KÜLTÜR SANAT - 01 Kasım 2024 Cuma 18:08

Edirne’deki Gastronomi Festivali renkli görüntülerle başladı

A
A
A
Edirne’deki Gastronomi Festivali renkli görüntülerle başladı

Edirne’de 1-3 Kasım’da Karaağaç Tarihi Tren Garı’nda gerçekleştirilecek ve bu yıl ilki düzenlenen ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ renkli görüntülerle başladı.


Tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası, Anadolu’nun lezzetlerini Balkanlar’a taşıyan bir köprü olan Edirne, ’Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Kent gastronomisinde unutulan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması için özel çalışmalar yapıldı. Edirne Valiliği tarafından kentte gastronomi turizminin çeşitlendirilmesi ve unutulan yemeklerin tariflerinin toplanması hedefiyle başlatılan çalışmalar tamamlandı.


Bu yıl ilk kez düzenlenen festival düzenlenen kortej yürüyüşü start aldı. Bando eşliğinde Edirne Valiliği önünden Mimar Sinan Heykeli önüne kadar kortej yürüyüşü düzenlendi.


Mimar Sinan Heykeli önünde son bulan yürüyüşün ardından Osmanlı saray geleneği olarak askerleri sefere uğurlarken ve seferden dönen askerleri karşılarken yapılan bir tatlı çeşidi olan ’Gaziler Helvası’ ve Deva-i Misk vatandaşlara ikram edildi. İkram sırasında renkli görüntüler oluştu. Vatandaşlar ikramlardan alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı.


İkramlar sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi bir mekanda tarihi bir anı yaşadıklarını ve bu yıl ilki düzenlenen Gastronomi Festivali’ni geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.


Edirne’nin çok güzel bir festivale ev sahipliği yapacağını belirten Vali Sezer, kentin hem Balkanlar’ın hem Rumeli mutfağının, hem de Saray mutfağının çıkış noktası ve beşiği durumunda olduğunu aktardı.


Uzun süredir yapılan çalışmanın meyvelerini vermeye başladığını aktaran Vali Sezer, kültürel ve gastronomi mirasına sahip çıkmayı ve aynı zamanda bunu reçetesiyle birlikte gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi.


Edirne Gastronomi Festivali’nde 3 gün boyunca hem şenlikler, hem müzik hem de yemek ziyafeti olacağını belirten Vali Sezer, bu festivali geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.



"Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şeflerimiz var"


Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’dan şefler olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Onlar da kendi yemeklerini, kendi gastronomi mutfağını Edirne’ye taşıyacaklar. Ünlü şefler de festivalde Saray ve Rumeli mutfağını kendileri yorumlayarak bir takım yemekleri halkımıza sunacaklar. Festivalimizde yüzlerce çeşit yemek hazırlanacak. Vatandaşlar, Edirne.com.tr adresinden kitaba ulaşabilirler. Kitaptaki tariflere karekod sistemiyle ulaşılabiliyor ve tüm yemeklerin hazırlanışını izlemek mümkün" dedi.


Vali Sezer, açıklamasının ardından kazanın başına geçerek vatandaşlara Gaziler Helvası dağıttı.



Edirne’deki Gastronomi Festivali renkli görüntülerle başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır FK - Amed SF maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında oynanan Iğdır FK – Amed SF maçının ardından teknik dorektörlwr mücadeleyi değerlendirdi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK, sahasında Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, lider takım ile arayı kapatabilecekleri bir maç olduğunu belirterek, "Maçın önem değeri haftanın son maçı olması ve dünkü maçların sonuçları bakımından bizim için çok değerliydi. Yukarıyla puan farkımızı çok rahat kapatabileceğimiz bir maçtı. İşte futbol böyle, rakip size fırsatı verdi mi maçı öldürmeniz gerekiyor, öldürmediniz mi rakip canlı kalıyor, bu fırsatlar gelmese anlayabileceğim” dedi. Yalçın Koşukavak: "Geçiş hücumlarında problem yaşıyoruz" Geçiş hücumlarında problem yaşadıklarını söyleyen Koşukavak, “İlk yarı itibarıyla çok net 3-0 devreyi bitirebileceğimiz bir maçtı. Rakip bize geçiş hücumundan çok fırsat verdi. Geçiş hücumlarında haftalardır buna benzer problemler yaşıyoruz, maçı öldürmediğimiz için rakip sürekli canlı kalıyor" ifadelerini kullandı. "Anlam veremediğim durum var" Bazı kişilerin Iğdır FK’nın gol yemesini istediğini dile getiren Koşukavak, "Çok üzülüyorum. Sonuçta biz Iğdır şehrine hizmet ediyoruz, profesyoneliz, benim anlam veremediğim bir durum var, kulübenin arkasında uzun zamandır var. Bu takım 20 transferle yeni kurulmuş, bir alt ligden çıkmış, bugünkü rakibiniz sizden çok daha fazla maliyetle bir kadro kurmuş, ligde şu anda kırmızı alanda, siz beşinci sıradasınız, ben anlamlandıramıyorum. Arkadaki arkadaşlar Iğdır FK’nın gol yemesini bekliyor” dedi. Servet Çetin; "Takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağız" Amed SF Teknik Direktörü Servet Çetin ise kazanmak için geldiklerini söyleyerek; “Aslında biz buraya kazanmak için geldik, beraberliği hiç düşünmedik. Maçın başından sonuna kadar sürekli oynayan taraf olduk, topa hakim olmaya çalıştık. Bence 2 haftadır da bunu iyi gösteriyoruz. Gol bölgelerinde sıkıntılarımız var, oraya kadar getiriyoruz topu hem sonuçlandırma hem de son paslarda sıkıntılarımız var, bunu geliştirmemiz gerekiyor. İnşallah devre arasına kadar o bölgelere de biraz takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. "Kazanmaya çalışan ekip olacağız" Oyuncularını tebrik eden Çetin, “Bugün 1-0 mağlup duruma düştük, oynamaya devam ettik, 1-1’i yakaladıktan sonra da golü düşündük. Tamamen yaslanıp da 1 puan alalım gayesinde olmadık olmayız da. Çünkü biz içeride, dışarıda oynayan, kazanmaya çalışan ekip olacağız. İnşallah bu oyunumuzun üstüne koyacağız. Çok kısa süredir çalışıyoruz ama oyuncu arkadaşlarımızı gerçekten çok tebrik ediyorum” diye konuştu.