ÇEVRE - 08 Ocak 2025 Çarşamba 16:44

Birinci olabilmek için evlerinde 45 gün boyunca 15 ton atık biriktirdiler

A
A
A
Birinci olabilmek için evlerinde 45 gün boyunca 15 ton atık biriktirdiler

Alanya Belediyesi’nce bu yıl 3’ncüsü düzenlenen Sıfır Atık Mutfakta Başlar Yarışması’nın kazananları belli oldu. 460 yarışmacının 15 ton 834 bin 215 kilogram atıkla katıldığı yarışmanın ödül töreni 22 Ocak’ta yapılacak.


Alanya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü iş birliğinde yarınlara temiz bir dünya bırakmak amacıyla düzenlenen 3. Sıfır Atık Mutfakta Başlar Yarışması sona erdi. 460 katılımcı 45 gün boyunca evlerinde toplam 15 ton 834 bin 215 kilogram atık topladı.



Jüri üyeleri kazananları belirledi


Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Servet Ünlü, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Adem Demir, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Sevda Çapa, Ayşe Erbayrak, Selin Tos, Burhan Güler ve Sercan Keseci’den oluşan jüri kazanan isimleri belirledi. Ev dışından atık toplayan ve yarışma kurallarını ihlal eden katılımcıları eleyen jüri titiz bir çalışma sonucu kazananları belirledi. 22 Ocak’ta Alanya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle yarışmanın birincisine kurutmalı çamaşır makinesi, ikincisine robot süpürge, üçüncüsüne ise bulaşık makinesi verilecek.


Öte yandan toplanan tonlarca atık dronla görüntülendi.



Birinci olabilmek için evlerinde 45 gün boyunca 15 ton atık biriktirdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Kış aylarında nem cilt için büyük ihtiyaç Soğuk havalar ve düşük nemin cilt sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Işıl Turan, kış aylarında hyaluronik asit ve retinoik asit kullanımının önemine dikkat çekerek, düzenli nemlendirme ve profesyonel cilt bakımlarının cildi yenileyip koruduğunu vurguladı. Sonbahar ve kış aylarında soğuk hava, rüzgar ve düşük nemin, cilt sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Işıl Turan, bu dönemde cildin daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte nem oranındaki azalma, ellerde egzama, yüzde hassasiyet ve ciltte matlaşmaya yol açabileceğinin altını çizen Dr. Işıl Turan, bu süreçte hyaluronik asit içeren ürünlerin kullanımının önemine dikkat çekerek, cilt bakımında hyaluronik asit serum veya kremlerin temiz bir yüze uygulanmasını tavsiye etti. Ayrıca, mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık farklarının cilt üzerinde oluşturduğu hassasiyete karşı düzenli bakım yapılması gerektiğini belirten Turan, kış aylarında retinoik asidin cilt bakımında altın değer taşıdığını söyledi. Dr. Işıl Turan, bu maddenin ince kırışıklıklar, lekeler ve sivilcelerle mücadelede etkili olduğunu belirtti. Retinoik asidin, cildin üst katmanını hafifçe soyarak alt katmanda sağlıklı kolajen sentezine imkan sağladığını dile getiren Turan, bu tür ürünlerin profesyonel önerilerle kullanılmasını tavsiye etti. Ellerinde kuruma ve çatlama fark edenlerin nemlendirici kullanımını ihmal etmemesi gerektiğini belirten Turan, "Cildin kötüleşmesini beklemeden, nemlendirici bakımına başlamak önemlidir. Özellikle cica içerikli nemlendiricilerin, hassas ciltler için mevsim geçişlerinde faydalı olduğunu unutmamak gerekiyor. Kış aylarında glikolik ve salisilik asitlerle yapılan profesyonel cilt bakımları cildi yeniliyor. Bu dönem aynı zamanda epilasyon işlemleri için de idealdir. Güneş ışınlarının azalmasıyla epilasyon daha güvenli ve etkili bir şekilde yapılabilir" dedi. Dr. Işıl Turan, kış aylarının leke tedavileri için uygun bir dönem olduğunu belirtti. Güneşlenme ve solaryum gibi uygulamaların leke tedavilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Turan, "Bu mevsimde, güneş kaynaklı sorunları alevlendirecek uygulamalardan kaçınılmalı" diyerek sözlerini tamamladı.
İzmir Aliağa’da 80 iş yeri kapandı, 263 iş yeri açıldı Türkiye’de sanayisi ve ticareti en güçlü ilçelerden biri olan olan İzmir’in Aliağa ilçesinde 2024 yılında 263 yeni iş yeri açılırken, kapanan iş yeri sayısı 80 oldu. Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, 2024 yılını değerlendirdi. Esnaflarda en büyük sıkıntının mesleği devam ettirecek çırak bulunamaması olduğunu belirten Berk, "Esnaf ve sanatkârlarımız, adeta bir çimento gibi milletimizi bir arada tutan, savunan, yaşatan, büyüten bir topluluk olmuştur. Selçuklu’dan beri devletimizi ve milletimizi ayakta tutan omurga görevi gören esnaf ve sanatkârlarımız, bugün de aynı anlayışa sahiptir. Geçtiğimiz yıllardan bu yana her şartta toplumun ve ülkemizin menfaati için çalışıp üretmeye devam eden esnafımızın en büyük sıkıntısı, el verecek çırak bulamamasıdır. dedi. 2024 yılında 263 yeni iş yeri açıldı Aliağa’nın sanayi gücü ve coğrafi avantajlarının esnaflara olan etkisini değerlendiren Berk, 2024 yılı itibarıyla Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı bin 938 aktif üye bulunduğunu belirtti. Berk, “Bu yıl içerisinde ilçemizde, çeşitli nedenlere bağlı olarak 80 iş yeri kepenk indirdi. Kapanan 80 iş yerine karşılık; market, lokanta, kafeterya, tekel bayii, kadın-erkek kuaför gibi meslek dallarında 263 iş yeri açıldı. İş yerlerin kapanışlarına sebep olan faktörlerin başında ekonomik şartların uygun olmaması yer alıyor. 80 kişi kepenk indirmiş olmasına rağmen, 263 kişide kapananların yerine ve farklı yerlere yeni iş yerleri açmış durumda. Bu kapanmalar, iflas etti mantığı ile algılanmamalı; devredenler olmuştur, emekliliği gelenler olmuştur. Bunların içerisinde iflas edenlerin olması da kaçınılmazdır."ifalerini kullandı Esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara da değinen Berk, nakit sıkıntısının giderek artığını belirterek şunları söyledi: “Esnafımız, her şeye rağmen ülkemiz için üretmeye, çalışmaya devam ediyor. Ancak nakit sıkıntısı, esnafımızın önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. Bu sorunlara çözüm bulunması, gelecekte daha sağlam adımlar atmamızı sağlayacaktır.”
Bitlis Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Mertcan Güven: “Nükleer tıp, erken teşhiste hayat kurtarıyor” Bitlis Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Mertcan Güven, hastalıkların erken teşhisi ve etkin tedavisi için kullanılan nükleer tıbbın modern tıbbın en önemli alanlarından biri haline geldiğini belirterek, "Bu yöntem erken teşhis ve tedavide hayat kurtarıyor” dedi. Nükleer tıp uygulamalarında, vücuda verilen düşük doz radyoaktif maddeler sayesinde hastaların organ ve doku yapıları detaylı bir şekilde görüntüleniyor. Bu yöntem, özellikle kanser gibi hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi planlarının daha etkili bir şekilde hazırlanmasına yardımcı oluyor. Bitlis Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Mertcan Güven, hastalıkların erken teşhisi ve etkin tedavisi için kullanılan nükleer tıbbın modern tıbbın en önemli alanlarından biri haline geldiğini belirterek, “Merkezimizde gama kamera cihazımız ile hastalıkların tanısını, tedavinin yönlendirilmesini ve hasta takibini sağlıyoruz. Kalp, böbrek, tiroit, kemik gibi organ ve dokuların durumlarını inceleyerek, doktorlarımıza yardımcı olmak amacıyla farklı görüntüleme ilaçları kullanıyoruz. Doktorlarımızın yönlendirdiği hastalarımıza gerekli işlemleri yaptıktan sonra raporlarıyla birlikte tekrar ilgili doktorlarına gönderiyoruz” dedi. Güven, nükleer tıbbın doğru kullanıldığında hem teşhis sürecini hızlandırdığını hem de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahalelerin önüne geçtiğini belirterek, “Ayrıca, teknolojideki gelişmeler sayesinde bu yöntem, gün geçtikçe daha güvenli ve erişilebilir hale geliyor. Sağlık kuruluşları, halk arasında nükleer tıpla ilgili yanlış algıların önüne geçmek için farkındalık kampanyaları düzenlerken, bu yöntem erken teşhis ve tedavide hayat kurtarıyor” diye konuştu.