SAĞLIK - 20 Ekim 2024 Pazar 10:32

Koçarlı’da okul kantinleri denetlendi

A
A
A
Koçarlı’da okul kantinleri denetlendi

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde öğrencilerin okulda sağlıklı gıda tüketmeleri ve hijyenik ortamlarda alışveriş yapmaları amacıyla okul kantinleri denetlendi.



Her gün binlerce öğrenciye hizmet veren okul kantinlerinde Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetimler aralıksız sürüyor. Bu çerçevede Koçarlı’da da okul kantinleri denetlendi. Muhtemel gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve öğrencilerin hijyenik ortamlarda alışveriş yapması amacıyla kontroller gerçekleştirilirken, ekipler gıda ürünlerini tek tek inceledi. Ürünlerin “okul gıdası” standartlarına uygun olup olmadığı da bakılırken ürünlerin son tüketim tarihi ve etiket kontrolleri yapıldı. Hijyen, çalışma ortamı gibi konularda denetimler de gerçekleştirilirken kantin işletmecilerine öğrenci sağlığını tehdit eden ürünlerin satışına müsaade edilmediği hatırlatıldı. Yönetmeliğe aykırı hareket eden kantincilere ise cezai işlem uyguladı. Öğrencilerin okulda sağlıklı gıda tüketmeleri ve hijyenik ortamlarda alışveriş yapmaları adına kantin denetimlerinin yıl boyunca devam edeceği öğrenildi.



Denetimler ile ilgili Koçarlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlçemizde bulunan okulların kantin ve yemekhaneleri personelimiz tarafından denetlendi” ifadeleri yer aldı.



Koçarlı’da okul kantinleri denetlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha Türkiye’ye geliyor Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha’yla 21 Ekim’de bir araya gelecek. Bakan Fidan’ın görüşmelerde, Ukrayna’yla çok boyutlu ilişkilerin seyrinden duyulan memnuniyeti dile getirmesi, Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteğini yinelemesi, savaşın yayılmasının giderek artma tehlikesinin ele alınması bekleniyor. Ayrıca Fidan’ın, Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin, savaşa uluslararası hukuk temelinde, adil ve kalıcı bir çözüm sağlanmasına yönelik girişimlere destek vermeye hazır olduğunu vurgulaması ve diplomatik çözümün, müzakere süreçlerine tüm tarafların katılımıyla gerçekleşebileceğinin altını çizmesi öngörülüyor. Ukrayna ile ilişkilerde önemli ilerleme Bakan Fidan, Ukrayna’ya son ziyaretini 25 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirmişti. Ukrayna’dan Türkiye’ye Dışişleri Bakanı düzeyinde son ziyaret ise 3 Aralık 2020 tarihinde dönemin Bakanı Dmitro Kuleba tarafından yapılmıştı. Fidan, önceki dönemde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak görevde bulunmuş olan Bakan Sibiha’yla en son, 9 Ekim tarihinde Dubrovnik’te düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi marjında bir araya gelmişti. Türkiye-Ukrayna ilişkileri 2011 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltilmiştir. Bu süreçte, ekonomi, enerji ve savunma sanayii alanları başta olmak üzere, ikili iş birliğinde önemli ilerleme sağlanmıştır. Savaşın başlamasının ardından barış girişimleri ve bölgesel güvenlik başlıkları da ikili ilişkilerde ön plana çıkmaya başlamıştır. Bakan Sibiha’nın ziyareti, Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş birliğinde yakalanan ivmenin artırılmasına imkan tanıyacak. Söz konusu ziyaret sırasında, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında diplomat değişimi alanında bir Mutabakat Zaptı ile 2025-2026 dönemine ilişkin bir İstişare Eylem Planı imzalanması öngörülüyor. Savaşa rağmen ikili ticaret hacmi artıyor Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 2023 yıl sonunda 7,3 milyar dolar olarak kaydedildi. İkili ticaret hacmi devam eden savaşa rağmen artmaya devam ediyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın önümüzdeki dönemde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Türkiye’nin savaş sürecindeki tutumu Türkiye, hem insani hem de ekonomik boyutlarıyla savaşın etkilerini hafifletmeye yönelik girişimlerini sürdürüyor. Türkiye, 2022 Mart ayında Ukrayna ve Rusya Federasyonu taraflarını ilk defa bir araya getiren toplantılara ev sahipliği yapmıştı. Türkiye ayrıca, BM ile birlikte Karadeniz Tahıl Koridoru girişimi kapsamında yaklaşık 33 milyon ton Ukrayna tahılının ihracatına imkan sağlamıştı. Türkiye aracılığıyla taraflar arasında esir takası gerçekleştirilmişti. Türkiye bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için aktif diplomatik rol üstlenmeye devam ediyor.
Adana AK Parti Sözcüsü Çelik: "Bebek katilleri en ağır cezayı alacak" AK Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, "’Yenidoğan Çetesi’ bebeklerin öldürülmesine dönük olarak ortaya çıkartılan bir cinayet şebekesidir. Hukuk vasıtasıyla hepsi en ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi. Çelik, Ramazanoğlu Camii Konferans Salonu’nda, AK Parti Çukurova 7. Olağan İlçe Kongresine katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen ve yoğun bakımdaki bebekleri öldürüp para alan şüpheliler hakkında konuştu. Çelik, "Yenidoğan Çetesi" üyelerinin en ağır cezayı alacağını belirterek, "Yenidoğan Çetesi bebeklerin öldürülmesine dönük olarak ortaya çıkartılan bir cinayet şebekesidir. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu cinayet şebekesi bütün uzantılarıyla, bütün bağlantılarıyla tam olarak ortaya çıkartılacak ve hukuk vasıtasıyla hepsi en ağır cezayı alacak. En ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi. Çelik, bir yıldır devam eden İsrail soykırımına da sert tepki gösterdi. Çelik İsrail’in dalga geçer gibi hareketler sergilediğini belirterek, "Hem öldürüyorlar hem de dalga geçer gibi gıda paketi atmaya çalışıyorlar" diye konuştu. Çelik, şöyle devam etti: "Ama sonuçta insanlık bir şey gördü. O gördüğümüz Batı’nın sokaklarında yankılanıyor. Batı’nın üniversitelerinde yankılanıyor. İnsan onuru, adalet, hakkaniyet ne olursa olsun diz çökmez." İsrail’in her yeri işgal etmek istediğini söyleyen Çelik, "Soykırım şebekesi İspanya gibi Filistin hükümetini tanıyan birkaç Batılı ülke dışında bütün Batılı ülke hükümetlerini ve bakanlar kurulunu işgal etmiş durumda" dedi.
Bursa Yıldırım’da yerinde yönetim Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, mahalle ve esnaf ziyaretleri çerçevesinde Selçukbey Mahallesi sakinleriyle buluşup istek ve önerileri dinledi, devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Selçukbey Mahallesi’ni ziyaret ederek bölgede yapılan çalışmaları yerinde inceledi, esnaf ve mahalle sakinleri ile bir araya geldi. Mahalle ziyaretleriyle, belediye makamını vatandaşın ayağına götürdüklerini ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Mahallelerimizin hangi hizmete ihtiyacı olduğunu, o mahallenin sakinlerinden daha iyi kimse bilemez. Bu nedenle biz de hizmet ve projelerimizi sahada, hemşehrilerimizi dinleyerek şekillendiriyoruz. Yaptığımız bu ziyaretler ile mahallelerin hizmet ihtiyaçlarını tespit ederken, hemşehrilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesine katkı sağlayacak hizmetleri istişarelerle mahallelerimize götürmeyi planlıyoruz” dedi. Her mahallenin öncelikli ihtiyaçları ve ana problemlerini tespit ettiklerini söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, “Yıldırım’ın her köşesine hizmet götürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Selçukbey Mahallesi’nde çalışmalarda sona geldiğimiz Dr. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceledik, hemşehrilerimizle buluştuk, esnafımızı ziyaret ettik. Vatandaşlarımızın taleplerini dinledik ve projelerimizle ilgili kendilerine bilgi verip fikirlerini aldık. Hepimiz için çok faydalı bir buluşma olduğu kanaatindeyim. Bu buluşmalarda ortaya konulan ortak akıl çok değerli. Yıldırım’ı, ortak akılla, el ele yönetmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Erzurum Erzurum’dan 3 ürüne daha coğrafi işaret geldi Türkiye’deki iller içinde sahip olduğu 55 coğrafi işaretli ürünle ülke sıralamasında 3. sırada yer alan Erzurum’dan 3 ürün için daha tescil alındı. 12 Nisan 2021 tarihinde Erzurum Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Kurumu’na mahreç işareti “Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar” ürün grubundan “Erzurum Babaanne Pastası / Erzurum Pastası ve Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi” ve “Yemekler ve çorbalar” ürün grubundan "Erzurum Patates Boranisi" 1 Ekim 2024 tarihi itibariyle coğrafi işaret aldı. Böylece Erzurum’un coğrafi işaretli ürün sayısı 58’e çıkmış oldu. 58 ürün için coğrafi işaret alındı Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. İşte Erzurum’dan çıkıp Türkiye’ye hatta dünyaya ün salmış coğrafi işaretli tadlar ve ürünler; Erzurum Babaanne Pastası / Erzurum Pastası, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Patates Boranisi, Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Tatar Böreği ,Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyesi, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi, Erzurum Pastırmas,ı Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Eriştesi, Erzurum Ekşili Dolma, Erzurum Tereyağı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu, Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Gliko, Erzurum Şalgam Dolması ,Erzurum Et Kavurması, Erzurum Kıtlama Şekeri Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması, Erzurum Yumurta Pilavı, Hasankale Lavaşı, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Demir Tatlısı ,Erzurum Çortutu Pancarı, Karnavas Bezi, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli, Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Su Böreği, Narman Şeker Fasulyesi, İspir Kaymağı, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hınıs Fasulyesi, Oltu Taşı, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kadayıf Dolması, İspir Kuru Fasulyesi , Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Civil Peyniri ve Karnavas Dut Pekmezi 16 ürün daha tescil bekliyor Tarih, kültür ve kış turizminin yanında aynı zamanda gastronomi şehri olan Erzurum’da 16 ürün ve yiyecek tescil için gün sayıyor. Bunlar; Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekmek, Hasankale Güveci, Pasinler Köfte, Erzurum Geven Balı, Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği ve Hınıs Köftesi olarak sıralanıyor.
Mersin Başkan Seçer, depremzedelerin dayanışma günü etkinliğine katıldı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de yaşayan Hataylı depremzedelerin ’Dayanışma Günü Etkinliği’ne katılım sağladı. Akdeniz ilçesi Kültür Mahallesi’nde, 6 Şubat depreminden sonra Mersin’e taşınan Rabia ve Recai Şahutoğlu tarafından işletilen bir kafede 2. düzenlenen etkinliğe, Mersin’de yaşayan Hataylı depremzedeler yoğun katılım gösterdi. Başkan Seçer, Mersin’de yabancılık hissetmemeleri gerektiğini söyleyerek, Mersin’in de halkların alışkanlıkları, kültürleri ve etnik yapıları itibariyle Hatay’a çok benzediğinden söz etti. Seçer, “Hepimizin çok üzüldüğü olaylarla karşı karşıya kaldık. Çok kayıplar yaşandı. Ailelerde bölünmeler ve parçalanmalar oldu. Bunlar tabi bir birey için ve aileler için çok büyük toplumsal travmalar” dedi. Mersin halkının da Hatay halkının o süreçte yaşadığı duyguları hissettiğini kaydeden Seçer, “Mersin çok kültürlü bir yerdir, çok farklı bölgelerden ve kültürlerden insanların gelip yaşadığı göçmen bir kenttir. Bu renklilik ve çeşitlilik içerisinde o insanlar, buraya yoğun olarak gelen Hataylıların, Kahramanmaraşlıların ve Adıyamanlıların ve diğer deprem bölgesinden Mersin’e gelen insanların acısını, ıstırabını ve duygularını derinden yaşadılar ve ellerinden geleni yaptılar” diye konuştu. “Biz devlet sisteminin imkânlarını sizlere kullandık” Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak o dönemde depremzedelere verilen hizmetlerin bir ‘yardım’ değil, ‘doğru bir aracılık’ olduğunu söyleyen Seçer, “Biz devlet sisteminin imkânlarını sizlere kullandık. Bu sistemin kaynakları da zaten sizin vergileriniz, ekstra yapılmış bir şey yok. Sadece biz doğru bir iş yaptık. ‘Dönem; deprem bölgesinde mağduriyet yaşayan, zarar görmüş, acı çeken vatandaşlarımızın acısının azalmasına yönelik, yaralarının sarılmasına yönelik yapılacak çalışma dönemidir’ dedik ve bunu yaptık” ifadelerini kullandı. “Millet olmanın unsuru; birbirine sıkıntılı ve acılı dönemde yardımcı olmak ve sarılmaktır” Seçer, Mersin’in de depremi hissettiğini ama yıkıntı yaşanmadığını aktararak, Mersin Büyükşehir olarak depremin yaşandığı illere ekipleri hızlıca intikal ettirdiklerini hatırlattı. Depremin ikinci günü de bölgeye gittiğini anlatan Seçer, “Orada gördüğümüz tablo herkesin tahayyül edeceği bir tablo değil. Ancak yaşayan, gören, hisseden bilir” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak hatlardan çektikleri otobüsler ile Mersin’e depremzedeleri taşıdıklarını da anlatan Seçer, “Mersinliler hiç bundan imtina etmedi. Yurtları da otelleri de spor salonlarını da hepsini barınacak noktaya getirdik, el birliğiyle herkes elinden geleni yaptı. Zaten bir millet olmanın unsuru, birbirine bu sıkıntılı ve acılı dönemde yardımcı olmak ve sarılmaktır. Biz de bu vatanın evlatlarıyız, etnik kökenimiz ne olursa olsun biz kardeşiz. Hep beraber olalım. Rahat olun biz buradayız. Mersin hoşgörülü, huzurlu ve güvenli bir yerdir. Bize ihtiyaç olursa biz buradayız” şeklinde konuştu. Başkan Seçer’e Hatayspor atkısının da hediye edildiği etkinlikte pek çok depremzede Mersin Büyükşehir tarafından kendilerine uzatılan yardım eli ve destekler için teşekkür etti.
Bursa Yıldırım’da Akademi Konuşmaları başladı Yıldırım Belediyesi’nin Bursa Teknik Üniversitesi iş birliği ile düzenlediği ‘Akademi Konuşmaları’ programlarının ilki Ortadoğu’da Bölgesel Savaş Riski: İran-İsrail Gerilimi konu başlıklı söyleşi ile başladı. Yıldırım Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ‘Akademi Konuşmaları’nın startını verdi. Kentin kültür ve sanatta parlayan yeni yüzü olan Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen program serisinin ilki Doç. Dr. İsmail Akdoğan, Dr. Öğretim Üyesi Furkan Polat, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Küpeli’nin anlatımıyla gerçekleştirilen ‘Ortadoğu’da Bölgesel Savaş Riski: İran-İsrail Gerilimi’ konu başlıklı söyleşi ile başladı. İki haftada bir Cuma günleri gerçekleştirilecek akademik programlar ile katılımcılar güncel meseleleri alanında uzman isimlerden dinleme ve tartışma imkanı bulacak. Geleneğin birikimi ve gelecek arasında köprü Yıldırım Belediyesi olarak bir yandan şehrin fiziki inşasını sürdürürken diğer yandan da kentin ruhunu ayağa kaldırmaya gayret ettiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Binlerce yıllık tarihi, inancı, kültürü, ilmi ve mimariyi Yıldırım’da yaşatmak, geçmişten koparmadan şehrin geleceğini şekillendirmek konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Yıldırım Belediyesi olarak bu çalışmalar çerçevesinde 19’uncu yüzyılda Müslüman Türk iş insanlarının kurduğu ilk ipek tesisi olma özelliğini taşıyan, Bursa’nın önemli sivil mimari örneklerinden Tarihi Osman Fevzi Efendi Konağı’nı restore ederek çağımızın önemli fikir insanlarından biri olan Alev Alatlı’nın adının yaşatıldığı bir şehir düşünce ve sanat merkezine dönüştürdük. Aslına sadık kalarak ve tarihi dokusunu koruyarak ayağa kaldırdığımız tesiste gerçekleştirilecek şehir, düşünce ve sanat merkezli çalışmalarla, akademik bilgi ve uygulamalar bir araya getirilerek şehre dair kalıcı düşünceler üretilecek. Kent meselesine yaklaşımda geleneğin birikimi ile gelecek arasında bir köprü kurulacak” dedi. Gençlik için ‘Yldırım’ iş birliği Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nin kentin entelektüel ve ilmi birikimine önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar ile sık sık bir araya gelip, gençlerimize ve kentimize nasıl daha fazla katkı sunarız noktasında neler yapabiliriz diye istişarelerde bulunuyoruz. Gençlerimizin, üretip alın teri dökerek ortaya çıkardığı her eser insanlığa fayda sağlayacak. Yüzünü bize dönmüş, umudunu bizden bekleyen insanlara güç verecek. Kentimizin geleceği için ortak akılla çalıştığımız rektörümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar ise, “Yıldırım Belediyesi iş birliği ile iki haftada bir halkımıza açık olarak düzenleyeceğimiz ve akademisyenlerimizin konuşmacı olarak katılacağı Akademi Konuşaları’nın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yıldırım Belediyesi ve BTÜ olarak, yerel yönetim üniversite iş birliği konusunda örnek çalışmalara imza atıyoruz. Belediyemiz ile yürüttüğümüz çalışmalar ile öğrencilerimizin şehir aidiyeti ve Yıldırımlı kimliği önemli ölçüde artıyor. Kurumumuza ve öğrencilerimize desteklerinden dolayı Başkanımız Oktay Yılmaz’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.