POLİTİKA - 24 Eylül 2024 Salı 19:21

AK Parti ve CHP il başkanları birlikte demir dövdü

A
A
A
AK Parti ve CHP il başkanları birlikte demir dövdü

Bartın’da Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen programa AK Parti ve CHP il başkanları karşılıklı demir dövdü. Programa CHP’li Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ile yaptığı usta-çırak muhabbeti damga vurdu.


Bartın’da Ahilik Haftası kutlamaları, Demirciler çarşısında düzenlenen törenle kutlandı. Program, bol ve bereketli kazançlar için yapılan dua ile başladı. Dua ve konuşmaların ardından ise davetliler, çekiç, balyoz ve örs ile demir dövdü.


İlk olarak Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ile Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz çekiç, balyoz ve örsle demir dövdü. Daha sonra ise AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ve CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, birlikte demir dövdü.


AK Partili Başkan Arslan, eline aldığı çekiç ile CHP’li Başkan Akyol ise balyoz ile örs üzerinde demiri dövdü. Ardından ise Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ise Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ile birlikte demir dövmek için örsün başına geçti. Bu arada Akdeniz, elindeki Balyoz’u Belediye Başkanı Yalçınkaya’ya vermek istedi. Demir ustaları ise çekicin ustaların elinde olduğunu, balyozun ise çırakların kullandığını belirtti. Bunun üzerine Başkan Yalçınkaya, çekici kendi alırken, balyozu ise Akdeniz’e verdi. Demir ustaları, başkanların demir dövmesini beğendiğini ifade ederek, iş yeri sahibine her iki başkanı da işe almalarını istedi. Yaşanan usta-çırak muhabbeti ve yapılan espriler gülüşmelere neden oldu.


Esnafların meşaleler de yaktığı programın sonunda ise katılanlara çay ve simit ikram edildi



AK Parti ve CHP il başkanları birlikte demir dövdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’ın damak çatlatan yöresel lezzeti; Babukko tarifi! Zengin yemek kültürüyle ön plana çıkan Erzincan’da, geçmişten gelen lezzet babukko, modern dokunuşlarla günümüze taşınıyor. Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan babukko yemeği şimdilerde yıllardır süregelen gelenek ve kültürün yaşatılması adına sofralarda yerini alıyor. Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti babukko az malzemesi ile dikkat çekiyor. Un, su, süt, yağ ve tuzla hazırlanan babukko, hamurunun yoğurulmasının ardından fırına sürülerek pişiriliyor. Pişen babukko yemeğinin üzeri alınarak ufaltılıyor. Ardından hazırlanan bol tereyağlı ve sarımsaklı yoğurtla elde edilen harçla servis ediliyor. Babukko yemeğinin püf noktası ise tereyağı ve sarımsak kokusunun yemeğe geçmesi olarak belirtiliyor. Erzincan’ın yıllardır süregelen yemeği babukkonun tarifini veren Fatma Ballı, babukko yemeğinin eskiden düğünlerin olmazsa olmazı olduğunu aktardı. Ballı, “Özellikle Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde düğünlerde kaşığını alan düğüne gidermiş. Babukko ve yanında üzüm hoşafı ikram edilirmiş. Şimdilerde bu kalktı ama eskiden herkesin düğününde 4-5 çuval babukko yoğururlarmış.” diye konuştu. Ballı, yöresel lezzet babukko yemeğinin coğrafi işaret alma yolunda ilerlediğinin de altını çizerek, “Ürünlerin coğrafi işaret alınması yönünde Valimiz Hamza Aydoğdu’nun da oldukça hassasiyeti var. Kesme kadayıfa şu anda coğrafi işaret alındı. Ürünün tanıtımını bizler, valimiz ve diğer kurumlar gayet güzel yapıyoruz. Özellikle dışardan gelen öğrencilere tanıtıyoruz. Erzincan’ın kesme kadayıfını bilen çok kimse yoktu ama öğrendiler. Şimdi babukkoyu da aynı şekilde herkese öğreteceğiz.” dedi. Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Ömer Faruk Sarıtaş ise “Erzincan Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu’nun destekleri ve emirleri doğrultusunda Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak Erzincan için coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunduğumuz 11 ürünün tanıtımını ve takibini yapıyoruz. Coğrafi işaret tescil başvurusu yaptığımız ürünlerden en değerli olanlarından bir tanesi de babukko yemeği. Bugün babukko yemeğinin üretim safhalarını ve tanıtımını gerçekleştirdik. İnşallah çok kısa bir zamanda valimizin de destekleriyle Erzincan’ımız bu başvurusunu yapmış olduğumuz 11 tane coğrafi işaret tescilli ürününe kavuşacak.” şeklinde konuştu.
Niğde Geleceğin hemşirelerinden diyabete dikkat çeken etkinlik Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, NÖHÜ Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ve Diyabet Hemşireliği Derneği iş birliğiyle 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında diyabet hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Şehit Ömer Halisdemir Meydanında düzenlenen etkinlikte diyabet hastalığına ilişkin risk faktörlerini belirlemek amacıyla Niğde halkına yönelik tarama çalışmaları yapıldı. Etkinlik süresince katılımcıların boy, kilo ve kan şekeri ölçümleri gerçekleştirildi. Elde edilen verilerle bireylerin risk faktörleri belirlendi ve uzmanlar tarafından gerekli danışmanlık hizmeti sunuldu. Diyabet Hemşirelik Derneği ile iş birliği içerisinde, Niğde Belediyesi önünde açılan stantta halka diyabetle ilgili bilgilendirme yapıldı. “NÖHÜ Olarak Toplum Sağlığına Katkı Sunmayı Sürdürüyoruz” Etkinlik kapsamında kurulan standı ziyaret eden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, "Bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite vizyonuyla toplum sağlığına katkı sunmayı sürdürüyoruz. Üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen bu anlamlı etkinliğin diyabetle mücadelede erken teşhisin önemine ve söz konusu hastalığa yönelik farkındalık oluşturmak adına önemli bir adım. Emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.
Aydın Aydın Memecik Zeytini Avrupa’da tescillendi Aydın Ticaret Borsası tarafından 12 Kasım 2021 tarihinde PDO-TR-02813 referans numarasıyla Avrupa Birliği’ne menşe adı koruması ile başvurusu yapılan Aydın Memecik Zeytini, başvuru sürecini başarıyla tamamlayarak 15 Kasım 2024 tarih ve C/2024/6963 sayılı Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde ilan edildi. Aydın Ticaret Borsası’nın Aydın iline özgü tarımsal değerlerinin markalaşması ile ilgili yürütmüş olduğu çalışmalarda başarılı sonuçlar aldığını ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Memecik Zeytininin Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde ilan edilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Çondur, "Coğrafi işaretler, bir bölgenin belirli agro-ekolojik ve kültürel özelliklerini barındırması dolayısıyla oldukça değerlidir. Aynı zamanda coğrafi işaretler, yerelliğin ulusala taşınarak kırsalda üretilen ürünlerin katma değerli hale gelmesi ve üreticiye daha çok gelir sağlamasında önemli bir role sahiptir. Aydın Kestanesinden sonra Aydın Memecik Zeytinyağını Avrupa Birliği’nde tescilini sağlayan Borsamız, ilimizin tarımsal değerlerinin uluslararası pazarda tanınması adına Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarına ağırlık vermektedir. Başvurusunu yapmış olduğumuz Aydın Memecik Zeytini de tescillenmek üzere Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde ilan edilmiştir. Üç aylık itiraz süresinin sonunda Aydın Memecik Zeytinimiz Avrupa Birliği tescil belgesini almış olacaktır” dedi. Çondur "Avrupa Birliği coğrafi işareti ile ilimiz ekonomisine katma değer sağlayan Aydın Memecik Zeytinini, taklitlerinden koruyarak tüm dünyaya tanıtmış olacağız. Aydın Memecik Zeytinin Avrupa Birliği başvuru aşamasında danışmanlığımızı yürüten Huriye Özener’e, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Prof. Dr. Engin Ertan’a, Birlik Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Borsamız üyelerine ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Aydın Memecik Zeytini Aydın Memecik Zeytini, çeşidi bakımından sofralık zeytin olarak kullanılmasının yanı sıra zeytinyağı üretiminde de faaliyet göstermektedir. Aydın Memecik Zeytini özellikleri ve acılığı dolayısıyla işlenmeden doğrudan tüketilemez. Meyvenin karakteristik özelliklerinin ortaya çıkışında ve kalori değerinin belirlenmesinde; yağ oranı, içerdiği yağ asit miktarı ve fenolik bileşeni etkendir. Bölgedeki diğer zeytinlerle karşılaştırıldığında, ‘Aydın Memecik Zeytini’nde, zeytinin fenolik bileşenleri olan luteolin-7-glikosid, rutin, trans-sinamik asit, siyanidin-3-glikosid ve sitanidin-3-rutinosid miktarları daha yüksektir. Ayrıca acılık, çoğu Aydın Memecik zeytini tüketicisi tarafından belirtilen ayırt edici özelliktir. Bunun nedeni, yeşil, pembe ve siyah zeytinlerde bulunan yüksek polifenol içeriğidir.
Erzurum Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey 93 Harbi’nin en önemli kahramanlarından biri olan Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’in nadir bir fotoğrafı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve araştırmacı-yazar Taner Özdemir tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Sarıkamış’ta ailesiyle birlikte çekilen tarihi fotoğraf, Taner Özdemir’in titiz araştırmaları sonucu keşfedildi. Araştırmacı-yazar Taner Özdemir, “Fotoğrafa, internette "Bahri Bey" ismiyle yapılan aramalarla kolaylıkla ulaşılabiliyor. Fotoğrafın sahibine ulaşıldığında, Bahri Bey’in efsanevi mücadelesini daha geniş kitlelere duyuracak bir anma etkinliği düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu konuda yardımcı olabilecek herkesi, fotoğraf sahibine ulaşılması için destek olmaya davet ediyoruz. Aziziye Tabyası’nın 3 numaralı bölüm sorumlusu olarak, Miralay Bahri Bey, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında büyük bir cesaret sergileyerek Erzurum’un savunmasına önemli bir katkı sağlamıştır. Mehmed Arif Bey’in hatıratında, Bahri Bey’in cesaretine dair şu ifadeler yer almaktadır: “Kurşunlanan Bahri Bey, mendiliyle yarasını sararak, askere fark ettirmeden savaşa devam etti. Kimse yaralandığını anlamadı. Düşman püskürtüldükten sonra ise geri alınmasını ve yerine yeni bir komutan atanmasını istedi.” Ruslar tabyalara ulaştığında ağır yaralanan Bahri Bey, yarasını gizleyerek Erzurum’a haber göndermiş ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa ile irtibata geçmiştir. Bu kahramanlık, sadece askeri değil, aynı zamanda halkın fedakarlığını simgeler.” şeklinde konuştu. Taner Özdemir’in bu fotoğrafın, Miralay Bahri Bey’in kahramanlık hikayesini ve Erzurum’un savunmasındaki kritik rolünü bir kez daha hatırlatması açısından önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu“ Fotoğrafın sahibine ulaşıldığında, Bahri Bey’in anısını yaşatacak bir anma etkinliği düzenlenmesi planlanıyor. Aziziye Kahramanı, Türk milletinin hafızasında her zaman saygıyla anılacaktır.”