye konuştu. Başkan Dönmez, verilecek desteklerle sektördeki firmaların global pazarlarda daha etkin bir konuma gelebileceğini de ifade etti. Öte yandan, sektördeki teknolojik dönüşümün hızlanması, hizmet verilen kuruluşlara daha kaliteli ve ekonomik çözümler sunulmasını da mümkün kılacak. BUYSAD Başkanı Dönmez, bu sürecin yalnızca firmalar için değil, ülke ekonomisi için de stratejik önem taşıdığını belirterek şunları kaydetti: "Devlet tarafından verilecek olan teknolojik yatırımları kolaylaştıracak destekler sayesinde sektördeki firmalarımız hem iç pazarda hem de uluslararası arenada rekabet güçlerini artırabilir. Türkiye, yemek sanayisi alanında dünya çapında örnek bir model olabilir." Sektör temsilcileri, finansmana erişimin kolaylaştırılması ve teknolojik dönüşüm sürecinin hızlandırılmasının sektörde sürdürülebilir büyüme ve global rekabet için temel adımlar olduğunu vurguluyor. Bu adımların yalnızca firmaların değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin uzun vadeli stratejik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağı ifade ediliyor.