GÜNDEM - 09 Nisan 2024 Salı 10:05

Kullanılmayan kıyafetleri çocuk elbiselerine dönüştürdü, şimdi Amasya’ya örnek oldu

A
A
A
Kullanılmayan kıyafetleri çocuk elbiselerine dönüştürdü, şimdi Amasya’ya örnek oldu

Amasya’da yaşayan terzi Zeynep Yenice, eşinin ve komşularının kullanmadığı kıyafetleri çocuk elbiseleri ile çantalara dönüştürdü. İsrafı önleyip para kazanan genç kadın, çalışmalarıyla şehirdeki sıfır atık uygulamalarına da örnek oldu.



işyerinin kepengini indirip üretimini evinde sürdürmek zorunda kaldı


Üçler Mahallesi’nde 4 yıl önce terzi dükkanı açan evli ve 2 çocuk annesi Zeynep Yenice, korona virüs salgını nedeniyle işyerinin kepengini indirip üretimini evinde sürdürmek zorunda kaldı. Şanssız durum karşısında borçları da artınca çareyi mikro kredi uygulamasından faydalanmakta buldu. 5 bin TL’lik krediyle bir miktar kumaş alarak üretim yapıp sattı. Üretimin devamı için aşırı kilo alan eşinin kullanamadığı kıyafetleri gözüne kestirdi. O gömlek ve pantolonlar çocuk elbiseleri, kalemlik ve el çantalarına dönüştürüldü. Bu durumu gören komşularından aldığı eskimiş elbiselerin parçalarıyla da yeni elbiseler dikip satarak kazancını artırmaya çalıştı.



“Şimdi ödemelerimi tıkır tıkır yapıyorum”


Bu sayede zor günleri geride bıraktığı gibi sıfır atık uygulamalarına da örnek olan 35 yaşındaki Yenice, dükkanındaki bir reyonu da patik, iğne oyası gibi ürünler üreten kadınlara satış noktası olarak ayırdı. Geri dönüşümle üretmenin mutluluğunu yaşayan Zeynep Yenice, “Şimdi ödemelerimi tıkır tıkır yapıyorum. Hedeflerimi de büyütüyorum. Biz kadınlar güçlüyüz. Bence bütün kadınlar üretmeli. El ele verirsek her zorluğu aşabiliriz” dedi.



“Zeynep’i gururla izliyoruz”


Finans desteği sağladıkları Yenice’nin faaliyetlerini örnek gösterdiklerine değinen Mikrokredi Amasya Şube Yöneticisi Selda Ergin, “Evde kullanılmayan kıyafetleri dönüştürmesi, pantolon paçalarından kalemlik ve çanta gibi değişik şeyler yapmasını gururla izliyoruz” diye konuştu. Evinde yaptığı patik, iğne oyalı yemeni gibi ürünleri bu dükkandaki rafta satan Filiz Çağlayan da, kendilerine bu imkanı sunan Yenice’ye teşekkür etti.




Kullanılmayan kıyafetleri çocuk elbiselerine dönüştürdü, şimdi Amasya’ya örnek oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Türkiye’de nadir görülüyor, köylüler yaralı şekilde bulmuştu: Sakallı akbaba artık yeni yuvasında Artvin’de köylüler tarafından yaralı halde bulunan ve Türkiye’de nadir görülen ‘sakallı akbaba’, ampute halde Sakarya’ya getirildi. Burada veteriner kontrolünde bakımı yapılan akbaba, hayatına hayvanat bahçesinde devam edecek. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) soyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlara yönelik yapılan çalışmada kırmızı listeye alınan sakallı akbaba, yaklaşık 3 hafta önce Artvin’de köylüler tarafından yaralı ve bitkin halde bulundu. Sağ kanadı kırık ve enfekte olduğu belirlenen akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerince teslim alındı ve yapılan tedavi sonrasında sağ kanadı ampute edildi. Tedavisi tamamlanan akbaba, doğada kendi başına yaşamını sürdüremeyeceği için Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan bir hayvanat bahçesine gönderildi. Yaklaşık 3 metre kanat açıklığına, 5 kilogram ağırlığa sahip ve doğada ender rastlanan büyük kuş türlerinden biri olarak bilinen sakallı akbaba, bundan sonraki hayatına bu hayvanat bahçesinde devam edecek. "Ülkemizde nadir görülüyor" Hayvanat bahçesinde hayvan bakıcılığı görevinde bulunan Harun Sarıkaya, "Türkiye’de nadir görülen ve nesli tükenmekte olan sakallı akbaba. Artvin’de köylüler tarafından yaralı bir şekilde bulunduktan sonra ilk olarak Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edildi. Oradaki ilk müdahalenin ardından tedavisi bizim hayvanat bahçemizde devam ediyor. Normal şartlarda tedavisi bittikten sonra doğaya salınması gereken bir hayvan ama kanadı ampute edildiği için bundan sonraki süreçte tedavisi ile birlikte yaşamını bizimle devam ettirecek. Çünkü bir kanadı komple ampute olduğu için uçma ihtimali yok ve bu sebeple doğada yaşama şansı artık yok. Türkiye ikliminde yaşayabilen bir hayvan değil, ülkemizde nadir görülüyor" dedi. "Göz ve gaga yapısı normal akbabalardaki gibi değil" Sakallı akbabanın kendi türünden farklı olduğunu belirten Sarıkaya, "Düz kemik parçalarını direk ağzına atıp yutabiliyor. Normal akbabalar gibi leşte yiyor ama daha çok kemik ile besleniyor. Nadir görülen bu sakallı akbabanın İran taraflarında olduğu biliniyor. Ülkemizde çok az ve nadir gözüktüğü için çok kıymetli. İnşallah bizimle uzun bir süre yaşamaya devam eder. Yaklaşık 3 hafta oldu bize geleli, zaten görenler çok şaşırıyor. Göz ve gaga yapısı normal akbabalardaki gibi değil. Daha farklı olduğu için insanların dikkatini çekiyor. Bahçemizde görünüş olarak en fazla dikkat çeken hayvanlarımızdan bir tanesi" diye konuştu. "Tedavisi tamamlandıktan sonra hayatına daha büyük bir alanda devam edecek" Akbabanın bakımı için geçici bir alanda bakıldığını söyleyen Sarıkaya, "Yarasından dolayı şu anda bakım alanında yaşıyor, tedavisi tamamlandıktan sonra hayatına daha büyük bir alanda devam edecek. Veterinerimiz eşliğinde devamlı bakımları yapılıyor. Yaranın iyileşmesi için antibiyotik, krem ve gerekli vitaminler veriliyor. Zaten yarası da iyileşmek üzere" şeklinde konuştu.