POLİTİKA - 01 Kasım 2024 Cuma 16:04

Bakan Yumaklı: “Amacımız hayvan hastalıklarının Türkiye’nin farklı noktalarına taşınmasının engellenmesi”

A
A
A
Bakan Yumaklı: “Amacımız hayvan hastalıklarının Türkiye’nin farklı noktalarına taşınmasının engellenmesi”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nun açılışında, diğer bazı illerde de kurulacak istasyonlarla bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemeyi amaçladıklarını söyledi. Alınan tedbirlerle şap hastalığının geçen yıla göre yüzde 78 oranında azaldığını belirten Bakan Yumaklı, "Bakanlık olarak üretimin, gıda arz güvenliğinin son derece önemli olduğunu dikkate alıyoruz” dedi.


Ankara’nın Elmadağ ilçesinde kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi ve yapılacak denetimlerle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla ‘Ankara Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’ açıldı. İstasyonun açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta verimli ve kaliteli üretimi artırmak için gelecekteki 5 yılı kapsayacak ‘Hayvancılık Yol Haritası’nın şubat ayında kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlattı. Yol haritası kapsamında alınan kararların hepsinin uygulandığını kaydeden Yumaklı, “Bunların başında gelen en önemli husus üretim planlaması idi. Hayvansal ve su ürünlerinde 1 Ocak 2024, bitkisel ürünlerde 1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlamasını yürürlüğe soktuk. Özellikle planlı üretimimizi destekler nitelikteki hayvancılıkta yeni destekleme modelini de yine bitkisel üretim ve su ürünlerinde olduğu gibi hayata geçirmiş durumdayız. Ayrıca genç kardeşlerim ve kadın girişimcilerin tarımsal üretimin içerisinde kalması için ilk defa gençlere ilave destek verdik. Artı olarak hayvancılıkta sigorta olarak gördüğümüz aile işletmelerinin de desteklenmesi söz konusu. Bu destek paketinin en önemli kalemlerinden birisi de bu oldu ve olmaya devam edecek. Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle ülkemizdeki hayvansal üretimin hem materyal sağlama açısından hem de piyasa delegasyonu açısından önemli bir işlem görmesi sebebiyle hayvancılıkta üretimi geliştirme projesi başlattık. Bu da hamdolsun devreye alındı, çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bütün bunları yapabilmek için de hayvan sağlığının çok önemli olduğunu her zaman için vurguladık. Aşı programımızı değiştirdik. Yol kontrol noktalarını artırdık. Ayrıca bu tesis gibi tesisleri Erzurum’da ve Elazığ’da devreye koyduk. Amacımız hayvan hastalıklarının Türkiye’nin farklı noktalarına taşınmasının engellenmesi” diye konuştu.



“Başka illerimizde de istasyonlar açacağız”


Hayvan sağlığına ayrı bir önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Şimdi bu istasyonların önemi nedir? Hayvansal hastalıkların ülke ekonomisine o kadar büyük bir negatif etkisi var ki, bunlarla alakalı yaptığımız her iyileşme hem üretiminize hem de ülke ekonomisine katkı anlamını taşıyor. Yılda iki defa yapılan şap aşısını üç doza çıkarttık. Uzun zamandır şap hastalığı haberi görmez olduk. Çünkü aldığımız tedbirlerle şap hastalığını geçen yıla göre yüzde 78 oranında azalttık. Bundan sonra da Çankırı ve Kayseri başta olmak üzere veteriner noktalarını oluşturacağız. Buradaki amacımız bilerek ya da bilmeyerek, doğrudan ya da dolaylı olarak hasta olma potansiyeli ya da hastalığı içeren hayvanların hareketlerinin yurt içi ya da dışındaki diğer noktalara bulaşmasını engellemek. Bakanlık olarak üretimin, gıda arz güvenliğinin son derece önemli olduğunu dikkate alıyoruz” dedi.


İstasyonun açılışına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Valisi Vasip Şahin, vatandaşlar ve davetliler katıldı.



Bakan Yumaklı: “Amacımız hayvan hastalıklarının Türkiye’nin farklı noktalarına taşınmasının engellenmesi”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’deki Gastronomi Festivali renkli görüntülerle başladı Edirne’de 1-3 Kasım’da Karaağaç Tarihi Tren Garı’nda gerçekleştirilecek ve bu yıl ilki düzenlenen ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ renkli görüntülerle başladı. Tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası, Anadolu’nun lezzetlerini Balkanlar’a taşıyan bir köprü olan Edirne, ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Kent gastronomisinde unutulan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması için özel çalışmalar yapıldı. Edirne Valiliği tarafından kentte gastronomi turizminin çeşitlendirilmesi ve unutulan yemeklerin tariflerinin toplanması hedefiyle başlatılan çalışmalar tamamlandı. Bu yıl ilk kez düzenlenen festival düzenlenen kortej yürüyüşü start aldı. Bando eşliğinde Edirne Valiliği önünden Mimar Sinan Heykeli önüne kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Mimar Sinan Heykeli önünde son bulan yürüyüşün ardından Osmanlı saray geleneği olarak askerleri sefere uğurlarken ve seferden dönen askerleri karşılarken yapılan bir tatlı çeşidi olan ’Gaziler Helvası’ ve Deva-i Misk vatandaşlara ikram edildi. İkram sırasında renkli görüntüler oluştu. Vatandaşlar ikramlardan alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. İkramlar sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi bir mekanda tarihi bir anı yaşadıklarını ve bu yıl ilki düzenlenen Gastronomi Festivali’ni geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Edirne’nin çok güzel bir festivale ev sahipliği yapacağını belirten Vali Sezer, kentin hem Balkanlar’ın hem Rumeli mutfağının, hem de Saray mutfağının çıkış noktası ve beşiği durumunda olduğunu aktardı. Uzun süredir yapılan çalışmanın meyvelerini vermeye başladığını aktaran Vali Sezer, kültürel ve gastronomi mirasına sahip çıkmayı ve aynı zamanda bunu reçetesiyle birlikte gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Edirne Gastronomi Festivali’nde 3 gün boyunca hem şenlikler, hem müzik hem de yemek ziyafeti olacağını belirten Vali Sezer, bu festivali geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. "Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şeflerimiz var" Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şefler olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Onlar da kendi yemeklerini, kendi gastronomi mutfağını Edirne’ye taşıyacaklar. Ünlü şefler de festivalde Saray ve Rumeli mutfağını kendileri yorumlayarak bir takım yemekleri halkımıza sunacaklar. Festivalimizde yüzlerce çeşit yemek hazırlanacak. Vatandaşlar, Edirne.com.tr adresinden kitaba ulaşabilirler. Kitaptaki tariflere karekod sistemiyle ulaşılabiliyor ve tüm yemeklerin hazırlanışını izlemek mümkün" dedi. Vali Sezer, açıklamasının ardından kazanın başına geçerek vatandaşlara Gaziler Helvası dağıttı.
Muş Muşspor galibiyete odaklandı Muşspor, TFF 3. Lig’in 9. haftasında sahasında Bornova FK ile oynayacağı maçın hazırlıklarını sürdürüyor. Ziraat Türkiye Kupası’nda aldığı sonuçla yoluna emin adımlarla ilerleyen Muşspor, bu hafta sonu oynayacağı Bornova FK maçı hazırlıklarını sürdürüyor. 7. haftada Yavuz İncedal’ın ayrılmasıyla takımın başına geçen Teknik Direktör Fatih Çardak yönetiminde 1 kupa ve 1 lig maçına çıkan Muşspor, bu karşılaşmalardan 1 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldı. Hopa Spor maçı öncesinde anlaşma sağladıklarını hatırlatan Teknik Direktör Çardak, “Bir gün önceden tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Takımımız bu maçta gerçekten çok güzel bir reaksiyon gösterdi. Taktiksel anlayışımızı ilk yarıda sahada etkili bir şekilde yansıttılar. Maçın ikinci yarısında duran toptan yediğimiz bir gol sonrası maalesef reaksiyonumuz bozuldu ve üretkenlik anlamında zorluklar yaşadık, bu yüzden maçtan mağlup ayrıldık. Hafta içinde bu eksikleri giderme fırsatı bulduk ve kupa maçına yönelik çalışmalarda, oyun düzenimizin devamını sağlamak için bazı noktaların altını çizdik. Özellikle ilk 65 dakikada tamamen istediğimiz oyun planına sadık kaldık ve mükemmele yakın bir seviyede oynadık. Takımımız, beklentilerimin çok üzerinde bir performans sergiledi. Özellikle ilk yarının sonuna doğru rakibin ön alanda baskı yapmasıyla birlikte geçiş oyunlarında 3-4 net pozisyon yakaladık. Bu noktada önemli olan, bu fırsatları değerlendirip skoru lehimize çevirebilmek” dedi. "2. Lig’e yükselmek istiyoruz" Takımın moral-motivasyon açısından şehir için büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Çardak, “Şehrimizin yeniden moral bulması, taraftarımızın keyifle izlediği, mutluluk duyduğu bir takım oluşturmak bizim hedeflerimizden biri. Bu amaçla, Muş halkının izlerken keyif aldığı, oyuncularımızın her hareketinden mutluluk duyduğu bir oyun felsefesini sahaya yansıtmaya çalışıyoruz. Muş Spor’un hedefleri ortada; geçen yıl elde ettiğimiz başarıyı bu yıl daha da ileriye taşıyıp 2. Lig’e yükselmek istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Oyuncularımızın tepkileri, katılımları gerçekten çok yüksek. Kupa maçının ardından yorgunlukları olan oyuncularımızı dinlendirerek hazırlıklarımızı sürdürdük. Rakibimizin analizlerini yaparak güçlü ve zayıf yönlerini oyuncularımızla paylaştık ve güzel bir ortam oluşturduk. İnşallah İnegöl maçında gösterdiğimiz performansın üzerine çıkarak, oyun kalitemizi daha da ileriye taşıyacağız. Hafta sonu sahadan güzel bir galibiyetle ayrılıp bu mutluluğu Muş halkına ve camiamıza hediye etmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. "Bu seneki hedefimiz şampiyon olmak" Muşspor’un şampiyonluk yarışında olması bu yılki hedeflerini daha da yükselttiğini ifade eden Sportif Direktör Selami Yatçı, “Bu seneki hedefimiz şampiyon olmak. Ziraat Türkiye Kupasında da gidebildiğimiz kadar gitmek. 3. turdan 4. tura yükseldik. Gruplara kadar gidebilirsek bizim için büyük başarı olur. Bulunduğumuz ligde de şampiyon olmak istiyoruz. Çok kaliteli kadromuz var. Karakterli futbolcularımız var. Bunları git gide sahaya yansıtıyoruz. Hep hedefimizin içinde olacağız. Birkaç maçımız kötü geçti, beraberlikle sonuçlandı. Şimdi önümüzdeki Bornova maçında 3 puanı alıp çıkışa geçmek istiyoruz” şeklindi konuştu.