ÇEVRE - 23 Aralık 2024 Pazartesi 12:03

Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

A
A
A
Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin, atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen Çevreci Komşu Kart projesi, her geçen gün daha fazla kişiye ulaşıyor. Proje, kasım ayında özellikle tekstil ve metal atıkların geri dönüşümünde dikkat çekici bir artış kaydetti.


Kasım ayında ilçe sakinleri, 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırdı. Toplamda 105 bin 187 kilogram atık ayrıştırılarak, çevreye kazandırılan toplam atık miktarı 24 milyon 438 bin 659 kilograma ulaştı. Bu geri dönüşüm karşılığında, kent sakinlerinin Çevreci Komşu Kartlarına 136 bin 571 lira yüklenirken, bugüne kadar toplamda 11 milyon 525 bin 25 lira ekonomik katkı sağlandı.



Yeşilbahçe Mahallesi şampiyon


Çevreci Komşu Kart projesi, cam, kağıt, plastik ve metal gibi atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayarak ev ekonomisine katkıda bulunurken doğayı da korumayı hedefliyor. Kasım ayında mahalleler arasında en çok atık toplayan bölge 7 bin 107 kilogram ile Yeşilbahçe Mahallesi oldu. Onu 6 bin 949 kilogram atıkla Konuksever Mahallesi ve 4 bin 558 kilogram atıkla Cumhuriyet Mahallesi takip etti.


Doğa kazanıyor


2016 yılından bu yana devam eden projeyle; 177 bin 949 ağaç kesilmekten kurtarıldı, karbondioksit salınımı 707 bin 248 kilogram azaltıldı ve kurtarılan ağaçlar, 44 milyon 487 bin 139 kişiye oksijen sağladı. Proje sayesinde doğa korunurken, ilçe sakinleri de ekonomik kazanç sağlıyor. Kasım ayında sisteme dahil olan 136 aileyle birlikte, aktif kullanıcı sayısı 17 bin 628’e yükseldi.


Atık yağlar da projede


Proje kapsamında sadece cam, kağıt, plastik ve metal atıklar değil, elektronik, tekstil ve bitkisel atık yağlar da toplanıyor. Kasım ayında bin 593 litre bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırılarak karşılığında 30 bin 267 lira ödeme yapıldı. Bu, marketlerde litresi 50 lirayı bulan ayçiçek yağı fiyatları karşısında vatandaşlara önemli bir ekonomik katkı sağlıyor.


Türkiye’nin her yerinde geçerli


Çevreci Komşu Kart, para kart özelliğiyle Türkiye genelinde alışverişlerde ve online ödemelerde kullanılabiliyor. Ayrıca, biriken bakiyeler tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Proje, çevreyi korumanın yanı sıra ekonomik zorluklar karşısında ev bütçesine destek olmayı sürdürüyor.



Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Konyaaltı Belediyesi, erişilebilirlikte Türkiye’nin zirvesinde Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi, engelli bireyler için yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarıyla Türkiye çapında büyük bir başarıya imza attı. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nun değerlendirmesi sonucunda, ilçedeki 15’inci park “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazandı. Antalya Valisi Hulusi Şahin, belgeyi Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’a teslim etti. Konyaaltı Belediyesi, ilçedeki parkları görme ve yürüme engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenleyerek erişilebilir park sayısını 8 ay gibi kısa bir sürede 9’dan 15’e yükseltti. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Konyaaltı Belediyesi’ni tebrik ederek, diğer belediyelerin de benzeri projeler geliştirmesini temenni etti. “Bu başarı sadece bir başlangıç” Başkan Cem Kotan, engelsiz bir Konyaaltı hedefiyle çalıştıklarını belirtti. Kotan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu başarı, sadece bir başlangıç. İlçemizdeki tüm parkların engelsiz hale gelmesi için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü herkesin eşit bir şekilde yaşam alanlarından faydalanma hakkı var. Her bireyin özgürce hareket edebileceği, rahatça sosyalleşebileceği ve güvenle vakit geçirebileceği bir Konyaaltı sağlamak bizim en büyük önceliğimiz. Engelsiz bir dünya için atılan her adım, daha eşit bir gelecek için önemli bir kazanımdır”.
Ankara Gölbaşı Belediyesi, çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla "FitKids" projesini hayata geçiriyor Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi, çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla "FitKids" projesini hayata geçiriyor. Proje, 6-10 yaş arası çocukların sağlıklı ve aktif bireyler olarak yetişmelerine katkı sunmayı hedefleniyor. Teknolojinin etkisi ve pandemi sonrası izole yaşam tarzı nedeniyle hareketsiz ve sosyal anlamda etkileşimden uzak bir yaşam süren çocuklar için Gölbaşı Belediyesi, ‘Kuvvetli Çocuklar Güçlü Yarınlar’ sloganıyla Fitkids projesini başlatıyor. 6-10 yaş arası çocuklar için başlatılan proje ile eğlenceli ve öğretici egzersiz programları düzenlenerek çocukların sosyal bağlarının güçlendirilmesi ve fiziksel sağlıklarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. FitKids ile hareketli ve sağlıklı bir yaşam Projede egzersiz programları, eğilme, çömelme, sıçrama, atma ve tutma gibi günlük yaşamda kullanılan temel hareketlerin doğru şekilde öğretilmesini kapsayacak. Ayrıca, voleybol, futbol, basketbol, fitness ve jimnastik gibi branşlara yönelik temel düzeyde eğitimler de verilecek. Bu aktivitelerle, çocukların metabolik sağlıklarını, kardiyovasküler performanslarını, iskelet sistemlerini ve hareket becerilerini geliştirmenin yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltılması hedefleniyor. “Sağlıklı bir geleceğin temelini atıyoruz” FitKids projesinin çocukların geleceğine yapılan önemli bir yatırım olduğunu belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Gölbaşı Belediyesi olarak çocuklarımızın fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak, onların hayatını olumlu yönde değiştirecek projeler üretmeyi görev biliyoruz. FitKids, çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe adım atmaları için attığımız önemli bir adım. Bu proje ile çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren hareket alışkanlığı kazanmalarını, sosyal becerilerini geliştirmelerini ve gelecekte daha güçlü bireyler olarak toplumda yer almalarını hedefliyoruz.” dedi. Odabaşı, projenin amacına da değinirken “Bugün teknoloji çağında büyüyen çocuklarımız ne yazık ki daha az hareket ediyor, sosyal etkileşimden uzak bir yaşam sürüyor. Çocuklarımız, hem fizyolojik hem de kültürel nedenlerle daha fazla olumsuz etki altında kalıyor. Bu proje, onların sağlıklı bir bedene, güçlü bir özgüvene ve yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı. Yakup Odabaşı bu tür projelerin toplumun geleceğini şekillendireceğine inandıklarının altını çizdi. Fitkids başvurular Şehit Demet Sezen Spor Merkezi’nde verilecek Fitkids kursları için başvurular 26 Aralık 2024 Perşembe günü belediye ana merkez binasında alınacak. Kurslar, 4-5 Ocak 2025 tarihinde başlayacak. Kontenjanla sınırlı kurslar için 2018 Aralık öncesi doğumlu olma şartı aranacak.
Artvin Yangından sonra şimdi de başları heyelan ile dertte Artvin’de 3 yıl önce yaşanan yangın afeti ile gündeme gelen Yusufeli ilçesinin Dereiçi köyü bu kez heyelanlarla maruz kalıyor. Köyde meydana gelen heyelanda yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları 6 eve hasar verdi. Dereiçi köyü, 17 Mart 2021 tarihinde yaşanan büyük yangında 52’si ev olmak üzere 193 yapının zarar görmesiyle gündeme gelmişti. Yangında ahır ve samanlıklar da büyük hasar görmüş, 30 büyükbaş hayvan telef olmuştu. Yangının ardından köyde AFAD tarafından inşa edilen konutlar geçtiğimiz yıllarda tamamlanarak vatandaşlara teslim edilmişti. Ancak köy sakinleri, şimdi de heyelan tehlikesiyle karşı karşıya. Kar sularının erimesiyle oluşan heyelanda yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları 6 evde hasara neden oldu. Bir evin penceresinden içeri giren toprak ve kayalar salonu doldurdu. O sırada evde olan vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. “Yangından kurtulduk, heyelanla baş etmeye çalışıyoruz” Heyelan sonrası açıklama yapan köy sakinlerinden Gülsüm Tamyürek, “2021 yılında köyümüzde büyük bir yangın oldu. Devletimiz sağ olsun bize ev yaptı ama her gün evlerin arkasına taş, kayalar düşüyor. Yangında her şeyimizden olduk, şimdi de canımızdan olacağız diye korkuyoruz. Rabbim verdiği canı kendisi alır, taş kaya ile canımız çıkmasın” dedi. “Kur’an-ı Kerim okuyordum korkudan elimden Kur’an’ı bırakamadım” Ayşe Taşçı ise yaşadığı korku dolu anlarla ilgili olarak ise “Evde Kur’an-ı Kerim okuyordum. Bir anda böyle oldu. Çok korktum ama bırakmadım Kur’an’ımı. Çıktım, baktım ki evimize taş ve kaya girmiş" derken, Sümbül Taşçı ise ”2021 yılında evlerimiz yandı. AFAD evlerimiz yaptı ama şimdi de evimize taş giriyor, ondan mağdur oluyoruz. Geçe bir anda sesle uyandık. Eşime haber verdim. Deprem oluyor zannettim. Geldim baktım ki cam filan hep kırılmış. Sanki kıyamet kopuyor. Gidecek yerimiz yok. Büyüklerimize sesleniyorum, bize yardım etsinler” ifadelerini kullandı.
Samsun Su kaçaklarına teknolojik takip Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyundaki kayıp ve kaçaklarla mücadelede teknolojinin tüm imkanlarından yararlanıyor. Şebeke geçen bölgelerde akustik yer mikrofonu ve frekans analiz cihazıyla ses dinlemeleri yapan uzman ekipler, su sızıntısı olan noktaları tespit ederek arızanın hızlı şekilde giderilmesini sağlıyor. Sese duyarlı cihazlar sayesinde kayıp-kaçağa neden olan boru hattı arızalarını daha hızlı tespit ederek ve onarımlarını yaparak suyun israf olmasını önlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Şehrimizde daha çok eski şebeke hatlarında meydana gelen kayıp kaçağı yaptığımız çalışmalarla yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz” dedi. Samsun’un tüm ilçelerinde içme suyu, atık su ve yağmur suyu sistemlerini yenilemeye yönelik altyapı yatırımlarına devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin tek damla suyunun israf olmaması için de kayıp ve kaçakların izini sürüyor. 17 ilçede akış ve basınç ölçüm cihazlarına sahip su depolarını uzaktan izleme sistemi SCADA ile 7/24 gözetim altında tutan SASKİ, şebekelerdeki su kayıplarını önlemek için de yoğun çaba harcıyor. Akustik yer mikrofonu kullanılıyor Şebekelerdeki kayıp kaçakları, hatta verilen su ile abonelere faturalandırılan su miktarı arasındaki farkın hesaplanması veya yer üstünde tespit edilen sızıntılardan alınan numunenin içme suyuna ait olduğunun anlaşılmasıyla belirleyen İçme Suyu Dairesi Başkanlığı, bölgeye yeraltı dinleme ekiplerini gönderiyor. Akustik yer mikrofonu ve frekans analiz cihazıyla bölgede ses dinlemesi yapan ekipler, kaçağın bulunduğu yerleri kesin bir doğrulukla tespit ediyor. Alan kırmızı boyayla işaretlendikten sonra gelen arıza ekipleri, su kaçağını tamir ediyor. Yılda 540 kaçak tespit ediliyor SASKİ Genel Müdürlüğünün bölgesel ses dinlemeleriyle ayda 45, yılda da ortalama 540 kaçak tespit ettiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden olan kuraklık, suyun kıymetini ve tükenmez kaynaklara sahip olmadığımızı hepimize göstermektedir. Bu nedenle suyumuzu israf etmeden kullanmalıyız. Hemşehrilerimizden de ev ve iş yerlerinde bu konuya hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” diye konuştu. Eski şebekeler yenileniyor İçme suyundaki kayıp ve kaçaklarla mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Başkan Doğan, “Bu konu geleceğimiz için çok ama çok önemli. Ekiplerimizin de saha araştırmalarında kullandığı akustik cihazlar, kaçakların tespit edilip israfın önlenmesinde önemli rol oynuyor. 2024 yılı sonu itibarıyla 4 merkez ilçemizde yüzde 23 seviyesine indirilen kayıp kaçak oranı, il genelinde yüzde 31’e indirilmiştir. Yaptığımız yatırımlarla bu oranı yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz. Daha sonraki hedefimiz ise yüzde 15 olan AB ortalamasını yakalamak. Bunun için de altyapı yatırımlarımızla hatlarımızı yenilemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.