ASAYİŞ - 08 Ekim 2024 Salı 15:30

Ankara Valisi Vasip Şahin: “Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir”

A
A
A
Ankara Valisi Vasip Şahin: “Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir”

Ankara Valisi Vasip Şahin, başkentin ‘Afet Risk Azaltma Planı’ hedefi ve eylemleri ilgili açıklamalarda bulunarak, “Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir. Takip ve izlemesi yapılan eylemlerden 21 adedi tamamlanmış, 87 adet eylem ile ilgili çalışmaların devam etmekte, 17 eylem ile ilgili çalışmalara başlanmıştır” dedi.


Ankara Valisi Vasip Şahin, ‘13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü’ etkinlikleri kapsamında, İçişleri Bakanlığınca koordine edilen ’81 İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Kurulları’ toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Vali Şahin, “Bugün, 81 ide olduğu gibi Ankara’da da, İçişleri Bakanlığı koordinesinde ‘İl Afet Riski Azaltma’ planlarının gözden geçirilmesi toplantısı yapıldı. Bu kapsamda, ilgili kuruluşların temsilcileri toplantımıza katılım sağladı. Ankara her ne kadar diğer iller kadar birinci derece riskli bölgede yer almasa da her halükarda Anadolu coğrafyasının yaşadığı riskleri bünyesinde barındığı için bizde elimizden gelen en yüksek gayretle afet risklerine karşı hazırlıklarımızı yapmak durumundaydık” dedi.


“Yerel düzeyde yapılması gereken önemli çalışmalar bulunmaktadır”


Gerçekleştirilen çalışmalarının önemine değinen Vali Şahin, “Risk azaltma konusundaki uluslararası çerçeveler kapsamında yerel düzeyde yapılması gereken önemli çalışmalar bulunmaktadır. Buna yönelik olarak tüm illerde, ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ hazırlanmıştır. Özellikle son yıllarda ülkemizde meydana gelen afetle sonrasında yapılan analizler, afetler meydana gelmeden önce afet risklerini azaltma çalışmalarının, can ve mal kayıplarının azaltılmasında hayati öneme sahip olduğunu göstermektedir. Planın hazırlanma amacı tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin kendi görev kapsamları içerisinde risk azaltmaya yönelik çalışmalarının bir araya getirilmesidir. Valiliğimizin bu süreçteki en önemli görevi eylemlerin gerçekleştirilmesinin takip ve izlenmesini yapmak, mümkün olan kapasite geliştirmeye katkı sunmak ve uygulamalarda engelleri kaldırarak aksaklıkların önüne geçmek olacaktır” ifadelerini kullandı.


“Bireysel olarak toplumun tüm aktörlerinin rol ve sorumlulukları vardır”


Herkesin sorumlu ve bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Vali Şahin, “Ankara ilimiz için Afet riskleri denildiğinde ilk akla gelen konu depremdir. İlimiz sınırları içerisinde her ne kadar yıkıcı olabilecek büyüklükte aktif bir fay olmamasına rağmen bulunduğu konum itibarıyla Ülkemizin en büyük deprem üretecek faylarından KAF (Kuzey Anadolu Fayı) Kırıkkale-Erbaa Fayı ve Tuz Gölü Faylarının etki alanında kalmaktadır. Bu noktada depremle ilgili afet risklerinin azaltılması için sağlam zeminlerde daha dayanıklı binalar inşa etmenin yanında kurum ve kuruluşların da diğer afet risklerinin farkında olması ve buna göre gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Tüm afet risklerini azaltmak amacıyla kurumsal ve bireysel olarak toplumun tüm aktörlerinin rol ve sorumlulukları vardır” şeklinde konuştu.


“Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir”


Ankara’da alınan önlemlerle ilgili konuşan Vali Şahin, “2021 yılında yürürlüğe giren Ankara İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında sorumlu kurum ve kuruluşlar ile birlikte planda yer alan amaç, hedef ve eylemlerin bir kısmı tamamlanmış, bir kısmının da gerçekleştirme çalışmaları devam etmektedir. Eylemlerin hayata geçirilmesiyle beraber vatandaşlarımızın ve şehrimizin afet risklerine karşı daha dirençli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir. Takip ve izlemesi yapılan eylemlerden 21 adedi tamamlanmış, 87 adet eylem ile ilgili çalışmaların devam etmekte, 17 eylem ile ilgili çalışmalara başlanmış olup bu konuda hızlı bir şekilde yol alınması için gerekli tüm özverili çalışmalara devam edilmektedir” diye konuştu.



Ankara Valisi Vasip Şahin: “Ankara ‘İl Afet Risk Risk Azaltma Planında’ 5 hedef ve 125 eylemi gerçekleştirmek üzere sorumlu kurum ve destekleyici kurumlar belirlenmiştir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya Serbest Bölge 2024 yılının ilk üç çeyreğinde 838,6 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştı Antalya Serbest Bölgesi, ihracat ve yüksek katma değerli üretimleri ile dikkat çekiyor. Bölge, 2024 yılının ilk üç çeyreğinde 838,6 milyon dolarlık ticaret hacmiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında büyüme kaydederek, ihracatın öneminin vurgulandığı Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine paralel olarak, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Bölgede gerçekleştirilen üretimin yüzde 93’ü sanayi grubu imalatı olmakla beraber özellikle yat, elektronik ve medikal sektörlerindeki yüksek katma değerli üretim, Antalya Serbest Bölgesi’ni Türkiye’nin ihracatında ön plana çıkartıyor. Ülke genelinde serbest bölgeler hariç ihracatçı birliklerine kayıtlı verilere göre kilogram başına ihracat değeri 2023’te 1,60 USD iken Antalya Serbest Bölgesi’nde yat sektöründe 45 USD, elektronik sektöründe 40 ila 145 USD, medikal sektöründe de 8 ila 140 USD oranında değişiyor. Bu sektörlerdeki büyüme hem istihdama hem de ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyor. Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren 87 firmanın, toplamda 8 bin 275 kişiye istihdam sağlaması, bölgenin sadece ekonomik büyümeye değil, aynı zamanda istihdama da önemli katkılar sunuyor. Bölgede oluşan istihdam, nitelikli iş gücüne olan talebi artırarak, Türkiye’nin insan kaynakları potansiyelini daha etkin kullanmasına katkı sağlıyor. Antalya Serbest Bölgesi Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgenin bu başarılı performansı ve modern alt yapısı nitelikli yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirterek, "Bölgemiz kalifiye iş gücü, yatırımcılara sunulan kolaylıklar ve lojistik avantajları ile yüksek katma değerli üretim ve ihracata odaklanarak ülkemize döviz kazandırmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde de yatırımlarımıza devam ederek bölgemizin potansiyelini daha da artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Genel Müdür Gürses, "Antalya Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmi, sektörel verimliliği ve istihdam kapasitesi, Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasına katkı koymaktadır. Bu verimli çalışmaların sürdürülebilir olması ve ihracatçıların daha düşük maliyetlerle daha hızlı bir şekilde ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırmalarını sağlayabilmek amacıyla yatırımlarımıza devam edilmekle birlikte mevzuat istikrarının sağlanması da çok önemlidir" ifadelerine yer verdi.
Niğde Vali Çelik: "Niğde, muhtemel afetlerde diğer illerden daha güvenli Niğde’de 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısı düzenlendi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığındaki video konferans toplantısının ardından Niğde Valisi Cahit Çelik basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Vali Yardımcısı Ahmet Arık, Niğde Belediye Başkan Vekili Muharrem Çifcibaşı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, AFAD İl Müdürü Nihal Öner ve ilgili kurum mirleri katıldı. Vali Çelik yaptığı açıklamada Türkiye’nin afetlerin yoğun yaşandığı bir ülke olduğunu ifade ederek risk azaltmanın önemine değindi. Vali Çelik Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında; Niğde’nin doğusunda Ecemiş, batısında Tuz Gölü Fay Hattı’nın bulunduğunu ifade ederken kentin diğer illere göre afetler konusunda daha güvenli olduğuna dikkati çekti. Vali Çelik; "6 Şubat’taki depremde ilimiz de etkilendi. Bu depremde 24 ağır hasarlı, 25 de orta hasarlı binamız oldu. Merkezi yönetimin başı olarak bizler ve buradaki yerel idarecilerin bunu bilip ona göre hareket etmesi gerekiyor. Afetlerde bildiğiniz gibi 4 aşama var. Birincisi risk azaltma, ikincisi hazırlık, üçüncüsü müdahale, dördüncüsü ise iyileştirme. Bu dört aşamada birbiriyle bağlantılı. Risk azaltma konusunda ne kadar iyi hazırlığınız olursa, o riski azaltacak ne kadar iyi tedbirler alırsanız, hazırlık aşamanız o kadar kolay olur, müdahaleniz o kadar güçlü olur ve iyileştirme süreciniz de çok daha kısa sürer" dedi. Vatandaşları risk azaltmaya yönelik alınacak tedbirler konusunda duyarlı olmaya ve alınacak kararlara uymaya davet eden Vali Çelik, deprem ülkesi olmamız nedeniyle yapıların kurallarına uygun bir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.