KÜLTÜR SANAT - 24 Ekim 2024 Perşembe 11:32

TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi

A
A
A
TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi.


TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti.


Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.



TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler BİOEXPO etkinliklerine katılacak Tıbbi Aromatik Bitkiler "Arge-Endüstri" ekosistemindeki potansiyel işbirliklerini hızlandırarak değere dönüştürmek amacıyla 23-25 Ekim tarihlerinde düzenlenen BIOEXPO TAB’24 etkinliklerine Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi de katılacak. Türkiye’nin kozmetik, ilaç ve gıda takviyeleri sektörlerinde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümü destekleyen etkinliklerde sempozyum, seminer, atölye ve proje yarışması, poster sergisi düzenlenecek. BIOEXPO TAB’24 Ekosistem buluşmaları ile ilgili alanlarda çalışan araştırmacılar, girişimciler, startuplar ve lisans, lisansüstü, doktora öğrencilerinin yenilikçi çözümler geliştirmeleri teşvik edilecek ve bu çözümler, farklı sektörlerin temsilcileri, kamu kurumları ve diğer ilgili aktörlerle buluşturularak işbirliklerinin tetiklenmesi sağlanacak. “Tıbbi bitkilerin ve tıbbi bitki bahçelerinin farkındalığını artırmayı hedefliyoruz” Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, “Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi olarak Bio Expo Yaşam Bilimleri Fuarında “Bir Tıbbi Bitki Bahçesi Kurmak” konulu 6 aşamalı bir eğitmen eğitimi düzenleyeceğiz. Bu eğitimlerle hedeflenen tıbbi bitkilerin ve tıbbi bitki bahçelerinin farkındalığını artırmak, önemini dinleyicilere iletebilmek. İlgilenenleri 23-25 Ekim tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezine bekliyoruz” dedi. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi ekibi Dr. Murat Dinçer Çekin, Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz, Dr. Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, Bahçe Ziraati Teknikeri Mehmet Ali Altıokka, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Şirin Yalvaç Organik Tarım Teknikeri Emrah Kurtoğlu “Bir Tıbbi Bitki Bahçesi Kurmak” konusunu ele alacak. 25 Ekim Cuma günü saat 11.00 - 16.40 arası gerçekleştirilecek katılım sertifikalı sempozyuma ön kayıt zorunluluğu bulunuyor.