GÜNDEM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 13:50

Havşeri isale hattında çalışmalar tamamlandı

A
A
A
Havşeri isale hattında çalışmalar tamamlandı

6 Şubat depremlerinde zarar gören ve şehrin içme suyu temininde aksamalara neden olan Havşeri isale hattındaki sorun giderildi. Şehre su arzı sağlanmaya başlandı.


Deprem sonrası borularda meydana gelen kırılma ve bükülme nedeniyle sık sık arızalar yaşanan Havşeri isale hattında meydana gelen ve su arzını engelleyen sorun, Belediye Su ve Kanalizasyon İşleri ekiplerinin, 22 Ekim sabahı saat 05.30’da başlayan ve 24 saat süren çalışmalarıyla giderildi. Çalışmaların ardından bu sabah şehre su arzı sağlanmaya başlandı.


Konuyla ilişkin açıklamada bulunan Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, 24 saati aşkın süren çalışmalar sonrasında şehre su arzı sağlanmaya başlandığını, borulardaki basınç ve depo dolum işlemlerine bağlı olarak suyun evlere ulaşmasının biraz zaman alabileceğini belirtti.


Gün içerisinde şehrin tamamında suya erişim sorunu kalmayacağının altını çizen Başkan Tutdere, "Ekiplerimizin özverili çalışmaları sonucunda su hattındaki sorunları giderdik ve şehrimize su arzını sağladık. Hemşehrilerimizin bu süreçte göstermiş olduğu sabır ve anlayışa teşekkür ediyor, kesintisiz hizmet sunmak adına büyük bir fedakarlıkla çalışan ekiplerimize şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.



Havşeri isale hattında çalışmalar tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İnegöl Belediyespor Güner Karakaya’yı ağırlayacak Türkiye Voleybol Federasyonu Erkekler 2. Lig 2. Grupta mücadele eden İnegöl Belediyespor, sezonun 5. Haftasında 27 Ekim Pazar günü 13.00’da İnegöl Kapalı Spor Salonunda Bursa Güner Karakaya Spor Kulübünü konuk edecek. Türkiye Voleybol Federasyonu Erkekler 2. Liginde 12 takımın mücadele ettiği 2. Grupta yer alan İnegöl Belediyespor Erkek Voleybol Takımı, geride kalan 4 haftalık periyotta topladığı 4 puanla 8’inci sırada yer alıyor. Turuncu lacivertli temsilcimiz 5. Hafta müsabakaları kapsamında İnegöl’de Bursa Güner Karakaya Spor Kulübünü konuk edecek. Tamamı İnegöllü genç sporculardan oluşan İnegöl Belediyespor erkek voleybol takımı, 27 Ekim Pazar günü 13.00’da İnegöl Kapalı Spor Salonunda rakibi Bursa Güner Karakaya Spor Kulübü ile karşı karşıya gelecek. Zorlu müsabakanın hazırlıklarını sürdüren İnegöl Belediyesporlu sporcular, hafta sonu ilçe halkının da tribünlere gelerek destek vermesini bekliyor. Takımda tek hedef ise galibiyet. Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl’ün gençlerinden oluşan şehrin takımına güvendiklerini söyledi. Galibiyetle başladıkları sezonda talihsiz kayıplar yaşandığını ifade eden Başkan Taban, 5’inci haftada Pazar günü Bursa Güner Karakaya Spor Kulübünün misafir edileceğini hatırlatarak “İlçe halkımızı Kapalı Spor Salonunda takımımızın yanında olmaya davet ediyorum. İnegöl Belediyespor sadece şehrin gençleriyle, alt yapı sporcularıyla mücadele eden bir takım. Amacımız Türk sporuna yeni sporcular kazandırmak. Aynı zamanda bu kadrolarla başarılar elde etmek” dedi.
Denizli DTO ‘Topraktan Çatala’ sloganıyla gıda israfını önleme projesi başlattı Denizli Ticaret Odası (DTO), “Topraktan Çatala” sloganıyla gıda israfını önlemek için Food Chase Projesini başlattı. Denizli tarihinde alanında bir ilk olan, Türkiye’nin yanı sıra 7 farklı ülkenin iş birliği ve katkısıyla gerçekleştirecek proje hakkında konuşan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Tarladan sofraya kadar olan süreçte, her adımda israfın azaltılması için üreticiden tüketiciye herkesin ve her kesimin bilinçlenmesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağız” dedi. Türkiye’den DTO ile bir kamu üniversitesinin yanı sıra yurt dışından İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile İsviçre’den sağlanan proje ortakları, küresel gıda israfını önlemek amacıyla bir araya geldi. Bu amaç doğrultusunda Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Food Chase Projesinin ilk toplantısı, DTO’da yapıldı. Doç. Dr. Ömür Kaya Kalkan, Dr. Havva Boyacıoğlu, Dr. Aysel Yeşilyurt Er ve Dr. Tayfun Unuk, Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mesut Aydınlı ve Teknokent Üniversite Sanayi İş Birliği Temsilcisi Hatice Kübra Kaplan, DTO Genel Sekreter Yardımcısı Tekstil Mühendisi Dr. Akay Gündoğan ve Proje Uzmanı Enis Erdal, gıda sektörü temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, konu hakkında ayrıntılı fikir alışverişinde bulundu. Doç. Dr. Ömür Kaya Kalkan, sunumu eşliğinde projenin içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre tüm dünyada her yıl 1,05 milyar tonluk gıda israf edildiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Kalkan, “Bunun maddi değeri, 1 trilyon doların üzerinde ve dünya genelindeki 194 ülkenin 192’sinden daha fazla bir bütçeye denk. Onların altın ve dolar rezervlerini de göz önünde bulundurduğumuzda, yıllık gıda israfı ya da kaybının toplam değeri 192 ülkenin Merkez Bankası varlıklarından daha fazla bir bütçeye ulaşıyor. Dünyada her 10 insandan birinin açlıkla mücadele ettiğini, 783 milyon kişinin de açlık sınırında olduğu düşünüldüğünde, gıda israfının ne kadar vahim boyutlarda olduğu daha açık ortaya çıkıyor. O nedenle, güvenilir bir gıda sistemi oluşturmak istiyoruz” dedi. 7 ülke var Projede yer almak isteyen sektör temsilcilerinin 7 ülkede oluşturulacak ekosistemin bir parçası olacaklarını da aktaran Doç. Dr. Kalkan, yereldeki katılımcılardan ise bir nevi danışmanlık beklediklerinin altını çizdi. Doç. Dr. Kalkan, “Yerel düzeyde üniversite ve Denizli Ticaret Odası’ndaki temsilcilerimiz ile çalışmak isteyen firmalarımız olacaktır. Bu firmaların yanı sıra uzmanlık alanlarına göre dört farklı komite daha oluşturulacak. Bunlar üretim, işleme, dağıtım ve tüketim komiteleri olacak. Sizler de uzmanlık alanlarınıza göre bu komitelerden birinde yer almak isteyebilirsiniz. Bu hikâyenin bir parçası olmak istiyorsanız sizleri de aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağız. Sizden beklentimiz bizlere bir nevi danışmanlık sunmanız, bilgi birikiminizle projemize katkı sağlamanızdır. Böylece, gıda kaybı veya israfı ile birlikte mücadele edebiliriz” diye konuştu. Kalkan’ın sunumu sonrasında sektör temsilcileri projeyle ilgili merak ettiklerini sorup gıda israfını önlemeye yönelik fikirlerini dile getirdi. Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Varol, “Tarımsal ürünlerimize baktığımızda, çok büyük bir kısmının hala kayıt dışı olduğu görülür. O nedenle de kontrol etme şansımız yok. Kontrol altına almak için ise saymamız ve kayıtlı tarımsal ekonomiye geçmemiz lazım. Gıda israfını önlemek için de öncelikle bunların sağlanması şarttır” dedi. Firma temsilcisi olarak toplantıya katılan Yasin Serinkan, Türkiye’de gıda israfını önlemek için halkı bilinçlendirmenin en önemli adım olduğunu vurguladı. Serinkan, “Ne yazık ki kültürel değerlerimizde gıda israfı kaçınılmaz oluyor. Çünkü bizler tadına bakmak için bile birçok ürün tüketmek istiyoruz. Bir iki çatal alıyoruz ve gerisi maalesef yenmiyor, atılıyor. Gelişmiş ülkelerde ise insanlar tabağına alırken yiyebileceği kadarını koyuyor; bunu beş yıldızlı tesislere gittiğimiz zaman görüyoruz. Bence bu anlamda bizim ülke olarak topyekûn bir bilinçlendirme için kolları sıvamamız lazım” diye konuştu. “Gıda israfını, elbirliği ile azaltmak istiyoruz” DTO Başkanı Uğur Erdoğan ise Denizli’nin bu alanda attığı adımın Türkiye genelinde örnek oluşturabileceğini belirterek, projelerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Gıda israfı, maalesef küresel ölçekte ciddi bir sorundur. Pamukkale Üniversitemiz ile Topraktan Çatala sloganıyla hayata geçirdiğimiz Food Chase Projemiz hem şehrimiz hem ülkemiz hem de dünyadaki gıda israfını önlemek adına atılmış önemli bir adımdır. Projemizle, sadece yerelde değil uluslararası arenada da bu sorunun çözümüne katkı sağlamayı hedefledik. Tarladan sofraya kadar olan süreçte, her adımda israfın azaltılması için üreticiden tüketiciye herkesin ve her kesimin bilinçlenmesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağız. Projemizle aynı zamanda hem gıda sektöründeki firmalarımıza yeni farkındalıklar kazandırmayı hem de kaynaklarımızı daha verimli kullanmayı da amaçladık” Proje gıda sektörünü aynı çatı altında buluşturdu Food Chase Projesi, gıda endüstrisindeki kaybı ve atıkların azaltılmasına ilişkin mesleki beceriler için Avrupa Birliği (AB) düzeyinde referans geliştirmeyi amaçlıyor. Denizli tarihinde alanında bir ilk olan projeyle, gıda sektöründe faaliyet gösteren eğitimciler ve kuruluşlar aynı çatı altında buluşturularak teorinin pratikle birleştirilmesi hedeflendi.