ASAYİŞ - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 21:19

Batman’da deprem dolandırıcılarına operasyon: 23 gözaltı

A
A
A
Batman’da deprem dolandırıcılarına operasyon: 23 gözaltı

Batman’da, 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalan araçların bilgilerini çalarak dolandırıcılık yapanlara yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonunda 23 kişi gözaltına alındı.


İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde enkaz altında kalarak kullanılamaz hale gelen araçların bilgilerinin çalınarak çalıntı veya hacizli/yakalamalı araçlarda kullanıldığı ihbarı üzerine çalışma başlatıldı. “Resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suçlarına karşı yürütülen çalışmalarda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi sebebiyle ağır hasar görerek kullanılamaz hale gelen araçların resmi kimliklerinin, çalıntı veya haciz-yakalamalı araçlara nakletmek suretiyle haksız kazanç sağlayıp vatandaşların mağdur olmasına sebep olan şahıslara yönelik çalışma başlatıldı. Çalışmalarda 2024 yılı itibariyle çeşitli marka ve modellerde depremden dolayı kullanılamaz hale gelmiş 11 aracın kimliklerinin çalıntı veya haciz-yakalamalı araçlar ile değiştirerek araçların vatandaşlarımıza satışının yapıldığı tespit edildi.


Çalışmada, söz konusu araçlar ele geçirildiği ve konu ile ilgili 23 kişi gözaltına alındı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Büyükşehirde kurum hafızası eğitimi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili personeline kurum hafızasına yönelik olarak "Arşiv Mevzuatı ve Birim Belge Yöneticisinin Görevleri Eğitimi" verildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara hızlı ve en iyi şekilde hizmet edebilmek amacıyla personelin gelişimi için eğitim vermeye devam ediyor. Bu kapsamda İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından büyükşehirde görev yapmakta olan birim belge yöneticilerine yönelik "Arşiv Mevzuatı ve Birim Belge Yöneticisinin Görevleri Eğitimi" düzenlendi. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Daire başkanı Bayram Bayram, arşiv yönetmeliğine uygun işlem yapılması için personelin yetkinliğinin artırılması ve kurum arşivinin öneminden bahsetti. Eğitimde Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Eğitmenleri tarafından "Belge ve belge çeşitleri, kurum ve birim arşivi, devir, ayıklama ve imha komisyonu, dijitalleştirme ve dijitalleştirme komisyonu, uygun cihaz tercihi, elektronik belge, elektronik imza ve onay, belge içeriği, fiziki belge, ek, ilgi, ilişki, tebliğ, paylaşma, asıl belge, tenkit yazısı, belge yönetimi, neden EBYS, kayıtlı elektronik imza, belge taşıma, belgeye erişim, klasöre erişim, ayıklama, tasfiye, elektronik dosyalama, hatalı dosyalama kontrolü, özel klasör ve dosyalama, arşiv bilinci kazandırılması, temel arşivcilik bilgileri" gibi konu başlıklarına değinildi.
İzmir Yaz aylarında kene sokmasına dikkat Yaz aylarının gelmesiyle birlikte piknik yapanlar ve açık alanda çalışanlar için keneler risk oluşturmaya başladı. Acil Tıp Uzmanı Dr. Efe Kanter, “Yaz aylarında kene sokması vakaları çok daha fazla görülmekte. Açık alanlarda gezdikten ve doğada bulunduktan sonra vücut kontrolü yapmak çok önemli” dedi. Yaz mevsiminde vatandaşların hem piknik için doğal alanlara yönelmeleri hem de tarlalarda sık çalışmasıyla birlikte kene teması gibi vakaların çok daha fazla görüldüğünü belirten Dr. Efe Kanter, konuya ilişkin önemli uyarılarda bulundu. “Giyinme konusunda dikkatli olunmalı” Açık alanlarda, doğada çalışanlar veya doğaya gezmeye, piknik yapmaya giden vatandaşların mutlaka kıyafet ve giyinme konusunda daha dikkatli olmalı gerektiğini vurgulayan Dr. Efe Kanter, “Mümkünse uzun kollu, ince, hafif şeyler veya uzun pantolonlar, çorapları pantolonların içine sokarak özellikle dışarıya maruziyeti azaltmak adına önlemler alınması lazım. Keneler soktuktan sonra hemen fark edilmeyebiliyor. Çünkü kene insanı soktuktan sonra yavaş yavaş kan emerek şişiyorlar. Genellikle şişene kadar da çok küçük olduğu için fark edilmeyebiliyor. Mutlaka açık alanlarda gezdikten, doğada bulunduktan sonra vücut kontrolü yapmak çok önemli” diye konuştu. “Alkol veya pamukla boğma gibi yöntemlere başvurulmamalı” “Kene soktuğunu fark edildiği an bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” diyen Kanter, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat birey keneyi kendisi de çıkarabilir. Kenenin mutlaka vücudun deriye yakın olan kısmından tutularak bir cımbız yardımıyla çekilmesi lazım. Asla alkol veya pamukla boğma gibi yöntemlere başvurmamak lazım. Mümkünse kene çıkarıldıktan sonra bir örneğin içine alınarak yakın bir sağlık kuruluşuna başvurmak lazım.” “Ateş, kanama gibi semptomlar varsa mutlaka hastaneye başvurulmalı” Kene sokmasının çok nadir olmakla beraber Türkiye’de de görülebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına yol açabileceğine değinen Kanter, kene sokmalarının ardından özellikle vücutta ateş, kanama gibi belirgin semptomlar olursa mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini de dile getirdi. “Kansızlığa yol açabiliyor” Kenelerin vücutta çok uzun süre kaldığında kansızlığa yol açabileceğine dikkat çeken Kanter, “Fakat genelde bunun için birden çok kenenin sokmuş olması gerekiyor. Bu tarzda hastalar, virüs olmasa bile bize; halsizlik, uyuşukluk gibi hafif semptomlarla ya da ateş, kanama gibi gürültülü semptomlarda da hastanelere başvurabiliyor” ifadelerine yer verdi.