ÇEVRE - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 12:01

Erdek’te deniz çayırı katliamı

A
A
A
Erdek’te deniz çayırı katliamı

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yapılan plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı.


Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaşanan olaya tepki göstererek, sorumluların derhal tespit edilmesini ve haklarında gerekli yasal işlemin yapılmasını istedi.


Erdek’e bağlı Narlı Mahallesi’nde yapılan plaj temizliği sırasında, koruma altındaki önemli türler arasında bulunan deniz çayırlarının kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldığı ortaya çıktı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, binlerce kök deniz çayırının yanı sıra koruma altındaki pinalar da dahil deniz canlılarının zarar gördüğünü belirtti. Marmara Denizi’nde hayati öneme sahip olan deniz çayırlarının korunması gerektiğini vurgulayan Sarı, yetkililerin olayı inceleyip sorumluları tespit ederek gerekli yasal işlemleri başlatmasını talep etti.


Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Korunan türler arasında yer alan deniz çayırları, Erdek Narlı Mahallesi’nde plaj temizliği adı altında kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Uyaran vatandaşlara aldırış etmeden gün boyunca sürdürülen katliam esnasında binlerce kök deniz çayırı söküldü. İçlerinde yaşayan ve yine koruma altında bulunan pinalar dahil sayısız deniz canlısına zarar verildi.


Marmara Denizi’nde dört tür deniz çayırı yaşamakta olup, Akdeniz’e endemik Posidonia oceanica türü sadece Paşalimanı Adası ve Narlı Mahallesi kıyılarında çok sınırlı bir alanda yaşayabilmektedir. Deniz çayırları, tür fark etmeksizin kıyısal alanda tüm deniz canlıları için barınak, beslenme, üreme ve saklanma alanı olarak hayati önemdedir. Diğer taraftan deniz çayırları denizin akciğerleri olarak bilinir ve 1 m deniz çayırı alanı günlük ortalama 10 litre civarında oksijen üretir. Deniz çayırları sedimenti tutarak suyu berraklaştırır, kıyısal alanı dalga erozyonundan korur. Karbonu tutarak iklim krizine karşı mücadeleye katkı verir. Tüm bu özellikleri nedeniyle bütün dünyada ve ülkemizde deniz çayırları koruma altındadır.


Marmara Denizi 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinden sonra adalar da dahil olmak üzere Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş, her türlü kıyısal işlem doğrudan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının iznine bağlanmıştır. Müsilaj sonrası yapılan bilimsel çalışmalar derinlerde oksijenin azaldığını, bu yüzden köpek balığı ve vatoz gibi derinlerde yaşayan türlerin de kıyılara doğru geldiğini göstermektedir. Yani Marmara Denizi oksijen krizine maruz bir deniz olma yolunda ilerlemektedir. Bu yüzden deniz ekosisteminde oksijeni artıran, oksijen üreten deniz çayırlarının korunması yönünde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü projeler gerçekleştirmektir. Yani devlet, deniz çayırları korunsun diye şu zor ekonomik şartlarda para harcamaktadır.


Eğer daha berrak plaj istiyorsak, bunun yolu deniz çayırlarını sökmek değil, korumaktır. Zira deniz çayırları bulanıklık yapan askıdaki partikülleri tutarak suyu berraklaştırır. Diğer taraftan deniz çayırları, 1 saatte 6 litre deniz suyunu filtre eden pinaların en önemli yaşam alanıdır. Deniz çayırlarına verilen her zarar, denizin oksijen üretim kapasitesinin azaltılması ve doğrudan oksijensiz bölgelerin genişlemesine yardımdır. Plajda ayağına deniz çayırı değdiğinde rahatsız olanlar, denize girerken basit bir deniz patiği giyerek önlem alabilir.


Erdek Narlı Mahallesi İskelesi solunda kalan plaj bölgesinde 29-30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen deniz çayırı katliamı tam bir şuursuzluk örneğidir. Bunu hiçbir kamu kurumunun yapmayacağı açıktır. Zira bu konuda ilgili Bakanlığa bir izin talebinde bulunulmamıştır. Çayır düşmanlarının bilinçli bir şekilde hafta sonunu tercih ettikleri anlaşılmaktadır. İlgili kamu kurumlarının denetim görevi mesai saatleriyle sınırlı değildir. Bu durum derhal incelenerek sorumlular tespit edilmeli ve haklarında gerekli yasal işlem yapılarak kamuoyu bilgilendirilmelidir” dedi.



Erdek’te deniz çayırı katliamı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Akıllı konteynerlere bir ayda 350 kilo atık atıldı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Bağımsız Atık Toplayıcıları’ projesi kapsamında kentin 20 noktasına akıllı konteynerler yerleştirildi. Konteynerlere bir ayda 350 kilogram atık atıldı. Muratpaşa Belediyesi’nin geçimini enformel atık toplayarak sağlayanların belediye sistemine entegre edilmemesiyle kent temizliği ve güvenliği gibi birçok alanda sonuçları olacak ‘Bağımsız Atık Toplayıcıları’ projesinin ilk ay verileri belli oldu. Proje kapsamında 20 akıllı atık toplama konteyneri, Yeşilbahçe, Şirinyalı, Kırcami ve Demircikara mahallelerine yerleştirildi. Kimlik kartı, kredi kartı ve NFC özellikli cep telefonlarıyla çalışan akıllı konteynerlere, kent sakinleri, ayrıştırdıkları kağıt, plastik, cam ve metal atıkları bırakıyor ve el sensörüyle konteyneri kilitliyor. Kayıtlı bağımsız atık toplayıcısı ise atık toplama noktalarından kartlarını okutarak kent sakinlerinin ayrıştırılmış olarak bıraktığı atıkları alabiliyor. İlk ayda 217 Muratpaşa sakini toplam 350 kilogram atığı akıllı konteynerlere bıraktı. Sayıları 61’e ulaşan kayıtlı atık toplayıcısı da kent sakinlerinin attığı atıkları topladı. Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Bağımsız Atık Toplayıcıları’ projesi kapsamında kentin 20 noktasına akıllı konteynerler yerleştirildi. Konteynerlere bir ayda 350 kilogram atık atıldı. Muratpaşa Belediyesi’nin geçimini enformel atık toplayarak sağlayanların belediye sistemine entegre edilmemesiyle kent temizliği ve güvenliği gibi birçok alanda sonuçları olacak ‘Bağımsız Atık Toplayıcıları’ projesinin ilk ay verileri belli oldu. Proje kapsamında 20 akıllı atık toplama konteyneri, Yeşilbahçe, Şirinyalı, Kırcami ve Demircikara mahallelerine yerleştirildi. Kimlik kartı, kredi kartı ve NFC özellikli cep telefonlarıyla çalışan akıllı konteynerlere, kent sakinleri, ayrıştırdıkları kağıt, plastik, cam ve metal atıkları bırakıyor ve el sensörüyle konteyneri kilitliyor. Kayıtlı bağımsız atık toplayıcısı ise atık toplama noktalarından kartlarını okutarak kent sakinlerinin ayrıştırılmış olarak bıraktığı atıkları alabiliyor. İlk ayda 217 Muratpaşa sakini toplam 350 kilogram atığı akıllı konteynerlere bıraktı. Sayıları 61’e ulaşan kayıtlı atık toplayıcısı da kent sakinlerinin attığı atıkları topladı.
Erzurum Vali Çiftçi: “Erzurum Anadolu’nun kilididir” Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a Gelişinin 105. Yıl dönümü mesajı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erzurum’un uğradığı işgaller ve yaşadığı mezalimlere rağmen birçok kez düşmana geçit vermeyerek her daim Anadolu’ya geçişin kutlu kapısı olduğunu ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, “Türk tarihinde önemli vazifeler üstlenmiş serhat bir şehirdir. İşgallere rağmen hür yaşamak iradesinin ifadesiyle Erzurumlular, "Vilayet-i Şarkiye Ermenistan Olamaz!" diye ayağa kalkarak Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapmak suretiyle Milli Mücadele’nin yolunu aydınlatan önemli bir merhale olmuştur. 3 Temmuz 1919’da Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa, 3. Ordu Müfettişi olarak Erzurum’a gelişi sırasında ilk olarak Ilıca’da karşılanmış; şâhit olduğu vatan sevdalısı milli şuur karşısında "Bu milletle neler yapılmaz!" ifadelerini kullanmıştır. Yaklaşık iki ay boyunca kaldığı Erzurum’da gerçekleştirdiği faaliyetler, aziz vatanın işgallerden kurtarılması yolunda mühim bir rol oynamıştır.” dedi. “Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı şehir” Tarihimizin dönüm noktasında Erzurum Kongresi ile ilan edilen "Milli sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür, birbirinden ayrılamaz." kararı zafere giden yolda rehber olduğunu dile getiren Vali Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti, “Türk milletinin tarihi misyonunda Anadolu’nun kilidi olma özelliğini her zaman koruyan Erzurum, böylelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı şehir olmuştur. Kurtuluş Mücadelemiz açısından çok büyük önem arz eden Erzurum günlerini anlatırken Mustafa Kemal Paşa, "Burada gördüğüm, bu samimiyet, mertlik, vefakârlık benim memleketi kurtarmak için her türlü fedakârlığı yapmak hususunda azim ve kuvvetimi tezyid etmişti (arttırmıştı)." diye seslenmiştir. Aradan geçen 105 yıla rağmen Milli Mücadele’nin mihenk taşı olan Erzurum; Dadaşların samimiyeti, mertliği ile bu kutlu günlerdeki milli birlik ve beraberlik ruhunu sürdürmekte ve vatan sevdalısı gönüllerin sarsılmaz kalesi olma vazifesini korumaktadır. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde istiklâlimiz ve istikbalimiz için canla başla çalışan 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa ile dönemin Erzurum Valisi Münir Bey (Akkaya) gibi birçok vatanperver kahramanımızı ve aziz vatanımız uğruna canlarını feda etmiş olan tüm şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”
Eskişehir Dans gruplarından Başkan Dökmeci’ye ziyaret Sivrihisar’da düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali için Eskişehir’e yurt dışından gelen dans grupları Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci’ye ziyarette bulundu. Sivrihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali, Eskişehir’in kültür ve sanat sahnesine renk katıyor. Bu yıl da büyük bir coşkuyla başlayan festival çerçevesinde; şehirde bulunan Ukrayna, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC), Meksika ve Bulgaristan’dan gelen 5 ayrı yabancı dans grubu Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci’yi makamında ziyaret etti. Ziyaretçiler, festival için hazırladıkları gösterilere dair heyecanlarını Başkan Dökmeci ile paylaştılar. "Şehrimizi danslarıyla renklendireceğiniz için şimdiden teşekkür ederim" Her biri kendi kültürlerinden izler taşıyan dans ekipleri, Başkan Habil Dökmeci’ye yöresel hediyelerini takdim ettiler. Ziyaret sırasında Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, konuklarına ilçede ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Sizleri medeniyetler diyarı, turizmin başkenti olan Sivrihisar’ımızda ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Festival boyunca şehrimizi danslarıyla renklendireceğiniz için şimdiden teşekkür ederim" dedi. Başkan Dökmeci, katılımcılara ve Sivrihisar’ın simgesi olan Nasreddin Hoca şiltleri dans gruplarına hediye de verdi.