GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 09:35

Efeler’de gece eğitimleri devam ediyor

A
A
A
Efeler’de gece eğitimleri devam ediyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde gece eğitimlerine devam eden ilçe tarım ekipleri, üreticileri bilgilendiriyor.



Üreticilerin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi hedefiyle çalışmalarına devam eden Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gece eğitimlerine de devam ediyor. Bu çerçevede üreticiler ile bir araya gelen ilçe tarım ekipleri, Karahayıt Mahallesi’ne gitti. Hayvan hastalıklarının önlenmesinden hayvan hareketlerinde dikkat edilecek hususlara kadar birçok önemli konuda bilgilendirme yapılırken, ayrıca üreticilere tarımsal ve hayvansal yeni destekleme konuları da detaylıca anlatıldı. Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde ilçe genelinde gece eğitimlerinin devam edeceği öğrenildi.



Efeler’de gece eğitimleri devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun El-ayak-ağız hastalığı erişkinlere de bulaşabiliyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, son dönemde çocuklarda oldukça fazla görülen el-ayak-ağız hastalığının, damlacık yoluyla erişkinlere de bulaşabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu. El-ayak-ağız hastalığı, son dönemde okul ve kreş çağındaki çocuklarda oldukça sık görülmeye başlandı. Damlacık yoluyla bulaşan ve deride döküntü, kabarcık gibi belirtiler gösteren hastalık hakkında bilgilendirmede bulunan Medicana Sağlık Grubu Doktorlarından Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, tedbir alınması gereken hususları açıkladı. “Ateş, avuç içi, ayak tabanlarında döküntü, iştah kaybı ve yutma zorluğu belirtilerine dikkat” Hastalığın belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, “Ateş, boğaz ağrısı, dil, diş etleri ve yanakların iç kısmında kabarcık şeklinde lezyonlar, avuç içi ve ayak tabanlarında döküntü, bebek ve küçük çocuklarda huzursuzluk, iştah kaybı ve yutma zorluğu şeklinde belirtileri vardır. El-ayak-ağız hastalığı, küçük RNA virüsleri olan döküntülü bir hastalıktır. Hastalık damlacık yoluyla bulaşır bu nedenle okul ya da kreşteki çocuklar arasında bulaşması kolay olur. El- ayak-ağız hastalığı şüphesi olan çocuklarda pediatri hekimi çocuğun bilgilerini aileden aldıktan sonra fiziki muayeneyi yaparak tanısını koyar. Laboratuvar tetkikleriyle de desteklenir. El-ayak-ağız hastalığı tedavisi için özel bir uygulama yoktur. Bu hastalığının belirtileri genellikle 7 ila 10 gün içinde düzelir. Ağız yaralarının ağrısını hafifletmek için topikal oral anestezikler, çeşitli ağrı kesici ateş düşürücüler semptomları azaltmak için kullanılmaktadır. Hastalık döneminde sıvı tüketiminin artırılması, liften zengin, probiyotik içerikli gıdalarla beslenilmesi iyileşme açısından önemlidir. Ayrıca çocuk hastalık süresince dinlendirilmelidir” dedi. “El-ayak-ağız hastalığı erişkinlere de bulaşabiliyor” Çocuklarda daha sık görülen hastalığın, erişkinlere de bulaşabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Aykanat, “El-ayak-ağız hastalığı bulaşıcıdır. Damlacık yoluyla bulaşır. El-ayak-ağız hastalığı, genellikle 1 hafta 10 gün içinde ilaç kullanarak, dinlenerek ve sağlıklı bir şekilde beslenerek düzelir. Daha şiddetli vakalar bazen birtakım komplikasyonlara neden olabilir ancak bu durum sık görülmez. Bol sıvı almak, temel beslenme prensibi olmalıdır. Ağızda yara olduğu için sert ve baharatlı acı gıdalar yarayı tahriş edeceğinden uzak durulmalı ve lifli gıdalarla beslenilmelidir. Hastalık sonrası iz kalma söz konusu değildir. Hastalığı önlemek için dengeli beslenmek, düzenli uyku ve bol sıvı alımı temel bağışıklık desteği olduğundan önemlidir. Erişkinlere dahil bulaşabilir. Aileler, özellikle kış döneminde omega ve D vitamini desteği yapmalıdır. Abur cubur dediğimiz paketli gıdalardan uzak durulması, çok sıcak ortamlarda uyumayı engellemesi de önemli hususlar arasındadır” diye konuştu.
Manisa Manisalı üniversiteli öğrenciler güvenle eğitimlerine devam edecek Manisa Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında gerçekleştirilen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Üniversite Güvenlik Tedbirleri Toplantısında öğrencilerin güvenle eğitimlerini sürdürmeleri için uygulanacak tedbirler masaya yatırıldı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Üniversite Güvenlik Tedbirleri Toplantısı Manisa Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Vahdettin Özkan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk ve ilgili birim amirleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Vahdettin Özkan, güvenli bir eğitim ortamının sağlanmasının önemine dikkat çekerek öğrencilerin ve akademik personelin güvenliğinin öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. Öğrencilere daha huzurlu bir eğitim hayatı sağlamak için tüm kurumların iş birliği ve koordinasyon halinde çalışacağını dile getiren Vali Özkan, barınma ve ulaşım sorunları başta olmak üzere tüm sorunların çözümü için yürütülecek çalışmaların titizlikle takip edileceğini ifade etti. 2024-2025 Akademik öğretim döneminde alınacak güvenlik tedbirlerinin görüşüldüğü toplantıda; üniversiteler ve üniversitelere bağlı yükseköğretim kurumlarında, yurtlarda, üniversite içerisinde ve çevresinde alınacak güvenlik önlemleri görüşülerek, öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunun giderilmesi için kurumların yapacakları çalışmalar değerlendirildi. İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü tarafından üniversite ve çevresinde alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgi verildi. Toplantı üniversite ve çevresinde alınan ve alınacak güvenlik tedbirlerinin detaylarının görüşülmesi ile sona erdi.