GENEL - 02 Nisan 2020 Perşembe 14:45

AKÜ’de maske ve siperlik üretimi başladı

A
A
A
AKÜ’de maske ve siperlik üretimi başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim elemanları tarafından Korona virüs (Covid-19) pandemisinin yayılmasını önlemek adına maske ve siperlik üretimine başlandı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim elemanları tarafından Korona virüs (Covid-19) pandemisinin yayılmasını önlemek adına maske ve siperlik üretimine başlandı.


Biyomedikal Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirilen ve yürütücülüğünü öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Sadık Kağa, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Fidan ve Arş. Gör. Ahmet Fatih Yuran’ın yaptığı üretim projesi kapsamında ilk aşamada ihtiyaca yönelik bin maskenin üretimi başladı. Gerçekleştirilen üretim ile ilgili bilgiler veren Arş. Gör. Ahmet Fatih Yuran, başta sağlıkçılar olmak üzere insanlara nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda düşündüklerini, bu konuda siperlik ve yüz koruyucu maske imalatı yapmaya karar verdiklerini kaydetti. Yuran, “Ülkemizin zor zamanlarında başta sağlıkçılar olmak üzere insanlara nasıl yardımcı olabiliriz diye düşünmeye başladık. Halkımız zaten bu konularda çok duyarlı. 3 boyutlu yazıcısı olan herkes çeşitli personel koruyucu ekipmanlar yapmaya çalıştılar. Özellikle siperlik, yüz koruyucu maske yapmaya çalıştılar. Bizler de AKÜ Biyomedikal Mühendisliği olarak bu konularda sağlayabileceğimiz katkılar üzerine kafa yorduk. Pandemi ülkemize geldiği andan itibaren bu konularda araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı bu yöne yönlendirdik. Oluşturduğumuz çalışma grubu ile başladık” dedi.


90 saniyede bir maske üretebiliyoruz


Yapılan araştırmalar neticesinde 3 boyutlu yazıcı kullanarak maske üretmenin çok fazla zaman aldığını belirten Yuran, “Yaptığımız çalışmalarda şunu gördük, 3 boyutlu yazıcılar ile hazırlanan bu tip ekipmanların üretim süreleri epey problemli. Öncelikle bir siperliğin hazırlanması yaklaşık 2 saat süre alıyor. Aynı zamanda hijyen açısından da problemler yaşanabiliyor. Bu tip sterilizasyon konusundaki problemler sorun yaşatabiliyor. Bizler de yapabileceklerimiz hususunda epey kafa yorduk. Hem hızlı bir şekilde hem de basit malzemeler ile bir çözüm önerisi sunduk. Şu anda bu siperlikleri 3 boyutlu yazıcı yerine eldeki malzemeler ile kendimiz üreterek 90 saniyede bir maskeyi kullanıma hazır hale getirebiliyoruz. Saatte 100 maske üretebiliyoruz. Ayrıca şuan ürettiğimiz basit siperliklerin steril edilmesi çok daha kolay. Herkesin kendisinin evinde üretebileceği bir yüz koruyucuyu halkımıza sunacağız” diye konuştu.


Ürettiğimiz aparat ile bir ventilatör iki kişide kullanılabilecek


Dr. Öğr. Üyesi Uğur Fidan ise ventilatör cihazlar konusunda dünyada ciddi bir açık olduğunu dile getirdi. Ventilatör konusunda ani ihtiyaçlar için basit bir aparat geliştirdiklerini ve bu aparat sayesinde bir ventilatörün iki kişide kullanılabileceğini belirten Fidan şöyle devam etti;


“Sağlık Bakanlığı ventilatör konusunda gerekli yatırımları zaten hazırladı ancak biz herhangi bir ani ihtiyaç durumunda nasıl çözüm üretebiliriz diye düşünerek bu ventilatörlerin birden fazla kişi için kullanılmasını sağlayacak aparatlar yaptık. Bunların hem üretimi kolay hem de birim açısından daha faydalı olabileceğini düşünüyoruz, çünkü yoğun bakım ünitelerinin kapasitesini bu gibi aparatlar ile iki katına kadar artırmak mümkün olacak. Bununla beraber mekanik ventilatörler konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bir maskeyi 3 boyutlu yazıcı ile 2 saatte, ventilatör için kullanılabilecek bu aparatları ise 3,5 saatte üretebiliyoruz. 3 boyutlu yazıcı ile 2 saatte bir maske üretmek için harcayacağımız enerjiyi ventilatör gibi daha kritik bir konuya harcamanın daha faydalı olabileceğini düşünüyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Kar yağışı lastikçilerde yoğunluk oluşturdu Yozgat’ta yoğun şekilde başlayan kar yağışı, lastikçilerde yoğunluk oluşturdu. Yozgat’ta meteorolojik uyarıların yapılmasına rağmen kışlık lastik değiştirme işini son zamanlara bırakan araç sahipleri, lastikçilerde yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Sürücüler yoğunluğa rağmen sıra beklemeyi göze alırken lastikçiler de hafta sonu bile olsa fazla mesai harcadı. “Kar yağınca ciddi şekilde yığılma oldu” Yozgat’ın Sorgun ilçesinde oto lastik firması bulunan ve yaklaşık 5 yıldır bu sektörde hizmet veren Emrullah Aydoğan, kar yağışlarıyla birlikte yaşanan talep yoğunluğundan bahsetti. “Müşterilerimizi kar gelmeden lastiklerinizi değiştirin, diyerek çok uyardık ama müşterilerimiz gelmedi. Şimdi kar yağdı. Ciddi şekilde yığılma var. Biz de müşterilerimizin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz” dedi. “Pazar günleri iş yerimizi açmazdık ama yoğunluktan dolayı açtık” Pazar günleri iş yerinin tatil günü olduğunu ifade eden Aydoğan, “Normalde biz Pazar günleri iş yerimizi açmazdık. Ancak hastane işi olan veya uzun yola gidecek olan müşterilerimiz var. O yüzden şu anda mesai gözetmeksizin geç saatlere kadar çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “Kışlık ve yazlık lastik arasında çok büyük fark var” Ayroğan, mevsimlerin lastiklerin arasında ciddi farlar olduğunu ifade ederek, “Kışlık ve yazlık lastik arasında çok büyük farklar var. Bir kere üretim amaçları farklı. Kauçukları da farklı. Yazlık lastik soğukta ve karda tutmaz. Kar olduğu zaman araba durduğu yerden bile kalkmaz. Kışlık lastik çok önemlidir. Hayati önem taşıyor. Sürücüler karda, buzda, uzun yola çıktıklarında sıkıntı yaşamak istemiyorlarsa kışlık lastiğin mutlaka taktırılması lazım. Özellikle karın bol olduğu bizim bölgemiz gibi bölgelerde takılmalıdır” cümlelerini kullandı. “İkinci el lastiklere aşırı derecede rağbet var” Sıfır lastik fiyatlarının oldukça arttığına değinen Emrullah Aydoğan, “Lastik fiyatları enflasyonla birlikte oldukça arttı. Müşterilerimizin çoğu zaman sıfır lastik almak için imkanı olmuyor. Kredi kartına taksit sayıları da azaldı. Bu yüzden ikinci el lastiklere aşırı derecede rağbet var. İkinci el lastik alanlar yırtık ve çatlak olup olmadığına, diş derinliğine baksınlar. Bunlar önemlidir” dedi.
Bursa Mudanya Belediyesi’ndein öğretmenlere vefa Mudanya Belediyesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü münasebetiyle en yaşlı ve en genç öğretmenleri bir araya getirdi. Mudanya’da öğretmenler Mudanya Belediyesi’nin düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliklerinde buluştu. ’İyi ki Varsın Öğretmenim’ temasıyla kutlanan Öğretmenler Günü etkinliklerine Mudanya Belediye Başkan Vekili Baran Güneş, Belediye Başkan Yardımcısı Volkan Keçici, CHP İlçe Başkanı Furkan Atalay, Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, meclis üyeleri, öğretmenler ve yakınları katıldı. Törende Mudanya’nın en yaşlı öğretmeni Soyer Kazancı ile en genç öğretmeni Başak Günhan Atatürk Anıtı’na birlikte çiçek koydu. Atatürkçü Düşünce Derneği Mudanya Şube Başkanı da olan emekli öğretmen Soyer Kazancı, öğretmenler adına yaptığı konuşmada meslektaşlarının gününü kutlayarak, “Öğretmen ışıktır, yol göstericidir. Toplumun geleceğini belirleyen bir unsurdur. Öğretmenlik en kutsal meslektir.” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti Cumhuriyet’in kazanımlarını koruyup yaşatacak gençler yetiştirdiklerine dikkat çeken Kazancı, “Mustafa Kemal Atatürk bu ülkede öğretmene en çok değer veren kişidir. O da şüphesiz bir cumhurbaşkanı, bir devlet adamı yerine bir başka meslek tercih etseydi mutlaka öğretmen olurdu. Bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenleri, askerleri olarak görevimizi yapmaya, ışık saçmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Tören sonrasında MUDAŞ Sosyal Tesisleri’nde yemekte bir araya gelen öğretmenler, Kemal Sunal ile Selma Sonat’ın başrollerini paylaştığı ve köylü bir öğretmenin yaşadığı zorlukları anlatan “Öğretmen” filmini izledi.