GENEL - 24 Temmuz 2020 Cuma 12:27

Asırlardır dimdik ayakta duran Karahisar Kalesi’ni de Korona virüs vurdu

A
A
A
Asırlardır dimdik ayakta duran Karahisar Kalesi’ni de Korona virüs vurdu

Yaz döneminde günde yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Afyon Kalesi’nde, Korona virüsten (Kovit-19) dolayı ziyaretçi sayılarında düşüş yaşanmaya başladı.

Yaz döneminde günde yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Afyon Kalesi’nde, Korona virüsten (Kovit-19) dolayı ziyaretçi sayılarında düşüş yaşanmaya başladı. Kale çevresindeki işletme sahipleri özellikle yaz döneminde günlük 500’ün üzerinde ziyaretçinin geldiği kaleye pandemi döneminde ise yaklaşık 50 kişinin geldiğinden dert yakındılar.


226 metre yüksekliği ile Anadolu’nun en yüksek kalelerinden biri olma özelliğini taşıyan Karahisar Kalesi’nin pandemi döneminde ziyaretçi sayısı düştü. Özellikle yaz döneminde kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında gelen kale bu yıl Korona virüsten dolayı eski günlerini özler oldu. Kentin tam ortasında olan ve şehrin bakılan her noktasında görülebilen kale yüzyıllara meydan okumaya devam ederken, gelen ziyaretçilerine de 226 metre yüksekten seyrine doyumsuz bir manzara sunuyor.


Kale eteklerinden uzun yıllardan bu yana çay bahçesi işletmeciliği yapan Mevlüt Yaşar, Korona virüsten dolayı son aylarda kaleye gelen ziyaretçi sayısını da etkilediğini kaydetti. Önceki dönemlerde daha ziyaretçilerin daha fazla olduğunu anımsatan Yaşar, “Önceden ziyaretçi sayıları çok çok iyi oluyordu. Şuanda hastalık nedeni ile gelen fazla olmuyor. Hastalık olmadan önce 500 kişi geliyordu. Şimdilerde ise 50-60 kişi anca geliyor. Bizde burada vatandaşlara içecek hizmet veriyoruz” dedi.



Asırlara meydana okuyan Karahisar Kalesi’nin tarihçesi


226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi’nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.


Kalenin zirvesinde M.Ö.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi’ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dries Mertens: “İki senedir şampiyon olduk, üçüncüsünü yapmak istiyoruz” Galatasaray’ın Belçikalı futbolcusu Dries Mertens, 4-3 kazandıkları Elfsborg maçının ardından yaptığı açıklamada, “İki seneden beri buradayım. İki senedir şampiyon olduk. Bu sene üçüncü senem ve üçüncüsünü yapmak istiyoruz” dedi. Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi 3. hafta maçında İsveç ekibi Elfsborg’u 4-3 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından sarı-kırmızılıların Belçikalı futbolcusu Dries Mertens, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sezon başında Turkcell Süper Kupa maçında Beşiktaş’a 5-0 mağlup olmalarının kendileri için ekstra bir motivasyon oluşturup oluşturmadığıyla ilgili soru üzerine Mertens, “Ekstra motivasyon oldu bize. Sadece bu maç özelinde değil, lige başladığımızda da bize ekstra motivasyon oldu. Bu şekilde olmaması gerekiyordu. Ligde iyi bir takım olduğumuzu gösterdik ve iyi bir şekilde devam edeceğimizi düşünüyorum” yanıtını verdi. Bu sezon Galatasaray’ın öne geçtiği maçlarda çok gol yemesiyle alakalı gelen soru üzerine de değerlendirme yapan tecrübeli futbolcu, “Dikkat etmemiz lazım. Bu kadar gol yememizin nedenini ben de bilmiyorum, bilsem söylerdim” şeklinde konuştu. “İki senedir şampiyon olduk, üçüncüsünü yapmak istiyoruz” Bu sezon ligde şampiyonluk yolundaki rakiplerinin de iyi kadrolar kurduğunu fakat bu sene de şampiyon olmak istediklerini belirten 37 yaşındaki futbolcu, “Gördüğümüz kadarıyla bu sene Beşiktaş iyi oyuncular aldı, Fenerbahçe ve Samsunspor da aynı şekilde. İyi bir performans da sergilediler. Bizim yapmamız gereken kendi performansımızı ortaya koyup, daha iyisini yapmak. İki seneden beri buradayım. İki senedir şampiyon olduk. Bu sene üçüncü senem ve üçüncüsünü yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu dizilişe gelecekte adapte olabileceğimizi düşünüyorum” Galatasaray’ın Elfsborg karşısındaki taktik dizilişiyle alakalı da gelecekte adaptasyon sağlayabileceklerini söyleyen Dries Mertens, “Hocamızın daha önce kendi aklından geçirdiği ve uygulamak istediği bir şeydi. Bugün de bunu uygulamak istedi. Tabii detaylarını ona sormak lazım. Gelecekte buna adapte olabileceğimizi düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Muğla Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali törenle başladı Fethiye’nin dünyaca ünlü Ölüdeniz bölgesinde düzenlenen 24. Uluslararası Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, coşkulu bir törenle başladı. Festivale, 34 ülkeden yaklaşık 500 sporcu katılırken, serbest paraşüt, base jump, speedfly, akrobasi, tandem ve tridem yamaç paraşütü ile yarasa adam uçuşları gibi birçok heyecan verici gösteri büyük ilgi gördü. Festivalin açılış törenine Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras bazı protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gökyüzünde sergilenen akrobasi ve hava gösterileri, izleyiciler tarafından heyecanla takip edildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasında, “Muğla’mız her köşesiyle doğanın, tarihin ve kültürün bize bahşettiği eşsiz bir coğrafya. Bu nedenle, bizler bu coğrafyanın sakinleri olarak, Tanrı’nın bize bahşettiği bu güzel topraklar için bir şeyler yapmak zorundayız. Oturduğumuz yerden, her şeyin kendiliğinden olmasını beklemek yanlış olur. Bu yüzden çalışmamız gerekiyor. Şimdiye kadar 24’üncüsü düzenlenen bu önemli festivali gerçekleştiren, başlatan, emek veren, maddi destek sağlayan, sponsor olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Genelde bu tür işler bir avuç insanla başlar. Eğlenmek güzel, ama çalışanların hakkını da teslim etmek gerekir. Bu festivali bugüne kadar getirenlerin hakkını sonuna kadar teslim ediyoruz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Alim Başkan’ın ve Fethiye’nin bu çabalarına destek olmaya gayret ediyoruz. Bundan sonra da desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Çünkü bu güzel topraklarda gerçekleştireceğimiz her etkinlik, dünya çapında örnek olmalıdır. Sıradan işler yapamayız. "Yapıyormuş gibi" yapamayız” dedi.