GENEL - 06 Ağustos 2020 Perşembe 14:37

Gemilerin çıkardığı her sesin bir anlamı var

A
A
A
Gemilerin çıkardığı her sesin bir anlamı var

Fırtınalı ve sisli günlerde seyir ve yaşam koşulları daha da dikkat gerektiren denizlerde su üstündeki araçların çıkardığı her sesin ayrı bir anlamı olduğu bildirildi.

Fırtınalı ve sisli günlerde seyir ve yaşam koşulları daha da dikkat gerektiren denizlerde su üstündeki araçların çıkardığı her sesin ayrı bir anlamı olduğu bildirildi. Özellikle görüş açısı ve mesafesinin çok düşük olduğu sisli havalarda gemi kaptanlarının korna sesi ile anlaştığı belirtildi.


Şu anda hava sıcaklığının en fazla ve su üstü yaşamın en yoğun olduğu Kuzey Yarım Küre’deki denizlerde geni düdüklerinin anlamlarını iyi bilmek gerektiğini belirten Su Üstünde Bloğu yetkilisi Eren Budaklı, sağlıklı bir seyir için gemi düdüklerinin çıkardığı seslerin anlamını iyi bilmek gerektiğini söyledi.


Su üstünde yaşamın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için özellikle gemicilerin ışık ve seslerin manasını iyi bilmesi gerektiğini belirten Eren Budaklı, su üstünde ışık ve seslerin de aslında uluslararası bir dili olduğunu söyledi. Sesli ikaz sistemleri sayesinde teknelerin güvenliğinin sağlandığını belirten Budaklı, “Denizcilerin seyir sırasında seyrin güvenliği açısından sesli ikaz ekipmanlarının kullanım esaslarını iyi bilmeleri gerekir. Kaptan, gerekli olduğu durumda sinyal vermeyi becerebilmelidir. Ses cihazları teknenin yerini belli etmede işlevseldir. Ses sinyallerinin belirli kuralları ve anlamı vardır” dedi.


Denizde seyir halindeki taşıtlar çatışmayı önlemek için iletişim kurduğunu ve bu iletişimin en kolay yolunun düdük yardımı ile yapıldığını belirten Eren Budaklı “Karadakinin aksine, denizde sesini duyduğunuz her bir düdüğün bir manası vardır. Özellikle kısıtlı şartlarında düdükle kusursuz anlaşabilmek için düdüğün çalış şekli ve anlamı iyi bilinmelidir” diyerek su üstündeki araçların kornalarını ve ne anlama geldiğini açıkladı.


İşte gemi kornalarının sesleri anlamları


Tek uzun düdük (2 dakika ara ile) Makina ile seyrediyorum


Çift uzun düdük (2 dakika ara ile) Makina gücü kullanan gemiyim, makinalarım stop.


Tek uzun Çift kısa düdük (2 dakika ara ile) Yelken ile seyrediyorum


Gemiler arası ikaz


Bir kısa düdük: Rotamı sancağa doğru alıyorum, sancak tarafına dönüyorum.


İki kısa düdük: Rotamı iskeleye doğru alıyorum, iskeleye tarafa dönüyorum.


Üç kısa düdük: Makinam tornistanda.


Beş kısa düdük: Niyetinizi anlamıyorum, benden neta geçiniz.


Dar kanallarda su üstü araçların korna seslerinin anlamı


Çift uzun + Tek kısa düdük: Sizin sancağınızdan geçeceğim


Çift uzun + Çift kısa düdük : Sizin iskelenizden geçeceğim.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı Tunceli Valiliği, kentteki eylem ve etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığı bildirdi. Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanması, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, olası yasadışı eylemlerin önlenerek müessif olayların yaşanmaması, Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi amacıyla; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere ilimizde yapılmak istenilen "açık ve kapalı alanlarda (Toplanma, Yürüyüş, Nöbet, Basın Açıklaması, Açlık Grevi, Oturma Eylemi, Miting, Stant Açma, Çadır Kurma, Bildiri/Broşür Dağıtma, Sticker, Afiş/Pankart Asma Vb.) her türlü eylem/etkinliklerin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 Sayılı İl idaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C Maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde 22 Kasım 2024 günü saat 19.30’dan 1 Aralık 2024 günü saat 23.59’a kadar 10 gün süreyle yasaklanması kararı alınmıştır” ifadelerine yer verildi.