EKONOMİ - 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:37

Osmanlı Donanmasına gemi yapan ilçede tekne yapan ustalara talep yağıyor

A
A
A
Osmanlı Donanmasına gemi yapan ilçede tekne yapan ustalara talep yağıyor

Osmanlı donanmalarına gemi yapılan Bartın’ın Kurucaşile ilçesindeki ahşap tekne yapımına talep yağıyor. İlçede bulunan 23 atölyede 7 ile 40 metre arasındaki uzunlukta tekne yapımını sürdüren ustalar, siparişlere yetişmekte zorlanıyor


Osmanlı donanmalarına çekme gemilerin yapıldığı Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde 300 yılı aşkın süredir tekne yapımı devam ediyor. Yapılacak ahşap teknenin uzunluğuna göre aylarca hatta yıllarca siparişlerini yetiştirmeye çalışan tekne ustaları, pandemi döneminden sonra artan ve yaz dönemlerinde daha da katlanan taleplere yetişmekte zorlanıyor.


İlçedeki atölyelerdeki, usta ve çalışanlar tam kapasite bir şekilde çalışarak ellerindeki siparişlerini tamamlamaya çalışıyor. Avrupa ülkeleri, Amerika gibi dünyanın dört tarafından ve Türkiye’nin bir çok ilinden siparişlerin bulunduğu atölyeler, tamamlanan tekneleri teslim edecekleri Eylül ve Ocak ayına kadar yeni bir sipariş alamıyor. Balıkçı, tur tekneleri ve özel, lüks yatlar yapan ustalar, yoğun tempoda çalışarak, bir yanan daha önceden aldıkları siparişlerini tamamlamaya çalışırken, diğer yandan da yeni gelen siparişlerin yapımına başlıyor.



Taleplere yetişmekte zorlanıyorlar


Ahşap tekne ustası Dursun Gür, dünyanın ve Türkiye’nin bir çok yerinden ilgi gördüklerini anlatarak, “İşlerimiz yaz nedeniyle yoğun. Yaz döneminde talep fazla oluyor. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Özellikle pandemi döneminden sonra yoğunluğumuz artmaya başladı, Şuanda elimizde bir 24 metrelik tekne siparişi var. 12 metre uzunluktaki 4-5 adet tekne yapımımız sürüyor. Bu nedenle tam kapasite çalışıyoruz” dedi.


Maliyeti uygun, işçiliği iyi


Teknelerin uygun maliyetle ve beğenilen bir işçilikle üretilmesi nedeniyle yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Gür, “Biz ahşap, lamine tekne yapıyoruz. Maliyet olarak uygunuz ve işçiliğimiz de çok iyi. Bu yüzden tercih fazla oluyor” şeklinde konuştu.


3 asırdır tekne yapılıyor


Tekne Ustası Yılmaz Canbaş ise, ilçede yaklaşık 300 yıldır tekne yapıldığını ifade ederek, Kurucaşile’de üretilen teknelerde Osmanlı Dönemi’nden kalma geleneksel yöntemlerin de halen kullanıldığını ifade etti. Teknelerin günümüzdeki haline dönüştürülerek inşa edildiğini ifade eden Canbaş, “İlçemizde Osmanlı’dan beri, yaklaşık 300 seneyi aşkın süredir, tekne yapıldığını biliyorum. Ben de 3. Nesilim. İlçemizde küçük bir ilçe ama, deden toruna, babadan oğula tekne yapımı devam ettiriliyor. Teknelerin sağlam olmasının nedeni ise kestane gibi suya dayanıklı ağaçlardan yapılmasıdır. İlkel değil geleneksel yöntemler kullanıyoruz Osmanlı donanmalarından bugünkü haline dönüştürdüğümüz modellerde tekneleri yapıyoruz. Bu da sağlamlığında önemli rol oynuyor. Biz proje ile pek tekne yapmıyoruz. Denizimiz burada. Gözleyerek, geliştirerek, teknenin duruşuna göre, müşterinin isteğine göre yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.



23 imalathanede yaklaşık 200 kişi çalışıyor


Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, ahşap tekne ve yat yapımında ünü dünyayı aşan ilçede 23 tekne atölyesi bulunduğunu ve buralarda ise 200 kişinin çalıştığını ifade etti. Güneş, “ilçemizin en büyük özelliği ahşap teknelerimizdir. Ahşap teknelerimizin özelliği de suya ve neme dayalı kestane ağacı olmasıdır. Osmanlı donanmalarına çektirme gemi yapılmış bir ilçeyiz. Şuanda çektirme yapılmıyor ama Türkiye’nin her tarafına, yat, balıkçı teknesi, tur teknesi gibi tekneler yapılıyor. İlçemizde toplamda 23 atölyemiz var. Yaklaşık 200 kişi atölyelerde çalışıyor. Boyacısı elektrikçi, tornacı, nakliyeci gibi toplamda en az 300 kişi bu işten ekmeğini kazanıyor” ifadelerini kullandı.



Eli boş usta bulunmuyor


Başkan Güneş, yaşanan yoğun talep nedeniyle Eylül ayına kadar ahşap ustalarının yeni siparişler alamadığını belirterek, “Şuan ilçemize gelip, sipariş vermek isteyen bir kişi, yılbaşına kadar eli boş bir usta bulabileceğini düşünmüyorum. Malumunuz balıkçılık sezonu Eylül ayında açılıyor. Şuan ilçemizdeki imalathanelerin hepsi, önceden almış olduğu balıkçı teknelerini yetiştirmeye çalışıyor. Çünkü Eylül ayında balıkçılığa başlayacaklar ama Ağustos ayında teknelerini alabilmeleri gerekiyor. Şuan tekne ustalarının en yoğun olduğu dönemlerden biri. Ayrıca bazı atölyelerde 7-8 ay önce yada 12-15 ay önce aldıkları yat ve tur teknesi gibi siparişlerinde yıl sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Bu nedenle yılbaşında biraz işleri hafifler. Yani yaz aylarında deniz kenarında dururken, sezon boyunca denize giremeyecek ustalarımız var” diye konuştu.


Öte yandan ilçede yapılan ahşap tekne ve yatlardan 6-8 metre uzunlukta olanların yapımı 4-8 ay, 12 metrelik teknelerin yapımının 8-12 ay, 24 metrelik tur teknelerinin yapımının 18-20 ay, 40 metrelik teknelerinin yapımının ise 30-40 ay arasında sürdüğü belirtildi.



Osmanlı Donanmasına gemi yapan ilçede tekne yapan ustalara talep yağıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul AK Parti İBB Eyüpsultan Meclis Üyesi Çakır: "İBB’nin özel halk otobüsü esnafına 5 milyar lira borcu bulunmaktadır" İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı meclis toplantısında İETT’nin 2024 yılı faaliyet raporu onaylandı. AK Parti İBB Eyüpsultan Meclis Üyesi Muhammet Çakır, "İBB’nin özel halk otobüsü esnafına 5 milyar lira borcu bulunmaktadır" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2025 yılı 9’uncu seçim dönemi 2’inci Toplantısı yapıldı. Saraçhane’de İBB Başkan Vekili Nuri Aslan’ın başkanlığında düzenlenen toplantı, meclis üyelerinin soru önergesi vermesiyle devam etti. Önergelerin verilmesinin ardından İETT Genel Müdürü İrfan Demet, meclis toplantısında İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü 024 yılı faaliyet raporunu okudu. Meclis toplantısında söz alan AK Parti İBB Eyüpsultan Meclis Üyesi Muhammet Çakır, "Konuşmama 12 Nisan’da Avcılar’da durakta bekleyen metrobüse yoldan gelen başka bir metrobüsün çarpması sonucu meydana gelen kazada yaralanan 2’si çocuk, 1 kişiye geçmiş olsun dileklerimi ileterek başlamak istiyorum. Aynı gün yolda arızalanan eve geç dönmek zorunda kalan metrobüs hattında yürümek zorunda kalanlara ve kıymetli İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. CHP’li İBB yönetimimiz bir sistem tanıttı. Televizyonlarda, ana haberlerde çok büyük bir proje olarak tanıttıkları şoförlerin uykusuzluk, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi durumlarını anlık tespit edebilen akıllı yazılım sistemi ürettiğinizi beyan ettiniz. Daha üzerinden iki ay geçmeden maalesef Yenibosna’da uykusuzluk dolayısıyla durağa dalan otobüsü gördük. Bu kazada iki vatandaşımızın can kaybına şahit olduk. CHP’li İBB’nin tanıttığı sesli uyarı sisteminin içinin boş olduğunu görmüş olduk. Bu sistem için harcanan tonlarca para büyük bir israfa dönüşerek İstanbulluların cebinden eridi, gitti. Geçen hafta cumartesi günü yaşanan kazayı göz önüne aldığımızda, bırakın muhtemel kaza sırasında şoförü uyaran sistem kurmayı, CHP’li İBB Yönetimi otobüsleri düz yolda süremiyor. Otobüsler birbirleriyle kaza yapıyorlar. Hem de metrobüs yolu gibi kimsenin girmediği bir yolda" şeklinde konuştu. "İBB’nin özel halk otobüsü esnafına 5 milyar lira borcu bulunmaktadır" "Geçtiğimiz dönem AK Parti Grubumuzun desteği ile İstanbul’da lastikli ulaşımı, meclisimiz bir karar aldı. Bu kararla lastik tekerli ulaşım İETT çatısı altında birleştirildi" diyen Çakır, "Karara göre İETT’nin ve özel halk otobüsleri gözden geçirilecekti. Her gün sabah beşte kontak açan, gece geç saatlere kadar alın teriyle çalışan özel halk otobüsü esnafının yaşadığı ekonomik zorlukları, ödeme sıkıntılarını ve gelecek kaygısını yakından görüyoruz. Ailelerin geçim kaynağı olan bu işi yapanların ne kadar zor durumda olduklarını her geçen gün biraz daha nasıl borç batağına saplandıklarını bizzat takip ediyoruz. İBB’nin özel halk otobüsü esnafına 5 milyar lira borcu bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. İETT’nin 2024 yılı faaliyet raporu 143 oyla kabul edildi, 74 de ret oyu kullanıldı.
Erzincan Erzincan seralarında yılda 3 ürün dönemi Erzincan’da şubat ayında dikilen marullar hasada hazırlanıyor. Erzincan’da hızla büyüyen seracılık sektörü yılda üç ürün almaya devam ediyor. Erzincan’da, sezonda ilk ürün olarak dikilen marul nisan ayında hasat edilerek yerini domates, hıyar ve patlıcan gibi ürünlere bırakıyor. Erzincan’da faaliyet gösteren seralarda bir hafta içinde marul hasadı başlayacak. 29 dekarlık alanda seracılık faaliyeti yürüten Ziraat Mühendisi Fatih Tahtalı, seralarına ilk ürün olarak diktiği 53 bin adet marulun hasadına hazırlanıyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Alper Koçaker, Erzincan’da başarılı bir şekilde yürütülen seracılık faaliyetlerini yerinde inceledi. Ziraat Mühendisi Fatih Tahtalı’ya ait merkeze bağlı Yeniköy’deki 29 dekarlık serayı ziyaret eden İl Müdürü Alper Koçaker, yıl içerisinde peş peşe 3 ürün yetiştirerek hasat eden Fatih Tahtalı’yı tebrik etti. Erzincan’ın seracılık noktasında yakaladığı ivmeyi son derece önemli bulan Fatih Tahtalı, Erzincan’da seralarda yılda 3 ürün aldıklarını ifade etti. Tahtalı yaptığı açıklamada; "Erzincan’da seracılığı severek ve isteyerek yapıyoruz. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmamıza rağmen sahip olduğumuz avantajları değerlendirerek Erzincan’da yılda 3 kez hasat sevinci yaşıyoruz. Bu da birim alandan elde edilen kar marjının yükselmesini sağlıyor. Burada bulunan seralarımızın bir kısmına 25 Şubat’ta 53 bin adet marul diktik. Kısmet olursa 25 Nisan’da hasada başlayacağız. 8 nisanda ise 38 bin kırmızı domates, 9 bin pembe domates ve 4 bin patlıcan fidesinin dikimini gerçekleştirdik. 20-25 haziran aralığında inşallah ilk hasadımızı yapacağız. Bunların da hasadının ardından yaptığımız planlamaya göre 1 Eylül’den itibaren 20 Eylül tarihine kadar 4 ayrı kademede toplam 110 bin adet kıvırcık ve ıceberg marul dikimini yapacağız. Onların da hasadını Ekim ayı sonunda başlayarak Aralık ayının son haftasında sezonu kapatacağız. Böylece yoğun bir sezonu tamamlayacağız. Tarımsal üretime katkıda bulunmaktan, ülkemiz ve milletimiz için üretmekten dolayı son derece mutluyuz. Üretim sezonu boyunca her zaman destek gördüğümüz Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Valiliğimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker ise Ziraat Mühendisi Fatih Tahtalı’ya teşekkür ederek, genç girişimcilerin tarımsal üretime katılmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. İl Müdürü Koçaker açıklamasında; "Tarım ve Orman Bakanlığımız tüm teşkilatlarıyla üreten çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecek. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzincan’da kurulan bu modern seralarda yılda 3 ürün alınıyor olması sektörün geleceği açısından son derece önemlidir. Buradaki önemli noktalardan biri de genç girişimcilerin sektörde gösterdiği çabadır. Kadınlara ve gençlere her zaman pozitif ayrımcılık yapan Tarım ve Orman Bakanlığımız cennet ülkemizin her köşesinde tarımın tüm dallarında desteğini sürdürmektedir. Erzincan her geçen sene üretimini artırmaya devam ediyor. İnşallah kısa vadede bölge illerine, orta vadede ise ihracata yönelik üretim yapmayı planlıyoruz. Tarıma gönül vermiş üreticilerimizin desteği ile, inanıyorum ki biz bunu başaracağız" diye konuştu.