POLİTİKA - 10 Ekim 2024 Perşembe 19:45

Bakan Güler: "İsrail’in Filistin’de sergilediği devlet terörünü Lübnan’a yayma çabaları güney coğrafyamızın kargaşaya sürüklenmesi riskini artırmıştır”

A
A
A
Bakan Güler: "İsrail’in Filistin’de sergilediği devlet terörünü Lübnan’a yayma çabaları güney coğrafyamızın kargaşaya sürüklenmesi riskini artırmıştır”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Son bir yıldır İsrail’in Filistin’de, Gazze’de sergilediği devlet terörü ve zulmünü şimdi de Lübnan’a yayma çabaları, güney coğrafyamızın büyük bir kargaşaya sürüklenmesi riskini artırmıştır” dedi.


Ateş Serbest-2024 faaliyeti Ankara’nın Polatlı ilçesinde düzenlendi. Ateş Serbest 2024 faaliyetine ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Bir asır önce üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda istiklal ve istikbalimiz için şanlı bir mücadele veren kahraman ordumuz tarihe altın harflerle geçen Sakarya Meydan Muharebesi’nde büyük bir zafer elde etmiştir. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı. Bakan Güler ayrıca terörle mücadelede şehit olan Sefer Alan’a Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi.


İcra edilen bu faaliyette Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ezici ateş gücünü oluşturan silah sistemleri ve etkili mühimmatı ile kahraman personelinin yeteneğine dikkati çeken Bakan Güler, “Çok sayıda farklı cins silah ve silah sistemimizin ilk defa etkinlik gösterdiği bu tatbikatta; yeni nesil fırtına obüslerinden, silah tespit radarlarına, paramotorlardan, geliştirilmiş insansız kara ve hava araçlarına, uzaktan komutalı silah sisteminden, robotik kollu METİ aracına kadar muhtelif çap ve tesirdeki araç ve gereçlerimizin hareket kabiliyetleri ile başarılı atışlarını açıkça ortaya koymalarını memnuniyetle müşahede ettik” diye konuştu.



Bakan Güler konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Yerli ve milli savunma sanayimizin ürettiği sistemlerin etkinliğinin bir kez daha ortaya konduğu bu tatbikatla Kuvvet Komutanlıklarımız arasındaki birlikte çalışabilirlik pekiştirilmiş, ateş desteğinin koordinasyonu geliştirilmiş, silah sistemlerini kullanma pratikleri ve yetenekleri görülmüştür. Aynı zamanda personelimizin farklı çap ve özelliklerdeki silahları tanıması bakımından da tatbikat müstesna bir deneyim imkânı sunmuştur. Elbette ki bu tatbikattan da elde ettiğimiz verilerle sistemlerimizi geliştirmeye kahraman personelimizin niteliklerini artırmaya devam edeceğiz.”


İsrail’in Filistin’in ardından Lübnan’a yönelik olarak düzenlediği saldırıları hatırlatan Bakan Güler, “Küresel sınamaların ve buna bağlı olarak yaşanan gerginliklerin arttığı bir dönemden geçmekteyiz. Yakın coğrafyamız başta olmak üzere sınırlarımızın ötesinde meydana gelen çatışmalar, terörizm tehdidi ve jeopolitik çekişmeler, ordumuzun harbe hazırlık seviyesi ve etkinliğini artırmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle son bir yıldır İsrail’in Filistin’de, Gazze’de sergilediği devlet terörü ve zulmünü şimdi de Lübnan’a yayma çabaları, güney coğrafyamızın büyük bir kargaşaya sürüklenmesi riskini artırmıştır. Dolayısıyla bu kritik ortamda caydırıcılığımızı, muhtemel tüm senaryolara en iyi şekilde hazır bulunarak ve proaktif politikalar takip ederek sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu.


İcra edilen faaliyetlerin yanı sıra dünya barışına katkı sağladıklarını dile getiren Bakan Güler, “Ülkemizin savunma ve güvenliği için bir yandan terör tehdidini sınırlarımızın ötesinde bertaraf edip hudutlarımızın emniyetini sağlarken diğer taraftan da mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla koruyoruz. Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra dünya barış ve istikrarına da katkı sağlıyoruz. Son olarak Lübnan’a yönelen İsrail saldırıları karşısında Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile bölgede bulunan vatandaşlarımızı tahliye etmek ve insani yardım malzemelerini dost Lübnan halkına ulaştırmak maksadıyla TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerimiz, dün Beyrut’a ulaştılar” şeklinde konuştu.


Bakan Güler 300 ton yardım malzemesinin Lübnan’a teslim edildiğini bildirerek, “Dışişleri Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız ile yaptığımız koordinasyon sonucunda gerçekleştirilen bu insani yardım operasyonumuzda; 300 ton yardım malzemesi Lübnan makamlarına teslim edilirken vatandaşlarımızı alan gemilerimiz de planlandığı şekilde harekete geçmiştir” ifadelerini kullandı.


Bakan Güler konuşmasını şöyle sürdürdü:


“TCG Bayraktar, 588 kişi ile bu sabah 06.50’den itibaren TCG Salihreis ve TCG Bartın refakatinde Mersin’e doğru yola çıkmış olup gemimizin saat 20.30 sularında limana ulaşmasını bekliyoruz. TCG Sancaktar ise geri kalan 378 kişi ile saat 11.30’da TCG Gaziantep ve TCG Bandırma’nın refakatinde Beyrut Limanı’ndan yola çıkmış olup gemimizin gece 23.00 sularında Mersin’e ulaşması beklenmektedir. Bu operasyon; kahraman ordumuzun üstlendiği görevlerdeki icra kabiliyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir.”


Lübnan’a götürülen yardımlar çerçevesinde özverili bir çalışma gerçekleştiren donanma personelini kutlayan Bakan Güler, “İsrail’in, masum sivilleri barbarca bombalayıp meskûn mahalleri yerle bir ettiği bu ortamda Türkiye Cumhuriyeti tarihi misyonuna uygun olarak zor durumdaki Lübnan halkına ve Lübnan’da yaşayan yabancılara da yardım elini uzatmış dostluk ve dayanışma köprüleri inşa etmeye devam etmiştir. Bu vesileyle, operasyonda görev alan ve yüksek bir özveri örneği sergileyen kahraman donanmamızın seçkin personelini yürekten kutluyorum” diye konuştu.


Bakan Güler konuşmasının ardından askeri personeli selamladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Vali Balcı, kayıp üniversite öğrencisi Rojin’in babasını ziyaret etti Van Valisi Ozan Balcı kayıp üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in babasını ziyaret etti. Vali Ozan Balcı, Van’da 13 gün önce kaybolan ve kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’i arama çalışmalarının yapıldığı bölgede incelemelerde bulunarak ekiplerden son durum hakkında bilgi aldı. Çalışmaların sürdüğü bölgeye İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Murat Mutlu, Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Fırat Aslan ile giden Vali Balcı, burada bulunan Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş ve amcasına geçmiş olsun dileklerini iletti. Son gelişmeleri değerlendirerek baba Nizamettin Kabaiş ile paylaşan Vali Balcı, “Kızımızın bulunması için kaybolduğu günden itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD ve diğer birimlerin işbirliği içinde yoğun çaba gösteriyoruz. Çalışmalar kızımızın son görüldüğü yer dışında geniş bir alanda, çevre mahallelerde, şehir merkezinde ve 81 ilde titizlikle yürütülüyor. Kızımızı bulabilmek için tüm emare, iz, delil ve delil niteliğindeki her şey ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor. Arama çalışmalarında botlar, helikopterler, dalgıçlar, arama kurtarma timleri, atlı birlikler, arama kurtarma köpekleri aralıksız görev yapıyor. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD ekipleri ile Yüzüncü Yıl Üniversitesinin koordineli bir şekilde yürüttüğü çalışmalar, kızımızı bulana kadar devam edecek” dedi.
Samsun Türkiye Amatör Spor Haftası Vezirköprü’de kutlandı Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Amatör Spor Haftası kutlamaları coşkuyla yapıldı. ‘Amatör Spor Haftası’ kutlamaları kapsamında Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen programda çeşitli etkinlikler yapıldı. Kutlamalar Vezirköprü Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü önünden Adnan Menderes Parkı’ndaki Tarihi Çınar Ağacı altına yapılan yürüyüş ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Uyar,"Öncelikle elde ettikleri büyük başarılarla bizleri gururlandıran, ülkemizi, ilimizi ve ilçemizi temsil eden tüm sporcularımızı, antrenörlerimizi, takımlarımızı ve destek veren herkese teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Sevgili gençler; sporu tarif ederken onu sadece rekabetin kazandığı, fiziksel ve bedensel bir faaliyet olarak görmek doğru bir tanımlama olmaz. Spor aynı zamanda kişinin ruhsal ve sosyal gelişimine de katkı sağlayan önemli bir olgudur. Bu nedenle sporu sadece yarışmak değil bir yaşam biçimi olarak değerlendirmek, hayatımızın bir parçası olarak görmek son derece önemlidir. Unutmayalım ki, bu güzel ülkenin bir ferdi olmaktan ve bu bayrak altında yaşamaktan gurur duyan, milli ve manevi değerleri özümsemiş, fikren ve bedenen sağlıklı nesillerin varlığı elbette en büyük hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşma adına da sizleri Amatör Spor Haftası etkinliklerine katılmaya ve spor yapmaya davet ediyorum. Bu vesileyle bu organizasyonda görev yapan, bu etkinliklere katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi. Daha sonra vatandaşların yoğun ilgisi olan etkinlikte Vezirköprü protokol üyeleri tarafından Vezirköprü’de Amatör Spor branşlarında faaliyet gösteren kulüp başkanlarına plaket takdimi yapıldı. Vezirköprü Kaymakamlığı, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Antrenörlerinin çeşitli branşlarda hazırlanan istasyonlarda branş tanıtımları ve çeşitli sportif etkinlikler yaptı.
Antalya “Evcilik” filminin prömiyeri Antalya’da yapıldı Öykü Karayel, Fatih Artman, Deniz Işın, Nejat İşler’in rol aldığı “Evcilik” filminin prömiyeri, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıldı. Ünlü oyuncu Nejat İşler’in yapımcılığını yaptığı Ümit Ünal’ın yönettiği film, seyirciden yoğun ilgi gördü. Film sonrası gerçekleştirilen söyleşi sırasında açıklamalarda bulunan Nejat İşler, “Kötü komşu ev sahibi yaptırır, risk almayanlarla iş yapmaktan sıkıldım. Çok da param yok, emeğimi koyuyorum” dedi. Ümit Ünal yeni filmi "Evcilik"in prömiyeri, 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması” kategorisinde AKM Aspendos Salonu’nda izleyiciyle buluştu. Sınıfsal ve kültürel gerilimlere vurgu yapılan filmin yapımcılığını ünlü Oyuncu Nejat İşler ve Emre Oskay üstlenirken, oyuncu kadrosunda Nejat İşler, Öykü Karayel, Deniz Işın, Fatih Artman, Selen Uçer ve Rüçhan Çalışkur yer alıyor. Film sonrası düzenlenen söyleşide film ekibi ve oyuncular, seyirciyle bir araya geldi. “Kötü komşu ev sahibi yaptırır” Film sonrası seyircilerin sorularını yanıtlayan Nejat İşler, yapımcı olarak sektöre girişi hakkında açıklamalarda bulundu. İşler, “Kötü komşu ev sahibi yaptırır. Maalesef burada da var, oyuncu olarak risk almadan aynı hikayeleri anlatan insanlardan sıkıldım. Paramı alayım dalgama bakayım değil. Ortak olayım, zarar edersem de sorun değil. Ticaretin kuralı da risk almaktır, risk almayanlarla iş yapmaktan sıkıldım. Çok da param yok, emeğimi koyuyorum. Meslektaşlarıma tavsiye ederim. Burada sevdiğim hikaye, kağıt üstünde her şeye sahip olduğunu sanan burjuvalar geliyor ve kağıt üstünde hiçbir şeyi olmayan, sadece yaşama sevinci olan çiftin mutluluğunu çalıyorlar. Burjuvalar her şeyi çalacaklarını sanıyor, çalamayacaklar” diye konuştu. “Ufak bütçeli olabilecek bir proje var mı?” Filmin yönetmeni ve senaristi Ümit Ünal ise film projesini; Nejat İşler’le otururken, İşler’in bağımsız proje gerçekleştirmek istediğini aktarmasıyla hayata geçirmeye karar verdiğini anlattı. Ünal, “Nejat İşler yanıma gelmişti, birlikte otururken yapımcılık yapmak, bağımsız projeler üretmek istediğini anlattı. “Ufak bütçeli olabilecek bir proje var mı?” diye sordu. Ben de Evcilik’i anlatmaya başladım, hikayeyi anlatmaya başladığım sırada “Tamam çekiyoruz” dedi ve oradan buraya geldik. Projenin en büyük sorumlusu Nejat, onun inadı ve ısrarı olmasa bu proje yapılamazdı. Yaklaşık 10 senedir çekmecemde bekleyen bir senaryoydu, başka yapımcılarla da görüştüm, bir türlü hayata geçiremedim” şeklinde konuştu. Filmin senaryo oluşumuna da değinen Ümit Ünal, şöyle devam etti: “Nejat’ın filmle ilgili çok güzel bir tanımlaması var; “Kaybedecek hiçbir şeyi olmayan iki insan ama yaşama sevinçleri var, onların yanına her şeyi olan ama yaşama sevinci eksik bir çift geliyor. Ve bu köylü çiftin yaşama sevincini çalıyorlar” şeklinde. Yaşama sevincini çalmanın da en kolay yolu önce taklit etmek. Oyunla başlayıp ciddiye dönüşürse ne olur diye düşünmüştüm, hikaye böyle oluştu.”