GÜNDEM - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 12:26

98. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Bandırma’da coşkuyla kutlandı

A
A
A
98. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Bandırma’da coşkuyla kutlandı

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümü törenle kutlandı.


Bandırma Bölge Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen program, Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Daha sonra denize açılan protokol üyeleri, deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.


Bandırma Bölge Liman Başkanlığı’ndan Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Yalçın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın Ulu Önder Atatürk’ün Türk milletine armağan ettiği en büyük değerlerden biri olduğunu vurguladı. Yalçın, "Ulusumuzun bağımsızlık ve özgürlük savaşı sonrası, ülkemiz Cumhuriyet ile aydınlanma çağına girmiştir. Bu süreçte, zenginliğimizin ülkemiz insanı tarafından değerlendirilmesi için çalışılmıştır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Yasası bu adımlardan biridir. 19 Nisan 1926’da kabul edilen “Türkiye sahillerinde Nakliyat-ı Bahriye ve limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun” ile Türk liman ve iskeleleri arasında taşımacılık Türk bayrağı taşıyan gemilere verilmiş, ayrıca balıkçılık, limancılık, kurtarma gibi hizmetler Türk vatandaşlarına bırakılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan kabotaj hakkı, Türk denizciliğine ulusal bir kimlik kazandırmış ve Türk Deniz Ticareti’nde bir dönüm noktası oluşturmuştur. Denizler, iletişim, kültür, ekonomi, ticaret ve bilimin yayılış kaynaklarından biridir. Bu nedenle, milli menfaatlerimizi korumak ve dünyaya miras bırakmak için denizciliğe uygun bir strateji belirlemeliyiz. Denizciliğin önemini vurgulamak ve bu bilinci oluşturmak zorundayız. Bu vesile ile Türk tarihimizde denizcilik alanında iz bırakan tüm büyüklerimizi ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Denizlerde her daim Türk Bayrağı’nın dalgalanması dileği ile 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun” dedi.


Törene, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Garnizon Komutan Vekili Hava Ulaştırma Albay Alihaddin Özdemir, Bandırma Liman Başkanı Kürşat Ayıldız ve bazı daire müdürleri katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.


Kutlamalarda sahil güvenlik ekipleri ve protokol üyeleri denize açılarak, deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.


Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikler çerçevesinde lokma hayrı gerçekleştirilecek ve balık halinde balık ekmek ikramında bulunulacak.



98. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Bandırma’da coşkuyla kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu, yangınlara karşı uyardı Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu, anız yakma sonucunda çıkan yangınların can kaybına, doğa tahribatına ve milyarlarca liralık maddi zararlara neden olduğuna dikkat çekti. Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulundan yapılan açıklamada, anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu ve tarımsal verimliliği düşürdüğünü belirtti. Bu yöntemden vazgeçilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, anız yakmanı toprak yüzeyinde ve altında yaşayan canlıların yanmasına, hava kirliliğinin artmasına ve topraktaki mikroorganizmaların yüzde 70’inin zarar görmesine sebebiyet verdiği ifade edildi. Açıklamada, “anızı parçalayarak toprağa karıştırmanın en iyi çözüm olduğu da vurgulandı. Açıklamada, “Türkiye’de birbiri ardına çıkan anız yangınları ekolojik dengenin bozulmasına ve canlı türlerinin yok olmasına yol açarken, aynı zamanda tarım arazilerinin verimliliğini de düşürüyor. Atmosfere salınan zararlı gazlarla hava kirliliğini artıran bu yangınlar, insan sağlığını ve yaşamını da tehdit ediyor. Ayrıca yangınların kontrol altına alınması için harcanan büyük maliyetler, önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. Özellikle tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın ilçelerinde, anız yakımından kaynaklı yangınlarda ciddi artış gözlemlendi. Şanlıurfa’da son 2 haftalık dönemde, 206 kişiye anız yakımı sebebiyle 15 bin dekar alanın zarar görmesinden ötürü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce 14 milyon TL tutarında para cezası uygulandı” ifadelerine yer verildi.
Denizli Check-up yaptırmaya geldiği hastanede bağırsağında tümör olduğunu öğrendi Mehmet Ali Akkuş Denizli Özel Tekden Hastanesi’ne rutin check-up yaptırmak için müracaat etti. Yapılan tetkikler sonucunda onikiparmak bağırsağında tümör olduğu fark edildi. Check-up sayesinde erken teşhis edilen tümör ameliyatla alındı. Mehmet Ali Akkuş rutin check-up yaptırmak için Denizli Özel Tekden hastanesine müracaat etti. Herhangi bir şikayeti olmayan ve sadece kontrol için check-up yaptırmak isteyen Akkuş’un yapılan tetkikler sonucunda vücudundaki kan miktarının düşük olduğu anlaşıldı. Hastanın kan miktarı düşüklüğünün sebebini araştırmak için yapılan tetkiklerde onikiparmak bağırsağında tümör olduğu teşhis edildi. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla hasta Akkuş sağlığına kavuştu. Denizli Özel Tekden Hastanesine rutin check-up yaptırmak için başvurduklarını belirten hasta Mehmet Ali Akkuş “Yapılan kontrollerde kan seviyesinde yüksek düşüklük olduğu tespit edildi. Bu da vücutta bir rahatsızlık var anlamındaymış. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin bey başka tetkikler istendi. Yapılan bu tetkiklerde bağırsaklarımda yara olduğunu gün yüzüne çıktı. Bu sefer MR istediler burada yaranın tam büyüklüğünü tespit ettiler. Tam teşhis konuldu. 1 hafta da erken teşhisle hastalığıma müdahale ettiler sağlığıma kavuşturdular. Check- up ile erken teşhisin önemini şimdi daha iyi anladım” dedi. Sağlınızı riske atamayın yılda bir seferde olsa mutlaka check-up kontrollerinizi yaptırın Genel sağlık kontrolü olan check-up yılda en az bir kere yapılması gerektiğini dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin yılanın başını küçükken ezeceksin prensibiyle erken teşhisle hasta Akkuş’un sağlığına kavuştuğunu belirtti. Dr. Tekinin yaptığı açıklamada; “ Bizde insan olarak gençlik yaşlılık gibi evrelerden geçiyoruz. Sağlık kontrollerimizi yılda bir kerede olsa check-up’la denetlemek gerekiyor. Mehmet Ali bey bize check-up yaptırmak için gelmişti. Yapılan tetkiklerde vücuttaki kan miktarının azaldığını gördük. Bunu araştırmamız sonucumda da onikiparmak bağırsağında tümör olduğunu tespit ettik. Hastanın rahatsızlığını tespit etmeden önce ağrı ve sancı gibi herhangi bir şikayeti yoktu. Sadece biraz halsizlik şikayeti vardı. Ama check-up kontrollerinde bu hastalığı tespit edildik. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Bugün ameliyatımızın 5’inici günü hastamız yemeğini yiyor, ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor. Hastamızı bugün taburcu ediyoruz. Eğer hastamız check-up yaptırmasaydı bu hasatlığı belki de daha ilerleyecekti. Hayatını tehdit edecek aşamalara gelebilecekti. Ama yılanın başını küçükken ezmek deyinin prensibiyle hasatlık daha oluşma aşamasında tespit edilip hastamız sağlığına kavuştu” ifadelerini kullandı.